Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Μέρκελ-Σαμαράς: Η... αυτοικανοποίηση θα σώσει την κυβέρνηση;


Του Στέλιου Κούλογλου

Τελικώς έγινε ότι στο ποδόσφαιρο, όπου στο τέλος κερδίζει πάντα η Γερμανία. Η μεν Μέρκελ χρησιμοποίησε το success story που πλάσαρε ο Ελληνας πρωθυπουργός για δείξει στην γερμανική κοινή γνώμη ότι η πολιτική της αποδίδει, ο δε Σαμαράς γύρισε πίσω με άδεια χέρια, όσο και αν φωνάζουν τα παπαγαλάκια ότι το ταξίδι στο Βερολίνο αποτελεί επιτυχία.

Η συνήθως συγκρατημένη Deutche Welle δεν διατυπώνει καμιά επιφύλαξη  για τα αποτελέσματα της συνάντησης: «Καμία δημόσια δέσμευση της Γερμανίδας καγκελαρίου για τα ελληνικά αιτήματα, με την Άγκελα Μέρκελ να εκφράζεται συγκρατημένα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας».

Η συνέχεια του άρθρου δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας: «Οι ενδείξεις υπήρχαν, απλώς θα έπρεπε κανείς να τις είχε λάβει υπόψη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ είχε  διατυπώσει ορισμένες εκτιμήσεις για την πορεία της ελληνικής οικονομίας που θα έπρεπε να είχαν προβληματίσει την ελληνική πλευρά.». Οι διατυπώσεις της Μέρκελ για την πορεία της χώρας ήταν ακριβως σαν χρησμοί της Πυθίας: «είναι πολύ ευχάριστο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν οπωσδήποτε αρκετά θετικά μηνύματα και ότι πιθανώς η χώρα θα μπορούσε να φτάσει σύντομα στο κατώφλι της ανάπτυξης», δήλωσε στην κοινή συνέντευξη τύπου. "Θα μπορούσε", "πιθανώς", να φτάσει που; στο κατώφλι της ανάπτυξης!

Στην πραγματικότητα κανένα από τα 3 βασικά αιτήματα της πλευράς Σαμαρά δεν φαίνεται να ικανοποιήθηκαν. Ως προς τα νέα σκληρά μέτρα που ζητήσει η τρόικα σε λίγες μέρες, η  κυρία Μέρκελ δεν άφησε να εννοηθεί σε κανένα σημείο ότι θα υπάρξει χαλάρωση. Στο θέμα του χρέους τα πράγματα ήταν ακόμη πιο σκούρα καθώς η ίδια η ελληνική κυβέρνηση έχει περιοριστεί σε ακροβασίες περί βιωσιμότητας.

Ιδια ασάφεια και στο τρίτο θέμα, το οποίο, το Μέγαρο Μαξίμου ήθελε διακαώς να πουλήσει στην ελληνική κοινή γνώμη, δηλαδή την αποχώρηση της τρόικας και του  ΔΝΤ. Ετυμηγορία της Deutche Welle: «Με άλλα λόγια, ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει κερδίσει τη στήριξη της καγκελαρίου για κανένα από τα συγκεκριμένα αιτήματά του. Το Βερολίνο βλέπει την ανάκαμψη οικονομίας της χώρας σε ένα εμβρυακό στάδιο και την πορεία των μεταρρυθμίσεων ασταθή. Γι' αυτό το λόγο θα προτιμούσε τη διατήρηση της  "έξωθεν πίεσης". Ως εκ τούτου, τα σχέδια του κ. Σαμαρά μάλλον δύσκολα θα πραγματοποιηθούν. Τουλάχιστον όχι στο άμεσο μέλλον».

Στο ταξίδι στο Βερολίνο, η κυβερνητική πλευρά είχε επενδύσει τα ρέστα της ώστε να μπορέσει να αλλάξει το κλίμα. Φιλικά προσκείμενα ΜΜΕ μίλαγαν ακριβώς για το "χρυσό γκολ" που θα έβαζε ο Σαμαράς στην παράταση, κερδίζοντας τελικά τον αγώνα:  «Αν η Μέρκελ υποσχεθεί στον κ. Σαμαρά άμεση έναρξη των διαπραγματεύσεων για μείωση του χρέους και δεν του ασκηθεί πίεση για νέα, σκληρά μέτρα τότε ο Έλληνας πρωθυπουργός θα έχει στα χέρια του ένα ισχυρό όπλο για να πάει τις πολιτικές εξελίξεις όπως αυτός θέλει. Τότε εκλογές δεν μπορούν να γίνουν άμεσα κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πιο κρίσιμη διαπραγμάτευση για τη χώρα».

Αν δεν γίνουν όλα αυτά, το κακό για την κυβέρνηση σενάριο θα γίνει πραγματικότητα: « Από εκεί και πέρα αν η κ. Μέρκελ και οι δανειστές συνεχίσουν το δικό τους παιχνίδι τότε ας περάσουν από το… ταμείο της Κουμουνδούρου να εισπράξουν… Είτε ο Σαμαράς θα βάλει το "χρυσό" γκολ και θα πάει νικητής για να εκλέξει νέο πρόεδρο, είτε η Ελλάδα θα ζήσει την περιπέτεια των εκλογών και τον εφιάλτη του ΣΥΡΙΖΑ».

Όχι χρυσό γκολ δεν μπήκε, αλλά η στάση της Μέρκελ μοιάζει σαν χαριστική βολή στην σημερινή κυβέρνηση. Δεν είναι φανερό αν στο Μέγαρο Μαξίμου το έχουν καταλάβει, το βέβαιο είναι ότι προς το παρόν το έχουν ρίξει στην προπαγάνδα, κάνοντας λόγο για νίκη Σαμαρά. Απομένει να δούμε αν η ..αυτοϊκανοποίηση θα σώσει την κυβέρνηση..

Πηγή:http://tvxs.gr/news/ellada/merkel-samaras-i-aytoikanopoiisi-tha-sosei-tin-kybernisi-toy-stelioy-koylogloy

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.