Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (43) : Paul Winter - Wolf Eyes

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την κλιματική αλλαγή


Επιμέλεια αφιερώματος: Μυρτώ Αρετάκη

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της NASA , ο περασμένος Αύγουστος και ο περασμένος Μάιος υπήρξαν οι θερμότεροι από το 1881, την ώρα που ο Απρίλιος και ο Ιούνιος  του 2014 κατατάχθηκαν στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα. Παράλληλα, τα πέντε πιο «καυτά» έτη στα χρονικά καταγράφονται κατά τη διάρκεια του αιώνα (2003, 2005, 2010 και 2013), με μία και μόνη εξαίρεση και μάλιστα αυτή του 1998.

Ανατρέχοντας στο πόρισμα της Διακυβερνητικής Επιτροπής για τις Κλιματικές Αλλαγές (IPCC ), η μέση θερμοκρασία της επιφάνειας του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί από 1,4 έως 5,8 βαθμούς Κελσίου ως το 2100 - αν συνεχίσει η εξάρτηση της ανθρωπότητας από τα ορυκτά καύσιμα - ενώ, σύμφωνα με μία ακόμη έρευνα, που επικαλείται το Δίκτυο Μεσόγειος SOS, το ένα τρίτο των ζωντανών οργανισμών πάνω στη γη θα εξαφανιστεί μέχρι το 2050, καθώς πολλοί από αυτούς δε θα μπορέσουν να προσαρμοστούν στις τόσο γρήγορα μεταβαλλόμενες συνθήκες.
Σημειώνεται πως ήδη έχει καταγραφεί αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου από τη προβιομηχανική εποχή.

Και αν οι αριθμοί από μόνοι τους δεν αρκούν, ας αποσαφηνίσουμε τι σημαίνουν για το μέλλον του πλανήτη.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης, απειλεί, τρομοκρατεί ή «πηδάει από το καράβι»;


Γεωργιάδης: Δεν θα μείνει φράγκο στις τράπεζες μόλις πέσει η κυβέρνηση 
«Θα αφήσω εγώ τα λεφτά μου να μου τα φάει ο Βερεμένος;» 

Αρμοδιότητα Εισαγγελέα οι δηλώσεις του Άδωνι...  

Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος 
Πηγή GrCitizen 

Ηλίθιος, επικίνδυνος ή… τρομοκράτης; Αυτή η ερώτηση έρχεται αυθόρμητα στον κάθε εχέφρονα, μετά την «τοποθέτηση» του γνωστότατου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε κόντρα που ξέσπασε το πρωί της Τρίτης μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Άδωνι Γεωργιάδη και του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Βαρεμένου, για το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι εάν αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας η αξιωματική αντιπολίτευση δεν θα μείνει ούτε ευρώ στις τράπεζες. 

Μιλώντας στο Mega, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι έχει κρυφή ατζέντα για τη δραχμή και τόνισε ότι «γι αυτό δεν θα μείνει ευρώ στις τράπεζες αν πέσει η κυβέρνηση».
Ο Άδωνις Γεωργιάδης συμπλήρωσε: «Θα αφήσω εγώ τα λεφτά μου να μου τα φάει ο Βερεμένος; Όχι μόλις βγει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά μόλις πέσει η κυβέρνηση, δεν θα μείνει φράγκο στις τράπεζες».

Σκωτία


Του Βασίλη Βιλιάρδου

Τουλάχιστον από οικονομικής πλευράς, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη χώρα ήταν απολύτως αναμενόμενο – αφού η Σκωτία είναι υπερχρεωμένη, χωρίς όμως ακόμη να «λιμοκτονεί», έχοντας ένα τεράστιο τραπεζικό πρόβλημα (ανάλυση). Αυτό δεν ισχύει φυσικά για όλα τα «αποσχιστικά» κινήματα, όπως αυτό της πάμπλουτης Καταλονίας ή της υγιέστατης Βαυαρίας, όπου το πλούσιο Μόναχο συντηρεί κυριολεκτικά το χρεοκοπημένο Βερολίνο – ενώ ασφαλώς η Δημοκρατία είναι περισσότερο εφικτή, σε μικρά κράτη.

Σε κάθε περίπτωση, οι Σκωτσέζοι είναι εγκλωβισμένοι μέσα στη Μ. Βρετανία – κατ” αντιστοιχία με πολλές χώρες της Ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, οι οποίες έχουν χάσει εντελώς την εθνική τους κυριαρχία, αφού προηγουμένως οδηγήθηκαν στην παγίδα του χρέους.

