Παρασκευή 22 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (17) : Leon Thomas - Sun Song

Αθάνατο ελληνικό χωριό


Τα μικρά τουριστικά σημεία της χώρας (νησάκια, απομονωμένα παραθαλάσσια θέρετρα) αποτελούν ένα συμπυκνωμένο δείγμα της άποψης ότι η Ελλάδα είναι ένας πολύ όμορφος τόπος, που η πλειοψηφία των κατοίκων του είναι βαριά μαλάκες.

Έχω τη χαρά και την τιμή να βλέπω κάθε χρόνο πώς εξελίσσονται τα πράγματα στο νησί, και πραγματικά ποτέ δεν πέφτω έξω στις προβλέψεις μου. Ούτε από το νησί, ούτε από τα άλλα νησιά και μέρη που παραθερίζουν άνθρωποι που γνωρίζω κι έχουν τα λεφτά ή τον τρόπο για να περνούν κάθε καλοκαίρι με χταποδάκια, τσίπουρα, φρέσκα ψάρια και βαρκάδες στο πέλαγος.

Ένα μικρό δημοφιλές τουριστικό μέρος με περιορισμένο πληθυσμό, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κατοικείται ως επί το πλείστον από ανθρώπους οι οποίοι έχουν μαζέψει λεφτά για να ζήσουν σα βασιλιάδες για πέντε ζωές.

Κάποτε το μέρος τους δεν ήταν ούτε για φτύσιμο. Πήγαιναν μόνο κάποιοι ψαγμένοι, όσοι είχαν συγγενείς εκεί αλλά ζούσαν στην πόλη, και μερικοί ψυχανώμαλοι που όσο πιο πολλές μέρες περνούσαν στο λεωφορείο ή το πλοίο μέχρι να φτάσουν, τόσο περισσότερο την έβρισκαν.

Οι μόνιμοι κάτοικοι ψάρευαν ή είχαν κάνα ζώο ή φύτευαν τίποτα για να ζήσουν. Πολλοί έφυγαν για Γερμανία, Αυστραλία, Αμερική κι άλλα μέρη, αφού μετά τον εμφύλιο κανείς τους δεν μπορούσε να καταλάβει ότι αν ζεις μέσα στη φύση και το κορμί σου είναι γερό, δεν έχεις ανάγκη από κανέναν κερατά στην πόλη για να σε ζει.

Φόβος: Το δράμα της ανθρωπότητας.

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Προχθές Τετάρτη (20 08 2014), παρακολουθήσαμε μία καταπληκτική ταινία στο υπαίθριο Θέατρο «Μαίρη Αρώνη» στον Άλιμο, σε μια καθιερωμένη πλέον βδομαδιάτικη εκδήλωση που προετοιμάζει και επιμελείται ο τοπικός Πυρήνας του Ε.ΠΑ.Μ. Ο τίτλος της ταινίας ήταν «Ζουν ανάμεσά μας - They live» γυρισμένη το 1988 στον Καναδά, αφού οι Η.Π.Α, απαγόρευσαν την παραγωγή στο έδαφος τους.


Το θέμα δεν είναι να περιγράψουμε εδώ την υπόθεση της ταινίας, αλλά να σχολιάσουμε ένα από τα συναισθήματα που κυριαρχούσαν στους συντελεστές αυτής της ταινίας, το συναίσθημα του φόβου, αλλά και τις συνθήκες με τις οποίες μπόρεσαν οι πρωταγωνιστές να τον αποτινάξουν, αναδεικνύοντας τους εαυτούς τους αμέσως μετά, σε "ήρωες".

Προσεγγίζοντας γενικά το συναίσθημα του φόβου με ψυχιατρική και κοινωνική ανάγνωση, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα πολύ διφορούμενο συναίσθημα, αφού πάνω του παίζονται «παιχνίδια» που έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα είτε προς μια δημιουργική πορεία, είτε προς την καταστροφή. Το ίδιο δε, μπορούμε να ισχυρισθούμε και όταν μιλάμε και για τον φόβο των ανθρώπων.

