Τετάρτη 30 Ιουλίου 2014

Δυο κείμενα


Σήμερα αναδημοσιεύω δυο σύντομα κείμενα, τα οποία βρήκα σε δυο αξιόλογα ιστολόγια. Το πρώτο προέρχεται από το κυπριακό ιστολόγιο Disdaimona και θα μπορούσα άνετα να εκφράσει την καθ' ημάς πραγματικότητα με μερικές μικρές προσαρμογές. Το δεύτερο υπογράφεται από τον χανιώτη Φραγκίσκο Λαγωνικάκη (γνωστό στους παλιότερους ως poexania), ο οποίος το δημοσίευσε στο ιστολόγιό του Αμπελοφιλοσοφίες. Ζητώ εκ προοιμίου συγγνώμη αν το διάβασμα σας αφήσει μια πικρή γεύση...

Κόκκινες πικρές μου γραμμές  

Οι κόκκινες μας γραμμές ήταν η ΑΤΑ.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν να σωθεί η Λαϊκή για να μην μπούμε στο μνημόνιο.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν ο 13ος.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν οι συλλογικές συμβάσεις.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν το οκτάωρο.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν οι ιδιωτικοποιήσεις.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν το 51% των μετοχών να παραμένουν στο κράτος.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν ο Συνεργατισμός.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν τα κοινωνικά επιδόματα.
Μετά οι κόκκινες μας γραμμές ήταν το "ποτέ την Κυριακή".

Προ των πυλών μεγάλη σύγκρουση ΝΑΤΟ - Ρωσίας


Τα πιόνια τοποθετούνται αργά και σταθερά στην σκακιέρα» για τον νέο Κριμαϊκό πόλεμο-1.300 Βρετανοί στρατιώτες στην «επίδειξη δύναμης» του ΝΑΤΟ στην Πολωνία το Φθινόπωρο-180 Αμερικανοί καταδρομείς στο Κίεβο για «ειδικές επιχειρήσεις»

Μετάφραση – Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!

Περισσότεροι από 1.300 Βρετανοί στρατιώτες πρόκειται να λάβουν μέρος σε μεγάλη άσκηση του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη, σε μια περαιτέρω επίδειξη δύναμης του ΝΑΤΟ για την αντιμετώπιση της «συνεχιζόμενης ρωσικής συνεισφοράς» στην "αποσταθεροποίηση" της Ουκρανίας, αναφέρει ο βρετανικός τύπος.

Η Βρετανία θα «αναπτύξει» στο πολωνικό έδαφος τουλάχιστον 1.350 βασιλικούς πεζοναύτες και πάνω από 350 τεθωρακισμένα και άλλα οχήματα, για να λάβουν μέρος στην άσκηση «Black Eagle». Από την προσάρτηση από την Ρωσία της Κριμαίας, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει αναπτύξει, μαχητικά αεροσκάφη Typhoon της RAF, σε βάσεις των χωρών της βαλτικής με αποστολές αεροπορικής αστυνόμευσης, καθώς και με συμμετοχή σε μικρότερες κλίμακας ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Μιλώντας σε επίσκεψη του στην Βαρσοβία, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Michael Fallon, δήλωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποστείλει μια πλήρη ταξιαρχία μάχης για να λάβει μέρος στην νατοϊκή άσκηση «Black Eagle» στην Πολωνία το φθινόπωρο, στη μεγαλύτερη βρετανική στρατιωτική συμμετοχή στην περιοχή από το 2008.

Οι κυρίες, ο ποκοπίκος, και μιά σκύλα...

Λαϊκίστρια αποκάλεσε ο ποκοπίκος Μπουμπούκος την κυρία Χαρούλα Αλεξίου!
Ποιός; Ο ανύπαρκτος εκείνος, του οποίου οι ''ποιότητες'' δεν φτάνουν να τον κάνουν ικανό ούτε να γλύψει το χώμα που πάτησε πριν η κυρία Αλεξίου! 
Εν τω μεταξύ: ''είναι ντροπή και ύβρις να ασχολούμαστε συνεχώς μ' αυτό το θέμα'', αλύχτισε σαν σκυλί του συστήματος, σφύριξε σαν οχιά-φύλακας του ''πρωθυπουργού'', η κυβερνητική εκπρόσωπος! (Και δεν είναι ντροπή και ύβρις ότι η ίδια και ο προαναφερόμενος ποκοπίκος μπορούν και γίνονται βουλευτές και παίρνουν και κυβερνητικά αξιώματα!) 
Του οποίου ''πρωθυπουργού''  η προσωπική ευθύνη έχει ξεπεράσει πιά συνολικά τις ευθύνες των προηγούμενων απ' αυτόν δωσιλόγων που κάθισαν στην ίδια καρέκλα.

Δρα και κινείται σαν επαγγελματίας, κατά συρροή δολοφόνος: όταν έχεις διαπράξει τον πρώτο φόνο, οι υπόλοιποι δεν έχουν πιά καμία επί πλέον ηθική βαρύτητα! 
Κι έτσι συνεχίζεται και τούτο το καλοκαίρι-οπερέτα-παράνοια, συνέχεια της παράνοιας του προηγούμενου καλοκαιριού. 

