Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Δικαστικό πραξικόπημα με καλωδιωμένο Plazza


Η αρχειοθέτηση της υπόθεσης χρηματισμού Χαικάλη, αποτελεί ένα ανοιχτό δικαστικό πραξικόπημα. Ο Εισαγγελέας Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, αφού δεν έκανε δεκτό ως μη νόμιμο το αποδεικτικό στοιχείο του βίντεο που παρέδωσε ο Παύλος Χαικάλης, κατέφρε στη συνέχεια να δημιουργήσει μια νομικίστικη ακολουθία που κατέληξε στην αθώωση Αποστολόπουλου.

Το αποδεικτικό υλικό προφανώς και είναι νόμιμο αφού δεν προκειται για υλικό που αποδεικνύει απλώς μια παρανομία (εν προκειμένω χρηματισμό) αλλά μια καθαρή προσπάθεια παραχάραξης της λαικής βούλησης και του Συντάγματος. Δεν έγινε προσπάθεια εξαγοράς με αντάλλαγμα κάποιο ρουσφέτι, αλλά καθαρή προσπάθεια να αποτραπεί η ύψιστη δημοκρατική λειτουργία που είναι να εκφραστεί η βούληση των πολιτών μέσω εκλογών.

Στόχος λοιπόν και διακύβευμα ήταν το δημόσιο συμφέρον το οποίο σύμφωνα με το Σύνταγμα υπερτερεί κάθε προσωπικού συμφέροντος. Με αυτή την ξεκάθαρη νομική θέση οι Εισαγγελείς θα μπορούσαν να κάνουν αποδεκτό το υλικό, σταθμίζοντας ποιό είναι το ύψιστο συμφέρον. Δεν έκαναν αποδεκτό ούτε το αίτημα να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών για να διαπιστωθεί με ποιούς μιλούσε ο Αποστολόπουλος, ιδιαίτερα την κρίσιμη μέρα που θα έκανε το τελικό ραντεβού.

Μπροστά στην απειλή ενός Ψυχρού πόλεμου χωρίς κανόνες


Ειδικά για την RBTH 

Πολυτάραχο το 2014 για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας. Μετά την εμπλοκή στην Ουκρανική κρίση, την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσική Ομοσπονδία και τη λυσσώδη αντίδραση των ΗΠΑ, η Μόσχα βρήκε νέους, δυνατούς εταίρους, αλλά στάθηκαν μπροστά της και παλιοί εχθροί. 

Το 2014 οδεύει προς το τέλος του. Οι μάχες στην εξωτερική πολιτική κοπάζουν, δίνοντας τη δυνατότητα για μια εκτίμηση της κατάστασης. Κοιτώντας πίσω, θα δούμε τη ρωσική σημαία υψωμένη στην Κριμαία και στη Σεβαστούπολη. Θα δούμε επίσης παλιούς και νέους συμμάχους από την Ασία, τη Λατινική Αμερική και Αφρική. Ενώ μπροστά, τις φλόγες ενός ολοκληρωτικού εμφυλίου πολέμου στα ίδια τα σύνορα της Ρωσίας και τις μακρινές απειλητικές αστραπές ενός «Ψυχρού πολέμου χωρίς κανόνες». 

Η Ουκρανική κρίση

Στη διάρκεια του 2014 η Μόσχα βρέθηκε να έχει εμπλακεί στην ουκρανική κρίση η οποία, από τη μια πλευρά, οδήγησε στην επιστροφή της Κριμαίας που ως το 1954 αποτελούσε τμήμα της Ρωσίας και από την άλλη, στην πιο μεγάλη κρίση στις σχέσεις με τη Δύση από την εποχή του Ψυχρού πολέμου. 
Το Μάρτιο του απερχόμενου έτους πραγματοποιήθηκε στη χερσόνησο δημοψήφισμα στο οποίο οι κάτοικοί της, τρομαγμένοι από την ανάληψη της εξουσίας στο Κίεβο από τους εθνικιστές, και από την προοπτική της βίαιης «ουκρανοποίησης», ουσιαστικά ομόφωνα, εκδήλωσαν την επιθυμία τους να προσχωρήσουν στη Ρωσία. Την απόφαση αυτή υποστήριξε το κοινοβούλιο της Κριμαίας, το οποίο είχε εκλεγεί σύμφωνα με τους ουκρανικούς νόμους το 2010. 

Σολτζ: Η Γερμανία έδωσε χρήματα στις τράπεζες, όχι στους Έλληνες


Την άποψη ότι η κρίση κόστισε ακριβά στη Γερμανία, αλλά τα χρήματα που η πιο ισχυρή οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης χορήγησε δεν πήγαν στον ελληνικό λαό αλλά στις τράπεζες εκφράζει ο ευρωβουλευτής του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Linke, Χέλμουντ Σολτζ, μιλώντας στο tvxs.gr. Ακόμη μιλάει για το χρέος, την Ευρώπη και το δρόμο που ανοίγει η άνοδος της Αριστεράς.

