Σάββατο 22 Ιουλίου 2017

Tito Puente-Take five

Σε βουτιά ανασφάλειας οι Τράπεζες. 59 δισ το κεφαλαιακό έλλειμμα!


Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, το μεγάλο «αγκάθι» για τις τράπεζες της Νοτίου Ευρώπης αναλύει σε έκθεσή της η Mint Parnters θυγατρική πλέον της αμερικανικής BGC που είναι μια από τις κορυφαίες εταιρίες διαμεσολάβησης στις αγορές, εστιάζοντας και στις ελληνικές τράπεζες, για τις οποίες διαπιστώνει ότι παρά τα συνεχόμενα προγράμματα διάσωσης, εξακολουθούν να μην είναι ασφαλείς, ενώ παράλληλα παρουσιάζουν σωρευτικό κεφαλαιακό έλλειμμα άνω των 59 δισ. ευρώ!!!


Σε παρεμφερείς διαπιστώσεις καταλήγει και η Έκθεση του ΔΝΤ, το οποίο ζητά να διενεργηθεί νέος κύκλος τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών [Σημ. ιστολογίου:Δες αρχειο PDF στο τέλος του άρθρου] για να διαπιστωθεί η έκταση των προβλημάτων τους, ενώ απαιτεί να υπάρξει στο πρόγραμμα αποθεματικό της τάξης των 10 δισ., προκειμένου να ενισχύσει τις τράπεζες για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κόκκινων δανείων.


Οι τράπεζες πνίγουν και βουλιάζουν όλο και περισσότερο την χώρα, την οικονομία και τον λαό, αντί να στηρίζουν την οικονομία!

Ειδικότερα, οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της Ελλάδας βρίσκονται σε κίνδυνο εδώ και χρόνια, με αποτέλεσμα να βρεθούν στο επίκεντρο και του γ’ προγράμματος διάσωσης, ύψους 86 δισ. ευρώ.

Π. Λαφαζάνης: Το εναλλακτικό σχέδιο ήταν πετρέλαιο από Βενεζουέλα, λεφτά από Ρωσία, εκτύπωση δραχμής


Δεν έχουν τέλος οι αποκαλύψεις για τα εναλλακτικά σχέδια που επεξεργαζόταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 στην περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ.

Τα νέα στοιχεία εκείνης της περιόδου αποκαλύπτει ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας και τότε κορυφαίος υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης και μεταξύ άλλων είναι το ότι θα παίρναμε κάποια δισ. ευρώ προκαταβολή από την Ρωσία έναντι κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου και η εθνικοποίηση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ειδικότερα ο κ. Λαφαζάνης μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΒΗΜΑ FM 99,5» και τον Ιάσονα Πιπίνη, υποστήριξε ότι ο ίδιος το 2015 είχε συμφωνήσει με τη Ρωσία η Ελλάδα να λάβει κάποια δισεκατομμύρια ευρώ, ως προκαταβολή για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου που προωθούσε η κυβέρνηση, στην περίπτωση που η χώρα μας έβγαινε από τη ζώνη του ευρώ. Μάλιστα, παραδέχθηκε πως ήταν αυτονόητο ο ΣΥΡΙΖΑ να είχε συζητήσει και με τη Βενεζουέλα το ενδεχόμενο να προμήθευε την χώρα μας με πετρέλαιο.

Εκτύπωση δραχμής

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε πως στην περίπτωση που η χώρα έβγαινε από το ευρώ η Τράπεζα της Ελλάδος θα εθνικοποιείτο, «θα περνούσε στον έλεγχο των Αθηνών» και θα προχωρούσε στην εκτύπωση της νέας δραχμής. Μάλιστα τόνισε πως υπήρχε η δυνατότητα να τυπωθεί η νέα δραχμή στο νομισματοκοπείο και μάλιστα είχε κατατεθεί ειδικό σχέδιο για αυτό.

Ο κ. Λαφαζάνης δήλωσε πως η δέσμευση του κόμματος πριν από τις εκλογές ήταν «όχι ευρώ πάση θυσία», κάτι που σήμαινε ότι η κυβέρνηση έπρεπε να επιστρέψει στο εθνικό νόμισμα και όχι να υπογράψει νέο μνημόνιο. Αυτό ήταν το σχέδιο της κυβέρνησης πριν ακόμη γίνουν οι εκλογές, σύμφωνα με τον κ. Λαφαζάνη, το οποίο όμως τελικά δεν εφάρμοσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Dollar Brand - The Journey