Εδώ καλό θα είναι να θυμηθούμε και τη σχετική με το φόβο στροφή από τον Εθνικό μας Ύμνο. «...Γιατί τα ‘σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά...» γιατί μας δίνεται ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα των δύο όψεων του φόβου. Το πρώτο, της καταστροφής, όταν με τον φόβο του βάρβαρου κατακτητή, ένα ολόκληρο έθνος μένει σκλαβωμένο για 400 χρόνια με ότι αυτό συνεπάγεται και το δεύτερο, της δημιουργίας, όταν με την επανάσταση των σκλάβων και την αποτίναξη του φόβου, αναδεικνύονται οι ήρωες και γράφονται σελίδες δόξας και μεγαλείου για το έθνος των Ελλήνων.

Ας κάνουμε ακόμη μία προσέγγιση του φόβου με τα δύο αυτά χαρακτηριστικά του γνωρίσματα.


Το δέος που αισθάνεται ο άνθρωπος απέναντι στη φύση και στη δημιουργία του κόσμου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά ένας «ιερός φόβος» απέναντι στο άγνωστο, απέναντι στο μεγαλείο της φύσης, που έδωσε όμως αφορμή και ταυτόχρονα δύναμη στον άνθρωπο, για να αναπτύξει την επινοητικότητα και την δημιουργικότητά του.

Το τραπεζικό καρτέλ και ο χρυσός


Του Αρη Οικονόμου

«Εάν ο χρυσός δεν χειραγωγούταν, θα είχε ξεπεράσει πιθανότατα τα 3·οοο $ ανά ουγγιά - μεταξύ άλλων, λόγω των τεραστίων ποσοτήτων δολαρίων, με τα οποία έχει .πλημμυρίσει η Fed, ο αδιαφιλονίκητος «αρχηγός» του τραπεζικού καρτέλ, τις αγορές.

Τα εργαλεία όμως της χειραγώγησης αποτυγχάνουν συχνά - γεγονός που σημαίνει ότι, δεν είναι απίθανη μία ραγδαία άνοδος της τιμής τον χρυσού. Πόσο μάλλον όταν η ζήτηση εκ μέρους της Ρωσίας, της Κίνας και της Ινδίας συνεχίζει να είναι υψηλή - ενώ η ετήσια σεζόν, κατά τη διάρκεια της οποίας οι ιδιώτες αγοράζουν περισσότερο χρυσό, μόλις ξεκινάει.

Περαιτέρω, οι κεντρικές τράπεζες της Δύσης, αντί να ασχολούνται με τις αλλαγές που απαιτεί το νομισματικό μας σύστημα, για να μην καταρρεύσει, συνεχίζουν να τυπώνουν ανεύθυνα χαρτονομίσματα χωρίς αντίκρισμα - προσπαθώντας παράλληλα να πείσουν τους Πολίτες πως ο χρυσός δεν αποτελεί μία εναλλακτική αποταμιευτική τους δυνατότητα.

Την ίδια στιγμή, επιτίθενται στους υποστηρικτές του. Σε όλους αυτούς δηλαδή οι οποίοι, γνωρίζοντας πως ο χρυσός έχει επιβιώσει πάνω από 5.ooo χρόνια, χωρίς ποτέ να καταστραφεί η αγοραστική του δυνατότητα, όπως έχει συμβεί με άπειρα άλλα χάρτινα χρήματα, τάσσονται υπέρ τον -καθώς επίσης υπέρ της επαναφοράς του κανόνα του.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με το ασήμι - παρά το ότι έχει πολλές άλλες «εφαρμογές» σε σχέση με το χρυσό, αφού χρησιμοποιείται ευρύτατα στην παραγωγή διαφόρων προϊόντων.
Επειδή όμως η παραπάνω διαδικασία δεν λειτουργεί ως όφειλε, οπότε οι κεντρικοί τραπεζίτες χάνουν όλο και περισσότερο τον έλεγχο του μονεταριστικού συστήματος και της παγκόσμιας οικονομίας, δημιούργησαν τεχνητά ένα καινούργιο πρόβλημα για «αντιπερισπασμό» - για να μεταθέσουν δηλαδή την προσοχή των Πολιτών.