Παρατεταμένη φάση κυβερνητικής αρρυθμίας με φαντασιώσεις σταθερότητας


Το πολιτικό κατεστημένο αιωρείται, εκφυλίζοντας τη δημοκρατία, επενδύοντας στην ανοχή των επικυρίαρχων δανειστών

Του Δημήτρη Υφαντή

Κόντρα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και του Κ. Μητσοτάκη για την αξιολόγηση, ανοιχτή διαφοροποίηση του προέδρου της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη, για δεύτερη φορά μετεκλογικά (η πρώτη στο δημοψήφισμα για τη ΔΕΗ) εκτονωτική συνάντηση Σαμαρά και Βενιζέλου, καθησυχαστικές δηλώσεις του πρωθυπουργού πως «όλα βαίνουν καλώς», μια και η προεδρική πλειοψηφία των 180 θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη: Όσο οι δύο συγκυβερνώντες εταίροι τρώνε τις σάρκες τους, άλλο τόσο καταφεύγουν σε ενέσεις πρόκλησης τεχνητής ευφορίας.

Βέβαια, από όσα τα κυβερνητικά κλιμάκια διαρρέουν, δεν είναι δύσκολο να αναγνωριστούν οι εξαιρετικά δυσοίωνες προϋποθέσεις, πάνω στις οποίες επιχειρείται, για πολλοστή φορά, να θεμελιωθεί μία ακόμη φαντασίωση -όχι πλέον επιτυχίας- αλλά, τουλάχιστον, σταθερότητας. Πολλά είναι τα «αν» και τα «εφόσον», ελάχιστα όμως από αυτά εξαρτώνται από αυτήν καθεαυτή την κυβερνητική πρωτοβουλία.

Ο οδικός χάρτης, που επί του παρόντος λαμβάνει μορφή μόνο ως ο κοινός τόπος των ευσεβών πόθων των ηγετικών κέντρων της Δεξιάς και του ΠΑΣΟΚ, έχει ως εξής: Η τρόικα διεκπεραιώνει έναν επιδερμικό έλεγχο τον Σεπτέμβρη, χωρίς πολλές-πολλές συγκεκριμένες νύξεις για νέο δανεισμό και νέα μέτρα, ούτε απαιτήσεις για τα καυτά ανοιχτά μέτωπα των μαζικών απολύσεων, των εργασιακών σχέσεων και του Ασφαλιστικού.

Ρυθμιστικά και άλλα σχέδια…


Εξαρτημένος ελληνικός καπιταλισμός:
-Οικόπεδα σε καλή τιμή
-Τσιμέντο να γίνει
-Άμεση κερδοφορία για το κεφάλαιο
-Φθηνό εργατικό δυναμικό

Με μεγάλη σπουδή και στα θερινά τμήματα της βουλής η συγκυβέρνηση προωθεί προς ψήφιση νομοσχέδια που αφορούν τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, τα ρυθμιστικά σχέδια Αθήνας-Αττικής και Θεσσαλονίκης (της Θεσσαλονίκης αποσύρθηκε την τελευταία στιγμή) για τα δάση, τον αιγιαλό και τις παραλίες. Νομοσχέδια που ταιριάζουν γάντι και λύνουν τα χέρια στο θεσμικό εργαλείο ξεπουλήματος, στο Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιούσιας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).

Σε μια περίοδο παρατεταμένης κρίσης, με την αστική τάξη της χώρας σε πολύ δυσμενή θέση και τις οξυμένες αντιθέσεις των ιμπεριαλιστών να μην αφήνουν περιθώρια ελιγμών και να δυσχεραίνουν την αναζήτηση αυτοδύναμης θέσης και ρόλου του ντόπιου κεφαλαίου ακόμα και στον ελλαδικό χώρο, τα νομοσχέδια αυτά έρχονται να επικυρώσουν τη βαθιά εξάρτηση της στριμωγμένης ντόπιας αστικής τάξης, από το ξένο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστές.

Η ντόπια οικονομική και πολιτική ελίτ έχει εναποθέσει τις ελπίδες της όποιας «ανάπτυξης» στην αξιοποίηση της στρατηγικής θέσης της χώρας για διαμετακομιστικό και ενεργειακό κόμβο, υπό την αιγίδα των ιμπεριαλιστών, της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Μεσογείου και έτσι νομοθετεί με στόχο τη διαμόρφωση των απαραίτητων προϋποθέσεων που να υπηρετούν αυτήν την κατεύθυνση.