Εδώ δεν πρέπει να ξεχνάμε πως η Μ. Βρετανία, ως πρώην αυτοκρατορία, στηρίχθηκε στο δανεισμό, στην έμμεση δηλαδή και όχι στην άμεση λεηλασία των κατακτημένων – σε αντίθεση με άλλες «κατακτήτριες χώρες», όπως η Γαλλία του Ναπολέοντα ή η Γερμανία του Χίτλερ, με την καγκελάριο να έχει προφανώς αλλάξει τακτική. Επομένως, έχει πολύ μεγάλη εμπειρία, όσον αφορά το συγκεκριμένο τρόπο «υποδούλωσης».

Ψυχρολουσία και φιάσκο Σαμαρά ...


Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗΣ ΕΦΕΡΕ ΠΤΩΣΗ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ ΚΑΙ ΑΝΟΔΟ ΣΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝ. ΟΜΟΛΟΓΩΝ

ΤΣΑΪ ΚΑΙ ΣΥΜΠΑΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΡΚΕΛ ΠΟΥ ΜΙΛΗΣΕ ΕΥΘΕΩΣ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ  

ΜΕ ΤΕΧΝΗΤΕΣ ΑΝΑΠΝΟΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ ΝΑ ΑΠΟΦΥΓΕΙ 
ΤΗ ΒΕΒΑΙΗ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΗ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ  

Σε ψυχρολουσία και φιάσκο για τον Αντώνη Σαμαρά και την κυβέρνησή του εξελίχθηκε η πολυδιαφημισμένη για τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα της συνάντηση του πρωθυπουργού με την Άνγκελα Μέρκελ.  

Το ναυάγιο για την ελληνική πλευρά επισφραγίστηκε ακόμα και από τις ίδιες τις αγορές που επικαλέσθηκε ο Α. Σαμαράς ως έτοιμες να υποδεχθούν μετά βαΐων τη χώρα μας.  
Την ώρα της συνάντησης και ιδιαίτερα μετά απ' αυτήν, το Χρηματιστήριο της Αθήνας έκανε βουτιά 2,59%, ενώ η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου ανέβηκε 20 μονάδες βάσης στα απαγορευτικά επίπεδα του 6,09%.  

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Α. Μέρκελ, πέρα από τις συνήθεις και μάλλον τυπικές καλές κουβέντες που ακούγονται στις συναντήσεις ομοϊδεατών πρωθυπουργών, μίλησε σχεδόν τελεσιγραφικά για τα “βήματα”  (υποχρεώσεις) της κυβέρνησης στην εφαρμογή του προγράμματος, τονίζοντας, μάλιστα, ότι θα πρέπει “να γίνουν σε σύντομο διάστημα”.  

Μέρκελ-Σαμαράς: Η... αυτοικανοποίηση θα σώσει την κυβέρνηση;


Του Στέλιου Κούλογλου

Τελικώς έγινε ότι στο ποδόσφαιρο, όπου στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία. Η μεν Μέρκελ χρησιμοποίησε το success story που πλάσαρε ο Ελληνας πρωθυπουργός για δείξει στην γερμανική κοινή γνώμη ότι η πολιτική της αποδίδει, ο δε Σαμαράς γύρισε πίσω με άδεια χέρια, όσο και αν φωνάζουν τα παπαγαλάκια ότι το ταξίδι στο Βερολίνο αποτελεί επιτυχία.

Η συνήθως συγκρατημένη Deutche Welle δεν διατυπώνει καμιά επιφύλαξη  για τα αποτελέσματα της συνάντησης: «Καμία δημόσια δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα ελληνικά αιτήματα, με την Άγκελα Μέρκελ να εκφράζεται συγκρατημένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Η συνέχεια του άρθρου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Οι ενδείξεις υπήρχαν, απλώς θα έπρεπε κανείς να τις είχε λάβει υπόψη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε  διατυπώσει ορισμένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει την ελληνική πλευρά.». Οι διατυπώσεις της Μέρκελ για την πορεία της χώρας ήταν ακριβως σαν χρησμοί της Πυθίας: «είναι πολύ ευχάριστο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οπωσδήποτε αρκετά θετικά μηνύματα και ότι πιθανώς η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στο κατώφλι της ανάπτυξης», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου. "Θα μπορούσε", "πιθανώς", να φτάσει που; στο κατώφλι της ανάπτυξης!