Washington Post: "Η κρίση στην ευρωζώνη χειρότερη απο αυτή του 1930"

Η ΕΥΡΩΖΩΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ακόμα και μια εφημερίδα του αμερικάνικου κατεστημένου, όπως η "Washington Post", υποχρεώνεται, για δικούς της λόγους, να αναγνωρίσει την πρωτοφανή κρίση και την παταγώδη αποτυχία του ευρώ και της ευρωζώνης.

Είναι φανερό ότι χωρίς να γίνει παρελθόν η κακόγουστη φάρσα του ευρώ, είναι αδύνατον να υπάρξει άλλη θετική και προοδευτική προοπτική για την Ευρώπη. Η μεγάλη ύφεση της ευρωζώνης έχει προκαλέσει μεγάλη κατάθλιψη αναφέρει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο της η Washington Post.H οικονομική κρίση στην Ευρώπη είναι μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στην παγκόσμια ιστορία.

Υπήρξαν πολλές κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Και δεν ήταν μόνο η Μεγάλη Ύφεση στις ΗΠΑ.

Δεν είναι μόνο η ύφεση αλλά ο χρόνος ανάρρωσης που χρειάζονται οι οικονομίες για να ανακάμψουν.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, είχαν πιο αργή ανάκαμψη μεταπολεμικά. Η Βρετανία είχε επίσης βραδύτερη ανάκαμψη. Όμως σήμερα η περίπτωση της ευρωζώνης μπορεί να χαρακτηριστεί χειρότερη από το 1930.
Η Ευρώπη προκαλεί κατάθλιψη και οι προοπτικές της Ευρώπης επιτείνουν την κατάθλιψη.

Αναβρασμός και κατηγορίες μετά την «εισβολή» του ρωσικού κονβόι


Περίπου 80 με 90 φορτηγά της ανθρωπιστική βοήθειας από τη Ρωσία που προορίζεται για τους κατοίκους της ανατολικής Ουκρανίας πέρασαν στο ουκρανικό έδαφος χωρίς άδεια των ουκρανικών αρχών και χωρίς τη συνοδεία του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, όπως ορίζεται στη συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας. Μάλιστα τα πρώτα φορτηγά έφτασαν στο Λουχάνσκ. Για εισβολή μιλάει το Κίεβο έχοντας την υποστήριξη της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. 

Το Κίεβο είχε σταματήσει το κονβόι στα σύνορα εκφράζοντας ανησυχίες πως εκτός από ανθρωπιστική βοήθεια τα φορτηγά μεταφέρουν και εξοπλισμό τους φιλορώσους αποσχιστές που συγκρούονται με τον ουκρανικό στρατό στο Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ.

Την είδηση μετέδωσαν ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα αξιωματούχο του Κιέβου, αλλά και ρωσικά μέσα. Αυτόπτης μάρτυρας είπε στο πρακτορείο Reuters πως είδε φορτηγά να διασχίζουν τη μεθόριο συνοδευόμενα από φιλορώσους αποσχιστές αντάρτες της ανατολικής Ουκρανίας. Από την πλευρά του ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός ανακοίνωσε πως δεν έχει ακολουθήσει τα ρωσικά φορτηγά μέσα στην Ουκρανία λόγω ανησυχίας για την κατάσταση που επικρατεί, από την άποψη της ασφάλειας.

Τα δάνεια του Όθωνα και η πτώχευση του 1843


Εισαγωγή 

Όπως είδαμε στην προηγούμενη ανάρτηση "Τα δάνεια της Ανεξαρτησίας", οι χρηματοπιστωτικοί οίκοι του Λονδίνου εκχώρησαν το 1824 και 1825 τα "δάνεια της ανεξαρτησίας", κάτω από επαχθέστατους όρους. Είδαμε, επίσης, ότι μόνο ένα μικρό μέρος αξιοποιήθηκε για τις ανάγκες της επανάστασης, ενώ το μεγαλύτερο μέρος σπαταλήθηκε στην προπληρωμή τόκων και προμηθειών, στα χρηματιστήρια της Ευρώπης ή σε παραγγελίες πολεμικού υλικού που ελάχιστο μέρος από αυτό έφτασε τελικά στην Ελλάδα!

