Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

«Επιθέσεις σε σύμβολα της ελληνικής μειονότητας» στην Αλβανία καταγγέλει ο Δήμος Δρόπολης


Σε αλβανικούς εθνικιστικούς κύκλους αποδίδει, με ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή του ελληνικού μειονοτικού Δήμου Δρόπολης νομού Αργυρόκαστρου, «το κύμα κλοπής κατοικιών, την υποστολή των ελληνικών σημαιών, την καταστροφή των πινακίδων στην ελληνική γλώσσα, τα διάφορα συνθήματα περί Τσαμουριάς κ.ά.», που έχει ενσκήψει τον τελευταίο καιρό στα χωριά της ομογένειας.

Στην ανακοίνωσή της η δημοτική αρχή προσθέτει ακόμα ότι «όλα αυτά τα συμβάντα συμπεριλαμβάνονται στην εκστρατεία εκφοβισμού και τρομοκρατίας των κατοίκων της περιοχής, με την ανοιχτή ανοχή της τοπικής αστυνομίας, για τη δράση της οποίας στον Δήμο έχουμε πολλά ερωτηματικά».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε αμέσως μετά την έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου με την συμμετοχή των προέδρων των τριάντα έξι κοινοτήτων που απαρτίζουν τον Δήμο Δρόπολης, το οποίο συνήλθε για να εξετάσει τις ανησυχητικές διαστάσεις που έχουν λάβει τα κρούσματα επιθέσεων σε σπίτια μελών της ελληνικής μειονότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρατέθηκαν, τις τελευταίες εβδομάδες σημειώθηκαν διαρρήξεις σε περισσότερα από εκατό σπίτια στον Δήμο Δρόπολης.
Ομιλητές σημείωσαν ότι οι δράστες έχουν άριστη πληροφόρηση γύρω από τους στόχους που χτυπούν. Όπως αναφέρθηκε επιλέγουν σπίτια, από τα οποία οι οικογένειες απουσιάζουν ακόμα και για λίγες ημέρες.

Αλβανία: Κομματικές Αντιδράσεις στο Αίτημα των Τσάμηδων για Ερευνητική Επιτροπή

Ιανουάριος 26, 2017. 14:38

Αναβλήθηκε για την επόμενη εβδομάδα η διάσκεψη των προέδρων για την εξέταση του αιτήματος του κόμματος των Αλβανο-τσάμηδων (PDIU) για δημιουργία ειδικής ερευνητικής επιτροπής για το θέμα των Τσάμηδων, γράφει η ‘Albanian Daily News’.

Η απόφαση, η οποία ελήφθη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πέμπτης, βασίστηκε στην ανάγκη προκαταρκτικών διαβουλεύσεων.
Σύμφωνα με πολιτικές πηγές το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) και το Σοσιαλιστικό Κίνημα για Ενσωμάτωση (SMI) - που συμμετέχουν στην κυβέρνηση- αντιτάχθηκαν στο αίτημα αυτό, που υπεβλήθηκε από το  PDIU.

«Αυτό το ζήτημα δεν είναι υπό τη δικαιοδοσία και δεν υπάρχει χρόνος για μια ερευνητική επιτροπή. Η έρευνα για γενοκτονία (που προωθεί το PDIU) απαιτεί ποινική έρευνα, που πρέπει να διεξαχθεί σε δικαστήριο», υποστήριξε εκπρόσωπος του SMI.

Εγγραφο της CIA αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να ενωθεί με την Β.Ηπειρο το 1994 αν οι Βορειοηπειρώτες ξεκινούσαν αντάρτικο!