Die Welt: Ετοιμάζει πυρηνικά όπλα ο Ερντογάν


Η Αγκυρα στο στόχαστρο γερμανικών μυστικών υπηρεσιών

Σε δημοσίευμα της, η γερμανική εφημερίδα Die Welt γράφει ότι ένας από τους λόγους που η BND, η υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, παρακολουθεί την Άγκυρα, θα μπορούσε να είναι ένα τουρκικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, το οποίο η Τουρκία εξελίσσει κρυφά.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η BND διαθέτει ενδείξεις (αυξανόμενες σύμφωνα με το δημοσίευμα) ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί να εξοπλίσει πυρηνικά τη χώρα του.

Μέχρι σήμερα πληροφορίες ήθελαν την BND να κατασκοπεύει την Άγκυρα για άλλους λόγους: για την εισροή ισλαμιστών μαχητών στο Ιράκ και τη Συρία, για το λαθρεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών και την παρουσία Κούρδων μαχητών, αναφέρει η εφημερίδα.

Η Welt αναφέρει ότι η Τουρκία ανέθεσε το 2011 στην ρωσική εταιρεία Rosatom να χτίσει ένα μεγάλο αντιδραστήρα στις ακτές της Μεσογείου, περίπου 300 χιλιόμετρα ανατολικά από το τουριστικό κέντρο της Αττάλειας. Δύο χρόνια αργότερα, υπήρξε παρόμοια συμφωνία με μια γαλλο-ιαπωνική κοινοπραξία.

Η εφημερίδα αναφέρει ότι συνήθως στην περίπτωση ενός πυρηνικού εργοστασίου για ειρηνικούς σκοπούς, οι εταιρείες καταλήγουν σε συμφωνία με την κυβέρνηση για να παρέχουν το απαραίτητο ουράνιο και να λάβουν τα πυρηνικά απόβλητα μετά το τέλος της διαδικασίας.

SAMARASTOURS: Ευχαριστούμε την κ.Καγκελάριο για τη φωτογραφία –Πολλοί Γερμανοί τουρίστες επιλέγουν Ελλάδα


Ίσως να μην έχει υπάρξει πιο θλιβερή εικόνα Πρωθυπουργού από τη σημερινή εμφάνιση του Αντώνη Σαμαρά στην κοινή συνέντευξη τύπου με  την καγκελάριο Μέρκελ. Ένας άνθρωπος φοβισμένος, που βρέθηκε σε μια συνάντηση δίχως ατζέντα, έχοντας καταλάβει πως ο πολιτικός του χρόνος τελειώνει, να εκλιπαρεί για μια δήλωση στήριξης. Μια δήλωση στήριξης που ουσιαστικά δεν βγήκε από τα χείλια της Άνγκελα Μέρκελ, που έμοιαζε να κάνει πλάκα, μετά από συνάντηση με επικεφαλής σωματείου που αποζητά μόνο την φωτογραφία της χειραψίας.

Η Ελληνική πλευρά για ακόμη μια φορά έσπευσε να διαφημίσει ένα ταξίδι της κυβέρνησης στο εξωτερικό, ως σημαντικό γεγονός, καθοριστικό των εξελίξεων, για να επαληθεύσει εκ των υστέρων την αντιπολίτευση που κάνει λόγο για υποτελή στάση έναντι των εταίρων και για μια κυβέρνηση που δεν διαθέτει ισχύ και νομιμοποίηση να διαπραγματευτεί.

Η καγκελάριος Μέρκελ στις δηλώσεις της μετά τη συνάντηση κυριολεκτικά έκανε πλάκα. «Η Ελλάδα θα έχει παρά πολύ υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης»  τόνισε η κ. Μέρκελ και έσπευσε να εξηγήσει το γιατί και να αναπτύξει τη γερμανική βοήθεια στη χώρα. «Διαπιστώνουμε ότι στον τομέα του πληθυσμού υπάρχουν ελπίδες γιατί πολλοί Γερμανοί τουρίστες πηγαίνουν στην Ελλάδα!!!» τόνισε η καγκελάριος, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην εξαιρετικής σημασίας πρωτοβουλία, της σύστασης ελληνογερμανικού ιδρύματος για τη νεολαία.