Έτσι, το 1827, τα χρήματα των δανείων αυτών είχαν εξαντληθεί και το δημόσιο ταμείο δεν μπορούσε να καλύψει ούτε τις απαραίτητες κρατικές δαπάνες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα, πριν ακόμη την ανακήρυξη της ελληνικής ανεξαρτησίας, να δηλωθεί η αδυναμία εξυπηρέτησης των δανείων και να έχουμε την πρώτη πτώχευση της Ελλάδας.

Μεταξύ του 1828 και του 1830, οι στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού καλύπτονταν με μικρά ποσά που εξασφάλιζε ο Καποδίστριας από τη Γαλλία και τη Ρωσία (τα οποία ποσά δεν χαρίστηκαν, αλλά όπως θα δούμε συμπεριλήφθηκαν στις υποχρεώσεις της Ελλάδας αργότερα)

Έτσι, ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο οποίος από τον Ιανουάριο του 1828 έχει έρθει στην Ελλάδα ως κυβερνήτης, προσανατολίζεται να ζητήσει νέο δάνειο από τις ξένες δυνάμεις. Η ιδέα αυτή υποβλήθηκε στην Δ΄ Εθνική Συνέλευση του Άργους το 1829. ( πρακτικά Δ' Εθνοσυνέλευσης )

22 Αυγούστου 1882: Γεννιέται ο Δημήτρης Γληνός


Στις 22 Αυγούστου 1882 γεννιέται στη Σμύρνη ο Δημήτρης Γληνός. Από τις φωτεινότερες μορφές της ελληνικής διανόησης του 20ού αιώνα. Δάσκαλος και αγωνιστής, υπήρξε μια λαμπρή φυσιογνωμία που άφησε τη σφραγίδα του στο προοδευτικό, δημοκρατικό και το κομμουνιστικό κίνημα της χώρας μας. Η πορεία του Δημήτρη Γληνού είναι μια συνεχής πορεία «όλο προς τα αριστερά», όπως έλεγε ο ίδιος, ενώ αυτοβιογραφούμενος τόνιζε ότι η ιδεολογική του διαδρομή ήταν «από τον Μιστριώτη στον Λένιν».

Η μεγάλη φτώχεια χαρακτηρίζει τα παιδικά του χρόνια. Το 1899 έρχεται στην Αθήνα και γράφεται στη Φιλοσοφική Σχολή. Είναι υπέρμαχος της καθαρεύουσας και οπαδός της «Μεγάλης Ιδέας». Οι οικονομικές δυσκολίες τον αναγκάζουν να διακόψει δυο φορές τις σπουδές του, για να εργαστεί ως δάσκαλος. Οι σκληρές εμπειρίες ενισχύουν τις πολιτικές του ανησυχίες και τον φέρνουν στο στρατόπεδο των δημοτικιστών. Το 1905 παίρνει με άριστα παμψηφεί το δίπλωμά του από το Πανεπιστήμιο. Συνεχίζει τις παιδαγωγικές του σπουδές στη Γερμανία, όπου μεταξύ των άλλων γνωρίζει τον Γιώργο Σκληρό και τον Φώτο Πολίτη και έρχεται σε επαφή με τη σοσιαλιστική ιδεολογία.

Ο τομέας άμυνας της Βουλγαρίας είναι υπό κατάρρευση

Ο αμυντικός προϋπολογισμός της Βουλγαρίας συνεχίζει να βρίσκεται σε ένα καταστροφικά χαμηλό επίπεδο, με αποτέλεσμα οι δαπάνες άμυνας να είναι σαφώς ανεπαρκείς για οτιδήποτε επενδύσεις. Αυτή η πληροφορία της κατάστασης δίνεται από το Υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας.

