Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Υπάρχουν πλέον ταμπού;


Ενώ το ευρωπαϊκό οικοδόμημα κλυδωνίζεται, τόσο εσωτερικά από τα κύματα αμφισβήτησης της γερμανικής Ε.Ε., όσο και εξωτερικά από τον ανοικτό «πόλεμο» που κήρυξε ο Ντ. Τραμπ, το ευρώ συνεχίζει να χαρακτηρίζεται ως θέμα «ταμπού». 
Ίσως στην πραγματικότητα να είναι πλέον ταμπού μόνο για τον Κυρ. Μητσοτάκη και τη φωνασκούσα ΝΔ. Όμως το θέμα που πραγματικά δεν θίγεται, αυτό που μένει περίκλειστο και ασυζήτητο, είναι εκείνο μιας συνολικής πρότασης ανάκτησης της κυριαρχίας σε όλους τους τομείς. Δηλαδή ενός σχεδίου ρεαλιστικών τομών και ρήξεων που θα επέτρεπε την επιβίωση και τη διέξοδο της χώρας από την καθολική κρίση, το οποίο αναγκαστικά θα προϋπέθετε μια πιο συνολική οπτική από τη μονοκαλλιέργεια περί νομίσματος.

Το λέμε αυτό επειδή γύρω από το θέμα του τάχα «ταμπού» συγκεντρώνονται πια πολλές αντιφατικές και αντιτιθέμενες δυνάμεις, που δεν στοχεύουν ακριβώς στο ίδιο αποτέλεσμα. Τι επιδιώκει ο Τραμπ στην περιοχή και για τη χώρα μας (ο νέος διοικητής της CIA είναι αυτές τις μέρες στην Τουρκία), και πόσο φιλικός θα είναι προς το ευρώ; Αλλά και τι σχέδια έχουν στο συρτάρι οι μεγάλες δυνάμεις της Ευρώπης και φυσικά η Γερμανία; Τι σχεδιάζουν για χώρες σαν την Ελλάδα, ή και ειδικά για την Ελλάδα;

Ρώσος πρέσβης στην Αλβανία: Το ψήφισμα του ΟΗΕ δεν επιτρέπει Στρατό Κοσσυφοπεδίου

Φεβρουάριος 11, 2017. 22:37

Ο Ρώσος πρέσβης στην Αλβανία, Αλεξάντερ Καρπούσιν, δήλωσε στην εφημερίδα του Κοσόβου «Koha Ditore» ότι το ψήφισμα 1244 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, δεν επιτρέπει το σχηματισμό Στρατού του Κοσσυφοπεδίου.
Τα μέσα ενημέρωσης της Πρίστινα, σημειώνει το σερβικό δημοσίευμα της ‘Politika’ ότι η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, πιστεύει ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αποκτήσει στρατό και περιμένει την κυβέρνηση του Βελιγραδίου να αναγνωρίσει τη μονόπλευρα κηρυγμένη ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, πριν από την ένταξη της Σερβίας στην ΕΕ.
Επίσης, η «TV Klan Kosova» υποστηρίζει ότι  το έγγραφο των 56 σελίδων, το οποίο αναφέρεται στην αμερικανική αμυντική μεταρρύθμιση,  σημειώνεται ότι το Κοσσυφοπέδιο πρέπει να αναπτύξει το δικό του στρατό.

Η Ουκρανία ετοιμάζει μεγάλη επίθεση στα ανατολικά…


Το Ντονμπάς βρίσκεται προ των πυλών μεγάλου πολέμου: το Κίεβο πρόκειται να αρχίσει στρατιωτικές επιχειρήσεις στην αποσχισθείσα περιοχή, όπως μεταδίδουν τα τοπικά ΜΜΕ, επικαλούμενα στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην Μόσχα, στο Ντονιέτσκ και στο Λουγκάνσκ. Οι επίσημοι εκπρόσωποι της ΛΔ του Ντονιέτσκ και της ΛΔ του Λουγκάνσκ έκαναν ανάλογες δηλώσεις στις 7 Φεβρουαρίου. Οι εκπρόσωποι της πολιτοφυλακής του Ντονμπάς είπαν ότι η πληροφόρησή τους βασίζεται σε εκθέσεις των μυστικών υπηρεσιών και σε πολυάριθμες περιπτώσεις μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη στρατού και στρατιωτικού υλικού στη διαχωριστική γραμμή.