Δεσμεύσεις και σενάρια


Του Γιώργου Παπαϊωάννου

Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και το συνολικό πολιτικό πρόβλημα

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, έδωσε αέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και ευνόησε τη θέση του στους πολιτικούς συσχετισμούς. Θα μπορούσε κανείς να πει ότι περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, μετά το καλοκαίρι του 2012, ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει αυτές τις μέρες την αίσθηση ότι έχει εκείνος την πρωτοβουλία των κινήσεων και καθορίζει το ρυθμό της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Μπορεί αυτό να οδηγήσει σε μια συνολική ανατροπή του πολιτικού σκηνικού μετά από μια φάση εμπλοκής και να σηματοδοτήσει το τέλος της παραλυτικής ισορροπίας που καταγράφεται μετά τις εκλογές του 2012; Το ερώτημα δεν μπορεί να απαντηθεί με ευκολία. Κυρίως, γιατί αυτή η εμπλοκή δεν έχει να κάνει μόνο με τα εκλογικά ποσοστά ή τα καθημερινά επεισόδια της πολιτικής ζωής αλλά εδράζεται σε βαθύτερες αιτίες, με βασικότερη την εξάντληση της κοινωνικής δυναμικής που σημειώθηκε το δίχρονο 2010-2012.

Τι έχει συμβεί;

Οι εξαγγελίες και δεσμεύσεις για μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και ανακούφισης των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων από μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι σαφές ότι αναθερμαίνουν ελπίδες, ενώ προκαλούν προβλήματα στο κυβερνητικό μπλοκ.

ΕΠΑΜ, Δ. Καζάκης στο Prisma 95.1, 23 Σεπτ 2014

Ο Σαμαράς ως ικέτης στο Βερολίνο


Του system failure

Η επίσκεψη Σαμαρά στο Βερολίνο και η συνάντηση με την Μέρκελ, αποτελεί μια ύστατη απόπειρα να ικετεύσει για βοήθεια, καθώς όλες οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ.

Όλα δείχνουν ότι ο Σαμαράς θα ζητήσει χαλάρωση της αυστηρής λιτότητας που επιβάλλει το Βερολίνο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι ενδεχομένως να ζητηθεί και μια περαιτέρω ελάφρυνση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, μέσω ίσως μιας νέας επιμήκυνσης.

Αλλά και η θέση του Βερολίνου είναι δύσκολη καθώς, από τη μια, δεν θέλει να δυσαρεστήσει την Ευρωπαϊκή και Γερμανική τραπεζική και οικονομική ελίτ που κερδίζουν από την κρίση και επιδιώκουν μια επιτυχή ολοκλήρωση του πειράματος στην Ελλάδα που εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδιά τους, από την άλλη, δεν θέλει να ρισκάρει μια πιθανή αντι-νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση συνασπισμού στην Ελλάδα με τον ΣΥΡΙΖΑ επικεφαλής.

Όλα δείχνουν ότι η Μέρκελ θα πει "όχι" στον Σαμαρά καθώς οι Γερμανοί έχουν άλλον ένα σοβαρό λόγο να επιμείνουν στις καταστροφικές τους πολιτικές: Να στείλουν ένα μήνυμα στη Αριστερά στην Ελλάδα και κατ'επέκταση στην Ευρώπη, να μην διανοηθούν να αλλάξουν τις επιβαλλόμενες πολιτικές σε περίπτωση που αναλάβουν την εξουσία.

Ο “πόλεμος κατά της τρομοκρατίας” είναι η ίδια η τρομοκρατία


Πώς οι ΗΠΑ βοήθησαν να δημιουργηθεί η Αλ Κάιντα και το Ισλαμικό Κράτος

Του Garikai Chengu

[Απόδοση - Μετάφραση: Παναγιώτης Κάτσικας]

Όπως και η περίπτωση της Αλ Κάιντα, το Ισλαμικό Κράτος είναι και αυτό κατασκεύασμα της Αμερικής. Είναι ένα “όργανο του τρόμου” σχεδιασμένο για να διαιρέσει και να κατακτήσει την πλούσια σε κοιτάσματα πετρελαίου, Μέση Ανατολή, αντιμετωπίζοντας την αυξανόμενη επιρροή του Ιράν στην περιοχή.
Το γεγονός ότι οι ΗΠΑ έχουν μία μακρά ιστορία στην υποστήριξη τρομοκρατικών ομάδων, θα εξέπληττε αυτούς που παρακολουθούν μόνο τις ειδήσεις και αγνοούν την ιστορία.