Ο προϋπολογισμός άμυνας έχει μειωθεί κατά 99, 8 εκατομμύρια λέβα έως την 31η Ιουλίου του προϋπολογισμού ήταν 1,078 δισεκατομμύρια λέβα, το οποίο αντιπροσωπεύει το 1,34% του ΑΕΠ. Μετά την εφαρμογή της πρώτης δόσης περιορισμού των δαπανών, δηλαδή περικοπές κατά 5% για την ασφάλιση του προϋπολογισμού άλλων δημόσιων ταμείων, ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας αντιπροσώπευε 1,027 δισεκατομμύρια λέβα, που είναι 1,27% ΑΕΠ. Από τις αρχές του προσεχούς Αυγούστου με μια νέα μείωση του 5% ο προϋπολογισμός μειώθηκε στα 978 εκατομμύρια λέβα, δηλαδή κάτω από το ψυχολογικό όριο του ενός δισεκατομμυρίου, που είναι 1,21% του ΑΕΠ.

Ο λόγος της κατανομής του κόστους εργασίας, δηλαδή για τους μισθούς του προσωπικού και η τρέχουσα συντήρηση και εξοπλιστική, χωρίς τη μείωση του προϋπολογισμού, θα είναι 75: 20: 5. Μετά την πρώτη μείωση η αναλογία αυτπη άλλαξε σε 80: 17: 3, ενώ με την δεύτερη μείωση η αναλογία είναι τώρα 90: 9: 1.

Στρατηγικό εμπάργκο ελληνικών προϊόντων


Της Παναγιώτας Μπλέτα

Τούρκικη η σημαία στα εξαγώγιμα αγροτικά προιόντα προς Ρωσία. Με την υπακοή της Ελλάδας στα γεωπολιτικά παιχνίδια των ΗΠΑ, που απαίτησαν οι Ευρωπαίοι «σύντροφοι», και την εκούσια πολιτική υπογραφή, που κατέθεσε η Ελληνική Κυβέρνηση στο «σύμφωνο» περί «φαινομενικής τιμωρίας» της Ρωσίας για τα γεγονότα στην Ουκρανία, και τα οικονομικά αντίμετρα κατόπιν από πλευράς της Ρωσίας, αποκλείσθηκαν τα Ελληνικά αγροτικά προιόντα από την Ρώσικη αγορά. Έτσι ο μεγάλος κερδισμένος της, επαναλαμβάνω, τυπικής σύγκρουσης Δύσης-Ρωσίας, θα είναι η Τουρκία,  αφού θα καλύψει το κενό που άφησαν οι Ευρωπαίοι στην ρωσική αγορά.

Η Τουρκία, που είναι μέλος του ΝΑΤΟ και επιθυμεί και την ένταξή της στην ΕΕ, έχει καταφέρει όχι μόνο να επιβάλλει τους όρους που θέλει αυτή στις οικονομικές της συναλλαγές και αυτό γιατί  δεν βάζει κανέναν και τίποτα πάνω από το εθνικό της συμφέρον, ενώ αδιαφορεί εάν αυτό αρέσει στην Ουάσιγκτον ή στις Βρυξέλες, αλλά και να αποτελεί  ρυθμιστικό παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, επιβάλλοντας την κατοχική της παρουσία στην Βόρεια Κύπρο, ζήτημα για το οποίο σε κάποια κοντινή χρονική στιγμή θα μας απαγορεύεται ακόμη και να μιλάμε, προκειμένου να μην διαρραγούν οι πολύτιμες πολιτικές ισορροπίες.

Αλήθεια, πόσο εύκολα αλλάζουν στρατόπεδα οι συμμαχικές παρτίδες… Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και Τουρκίας έχουν γίνει πρώτο θέμα στον Τουρκικό Τύπο, μετά από την πίεση των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας, με αφορμή το «Ουκρανικό» και έτσι ανοίγει ο δρόμος να προμηθεύει με αγροτικά προιόντα η Τουρκία τη Ρωσία.