ΕΝΑ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ

Του Γιάννη Πετρίδη

Η CIA θεωρούσε ότι αν ξεκινούσε ελληνικός απελευθερωτικός αγώνας της Βορείου Ηπείρου στις αρχές της δεκαετίας του 1990, μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου θα μπορούσε να ενωθεί η Ελλάδα με την Βόρειο Ηπειρο και να αποκατασταθεί η ιστορική αδικία.
Με αφορμή το αιματηρό επεισόδιο της επίθεσης της ΜΑΒΗ την 10η Απριλίου του 1994 σε αλβανικό συνοριακό φυλάκιο στην Επισκοπή η CIA ενημερώνει την Αλβανία, ότι μια ένωση της Ελλάδας, με τη Βόρεια Ήπειρο, είναι εφικτή και θα περιλαμβάνει την περιοχή μεταξύ των ποταμών Σκουμπίνι και Βιόσα όπως αποκαλύπτεται από αποχαρακτηρισμένα έγγραφά της.
Δηλαδή στο τέλος του Ψυχρού Πολέμου πριν οι Αλβανοί γίνουν σημαντικότεροι για τα αμερικανικά σχέδια στην περιοχή κάτι που φάνηκε με τον βομβαρδισμό ισοπέδωσης της Σερβίας από το ΝΑΤΟ και την βίαιη αποκοπή του Κοσόβου από τον σερβικό εθνικό «κορμό» υπήρχε η προοπτική της ένωσης της Ελλάδας με την Βόρεια Ήπειρο και το αναγνώριζε η ίδια η CIA η οποία χαρακτήριζε το μειονοτικό ελληνικό κόμμα της «Ομόνοιας» ως «πέμπτη φάλαγγα» στην Αλβανία.
Η εποχή, το 1994, είναι λίγο πριν την αμερικανική και ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στην Βοσνία και την δημιουργία του μουσουλμανικού κράτους σταα εδάφη της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Αλλά και ένα χρόνο μετά την άγνωστη τους περισσότερους, συμφωνία Μιλόσεβιτς-Μητσοτάκη για την επέκταση των ελληνικών συνόρων μέχρι την περιοχή του Μοναστηρίου στα Σκόπια, όπου τότε κατοικούσαν περίπου 200.000 ελληνικής συνείδησης κάτοικοι. 
Αναφέρει δε χαρακτηριστικά ότι «εάν δεν βρουν μια προσέγγιση Αθήνα και Τίρανα ο ελληνικός πληθυσμός της Β.Ηπείρου μπορεί να δημιουργήσει μια αποσταθεροποιητική κρίση»

Είσαι άνεργος; Απολογήσου!


Να μην περάσει ο νέος κανονισμός του ΟΑΕΔ!

Tου Πέτρου Καπετανόπουλου*

Η Κυβέρνηση, το Υπ. Εργασίας και ο ΟΑΕΔ, στα πλαίσια «υποχρεώσεων προς την ΕΕ», προωθούν τον Κανονισμό  «καθορισμού μέτρων ελέγχου της ανεργίας, δικαιωμάτων και υποχρεώσεων των ανέργων καθώς και επιβαλλόμενων κυρώσεων σε περίπτωση μη συμμόρφωσης σε υποχρεώσεις». Η έξωθεν υποταγή, δεν αναιρεί το χαρακτήρα του Κανονισμού, που  χωρίς υπερβολή πρόκειται για ένα έκτρωμα φασιστικής σύλληψης και λογικής.

Τι άλλο από φασιστική λογική είναι η θεσμοθέτηση  φακελώματος  των ανέργων, με τον ασφυκτικό έλεγχο ενεργειών και «παραλείψεων»; Τι άλλο από φασιστική πρακτική είναι ο διαχωρισμός των ανέργων σε «νομοταγείς» και μη; Τι άλλο από φασιστική πρακτική είναι ο αποκλεισμός της κατηγορίας των  «μη νομοταγών» από τις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης; Και συμπληρωματικά: Τι άλλο από ανθρωποφαγικός θατσερισμός, είναι ο στιγματισμός του ίδιου του άνεργου με την επίρριψη  σε αυτόν προσωπικά της ευθύνης  για την κατάσταση της ανεργίας του;

Ο ΟΑΕΔ θα έπρεπε να είναι εκείνη η δημόσια υπηρεσία η οποία λειτουργεί ως δίχτυ προστασίας για όλους εκείνους οι οποίοι απολύονται από τη δουλειά τους και για όσο καιρό αυτοί παραμένουν  άνεργοι. Οφείλει να είναι  η υπηρεσία που, με  προγράμματα στήριξης και απασχόλησης, θα βοηθά τον κόσμο της ανεργίας στην προσπάθεια για επανένταξη σε κανονικές θέσεις εργασίας.