Η ίδια η CIA ευθυγραμμίστηκε  με το εχτρεμιστικό Ισλάμ κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Τότε, η Αμερική ανέλυσε τον κόσμο στο παραπάνω δίπολο: Από την μία πλευρά, η Σοβιετική Ένωση και τα εθνικοαπελευθερωτικά κινήματα του Τρίτου Κόσμου, όπου η Αμερική τα θεωρούσε εργαλεία για την ΕΣΣΔ, και από την άλλη, οι δυτικές χώρες και το μαχητικό πολιτικό Ισλάμ, όπου οι ΗΠΑ το θεωρούσαν σύμμαχο στον αγώνα ενάντια της Σοβιετικής Ένωσης.
Ο διευθυντής της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας στην εποχή του R.Reagan, William Odom, πρόσφατα παρατήρησε: ” Από κάθε πλευρά η Αμερική χρησιμοποιούσε για καιρό την τρομοκρατία. Το 1978-79 η Γερουσία προσπαθούσε να περάσει ένα νόμο ενάντια στην διεθνή τρομοκρατία – Οι δικηγόροι τότε είχαν αναφέρει πως όποια παραλλαγή τέτοιου νόμου  και να φτιάξουν θα είναι κατά παράβαση”

Οι Γερμανοί ποτέ δεν δείχνουν έλεος σε κανέναν εταίρο

Του Γιώργου Δελαστίκ

Γεύμα εργασίας θα έχει σήμερα το μεσημέρι στο Βερολίνο με την καγκελάριο της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. 

Στόχος του ταξιδιού του πρωθυπουργού είναι να προσπαθήσει να πείσει την καγκελάριο να επιτρέψει κάποια χαλάρωση των στραγγαλιστικών μέτρων που έχει επιβάλει στην Ελλάδα μέσω της τρόικας, σε οποιονδήποτε τομέα (φοροελαφρύνσεις, χρέος, κ.λπ.). Επιπροσθέτως, σε δεκαπέντε μέρες, στις 6 Οκτωβρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή ο προϋπολογισμός και ο πρωθυπουργός θέλει να μάθει από πρώτο χέρι αν μπορεί να εγγράψει σε αυτόν και κάποιο υποτυπωδώς φιλολαϊκό μέτρο. 

Από την τρόικα, η οποία τηρεί σκληρή στάση, η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έχει απογοητευθεί εντελώς. Οι γραφειοκράτες υπάλληλοι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν επιτρέπουν κανενός είδους ελπίδα στην κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός, λοιπόν, κάνει μια ύστατη προσπάθεια μήπως και τον λυπηθεί η Μέρκελ και δώσει εντολή στους υπαλλήλους της ΕΕ και της ΕΚΤ να ξεσφίξουν λιγάκι το λουρί. Σιγά σιγά ο πρωθυπουργός έχει αρχίσει βέβαια να μαθαίνει ότι το έλεος είναι κάτι που ποτέ δεν συνηθιζόταν στη Γερμανία. Και σήμερα φυσικά παραμένει είδος εν ανεπάρκειας. 

"Μπουρλότο" Μητσοτάκη στο Δημόσιο: Αίρεται η μονιμότητα και στα 586 ευρώ ο μισθός

Μεγάλες ανατροπές στο μισθολόγιο του Δημόσιου τομέα έρχονται το επόμενο διάστημα, καθώς σε σχέδιο που παρουσίασε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ προβλέπεται εισαγωγικός μισθός 586,08 ευρώ για τους νεοδιοριζόμενους, εξισώνοντας τον με αυτούς του ιδωτικού τομέα. Ο μισθός αυτός θα ισχύει κατά τη διάρκεια μιας διετούς δοκιμαστικής απασχόλησης των νέων υπαλλήλων, από την οποία θα κρίνεται, τελικά, η τελική πρόσληψή τους.
Ο κ. Μητσοτάκης συζήτησε με την αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ μια σειρά θεμάτων που αφορούσε τον κρατικό μηχανισμό. Σύμφωνα με τα όσα είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται στο στάδιο της υπολοποίησης πρότασης ώστε να δημιουργηθεί νέα βαθμολογική βαθμίδα με τον όνομα «Ζ», η οποία θα αποτελεί το εισαγωγικό κλιμάκιο για κάθε για κάθε νεοδιοριζόμενο στο Δημόσιο.

