Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

"Kακοήθες Μελάνωμα"- Θάνος Μικρούτσικος

Δημοψήφισμα για την ΕΕ: Μια ωραία ιδέα…


Tου Γεράσιμου Χολέβα

Το οικοδόμημα της  Ευρωπαϊκή Ένωσης, η ένωση που λέγανε (και λένε) πως είναι το «κοινό μας σπίτι», με τις «κοινές αξίες», περνά δύσκολες ώρες και αυτό είναι μια εξαιρετική είδηση. Ας μη σπεύσουν οι λεγόμενοι «φιλοευ-ρωπαίοι» να μιλήσουν για «αντιευρωπαϊκή» θέση. Ας τελειώσει το παραμύθι με την εκμετάλλευση της λέξης «Ευρώπη». Η Ευρώπη δεν είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ΕΕ είναι ένας  οργανισμός με οικονομικά και πολιτικά χαρακτηριστικά, που έχει κτιστεί πάνω σε συγκεκριμένες αρχές και αξίες. Ποιες είναι αυτές; Η ελευθερία κίνησης κεφαλαίου, η ελευθερία διακίνησης εμπορευμάτων, η ελευθερία παροχής υπηρεσιών, η ελευθερία μετακίνησης προσώπων. Αλήθεια, ποιοι αξιοποιούν τις ελευθερίες της ΕΕ; Οι γνωστοί… Εκείνοι που κατέχουν, πλουτίζουν και πλούτιζαν. Ναι, για την οικονομική ολιγαρχία των χωρών μελών της ΕΕ, οι ελευθερίες της είναι απολαυστικές. Συνδυάζονται, βέβαια, με κάτι: Την εκμετάλλευση της πλειοψηφίας του λαού, σε κάθε κράτος μέλος.

Οι αρχές της ΕΕ για τους λαούς ορίζονται ως εξής: Δεκάδες εκατομμύρια φτωχοί και άνεργοι και εκατομμύρια άστεγοι, στα κράτη μέλη της «αγίας» ΕΕ. Οι αρχές, λοιπόν, έχουν μετάφραση: Είναι οι αρχές της «ελευθερίας της αγοράς», των μισθών πείνας, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας, της αφαίρεσης δικαιωμάτων από το λαό, του ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας, Είναι οι αρχές της βαρβαρότητας.

Χανς-Βέρνερ Ζιν: Η Φινλανδία πιθανή υποψήφια για αποχώρηση από την ευρωζώνη


Την σκανδιναβική χώρα θεωρεί βραχυπρόθεσμα ως υποψήφια προς αποχώρηση από τη νομισματική ένωση ο γνωστός Γερμανός οικονομολόγος Χανς-Βέρνερ Ζιν, διότι τα οικονομικά προβλήματα της χώρας είναι σοβαρά και τυχόν αποχώρησή της από την ευρωζώνη δεν θα ήταν τόσο επώδυνη, όπως γράφει σε άρθρο του στο έγκριτο οικονομικό περιοδικό Wirtschaftswoche (WiWo). Ήδη στις αγορές γίνεται λόγος για Fiexit.

Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, μετά την διάλυση της τότε Σοβιετικής Ένωσης, η Φινλανδία υποτίμησε το νόμισμά της μάρκα κατά 30% σε σχέση με το γερμανικό μάρκο. Οι Φιλανδοί το θυμούνται ακόμα.
Αυτόν τον καιρό η σκανδιναβική χώρα προσπαθεί να αυξήσει την ανταγωνιστικότητά της μέσω μιας πραγματικής υποτίμησης εντός της ευρωζώνης. Έως ότου αποδώσουν όμως τέτοια μέτρα θα μπορούσαν να περάσουν χρόνια όπως δείχνει η εμπειρία της νότιας Ευρώπης, γράφει ο Ζιν.

Οι σημερινές δυσκολίες της Φινλανδίας έχουν κατ΄ αυτόν τρεις λίγους: 
  • την κατάρρευση της Νόκια, 
  • τη μείωση τη τιμής του χαρτιού και 
  • τις κυρώσεις που επέβαλε η ΕΕ στη Ρωσία, οι οποίες εμποδίζουν τις εξαγωγές τροφίμων προς τη γειτονική χώρα
Αυτά τα ποσοστά είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Ισπανίας όπου η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε κατά 25% και της Ελλάδας (20%).