Επιμέλεια ρεπορτάζ: Σωτήρης Δημόπουλος

Την ίδια ώρα, οι ειδικοί παρατηρητές του ΟΑΣΕ καταγράφουν παραβιάσεις της εκεχειρίας, τη χρήση συστημάτων πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (MLRS) και βαρέος πυροβολικού από τα αντιμαχόμενα μέρη. Οι πρόσφατες σποραδικές μάχες κατά μήκος της γραμμής άμυνας των δύο δημοκρατικών είναι μάλλον ο πρόλογος σε έναν πόλεμο μεγάλης κλίμακας που μπορεί να ξεσπάσει στο Ντονμπάς στο εγγύς μέλλον.

Στρατιωτικές και διπλωματικές πηγές στην ΛΔ του Ντονιέτσκ ανέφεραν εχθές ότι εκεί έχουν συγκεντρωθεί όχι λιγότερες από 9 πυροβολαρχίες και 6 τάγματα MLRS που έχουν μεταφερθεί από τα μετόπισθεν. Μια πρώτη ανάλυση της κατάστασης δείχνει ότι πρόκειται για περίπου πάνω από 200 πυροβόλα, με διάμετρο 122 mm (ένα Ουκρανικό τάγμα πυροβολικού, κατά κανόνα, έχει 24 πυροβόλα) και όχι λιγότερα από 36 «Grad» και «Uragan» MLRS. Από τις 10 έως τις 23 Ιανουαρίου το Κίεβο απέστειλε 16 τρένα με πυρομαχικά.

Τα μετρητά είναι βασιλιάς...


Ο καλύτερος τρόπος άμυνας απέναντι στον κίνδυνο ενός κραχ είναι η ρευστοποίηση των επενδύσεων και η τοποθέτηση τους σε μετρητά – εκτός του τραπεζικού συστήματος, καθώς επίσης σε ασφαλή νομίσματα, μακριά από το ευρώ.

Άρθρο

Οι κεντρικές τράπεζες δεν κατάφεραν μεν να εξυγιάνουν την πραγματική οικονομία με τη νομισματική πολιτική τους, αλλά ασφαλώς είχαν τεράστια επιτυχία, όσον αφορά τις χρηματοπιστωτικές αγορές – στις οποίες αυξήθηκαν τα πάγια περιουσιακά στοιχεία, με σχετικά ασφαλείς προβλεπόμενες ταμειακές ροές (cash flows), όπως είναι τα ομόλογα, οι μετοχές και τα ακίνητα.

Για όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα δε αναμένονται αυξημένα έσοδα και κέρδη, τόσο ισχυρότερη είναι η άνοδος των τιμών – γεγονός που οφείλεται στην επίδραση των χαμηλών επιτοκίων, όσον αφορά την αξιολόγηση των μελλοντικών αποδόσεων. Με απλά λόγια, όσο χαμηλότερα είναι τα επιτόκια, τόσο υψηλότερη είναι η παρούσα αξία των αποδόσεων που θα έχουν οι επενδυτές στο μέλλον – οπότε τα χαμηλά επιτόκια έχουν οδηγήσει στην ουσιαστικά «τέλεια αύξηση» των τιμών των παγίων περιουσιακών στοιχείων.

Περαιτέρω, χωρίς μία ακόμη μεγαλύτερη αύξηση των κερδών των παγίων περιουσιακών στοιχείων, των επιχειρήσεων δηλαδή όσον αφορά τις μετοχές, των ενοικίων όσον αφορά τα ακίνητα κοκ., οι σημερινές πολύ υψηλές τιμές τους δικαιολογούνται μόνο από τη συνέχιση των χαμηλών επιτοκίων – επίσης από την αύξηση του πληθωρισμού.