Σε αυτό οι νεοπροσληφθέντες θα αμείβονται με τον αντίστοιχο κατώτατο μισθό που ισχύει σήμερα στον ιδιωτικό τομέα, αναφέρει το Έθνος. Συγκεκριμένα: 

- Για υπαλλήλους με απολυτήριο δημοτικού ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 586,08 ευρώ
- Για υπαλλήλους δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 639,35 ευρώ
- Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΤΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 749,70 ευρώ
- Για υπαλλήλους κατόχους πτυχίου ΑΕΙ ο εισαγωγικός μισθός θα διαμορφωθεί στα 787,40 ευρώ.

Συντονισμένη δράση κατά του ΕΝΦΙΑ


Δεκάδες συλλογικότητες συμμετείχαν σε σύσκεψη για τον συντονισμό της δράσης ενάντια στον ΕΝΦΙΑ, που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, το Σάββατο.

Στόχος είναι η ενεργοποίηση των πολιτών προκειμένου να δημιουργηθεί ένα μέτωπο, όπως αυτό που είχε βάλει στο στόχαστρο τα χαράτσια.

Κυρίαρχο σύνθημα των συντονιστών είναι «κατάργηση του ΕΝΦΙΑ τώρα - δίκαιη φορολόγηση - να πληρώσουν οι πλούσιοι». 

Προς σ' αυτήν την κατεύθυνση, λοιπόν, συναποφασίστηκαν τα παρακάτω:

-Διοργάνωση άμεσα εκδηλώσεων -συνελεύσεων στις γειτονιές της Αττικής για την ενημέρωση και κινητοποίηση των πολιτών.

-Κάλεσμα σε Παναττική Μέρα Παρέμβασης στις ΔΟΥ την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου. -Πανελλαδικό Διήμερο Δράσεων στις Τράπεζες Δευτέρα 29 και Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου.

-Ανάληψη πρωτοβουλίας από τις Αυτοδιοικητικές κινήσεις για την διεξαγωγή Δημοψηφίσματος για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ (πρόταση προς ΚΕΔΕ).

Λ. Χρυσανθόπουλος προς Jyrki Katainen: Να ζητήσετε συγνώμη

Μετά το θέμα που δημιουργήθηκε με την απαράδεκτη απάντηση του επιτρόπου Jyrki Katainen σε ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, όπου αποκαλύπτεται με κυνικό τρόπο, ότι η Ε.Ε. δεν αναγνωρίζει ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που έχουν ενταχθεί σε μνημόνια όπως η Ελλάδα, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου, πρέσβης ε.τ. Λεωνίδας Χρυσανθόπουλος, έστειλε την ακόλουθη ανοικτή επιστολή στον επίτροπο:

Κύριον Jyrki Katainen
Μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Βρυξέλλες

Αξιότιμε κύριε Κatainen,

Σας γράφω σαν Ευρωπαίος πολίτης για να σας εκφράσω την έντονη ανησυχία μου για το περιεχόμενο της απάντησης που δώσατε στις 17 τρέχοντος σε μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου του GUE-NGL ,που ερώτησαν γραπτώς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την έκθεση του ΟΗΕ που αναφέρεται στην προσβολή ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα ως απόρροια της εφαρμογής μέτρων λιτότητος(005633/2014).

Στην απάντηση σας αναφέρατε, μεταξύ άλλων, ’’ότι η Επιτροπή έχει δεσμευθεί να εξασφαλίσει ότι, κατά την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ, θα γίνονται σεβαστά τα δικαιώματα που κατοχυρώνει ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε. Όσον αφορά, ωστόσο, τα προγραμματικά έγγραφα, δεν πρόκειται για ενωσιακό δίκαιο, αλλά για μέσα που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της: υπό την έννοια αυτή δεν μπορεί να γίνει επίκληση του Χάρτη, ενώ στην Ελλάδα εναπόκειται να εξασφαλίσει την τήρηση των υποχρεώσεων της όσον αφορά τα θεμελιώδη δικαιώματα.»

Ο ελληνικός λαός δεν ανήκει στο ανθρώπινο είδος!

