Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (33) : Archie Shepp - Alone Together

Εμπολα: Ο ιός της φτώχειας και του κέρδους


Του Αρη Χατζηστεφάνου

Οι προμηθευτές του Πενταγώνου θα βρεθούν ανάμεσα στους μεγάλους κερδισμένους του πανικού.

Σχεδόν το μισό υπουργικό συμβούλιο στεκόταν γύρω από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Το ημερολόγιο έγραφε 1η Νοεμβρίου 2005 και ο Τζορτζ Μπούς παρουσίαζε μια έκθεση με τον βαρύγδουπο τίτλο «στρατηγικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση πανδημίας». Ένας από τους καλεσμένους όμως, ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ, είχε ιδιαίτερους λόγους να χειροκροτά όταν ο πρόεδρος ανακοίνωσε την χορήγηση 7.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για την προληπτική αντιμετώπιση του στελέχους H5N1 του περίφημου ιού της γρίπης των πτηνών, και επιπλέον ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για την αγορά του φαρμάκου Tamiflu.

Ως υπουργός Άμυνας ο Ράμσφελντ έπαιξε πρωταρχικό ρόλο ώστε το πεντάγωνο να αγοράσει τα συγκεκριμένα φάρμακα που παρασκευάζονταν από την Gilead Sciences – την εταιρεία στην οποία ο ίδιος ήταν διευθύνων σύμβουλος από τα 1997 έως το 2001. Ο Ράμφελντ όχι μόνο δεν πούλησε τις μετοχές του πριν ανακοινώσει την παραγγελία-μαμούθ του Πενταγώνου αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες είχε φροντίσει να αγοράσει ένα επιπλέον πακέτο αξίας 18 εκατομμυρίων δολαρίων. Σε κάθε περίπτωση μετατράπηκε μέσα σε μια εβδομάδα στον πλουσιότερο υπουργό της Αμερικανικής κυβέρνησης, αφού η μετοχή της Gilead εκτοξεύτηκε από τα 7 στα 50 δολάρια.

Το αποπληθωριστικό στρατόπεδο


Του PAUL KRUGMAN 

Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σειρά νέων μέτρων που έλαβε στην προσπάθεια να ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία. Η ανακοίνωση φανερώνει μια υποψία απόγνωσης, γεγονός καθησυχαστικό. Η Ευρώπη, η οποία τα πηγαίνει χειρότερα απ’ ό,τι στη δεκαετία του 1930, έχει πέσει σαφώς σε μια αποπληθωριστική δίνη και είναι παρήγορο να γνωρίζει κανείς ότι το αντιλαμβάνονται οι κεντρικοί τραπεζίτες. Ωστόσο η επιφοίτηση μπορεί να τους ήρθε πολύ αργά. Δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τα μέτρα που βρίσκονται επάνω στο τραπέζι επαρκούν ώστε ν’ αντιστραφεί η ροή της αποπληθωριστικής δίνης.

Εκεί θα βρισκόμασταν και εμείς αν δεν υπήρχε ο Μπερνάνκι (σ.σ. ο προηγούμενος πρόεδρος της αμερικανικής ομοσπονδιακής τράπεζας, της Fed). Η κατάσταση στις ΗΠΑ απέχει πολύ από το να χαρακτηριστεί ικανοποιητική, ωστόσο φαίνεται ότι έχουμε αποφύγει (τουλάχιστον προς το παρόν) το είδος της παγίδας που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. 
Γιατί; Ενας λόγος είναι ότι η Fed αντέδρασε σωστά πριν από χρόνια, αγοράζοντας κρατικά ομόλογα αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων ώστε ν’ αποφύγουμε την κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρώπη. Μπορεί κανείς να υποστηρίξει, και εγώ το κάνω, ότι η Fed θα έπρεπε να είχε κάνει περισσότερα, όμως οι αξιωματούχοι της αντιμετώπισαν άγριες επιθέσεις όλο αυτό το διάστημα. 
Ειδήμονες, πολιτικοί και πλουτοκράτες τούς κατηγορούσαν, ξανά και ξανά, ότι οδηγούν το δολάριο σε υποτίμηση και ότι καραδοκεί ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, κάτι που ποτέ δεν έγινε. Το ερώτημα είναι γιατί.

Ναυάγησε η διάσκεψη για το ελληνικό χρέος στην Ουάσινγκτον


Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει με το ελληνικό πρόγραμμα και μετά την ολοκλήρωση της συμμετοχής των Ευρωπαίων εταίρων της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Γουίλιαμ Μάρεϊ, ο οποίος υποστήριξε ότι δεν προγραμματίστηκε καμία συνάντηση για το ελληνικό χρέος στην Ουάσιγκτον, τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Οι αντιδράσεις των Ευρωπαίων και κυρίως της Γερμανίας φαίνεται ότι οδήγησαν σε «ναυάγιο» την πρωτοβουλία του ΔΝΤ για την πραγματοποίηση διάσκεψης για το ελληνικό χρέος το Νοέμβριο στην Ουάσινγκτον.

Κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, στα γραφεία του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα και απαντώντας σε ερώτηση για τις πληροφορίες ότι θα γίνει σύνοδος τον Νοέμβριο στην Ουάσιγκτον για το ελληνικό χρέος, ο κ. Μάρεϊ δήλωσε ότι «δεν είναι αλήθεια. Δεν υπάρχει συνάντηση το Νοέμβριο για το ελληνικό χρέος».