Η εγαρμογή buycott app για μποϋκοτάζ του Ισραήλ

Οι αλληλέγγυοι στην Παλαιστίνη χρησιμοποιούν την εφαρμογή buycott app για να μποϊκοτάρουν προϊόντα ισραηλινών και φιλο-ισραηλινών εταιριών

Περισσότεροι από 350.000 άνθρωποι μποϊκοτάρουν αγαθά που παράγονται από εταιρίες που συνδέονται με το Ισραήλ, χρησιμοποιώντας μια εφαρμογή για smartphones που σκανάρει τα barcodes.

Καθώς επικριτές της ισραηλινής πολιτικής στη Γάζα χάνουν την πίστη τους στις κυβερνήσεις ότι θα αναλάβουν δράση, μια νέα εφαρμογή τους βοηθά να το κάνουν οι ίδιοι. Η εφαρμογή buycott επιτρέπει στους χρήστες να αναγνωρίσουν την πηγή των προϊόντων τους άμεσα ώστε οι αγορές τους να μην έρχονται σε σύγκρουση με τα πιστεύω τους. Οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν λίστες απαγορευμένων προϊόντων για να υποστηρίξουν τα δικά τους συμφέροντα ή σκοπούς, αλλά οι αντι-ισραηλινές λίστες είναι αυτές που εκτόξευσαν τη δημοτικότητα της εφαρμογής.

Ο δημιουργός της εφαρμογής Ιβάν Πάρντο λέει στο Forbes: «Παρατήρησα πριν από 3 εβδομάδες πως βλέπαμε μια ασυνήθιστη άνοδο στην κίνηση, αλλά δεν υπήρχαν άρθρα για την εφαρμογή ή για καμπάνιες για το Ισραήλ. Το επόμενο που είδα ήταν ότι το buycott ήταν στις κορυφαίες 10 εφαρμογές στη Βρετανία και την Ολλανδία, και νούμερο ένα στις χώρες της Μέσης Ανατολής. Η πληροφορία διαχεόταν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.»

«Ρετιρέ» και «υπόγεια» φέρνει το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο

Του Γιώργου Πετρόπουλου

Νέο μισθολόγιο για το Δημόσιο, το οποίο θα ισχύσει από την 1/1/2015, ετοιμάζει η κυβέρνηση με στόχο -αν όχι τη μείωση- τουλάχιστον τη συγκράτηση στα σημερινά επίπεδα της μισθολογικής δαπάνης, την αλλαγή των εργασιακών συνθηκών και τη διαίρεση των δημοσίων υπαλλήλων, διαμορφώνοντας στο εσωτερικό τους πολλαπλά και διαφορετικά εργασιακά συμφέροντα. Στο πλαίσιο αυτό βασικό εργαλείο θα αποτελέσει η αξιολόγηση του προσωπικού, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στην ολοκληρωμένη της μορφή θα εφαρμοστεί από το νέο έτος, αφού προηγουμένως περάσει -το φθινόπωρο- από τη Βουλή ο σχετικός νόμος.

Ήδη, από τα υπουργεία Οικονομικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει συγκροτηθεί κοινή επιτροπή εργασίας με αποστολή στο δεύτερο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου να έχει διαμορφωθεί το σχετικό προσχέδιο νόμου του νέου μισθολογίου, το οποίο στην τελική του μορφή -και ύστερα από τις σχετικές διαβουλεύσεις- θα κατατεθεί για συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής τον προσεχή Οκτώβριο.

Οι επίμαχες διατάξεις

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες -αλλά και σχετικές διαρροές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας- η επιτροπή εργασίας φαίνεται να έχει καταλήξει στις παρακάτω ρυθμίσεις, οι οποίες χωρίζουν εργασιακά τους εργαζόμενους σε πολλαπλές μισθολογικές ταχύτητες ανάλογα με το μορφωτικό τους επίπεδο, την αξιολόγηση της παραγωγικότητας τους και τον χρόνο πρόσληψής τους (αν είναι δηλαδή νεοπροσλαμβανόμενοι στο Δημόσιο ή παλιοί εργαζόμενοι).