Του Κώστα Γιαννιώτη*

Έχουμε ακούσει τόσα και τόσα από τους περίφημους «εταίρους». Έπρεπε όμως να υποστούμε κι αυτό. Τον υπέρτατο εξευτελισμό. Να αφήσουν ένα ακόμα αποτύπωμά τους πάνω στο καταρρακωμένο κορμί της πατρίδας μας. Να αφήσουν μια ακόμα ροχάλα τους πάνω στο καταματωμένο πρόσωπο αυτού του λαού.

Απαντώντας, η COMMISSION, σε σχετική ερώτηση ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τους είπε ότι οι λαοί των χωρών που βρίσκονται κάτω από την μπότα της επιτήρησης και των μνημονίων -άρα και οι Έλληνες- δεν δικαιούνται να επικαλούνται τον ….Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του πολίτη της ΕΕ και δεν καλύπτονται απ’ αυτόν, αλλά ούτε από το Δίκαιο της ΕΕ.  Μάλιστα ! Όπως το ακούσατε !
Καλά, από τους πρωτοκλασάτους του δωσιλογισμού, τα Σαμαροβενιζέλια ήταν αναμενόμενη η αφωνία. Η μούγκα. Είδατε όμως καμιά αντίδραση και από τον κ. Τσίπρα ή τον ΣΥΡΙΖΑ; Ακούσατε μήπως να επικαλείται ο κ. Τσίπρας τη Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ (της βασισμένης στη Magna Charta του Ιωάννη της Αγγλίας, του αποκαλούμενου Τρελού ή Ακτήμονα - 1112 μ. Χ.);

Μήπως ακούσατε να επικαλείται ο κ. Τσίπρας, ή ο ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία απόφαση της Γ.Σ. του ΟΗΕ για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των υπερχρεωμένων χωρών έναντι των δανειστών τους και του δικαιώματός τους για μονομερή διαγραφή των χρεών τους;
Εγώ δεν άκουσα τίποτε παραπάνω από τη δικαιολογημένη καταγγελία του κ. Τσίπρα εναντίον της Σαμαροβενιζελικής «κυβέρνησης», που -με εντολή των αφεντικών της- απείχε από την ψηφοφορία.

Τι πραγματικά είπε ο Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη

Του Δημήτρη Καζάκη

Επιτέλους υπάρχει μια ακόμη συγκεκριμένη πρόταση για το σήμερα ώστε να συζητήσουμε. Μέχρι σήμερα οι μόνοι που έκαναν προτάσεις συγκεκριμένες ήταν οι δανειστές και το ΕΠΑΜ. Οι υπόλοιποι έμεναν στα συνθήματα που δεν λένε τίποτε στην πράξη.

Τις μεν προτάσεις των δανειστών και το καταστροφικό τους αδιέξοδο τις ζει εδώ και τέσσερα χρόνια ολόκληρη η χώρα. Το κόστος τους το μετράμε όχι μόνο με όρους οικονομικής κατάρρευσης, αλλά και με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που εξοντώνονται εν ψυχρώ, με γενιές ολόκληρες που ξεκληρίζονται, ή υποθηκεύονται πριν καν γεννηθούν. Τις δε συγκεκριμένες προτάσεις του ΕΠΑΜ για το τι κάνεις τις πρώτες 100 ημέρες ώστε να ξεφύγεις οριστικά από το σημερινό αδιέξοδο, δεν τολμά να τις συζητήσει κανείς διότι οι μεν κυβερνώντες τρέμουν αυτό το ενδεχόμενο, οι δε αντιπολιτευόμενοι τρέμουν την ρήξη με τους δανειστές.

Σ' αυτό που επιμέναμε ευθύς εξαρχής ήταν να μιλήσουμε όλοι τη γλώσσα του συγκεκριμένου. Ειδικά η αντιπολίτευση. Και ειδικότερα όσοι αντιμετωπίζουν τις δικές μας προτάσεις που θεμελιώνονται στη διαγραφή του χρέους, στο εθνικό νόμισμα και στο ριζικό ξήλωμα του καθεστώτος αποικιακής κατοχής με ύφος μπλαζέ και με την γνωστή επωδό "αυτά δεν γίνονται", αλλά κατά άλλα ισχυρίζονται ότι είναι εναντίον των μνημονίων και της υποθήκευσης της χώρας. Να μας πουν, δηλαδή, πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν εδώ και τώρα τα τρομακτικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί και έχουν οδηγήσει τη χώρα σε κλιμακούμενη κατάρρευση και τον λαό σε γενοκτονία.