Αλλωστε παρατηρητές προεξοφλούσαν αυτή την εξέλιξη εδώ και τουλάχιστον 48 ώρες μετά από την άρνηση των Ευρωπαίων και την αμήχανη σιωπή των αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών στην Αθήνα.

Σε ερώτηση αν το ΔΝΤ έχει ζητήσει να γίνει η σύσκεψη για το θέμα του χρέους, είπε ότι δεν γνωρίζει.

Τι δεν καταλαβαίνεις, ρε Έλληνα; Το χρέος είναι βιώσιμο!

Του Κώστα Γιαννιώτη*

Ήξερε σε ποιους απευθυνόταν ο κουτσαβάκ – Αντόν ο Μονόπαντος, όταν από το βήμα της ΔΕΘ αγόρευε προς το ‘’εκστασιασμένο’’ ακροατήριό του, που τον χειροκροτούσε, με το μάτι άγριο για καμιά θεσούλα με λουφέ.

Δεν απευθυνόταν στους λιγούρηδες του ακροατηρίου του. Αυτοί θα χειροκροτούσαν ούτως ή άλλως. Ακόμα κι αν τους τραγουδούσε το ….‘’Μαρία με τα κόκκινα’’. Απευθυνόταν στο ‘’γυαλί’’, που τον έδειχνε σε όλη την αποικία. Απευθυνόταν στο απανταχού της αποικίας διανοητικό γεροντολόι, στους κρεβατωμένους εγκεφαλικά, στους αδικημένους από την κατανομή νοημοσύνης. Σ` αυτούς που χθες ψήφισαν ‘’σταθερότητα’’ και αύριο επανάληψη του χθες. Έτσι για να` ναι σίγουρος ο χαμός τους.

Ξεγελασμένος ο κουτσαβάκ – Αντόν ο Μονόπαντος από τα χειροκροτήματα και τις απρόσμενες ψήφους των τελευταίων εκλογών, πιστεύοντας ότι θα ‘’μπετονάρει’’ ακόμα περισσότερο το μαντρί του, και ελπίζοντας να αυξήσει λίγο τις ψήφους του κοπαδιού των μαμούχαλων, τους πέταξε κατακούτελα το μαντάτο ότι ….στους επόμενους μήνες η κυβέρνηση θα πάρει από τα αφεντικά της αυτό που του έταξαν στα σκοτεινά υπόγεια των συναντήσεών τους και των μυστικών διαβουλεύσεών τους. Θα του δώσουν - λέει – την πιστοποίηση της βιωσιμότητας του χρέους της χώρας.

Μαγειρέματα της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής


Toυ Θανάση Ηλιοδρομίτη

Η ΕΛΣΤΑΤ καθυστερεί για μήνες την έκδοση στοιχείων που αποτυπώνουν τις συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής στην καθημερινότητα των ελληνικών νοικοκυριών. Πολύμηνο το μαγείρεμα, δείχνει ότι η πολύφερνη στατιστική υπηρεσία δυσκολεύεται όχι να ωραιοποιήσει, αλλά ούτε καν να στρογγυλέψει κάπως τα στοιχεία μιας καταστροφικής πορείας που άρχισε το 2008 με την ύφεση, επιταχύνθηκε το 2010 με τα μνημόνια και συνεχίζεται σε νέους δρόμους πλέον, όπως υπόσχεται η κυβέρνηση, στους δρόμους κάποιας ‘’ανάπτυξης’’ για λίγους μα πολύ λίγους, για τους εργολάβους και τους ‘’ξένους επενδυτές’’, που για το λαό φέρνει μόνο νέα αιμορραγία, νέες μειώσεις εισοδημάτων, βαρύτερους φόρους, ακατέβατη ανεργία, πανάκριβη υγεία, κατασχέσεις περιουσίας…

 Η ιστορία μας αρχίζει με τρεις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ. Τα πιο ενδιαφέροντα έπονται.

Ανακοίνωση 1η-28 Απριλίου 2014

Η ΕΛΣΤΑΤ ανακοινώνει ότι το Δελτίο Τύπου των τριμηνιαίων μη χρηματοοικονομικών λογαριασμών θεσμικών τομέων 4ου τριμήνου 2013, που ήταν προγραμματισμένο να εκδοθεί στις 28 Απριλίου 2014, αναβάλλεται λόγω συνεχιζόμενων τεχνικών ελέγχων από πλευράς ΕΛΣΤΑΤ.

 Ανακοίνωση 2η-19 Ιουνίου 2014

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή σας ενημερώνει ότι το Δελτίο Τύπου της Έρευνας Οικογενειακών Προϋπολογισμών έτους 2013 δεν θα ανακοινωθεί σήμερα λόγω περαιτέρω επεξεργασίας των αποτελεσμάτων. Η ακριβή ημερομηνία ανακοίνωσης θα γνωστοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσω της ιστοσελίδας της ΕΛΣΤΑΤ.