“Βλέπουμε με μεγάλη ευχαρίστηση και αλληλεγγύη τις προσπάθειες των αριστερών δυνάμεων να πάρουν το μέλλον των ανθρώπων στα χέρια τους, και η Αριστερά είναι φυσικά μία από τις δυνάμεις αυτές που θα ανταποκριθούν περισσότερο στην ανάγκη των πολιτών να αλλάξουν την καθημερινή τους ζωή. [...] είμαστε πολύ ευχαριστημένοι για το γεγονός ότι η Αριστερά προτείνει εναλλακτική πολιτική σκέψη η οποία συναντά τις ανάγκες των κοινωνιών των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης.”

“... από την πολύ αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να έχει ένα κοινό πρόγραμμα συνεργασίας με άλλες αριστερές ευρωπαϊκές δυνάμεις, ώστε αυτά που προσπαθεί να αλλάξει να υποστηριχθούν και από τις λοιπές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”

Ευτυχής ημέρα

Του Γιάννη Μακριδάκη

Σήμερα απέστειλα στην εκδότριά μου και στους συνεργάτες της των εκδόσεων της Εστίας το άρτι περατωθέν μυθιστόρημά μου με τίτλο: Αντί Στεφάνου.

Τους το έθεσα ως επισυναπτόμενο έγγραφο της κάτωθι επιστολής:

“Σας αποστέλλω μυθιστόρημα τι με τίτλο Αντί Στεφάνου, το οποίον, εντός της κεφαλής μου τριγυρίζον εκ του προπαρελθόντος Οκτωβρίου και κατόπιν αρκετών παντελώς αποτυχημένων προσπαθειών μου όπως το αποτυπώσω εγγράφως, λόγω τού ότι αναζητούσα ύφος τι πρωτότυπο προς απόδωσιν αυτού, ώστε να μην μου είναι ανιαρή, ως να αποτελεί επανάληψη, η διαδικασία της συγγραφής, αναζήτηση η οποία μέσω πλείστων και ανεπιτυχών πειραματισμών απέβαινε συνεχώς άκαρπος, οπότε και ακύρωνα την συγγραφή αυτού είτε σε πρώιμα, είτε όμως φορές τινές και σε πολύ προχωρημένα στάδια, καταφθάνων ούτω εν τέλει μετά σελίδος λευκής ο παρελθών Σεπτέμβριος του 2014, την 21η ημέρα όμως του οποίου, την επομένη του Αγίου Ευσταθίου δηλαδή και άμα τη αναχωρήσει της προσφιλούς μου Στάθιας εκ του Ροδώνα με προορισμό την Αθήνα, όπου και διέμεινε επί μήνα πλήρη και πλέον, κατόρθωσα επιτέλους όπως κατακτήσω το τόσον επιθυμητό ύφος, το οποίον αναζητούσα διακαώς και άρχισα πυρετωδώς την συγγραφή αυτού, συνεπώς και την αποσυμπίεση του νου και της ψυχής μου.

Η εν λόγω συγγραφή διεκόπη στα μέσα Οκτωβρίου για μία εβδομάδα, ένεκα της εν Αθήναις και Καρπενησίοις μεταβάσεώς μου προς χάριν εκδηλώσεων τινών, επανήρχισε άμα τη επιστροφή μου στη Βολισσό, επαναδιεκόπη επί δεκαήμερον στις αρχές του παρελθόντος Νοεμβρίου ένεκα της επιπόνου διαδικασίας της ελαιοσυλλογής, επανήρχισε κατόπιν και επαναδιεκόπη για τελευταία φορά επί δεκαήμερον επίσης, λόγω της μεταβάσεώς μου σε εκδηλώσεις εις Ξάνθη, Καβάλα, Τρίκαλα, Βόλο και Θεσσαλονίκη, επανήρχισε δε τέλος, άμα την τελική εξ όλων αυτών των ταξιδίων επιστροφή μου στο χωριό, όπου και τελείωσε σήμερα, ημέρα Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014, παραμονή της δευτέρας και προφανώς αγόνου επίσης, ως και η πρώτη απέβη, ψηφοφορίας της Βουλής προς εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Γιουρούσια και γιόμες


Φαίνεται ότι ο πρωθυπουργός διανύει περίοδο μεγάλης απελπισίας. Το χτεσινό του διάγγελμα μου θύμισε έντονα τον συνηθισμένο τρόπο με τον οποίο παίζουν στο τελευταίο δεκάλεπτο ενός ποδοσφαιρικού αγώνα οι ομάδες που χάνουν: δίχως καθαρό μυαλό και συγκεκριμένο πλάνο, αρχίζουν τα "γιουρούσια" και τις "γιόμες", παναπεί σέντρες στα κουτουρού κι όποιον πάρει ο χάρος.