Σήμερα το ΑΕΠ της Φινλανδίας είναι μόνο 5,5% μικρότερο από εκείνο πριν από την κρίση, αλλά η παραγωγή του μεταποιητικού εμπορίου είναι 20% χαμηλότερη.
«Πολλοί στην Φινλανδία αναρωτιούνται γιατί πρέπει να παραμένει η χώρα στην ευρωζώνη, αφού η οικονομία της θα μπορούσε να ανακάμψει σύντομα εάν επιστρέψει στο εθνικό της νόμισμα», 

Δεκαήμερο αγώνα στις Σκουριές 22-31 Ιουλίου


ΔΕΚΑΗΜΕΡΟ ΑΓΩΝΑ

ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ 22-31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Οι αυταπάτες έχουν τελειώσει από καιρό.
Η καταστροφή του βουνού συνεχίζεται.
Ο τελευταίος όμως λόγος ανήκει στην κοινωνία.
Ανάβαση λοιπόν για ακόμη μια φορά στον Κάκαβο, γιατί σημαίνει
ελευθερία.

Δέκα μέρες αντίστασης στο δάσος των Σκουριών – Μεγάλη Παναγία – Χαλκιδική για να δοθεί επιτέλους ένα τέλος στην αυθαιρεσία και την καταστροφή.

ΠΑΡ. 22 – ΚΥΡ. 31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016 ΣΤΙΣ ΣΚΟΥΡΙΕΣ

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ



***
5ο Συνέδριο του Ε.ΠΑ.Μ.: Ψήφισμα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική και συμπαράστασης στους διωκόμενους αγωνιστές

ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Σώμα του 5ου Συνεδρίου δηλώνει την πάγια αντίθεση του Ε.ΠΑ.Μ. στις καταστροφικές εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, όπως και τις υπό-λοιπες περιοχές της Β. Ελλάδας.
Οι έως τώρα κατοχικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης Σύριζα - ΑΝΕΛ (και παρά τις υποσχέσεις και τις διαβεβαιώσεις της τελευταίας για παύση των εξορύξεων) έχουν αποδείξει ότι είναι δέσμιες των ξένων και ντόπιων συμφερόντων και παντελώς αδιάφορες για την καταστροφή του περιβάλλοντος και τις επιπτώσεις στην υγεία, την εργασία, την ίδια τη ζωή των πολιτών.

Τους έφαγαν εν ψυχρώ και τους δύο!!!


Του Γιώργου Δελαστίκ

Μόλις δέκα μέρες χρειάστηκαν οι Άγγλοι αστοί για να ''καταβροχθίσουν'' πολιτικά και τους δύο ηγέτες που αναδείχθηκαν μέσα από την εκστρατεία υπέρ του ''Όχι''! Έφαγαν εν ψυχρώ και τον Μπόρις Τζόνσον, τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και μέλος του κόμματος των Συντηρηριτικών, αλλά και τον ακόμη δεξιότερο Νάιτζελ Φάρατζ. Τον πρώτο τον έφαγε ο Ρούπερτ Μέρντοχ που ήταν σαφέστατα υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Τον δεύτερο τον έφαγε ο Πόλ Ντέικρ,   ο πανίσχυρος διευθυντής της εφημερίδας Ντέιλι Μέιλ, η οποία είχε ταχθεί αναφανδόν υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.  

Στην πραγματικότητα, βέβαια, ο καθοριστικός παράγοντας που έπεισε τον Νάιτζελ Φάρατζ να παραιτηθεί από την πολιτική του καριέρα είναι οι απειλές δολοφονίας του, οι οποίες προσέλαβαν κατακλυσμιαίο χαρακτήρα μετά τη νίκη στο δημοψήφισμα εκείνων των πολιτικών δυνάμεων που τάχθηκαν υπέρ της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Με την πιθανολογούμενη άνευ στοιχείων- ανάμιξη των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στη δολοφονία της βουλευτίνας των Εργατικών Τζο Κοξ, ο Φάρατζ είχε κάθε λόγο να πανικοβληθεί. Δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία ότι νέα πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα αναδειχθεί η απερίγραπτη καιροσκόπος Τερέζα Μέι, η οποία δήλωνε δήθεν ευρωσκεπτικίστρια, αλλά τάχθηκε στο δημοψήφισμα υπέρ της... παραμονής της Βρετανία στην ΕΕ! Σε δύο μόλις εβδομάδες, χρησιμοποιώντας ως μέσον την κοινοβουλευτική ομάδα των Συντηρητικών βουλευτών, οι Άγγλοι αστοί την ανέδειξαν ως αδιαμφισβήτητο φαβορί για τη θέση της πρωθυπουργού της χώρας. Στην τελευταία ψηφοφορία των βουλευτών των Συντηρητικών που έγινε την Πέμπτη, η Τερέζα Μέι πήρε 199 ψήφους, ως υπουργός Εσωτερικών που παρέμεινε πιστή στην πολιτική του Ντέιβιντ Κάμερον μέχρι τέλους, υπηρετώντας τον από τη θέση αυτή από το 2010 μέχρι σήμερα.