Οι θανατηφόρες συμπληγάδες


Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Θα χρειασθεί η διάσωση των Η.ΠΑ. αλήθεια; Θα δραστηριοποιηθεί το ΔΝΤ προς αυτήν την κατεύθυνση; Μπορεί να το κάνει και κάτω από ποιους όρους; Πόσο θα πρέπει να μειωθεί το αμερικανικό χρέος -ποιο θα είναι δηλαδή το ύψος της διαγραφής (haircut) που θα απαιτηθεί, για να γίνει βιώσιμο;

Ποια θα είναι τελικά τα αποτελέσματα ενός τέτοιου ενδεχομένου για το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα; «Πρέπει να σκεφτόμαστε το αδιανόητο», είναι το πρώτο δίδαγμα του «ευρωπαϊκού έπους» - ενώ το δεύτερο είναι αναμφίβολα η ταχύτητα, με την οποία ο «εφησυχασμός» μπορεί να μετατραπεί σε κρίση" (BIS, R. Jenkins, με μικρές παρεμβάσεις).

Ανάλυση

Ένα από τα κύρια «αξιώματα», όσον αφορά την διεθνή οικονομία τις τελευταίες δεκαετίες, είναι η θέση του δολαρίου, ως το σημαντικότερο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα του πλανήτη - κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα μία βασική αρχή της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Άλλωστε, ποιά χώρα δεν θα ήθελε να είναι το εθνικό της νόμισμα, αυτό που επιθυμούν να διατηρούν στα συναλλαγματικά τους αποθέματα οι ξένες τράπεζες, καθώς επίσης τα ξένα κράτη;

Η σύνοδος του εγκλήματος


Του Νίκου Καραβέλου

Λένε πως μια φωτογραφία ισοδυναμεί με χίλιες λέξεις. Η ρήση αποδίδεται στην κινεζική σοφία και φαίνεται να είναι σωστή, καθώς υπό προϋποθέσεις μπορεί να αναδειχθεί σε κορυφαίο μέσο απόδειξης. Χωρίς, βεβαίως, να αναιρείται ούτε κατά διάνοιαν η δύναμη των λέξεων.
        
Πρόκειται για τη γνωστή φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητος, με άλλα λόγια, το ενσταντανέ, των ηγετών των χωρών – μελών του ΝΑΤΟ, που συνήλθαν, ως γνωστόν, στο μαγευτικό Κάρντιφ της Ουαλίας (1), για να λάβουν σπουδαίες και σοβαρές αποφάσεις, γεωπολιτικού χαρακτήρα, κυρίως, όμως, αποφάσεις σε βάρος της Ρωσίας, από την οποία, κατά τα φαινόμενα, ηττήθηκαν για μία ακόμα φορά στα πεδία της Ουκρανίας. Γιατί, βεβαίως, ο πόλεμος στην ουσία είναι πόλεμος ανάμεσα στη νατοϊκή Δύση και τη Ρωσία.
        
Στη συνάντηση αυτή τα ηγετικά μέλη της γνωστής και μη εξαιρετέας αυτής συμμορίας αποφάσισαν, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τάχα την επιθετικότητα της Ρωσίας, να συστήσουν δύναμη ταχείας επέμβασης υψηλής ετοιμότητας 4.000 ανδρών, που θα συγκροτηθεί από τα κράτη – μέλη του ΝΑΤΟ με αιχμή του δόρατος τη Μεγάλη Βρετανία και μαζί της όλα τα καλά παιδιά της μεγάλης νατοϊκής αλητείας, ήτοι τις Δανία, Λετονία, Εσθονία, Λιθουανία, Ολλανδία και πιθανότατα (συνήθως στρίβει) τον Καναδά. Όλοι μαζί οι γνωστοί «θρασύδειλοι του χωριού», παλαιοί και νέοι, πλην, βεβαίως, των Αμερικανών. Αυτοί βρυχώνται εκ του ασφαλούς, υπερποντίως και ανεξόδως. Αποφεύγουν πλέον τις πολεμικές εμπλοκές στέλνοντας άλλους στη θέση τους. Όπως έπρατταν στο παρελθόν οι Εγγλέζοι, στρατολογώντας αναλώσιμους ιθαγενείς. Μόνο που τώρα, ως φαίνεται, το ρόλο του «μαύρου ιθαγενούς» έχουν οι ίδιοι οι Βρετανοί και οι λοιποί ανωτέρω «ιθαγενείς» Αγγλοσάξωνες. Είναι κι αυτό μια μικρή δικαίωση της ιστορίας.

Τοπική ομάδα του Πελίτι στη Δράμα


Από τότε που ξεκίνησε το Πελίτι (1995) στο Δασωτό Κ. Νευροκοπίου νομού Δράμας, πέρασαν σχεδόν 20 χρόνια. Αφού έγινε γνωστό σε όλο τον κόσμο και άνοιξαν δεκατρείς τοπικές ομάδες του Πελίτι σε διάφορες περιοχές της χώρας και μία στη Σόφια της Βουλγαρίας, ήρθε η ώρα να ανοίξει και η 15η ομάδα του Πελίτι, το Πελίτι Δράμα.

Η ομάδα ήταν παλιά σκέψη, τώρα ωρίμασε και έτσι ξεκινάει η ομάδα της Δράμας με συντονίστρια την Νόπη Καραγιάννη. Η ομάδα ξεκίνησε μετα από την ιδέα και παρόρμηση του Αντρέα Μπακιρτσή, αλλά λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων το συντονισμό της ομάδας αναλαμβάνει η Νόπη.
Η ομάδα έχει να παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο γιατί θα έχει στην ευθύνη της:

1. την κεντρική τράπεζα σπόρων του Πελίτι.