Κατ' αρχάς, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους ανεξάρτητους -λέμε τώρα- βουλευτές για την ανάγκη να εκλεγεί πρόεδρος δημοκρατίας από την παρούσα βουλή. Και ποιό ήταν το βασικό του "επιχείρημα"; Η ανασύνθεση της κυβέρνησης, με συμμετοχή βουλευτών εκτός των δυο κυβερνητικών κομμάτων, με κριτήριο τον φιλοευρωπαϊκό τους προσανατολισμό! Με απλά λόγια, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξαγοράσει ψήφους όχι με λεφτά αλλά με υπουργικές καρέκλες.

Επίσης, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να διατυμπανίσει το γνωστό -κατασκευασμένο από τις εταιρείες δημοσκοπήσεων- παραμύθι, πως τάχα "ο ελληνικός λαός δεν θέλει να γίνουν πρόωρες εκλογές". Μόνο που δεν μας εξήγησε για ποιον λόγο ο ελληνικός λαός -υποτίθεται πως- δεν θέλει αυτές τις εκλογές. Για να αφήσει την κυβέρνηση απερίσπαστη να ολοκληρώσει το έργο της; Παναπεί, να ολοκληρώσει τις απολύσεις στον δημόσιο τομέα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας μέσω ΤΑΙΠΕΔ (και όχι μόνο), το περαιτέρω πετσόκομμα των συντάξεων, την κατεδάφιση του ασφαλιστικού με κόψιμο του συνταξιοδοτικού δικαιώματος σε όσους δεν έχουν 6.000 ένσημα και όλα αυτά τα ωραία που ζούμε την τελευταία πενταετία; Δηλαδή, όλα αυτά συνιστούν σοβαρό λόγο να μη θέλει κάποιος εκλογές; Σε σοβαρή εκτίμηση έχει ο πρωθυπουργός την νοητική ικανότητα των πολιτών τής χώρας που κυβερνάει.

Μόνη Εγγύηση ο ίδιος ο Λαός.


Του Θεμιστοκλή Συμβουλόπουλου*

Ζόφο και δυσωδία αποπνέει το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα.

Από τότε, τον Μάιο του 2010 που εκχωρήθηκε η ασυλία άνευ όρων και αμετάκλητα λόγω άσκησης εθνικής κυριαρχίας, και άρχισε η μεθοδευμένη και σκόπιμη εκποίηση ολόκληρης της χώρας και η εξαθλίωση του μεγαλύτερου μέρους του ελληνικού λαού, είμαστε μάρτυρες του θεάτρου του παραλόγου στο πιο απονομιμοποιημένο κοινοβούλιο που υπήρξε τουλάχιστον στα χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ποτέ άλλοτε δεν έχουμε παρακολουθήσει τόσα πολλά κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα σε περίοδο που τη νομιμότητα επικαλούνται κυβερνήτες και αντιπολιτευόμενοι στο όνομα της Δημοκρατίας. Ποτέ άλλοτε δεν λεηλατήθηκε τόσο απροκάλυπτα κάθε έννοια συνταγματικού δικαίου, κάθε θεμελιώδης νόμος στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, και ποτέ δεν ασκήθηκε τόση απροκάλυπτη υποκρισία σε βάρος της κοινωνίας από το κομματικό σύστημα στην Ελλάδα δεξιό και αριστερό. Πρόκειται για τον ορισμό της διαρκούς εκτροπής από κάθε έννοια δημοκρατίας.

Σε μία έκθεση κόλαφο η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (FIDΗ) σε 
συνεργασία με την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αναφέρει για την κρίση στην Ελλάδα:

Δ. Καζάκης: «Εκθετοι οι αγρότες μετά τo “deal” της Πειραιώς με την Κ.Κ.R.»

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στον κίνδυνο που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι αγρότες -κυρίως μικρομεσαίοι- της χώρας μας, μετά το “deal” της Τράπεζας Πειραιώς με την private equity KOHLBERG KRAVIS ROBERTS (KKR), για πώληση επιχειρηματικών δανείων ύψους 1,2 δις, αναφέρθηκε ο οικονομολόγος -αναλυτής και ιδρυτικό μέλος του Ενιαίου Παλλαϊκού Μετώπου (Ε.ΠΑ.Μ.) Δημήτρης Καζάκης, μιλώντας στον διαδικτυακό ραδιοσταθμό “e-roi.gr”.