Οι έρευνες στο Ιόνιο, η Τουρκία και τα «παιχνίδια» της Αλβανίας


Δεν φτάνανε τα βάσανα με την οικονομική κατάσταση της χώρας, με ανοικτά θέματα με την Τουρκία στο Αιγαίο, τις ΑΟΖ, τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου, τις γκρίζες ζώνες στα νησιά μας, έρχεται τώρα και η Αλβανία να ανοίξει νέα πληγή στα θαλάσσια σύνορά μας στο Ιόνιο με την ποινικοποίηση της συμφωνίας που είχε υπογραφεί το 2009, δίνοντας νέες διαστάσεις στην ιστορία της συμφωνίας των δύο χωρών, η οποία ακυρώθηκε αργότερα από το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Δηλαδή, για να γίνουμε περισσότερο σαφείς, μια προκλητική ιστορία εξελίσσεται εδώ και μερικά χρόνια εις βάρος των ελληνικών συμφερόντων, με πολλές υποψίες, όπως λένε οι πληροφορίες, ότι πίσω από την υπόθεση αυτή βρίσκεται η Τουρκία… την οποία δεν καταφέραμε για μια ακόμη φορά να αντιμετωπίσουμε διπλωματικά.

Τώρα βρισκόμαστε μπροστά στην ποινική δίωξη του πρώην υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας αλλά και της διαπραγματευτικής ομάδας. Και όλα αυτά γιατί, όπως λένε οι πληροφορίες, η συμφωνία αυτή δεν άρεσε καθόλου στους… ανατολικά ευρισκόμενους γείτονές μας, καθώς θεωρούν ότι αποτελεί ένα «κακό προηγούμενο» για τις διεκδικήσεις τους στο Αιγαίο.

Έτσι, η Τουρκία, που έχει βάλει πόδι με τα μπούνια στη γειτονική χώρα και κατάφερε να έχει μέχρι και ναυτική βάση εκεί, ζήτησε –με τον τρόπο της βέβαια– από την Αλβανία να ακυρώσει τη συμφωνία, την οποία δεν είδε ποτέ με καλό μάτι, και τελικά τα κατάφερε.

Σκέψεις του Θέρους


Tου Γιάννη Σιδέρη*

Και ενώ το θέρος φτάνει στο τέλος του οι συγκυβερνώντες δρώντας επί της ουσίας όχι ως απλοί πολιτικοί “απατεώνες”, αλλά ως μια οργανωμένη ομάδα παρανόμων που ο λαός συνηθίζει να ονομάζει Μαφία, επιτίθεται στους πολίτες με σκοπό την πλήρη εξόντωσή τους!

Με μόνη στόχευση την πολιτική επιβίωση τους και την διατήρησή τους στην εξουσία, δεν διστάζουν να βάλλουν κατά των πολιτών εκτελώντας εντολές των δανειστών, εντολές οι οποίες κυριολεκτικά επιβάλλονται εις βάρος των πολιτών.

Για του λόγου το αληθές, μόλις η γενική γραμματεία εσόδων, έδωσε εντολή κατάσχεσης από τραπεζικούς λογαριασμούς για όσους οφείλουν πάνω από 3000 ευρώ ΦΠΑ, την ίδια στιγμή που το Δημόσιο οφείλει επιστροφές ΦΠΑ 883 εκ. ευρώ στους πολίτες!

Ο κ. Δένδιας, στην συνάντησή του με τον Σόιμπλε, το μόνο που κατάφερε να αρθρώσει είναι ότι η κυβέρνηση “μελετά φοροελαφρύνσεις” εισπράττοντας για μια ακόμη φορά τα γνωστά περί συνέχισης του προγράμματος των διαρθρωτικών αλλαγών και βλέπουμε, εφόσον βέβαια βρεθούν ισοδύναμα μέτρα (sic)!

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (16) : Pharoah Sanders Ocean Song