2. τη προετοιμασία της Πανελλαδικής Γιορτής που γίνεται το Σάββατο μετά το Πάσχα στη γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι Παρανεστίου. Το Σάββατο 18 Απριλίου 2015 θα είναι η 15η Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Παραδοσιακών Ποικιλιών.

Μπορείτε να εποικινωνίσετε με την ομάδα της Δράμας στο drama@peliti.gr 
Η οικογένεια του Πελίτι, εύχεται καλή δύναμη, κουράγιο και υπομονή στη Νόπη και σε όλους όσους θα στελεχώσουν την ομάδα.

Για το Πελίτι
Παναγιώτης Σαϊνατούδης

11 Σεπτέμβρη 1973. O τελευταίος λόγος του Σαλβαδόρ Αλιέντε (και ηχητικό)


Στις 11 Σεπτέμβρη του 1973, ο πρόεδρος της Κυβέρνησης Λαϊκής Ενότητας της Χιλής, Σαλβαντόρ Αλιέντε, βρίσκεται νεκρός. Αυτοκτόνησε (πολλοί λένε ότι δολοφονήθηκε) καθώς οι δυνάμεις του - με τη στήριξη των Αμερικάνων - δικτάτορα, Αουγούστο Πινοσέτ, πολιορκούσαν το προεδρικό μέγαρο.

Αυτός είναι ο τελευταίος του λόγος προς τον λαό της Χιλής:
Σίγουρα αυτή θα είναι η τελευταία ευκαιρία για μένα να απευθυνθώ σε εσάς. 
Η Πολεμική Αεροπορία έχει βομβαρδίσει τις κεραίες των Radio Portales και Radio Corporación.


Οι λέξεις μου δεν έχουν πικρία αλλά απογοήτευση. 

Είθε να έρθει μια ηθική τιμωρία για εκείνους που έχουν προδώσει τον όρκο τους: Στρατιώτες της Χιλής, οι δικαιούχοι αρχιστράτηγοι, ο Ναύαρχος Μερίνο, ο οποίος έχει αυτοανακηρυχθεί ο ίδιος διοικητής του ναυτικού, και ο κ. Μεντόζα, ο οποίος επαίσχυντα μόλις χθες ορκίσθηκε πίστη και αφοσίωση στην κυβέρνηση, και ο οποίος έχει επίσης αυτοανακηρυχθεί αρχηγός της Carabineros [παραστρατιωτικής αστυνομίας].

Επί ποδός ΕΥΠ και Κρατική Ασφάλεια για «στρατολόγηση» τζιχαντιστών στο κέντρο της Αθήνας!


Του  Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Με τον πιο επίσημο τρόπο επιβεβαιώθηκε από τις δικαστικές έρευνες ότι ομάδες ακραίων μουσουλμάνων από το Κοσσυφοπέδιο έδρασαν εις βάρος της Εθνικής Ασφάλειας και της σταθερότητας κατά την εξέλιξη των γνωστών επεισοδίων που βύθισαν την Αθήνα στο χάος, τον Δεκέμβριο του 2008, μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Οι εισαγγελείς και οι ανακριτές που ερευνούν μια σειρά υποθέσεων που απασχόλησαν εκείνη την εποχή την κοινή γνώμη έχουν συλλέξει ατράνταχτα στοιχεία για τη δράση προσώπων που ήρθαν, προφανώς σε «διατεταγμένη υπηρεσία», από την Κοσόβσκα Μητρόβιτσα και το Κάτσανεκ. Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, τα στοιχεία αυτά εξετάζουν εκ νέου στελέχη των Αρχών προκειμένου να εξακριβωθεί η δράση και η εμπλοκή ακραίων μουσουλμανικών στοιχείων σε εμπρησμούς, παράνομες ενέργειες και κινήσεις που θα μπορούσαν να κλονίσουν τη σταθερότητα στην Ελλάδα.

Από τις πρώτες έρευνες και ταυτοποιήσεις φαίνεται πως οι πυρήνες των τζιχαντιστών που έδρασαν στην Αθήνα το 2008 σπάζοντας καταστήματα, αυτοκίνητα, μνημεία και καταστρέφοντας τη δημόσια περιουσία συνδέονται με πρόσωπα της αποκαλούμενης αλβανικής μαφίας που διακινεί ναρκωτικά στο κέντρο της Αθήνας. Ένα από τα πρόσωπα που συνελήφθησαν στην πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση με την παρουσία τριών εισαγγελέων στο Κοσσυφοπέδιο ανέφερε ότι το 2008 οργανώθηκε το σχέδιο «αποσταθεροποίησης» από πυρήνες που «ελέγχουν» την διακίνηση και εμπορία λαθραίων εμπορευμάτων και ναρκωτικών στη ζώνη που περικλείει τις οδούς Βερανζέρου, Γερανίου, Ευριπίδου, Κολοκυνθούς στο κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας σε συνεργασία με τους Πακιστανούς.