Ο Δημήτρης Καζάκης επισήμανε, μεταξύ άλλων: «To private equity KKR, εξειδικεύεται σε δυο τομείς. Τα ασφαλιστικά ταμεία, «αξιοποιώντας» περιουσιακά στοιχεία και σε αγροτικές καλλιέργειες. Η KKR έρχεται για να αγοράσει τα δάνεια των αγροτών -και κυρίως των μικρομεσαίων- και να τους εγκλωβίσει στην περίφημη συμβολαιακή γεωργία ή συμβολαιακή επιχειρηματική. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι  οι αγρότες μετατρέπονται σε δουλοπάροικους. Δεσμεύονται προκαταβολικά για όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διαθέτουν, για την παραγωγή, για τον τρόπο παραγωγής, για το προϊόν, αλλά και για το πού θα πωληθεί».

Πρόσθεσε δε, ότι κατά το παρελθόν, «η private equity KKR, διείσδυσε στις αγορές της Ασίας όταν έγιναν τα μεγάλα πειράματα με την Monsanto και ενίσχυσε τα πειράματα με τα μεταλλαγμένα, ωθώντας πάνω από 100.000 αγρότες στην αυτοκτονία, όταν έφταναν σε αδιέξοδο».

Όπως υπογράμμισε «εκείνοι υπέγραφαν συμφωνίες συμβολαιακής γεωργίας με σχήματα σαν την KKR, που εξυπηρετούσαν συμφέροντα της Monsanto και άλλων παρόμοιων πολυεθνικών. Τώρα, έρχονται και στη χώρα μας».

Όπως έγινε γνωστό από δημοσιεύματα του τύπου, σύμβουλοι της Τράπεζας Πειραιώς στη συναλλαγή είναι οι Deutsche Bank AG, Shearman & Sterling LLP και η Δικηγορική Εταιρεία Κουταλίδη. Σύμβουλοι της KKR στη συναλλαγή είναι οι Weil, Gotshal & Manges, Karatzas & Partners Law Firm, Arthur Cox and Deloitte LLP.

Το Γραφείο Τύπου
Αθήνα 20/12/2014

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:ΔΕΣ ΚΑΙ:

Η νάρκη είναι οπλισμένη και έτοιμη για την επόμενη κυβέρνηση


Tου Δημήτρη Καζάκη

Θυμάστε τις διθυραμβικές δηλώσεις ότι οι συστημικές τράπεζες "πέρασαν" επιτυχώς τα τεστ αντοχής της ΕΚΤ και είναι "θωρακισμένες" από άποψη κεφαλαίων; Θυμάστε που την ίδια διαβεβαίωση μας έδινε και ο φερόμενος ως επόμενος πρωθυπουργός κ. Τσίπρας από το κανάλι του Αλαφούζου την 1η Δεκέμβρη;

Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις ο εντεταλμένος του Ντράγκι στην Ελλάδα, Στουρνάρας με τ΄ όνομα, άλλαξε τροπάριο. Στις 15 Δεκεμβρίου ο Στουρνάρης μιλώντας για τον Ξ. Ζολώτα μας είπε: "Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων μου ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος και ως μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, οφείλω να επισημάνω ότι η κρίση των τελευταίων ημερών λαμβάνει πλέον σοβαρές διαστάσεις, ότι η ρευστότητα στην αγορά μειώνεται με ταχύ ρυθμό, ότι ο κίνδυνος όχι μόνο ανακοπής της αναπτυξιακής πορείας που μόλις ξεκίνησε, αλλά ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης της ελληνικής οικονομίας, είναι μεγάλος."

Καταλάβατε τι λέει; Η οικονομία έχει έλλειμμα ρευστότητας κι αν δεν ψηφίσουμε σύμφωνα με τα συμφέροντα των αποικιοκρατών "ο κίνδυνος μιας ανεπανόρθωτης βλάβης..., είναι μεγάλος." Απλά ομολογεί ότι οι τράπεζες - παρά τα εκατοντάδες δις ευρώ με τα οποία έχουν επιδοτηθεί - είναι και παραμένουν "κουφάρια", βαθαίνοντας την κρίση ρευστότητας στην οικονομία, για να πουλήσει προστασία στα θύματά του. Όπως ακριβώς κάνει η μαφία.

Χθες, ο Στουρνάρης έκανε ακόμη ένα βήμα: Οι τράπεζες χρειάζονται άλλα 25 δισ. ευρώ το Μάρτιο, δήλωσε χθες Κυριακή 21 Δεκεμβρίου. Ειδικότερα, ανέφερε ότι έως τον Μάρτιο οι ελληνικές τράπεζες πρέπει να επιστρέψουν 25 δισ. ευρώ στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τα ομόλογα που εξέδωσαν στη διάρκεια της κρίσης. Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά την επίσκεψη του κεντρικού τραπεζίτη στη Φρανκφούρτη.