Αντίδοτα στη διπλή διάψευση


Κοίτα, ζούμε σε μια χρονική φάση διπλής διάψευσης να την πούμε, 
ιδεολογικής από την μια πλευρά και πρακτικής από την άλλη, 
όπου οι μεν παλιοσυριζικοί, αυτοί οι αιώνιοι φοιτητές της αριστεράς, αρχίζουν να βλέπουν ότι είναι πιθανόν ο χειρότερος τους φόβος να γίνει πραγματικότητα, να έρθει δηλαδή η αριστερά στην εξουσία έχοντας γίνει στην πορεία ολοένα και λιγότερο αριστερά, οπότε κανείς δεν μπορεί να φανταστεί πού θα καταλήξει όταν την πάρει και στα χέρια της,
ενώ οι δε νοικοκυραίοι, αυτοί οι αιώνιοι λάτρεις της ασφάλειας, συνειδητοποιούν ότι όσο το έργο προχωράει, τόσο συνεχίζουν να τους παίρνουν ό,τι ως τώρα είχαν, τόσο δεν σταματούν να τους βάζουν χέρι στα υπάρχοντά τους, κι όταν αυτά δεν επαρκούν να επεκτείνονται και στα ανύπαρκτά τους,
οπότε ο καθένας ψάχνει να βρει από κάπου να πιαστεί και να γουστάρει,
ειδάλλως δεν παλεύεται το θέμα,
από κάπου να πιαστούμε και να γουστάρουμε, αυτό μόνο και μόνο αυτό,
ειδάλλως θα μας κατασπαράξει η κατάθλιψη, αδέλφια,
να βρούμε τρόπους να χύνεται η ντοπαμίνη στον εγκέφαλο,
κι αν αυτή για να χυθεί χρειάζεται να εφευρίσκουμε διαρκώς
μύθους ζωοποιούς,
κι αν η εφεύρεσή τους δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο,
υπάρχουν πάντα κι οι μικρές απολαύσεις,
μικρές αλλά όχι ασήμαντες,
μικρές αλλά ικανοποιητικές,
γιατί κάτι ολοκληρωτικά εύφορο εκκρίνεται στον εγκέφαλο

Η Ε.Ε. εκβιάζει με νέο τελεσίγραφο την Κύπρο


Ο ΝΕΟΣ ΑΘΛΙΕΣΤΑΤΟΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΣ KATA ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ 
ΣΤΕΛΝΕΙ ΜΗΝΥΜΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ. 
ΥΠΟΧΩΡΕΙ ΑΤΑΚΤΩΣ Ο Ν. ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ!

ΑΔΗΡΙΤΗ Η ΑΝΑΓΚΗ ΥΠΑΡΞΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ 
ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΣΤΟΥΣ ΕΚΒΙΑΣΜΟΥΣ

Τις «διορθωτικές» κινήσεις της Λευκωσίας για επίλυση του «προβλήματος» που προέκυψε σε σχέση με το νομοσχέδιο περί εκποιήσεων της πρώτης κατοικίας και γενικότερα ενυπόθηκων ακινήτων, εκβιάζει και αναμένει να ακούσει η Κομισιόν, η οποία θεωρεί ξεκάθαρο (!) πως μέρη των νομοθετημάτων που ενέκρινε η κατά τ’ άλλα κυρίαρχη Κυπριακή Βουλή δεν συνάδουν με τις απαιτήσεις του Μνημονίου!!!

Στο μεταξύ και όσο παραμένουν σε εκκρεμότητα οι «διορθώσεις» του νόμου για τις εκποιήσεις ακινήτων, ώστε να προβλέπεται η πλήρης άρση της προστασίας τους ακόμα και της πρώτης κατοικίας, η ΕΕ έχει δηλώσει ότι αναστέλλει τη χορήγηση της επικείμενης χρηματοδοτικής δόσης προς την Κύπρο (βλέπε εδώ). Προφανής στόχος των νεοαποικιοκρατών της ΕΕ είναι να εκβιάσουν ωμά με νέο τελεσίγραφο την Κύπρο, απειλώντας την Λευκωσία με «πνίξιμο» της οικονομίας της, αν δεν συμμορφωθεί.

Σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σάιμον Ο' Κόνορ, σημειώνει ότι κατά τη συνεδρία του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή (12/9), η Κομισιόν θα ενημερώσει τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το κυπριακό «πρόγραμμα οικονομικής προσαρμογής».

Ηφαίστειο σε φάση ενεργοποίησης


Του Χρήστου Γιανναρά

Η εικόνα που έχει για τον πλανήτη μας ο «μέσος» ή «κοινός» άνθρωπος (αναγνώστης εφημερίδων, δέκτης τηλεοπτικών «ειδήσεων», περιπατητής του Διαδικτύου) είναι εικόνα ηφαιστείου στα πρόθυρα ενεργοποίησης. Στοιχεία της εικόνας:

  • Το χάος της αναρχίας και της αλληλοσφαγής στη Λιβύη. Αιτία, η ασύγγνωστη επιπολαιότητα της Δύσης. Εκτόνωσε τον πολιτικό πουριτανισμό της εξοντώνοντας τον Καντάφι, χωρίς να διαθέτει λύση εναλλακτική. Καθόλου ευκαταφρόνητος ο ρόλος μεγάλων πετρελαϊκών εταιρειών.
  • Η κόλαση της ανθρωποσφαγής και στο Ιράκ, διάλυση και παράνοια. Αιτία και εκεί η εισβολή της Δύσης, ο απαγχονισμός του Σαντάμ Χουσεΐν, η ολοκληρωτική καταστροφή της χώρας. Για χάρη του διαβόητου διδύμου Ντικ Τσένι – Ντόναλντ Ράμσφελντ, των εταιρειών πετρελαίου που εκπροσωπούσαν.
  • Το μακέλεμα αναρίθμητων ακόμη ανθρώπων στη Συρία, εφιάλτης φρίκης και πανικού. Μεθοδική η ανήλεη σφαγή, μόνο επειδή πείσμωσε η Δύση, και πάλι, να στερήσει τη Ρωσία από τη μοναδική στη Μεσόγειο ναυτική της βάση.
  • Το προγραμματικό, απίστευτου σαδισμού πογκρόμ των Παλαιστινίων στη Γάζα. Απροσχημάτιστη εν ψυχρώ θηριωδία, μόνο για να επιδείξει η Δύση το σχεδόν μεταφυσικού χαρακτήρα παράδοξο: να δέχεται, πειθαρχημένα και αναντίρρητα, να της υπαγορεύει πολιτική ο εκάστοτε Νετανιάχου.

«ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ»: Αίτημα παλλαϊκό που …κρεμάει το Σαμαρά…

Αλήθεια υπάρχουν ακόμα «κολλημένοι» που να πιστεύουν ότι υπάρχει Αριστερά, ΚΚΕ και συνδικαλισμός στην Ελλάδα;
Είναι δυνατόν, να βιώνουμε μια τέτοια λυσσασμένη κυβερνητική συμμορία που δολοφονεί ανελέητα και κτηνωδώς τον ελληνικό λαό, να μετατρέπει τη χώρα σε καπνίζοντα ερείπια, βορά των μαφιών του χρήματος, ΚΑΙ να μην κουνιέται φύλλο από τα λεγόμενα «αριστερά» κόμματα και από τα εργατικά συνδικάτα;

Είναι δυνατόν να ζούμε μια τέτοια ΦΡΙΚΗ δίχως ΤΕΛΟΣ, δίχως ιστορικό προηγούμενο, ΚΑΙ να μην ΣΥΓΚΡΟΤΟΥΝ οι πολιτικοί και συνδικαλιστικοί «εκφραστές» και «υπερασπιστές» των εργαζομένων και του λαού, Εργατικές και Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα ΕΝΑΝΤΙΑ στη ΦΡΙΚΗ και στην ολοκληρωτική εξόντωσής μας; Όταν υπάρχει τέτοια φρενοβλάβεια κακουργίας και αποτρόπαιων ΦΟΡΟ-Επιδρομών, Όταν οι κυβερνητικοί συμμορίτες του 4ου Ράιχ ρίχνουν στον καιάδα τον ελληνικό λαό, και με τέτοια δολοφονική μανία, τέτοιες Εργατικές και Λαϊκές Επιτροπές Αγώνα αποτελούν τα ΜΟΝΑ μέσα ΑΜΥΝΑΣ και ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ της κυβερνητικής αλητείας…

ΚΑΙ τέτοιες Επιτροπές Αγώνα θα αναπτύσσονταν παλιρροϊκά και θα γιγάντωναν με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου, ΕΑΝ τα «αριστερά» και συνδικαλιστικά υποκείμενα παίρνανε τις ανάλογες πρωτοβουλίες συγκρότησής τους.

Διαθεσιμότητες: Mια απόφαση «κορυφαίας ανοησίας»


Της Μαρίας Κουτσουρίδου*

Τη Δευτέρα, 1η του Σεπτέμβρη, όλοι οι καθηγητές βρέθηκαν στις θέσεις τους, εκτός από τους 2.500 που απομακρυνθήκαμε βίαια τον Ιούλη του ’13, όταν κατάργησαν τις ειδικότητες μας από την Τεχνική Εκπαίδευση. Στις θέσεις τους δεν θα βρίσκονται ούτε και οι 20.000 μαθητές που επέλεγαν αυτές τις ειδικότητες.

Εδώ και 14 μήνες ψάχνω να βρω το γιατί. Γιατί συνέβησαν όλα αυτά; Και ευτυχώς! Λίγες μέρες πριν, διά στόματος του υπουργού Παιδείας κ. Λοβέρδου, πήρα επιτέλους μια απάντηση: «Οι διαθεσιμότητες των καθηγητών και η κατάργηση των ειδικοτήτων τους ήταν μια απόφαση κορυφαίας ανοησίας!» Έμαθα πως έχασα τη δουλειά μου λόγω «κορυφαίας ανοησίας»! Άλλαξε η ζωή όλων μας προς το χειρότερο, κακοποιήθηκαν χιλιάδες μαθητές από μια «κορυφαία ανοησία»! Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την απόλυση (ήδη οι 85 από μας είναι εκτός διαθεσιμότητας) από μια «κορυφαία ανοησία»!

Βέβαια, ούτε λόγος δεν γίνεται να αποκατασταθεί αυτή η «ανοησία», ακόμη και αν -τι αναβάθμιση!- χαρακτηρίζεται ως κορυφαία! Το ανησυχητικό δεν είναι στα λόγια των κυβερνώντων που παίρνουν αυτές τις αποφάσεις, ακόμη και όταν τις παραδέχονται ως «ανόητες». Η ανησυχία μου βρίσκεται στην αποδοχή από μεριάς μας πως η μια «ανοησία» μετά την άλλη θεωρείται δεδομένη, θεωρείται αναπόφευκτη, θεωρείται φυσιολογική και πως δεν μας μένει τίποτα άλλο να κάνουμε από το να περιμένουμε την επόμενη. Γιατί όπως ο ψεύτης για να καλύψει το πρώτο ψέμα λέει ένα δεύτερο, ένα τρίτο κ.ο.κ., έτσι και ο ανόητος (;) καλύπτει μια ανοησία από μια άλλη μεγαλύτερη!

Δ. Τσακνής:"Ο μεγαλύτερος κίνδυνος σήμερα είναι ο φόβος"

Μιλάει στο Κόκκινο και την Ευγενία Λουπάκη, ο μουσικοσυνθέτης, Διονύσης Τσακνής, καταγγέλλοντας τις πρακτικές εκμετάλλευσης που εφαρμόζουν οι παραγωγοί στο χώρο της τέχνης με αφορμή το κατέβασμα της παράστασης "Θεσμοφοριάζουσες" από τον παραγωγό του Ακροπόλ, Θεοφάνη Κιρκινέζο.    Ο κ. Τσακνής είχε καταγγείλει την προηγούμενη εβδομάδα, τον επιχειρηματία και παραγωγό του ΑΚΡΟΠΟΛ, Θεοφάνη Κιρκινέζο, ότι αφήνει απλήρωτους τους καλλιτέχνες, μουσικούς και τεχνικούς της παράστασης "Θεσμοφοριάζουσες", υποχρεώνοντας τους να δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας.
Ο επιχειρηματίας απάντησε με το "κατέβασμα" της παράστασης την περασμένη Κυριακή, κάνοντας λόγο για εισπρακτική αποτυχία.

Ο κ. Τσακνής βρέθηκε στο στούντιο του σταθμού και σκιαγράφησε μια πραγματικότητα "μεσαίωνα", που καταστρέφει τον χώρο της τέχνης στην χώρα μας.

Διαβάστε την επιστολή του Διονύση Τσακνή:

«Όταν το αυτονόητο (να αμείβεσαι έστω και με συνθήκες μνημονίου) καταργείται, Όταν ο σεβασμός της εργασίας (χειρωνακτικής ή πνευματικής) μοιάζει για την ασύδοτη εργοδοσία, άγνωστη λέξη,

Όταν η επιδειξιομανία του πλούτου, χλευάζει την οικονομική δυσπραγία του εργαζόμενου και κωφεύει στις δικαιολογημένες οχλήσεις και επιβεβλημένες αντιδράσεις,

Όταν η επιχειρούμενη λογική του εκφοβισμού, (μην τύχει και δε βρεις αύριο δουλειά σε παρόμοιους πάτρονες) γίνεται καθεστώς,

Άννα μην κλαις… Στο ντουλάπι σου θα υπάρχει πάντα ψωμί


Του Χρήστου Γιαννούλη

Νισάφι πια, με την φαρσοκωμωδία των ανυποψίαστων βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ που μπαίνοντας στην αίθουσα της Βουλής, σώζουν την χώρα και εμάς τους ιθαγενείς και μόλις φύγουν για λίγο στο μπαρ της Βουλής επιστρέφουν διαπρύσιοι κήρυκες του καλού, της δικαιοσύνης και της κοινωνικής συνοχής που αντιμάχεται η κυβέρνηση, που όμως στηρίζουν δια της τυφλής υπακοής και της «προβατοειδούς» συμπεριφοράς τους.

Το παραπάνω σχήμα ίσως αποτελεί την καλύτερη λημματική περιγραφή της σχιζοφρένειας. Ή του προκλητικού τυχοδιωκτισμού και της βλακείας που αρέσκεται να περιγράφει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Νισάφι πια με αυτό το μελόδραμα των αλτρουιστών του τάγματος καλής θέλησης και πατριωτικής πίστης του Αντώνη Σαμαρά που κάθε τρείς και λίγο, παίζει με τα νεύρα των ψυχιάτρων και των ψυχαναλυτών μας.

Πριν προλάβει ο Βορίδης να ισοπεδώσει με το «τσεκούρι» του και την ψυχική υγεία, δεν θα έχει απομείνει ειδικός επιστήμονας σε αυτή την χώρα που να μην έχει οδηγηθεί σε θεραπεία από κάποιον ευρωπαίο συνάδελφο του σε κάποια άλλη χώρα.

Η κυβέρνηση στη δίνη του ΕΝΦΙΑ


O υπερμνημονιακός Άδωνις Γεωργιάδης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, είπε πρωί-πρωί στον Σκάι ότι αν ο Γκ. Χαρδούβελης δεν μπορεί να εφαρμόσει τον νόμο για τον ΕΝΦΙΑ, τότε να παραιτηθεί. Χαρακτήρισε μάλιστα ατυχή τη δήλωσή του ότι ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι δικό του δημιούργημα. Ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται πραγματικά σε πολύ δύσκολη θέση, αφού στο πρόσωπό του συγκεντρώνεται η οργή των βουλευτών για το νόμο που ψήφισαν (τον Δεκέμβριο του 2013), όταν δεν είχαν ακόμη καταλάβει ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει με ξαφνικό τέλος.


Η Αννα Καραμανλή, που πρωταγωνίστησε στις επιθέσεις εναντίον του Χαρδούβελη είναι η μοναδική βουλευτής της ΝΔ στη Β΄ Αθήνας που από το 2012 μέχρι τώρα δεν έχει πάρει καμία κυβερνητική θέση. Ενας λόγος παραπάνω να αγωνιά για την έδρα της και να το εκφράζει με έναν τρόπο που δεν συνάδει ακριβώς με κοινοβούλιο και δεν εκφράζει αυτό που λέμε πολιτικό πολιτισμό. Αλλά στο Μέγαρο Μαξίμου δεν είναι τώρα σε θέση να τιμωρούν βουλευτές για τους τρόπους τους, έχουν άλλα άγχη, να αφοπλίσουν τους αντάρτες και να τους αντικαταστήσουν με πρόθυμους για να βγει ομαλά η ψηφοφορία για τον ΕΝΦΙΑ. Από τη μια ο Αυγενάκης (ΝΔ), από την άλλη ο Σηφουνάκης (ΠΑΣΟΚ), αντιδρά και ο Αηδόνης (ανεξάρτητος στο κόμμα Λοβέρδου), αντιρρήσεις και από τον Κουτσούκο (ΠΑΣΟΚ), είπε την κουβέντα του και ο Ψυχάρης (ΝΔ), κλιμακώνει η αντιπολίτευση - το πρόβλημα έγινε πολύ μεγάλο για την κυβέρνηση.

Λυκουρέντζος-Στρατούλης σήμερα στον RealFm...





Σχόλιο ιστολογίου:  O "σωτήρας μας..." και "ο φαφλατάς..."

Διαβάστε τη χθεσινή απόφαση σταθμό του ΟΗΕ στο πρόβλημα του Δημοσίου χρέους των κρατών μελών του


Διαβάστε και διαδώστε την παρακάτω είδηση που μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ένα εργαλείο απελευθέρωσης των λαών που μαστίζονται από τους διεθνείς τοκογλύφους δανειστές ...
Εμείς σημειώνουμε ότι θα αποστέλλουμε σε όσα ΜΜΕ μπορούμε αυτή την απόφαση σταθμό και εάν παρ΄όλα αυτά δεν το δείτε ή το ακούσετε "ΠΟΥΘΕΝΑ" έστω και ως απλή είδηση, δε θα φταίει τίποτα άλλο παρά μόνο, "η σιωπή των αμνών" που επιβάλλεται στους Έλληνες "δημοσιογράφους- Πολιτικούς" από συμφέροντα.
      
Με 124 ψήφους υπέρ, 11 κατά και 41 αποχές, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ υιοθέτησε ψήφισμα για την «καθιέρωση ενός πολυμερούς νομικού πλαισίου για διαδικασίες αναδιάρθρωσης του κρατικού χρέους” χωρών – μελών. 

Το ψήφισμα παρουσίασε η «Ομάδα των 77» αναπτυσσομένων χωρών. 
Πέντε κράτη – μέλη της ΕΕ (Γερμανία, Βρετανία, Ουγγαρία, Τσεχία, Φιλανδία) ήταν μεταξύ αυτών που το καταψήφισαν, ενώ οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι εταίροι απείχαν.

Το ψήφισμα τονίζει την ιδιαίτερη σημασία της έγκαιρης, αποτελεσματικής, ολοκληρωμένης και βιώσιμης λύσης στα προβλήματα χρέους των αναπτυσσόμενων χωρών, προκειμένου να την προωθηθεί η οικονομική ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

Ζητά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για την πρόληψη των κρίσεων χρέους, ενισχύοντας τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς μηχανισμούς για την πρόληψη και την επίλυση κρίσεων, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, με σκοπό την εξεύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων.

Στο μικρόφωνο με το Δημήτρη Καζάκη, 10 Σεπτ 2014 (Ολη η αλήθεια για την χθεσινή απόφαση του Ο.Η.Ε. σχετικά με το χρέος ...)



Ολη η αλήθεια για την χθεσινή απόφαση του Ο.Η.Ε. σχετικά με το χρέος ...

Από τους Δίδυμους Πύργους στο Χαλιφάτο


Ο 21ος αιώνας της αμερικανικής κυριαρχίας ακολουθεί 
πορεία προς το παγκόσμιο χάος

Ο πόλεμος για την παγκόσμια κυριαρχία «κηρύχτηκε»  σαν σήμερα 11 Σεπτεμβρίου  πριν 13 χρόνια και έκτοτε συνεχίζεται  με κλιμακούμενη ένταση.  Η επίθεση στους δίδυμους Πύργους ήταν—όπως θα δούμε πιο κάτω–  μια προαναγγελμένη προφητεία την οποία η αμερικανική νέο συντηρητική ελίτ  έκανε και στη συνέχεια αξιοποίησε  στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν η μοναδική υπερδύναμη- κυρίαρχες του κόσμου- κατά τον 21ο αιώνα. Τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου είναι ήδη ορατά: Αφγανιστάν, Ιράκ, Λιβύη, Συρία, Ουκρανία, για να μη μιλήσουμε για λιγότερο προβεβλημένα μέτωπα, όμως Πακιστάν, Υεμένη, Σομαλία ή για τις συνεχείς άγριες μάχες στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία…

Η αναδόμηση των αμυντικών δυνατοτήτων των ΗΠΑ  (RAD)  είναι ένα  πολιτικό έγγραφο που εκδόθηκε το Σεπτέμβρη του 2000  (ένα χρόνο πριν από την επίθεση στου δίδυμους πύργους) από  τη  νεοσυντηρητική δεξαμενής σκέψης που ονομάζεται Πρόγραμμα για τον Νέο Αμερικανικό Αιώνα (PNAC).

Οι σελίδες του  RADπεριγράφουν με εξαιρετική σαφήνεια και σχολαστική επιμέλεια  ένα επιθετικό στρατιωτικό σχέδιο για την παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του 21ου  αιώνα.