Οι επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης στο εθνικό κράτος


Του Νικόλαου Λ. Μωραΐτη *

Στη δεκαετία του 1980, στα πλαίσια της έρευνάς μου στην κρίση του παγκοσμίου συστήματος, το ενδιαφέρον μου εστιάστηκε στην εμπειρική διαδικασία της παγκοσμιοποίησης  μέσα στο παγκόσμιο πλαίσιο, το πως και το γιατί η παγκοσμιοποίηση εμφανίζεται. Παρουσίασα, τότε, ποιες είναι οι ευκαιρίες και οι απειλές σε αυτόν τον διεθνοποιημένο κόσμο. Επιπροσθέτως, σε μια πρόσφατη ερευνητική εργασία μου, εξέταζω και υπογράμμιζω τα εμπειρικά αποδεικτικά  στοιχεία των αποτελεσμάτων της παγκοσμιοποίησης που αρχίζουν να συσσωρεύονται στις μέρες μας. Η μελέτη αυτή υπογραμμίζει  τον αντίκτυπο της παγκοσμιοποίησης  στην παγκόσμια οικονομία συνολικά, στις αναπτυσσόμενες χώρες και περιοχές, και στους ανθρώπους που ζουν μέσα στην ένδεια εξετάζοντας τις οικείες ευκαιρίες και προκλήσεις. Επιλέον, τις εθνικές και διεθνείς απειλές, όπως η άνιση κατανομή του πλούτου, η διεύρυνση του εισοδηματικού χάσματος, η ένδεια, η ανισότητα, οι εθνολογικές συγκρούσες, η ανεξέλεγκτη μετανάστευση και η παγκόσμια πείνα.  Ο σκοπός της μελέτης μου ήταν ο εντοπισμός των προβλημάτων και με την εφαρμογή της εμπειρίας, να καταφέρουμε όπως αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις και απειλές, που διαμορφώνουν τον νέο διαφορετικό κόσμο.

Το συνοπτικό αυτό άρθρο, εξετάζει και υπογραμμίζει  ότι το αποτέλεσμα της οικονομικής παγκοσμιοποίησης είναι η παγκόσμια μεταφορά της οικονομικής και πολιτικής ισχύος από τις εθνικές κυβερνήσεις ή περιφερειακές αυτοδυναμίες  στα χέρια των παγκοσμίων οργανισμών.  Επίσης, παρουσιάζει ότι το ελεύθερο εμπόριο της παγκοσμιοποίησης εξαλείφει τα οικονομικά σύνορα των εθνών-κρατών για τα συμφέροντα των παγκόσμιων εταιριών, και πως η αόρατος κυβέρνηση, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου δημιουργεί τον κανόνα της διαδικασίας της παγκοσμιοποίησης.

Δ.Ε.Η. σήμερα 30 Ιουλίου 2014

Ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής διοργάνωσε  συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Χαλκοκονδύλη 30 (Αθήνα) σήμερα Τετάρτη 30 Ιουλίου ώρα 11.00 π.μ, για τη δολοφονία της Ευτυχίας Ποποδάκη στα Χανιά με τη διακοπή ρεύματος στο σπίτι της.
Αντιπροσωπεία των συγκεντρωθέντων συναντήθηκε με τον εκπρόσωπο επικοινωνίας της Δ.Ε.Η. κ. Στεριώτη και του επέδωσε σχετικό ψήφισμα.Την σύντομη συνομιλία που είχαμε μαζί του ακούστε την παρακάτω. Τα σχόλια δικά σας...




Η πολιτική της διοίκησης της ΔΕΗ δεν είναι ανάλγητη, είναι δολοφονική

-Τη στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ χαρίζει εκατομμύρια στους απατεώνες της Energa και Power Hellas για να κάνουν τις διακοπές τους στη Μύκονο,

-Τη στιγμή που τα χρέη των κομματικών γραφείων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ "ξεχνιούνται" να εισπραχθούν και διαγράφονται,

-Τη στιγμή που ο Μυτιληναίος και οι άλλοι κόρακες της "ανάπτυξης" απολαμβάνουν γιγαντιαίες εκπτώσεις στην τιμή του ρεύματος σαν μια "ευαίσθητη κοινωνική ομάδα"...

-Τη στιγμή που η διοίκηση της ΔΕΗ και τα μνημονιακά ΜΜΕ των νταβατζήδων "αγανακτούν" για τους "κατεβασμένους διακόπτες" δυσφημώντας τους αγώνες των εργαζομένων της ΔΕΗ,

Την ίδια στιγμή για οφειλή ρεύματος 237,00 ευρώ, η ΔΕΗ, παρά τις προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο της υγείας της, κόβει το ρεύμα απροειδοποίητα από την τετραπληγική γυναίκα στα Χανιά και την δολοφονεί εν ψυχρώ.

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (3):Greeks Indians - Poimeniko - Ελληνες και Ινδοι - Ποιμενικό

Ποιμενικό (Ράγκα Μπούπαλι)
Πετρόπουλος Χαλκιάς/Ζωντανή ηχογράφηση, Λάρισα 1999

Κλαρίνο clarinette: Πετρολούκας Χαλκιάς Petroloukas Xalkias Halkias
Κρητική λύρα Traditional Cretan Lyra: Ross Daly 
Κλαρίνο/φωνή Clarinette / vocals: Γρηγόρης Καψάλης Grigoris Kapsalis

Σενόι Senoi: Daya Shankar
Μπαμπού Φλάουτο Bamboo flute: Rakesh Chaurasia
Τάμπλα Tambla: Shubankar Banerjee
Σιτάρ Sitar: Rabindra Goswami
Τραγούδι-Φωνητικά Vocals: Devashish Dey



Greeks & Indians 

Μια ιδιότυπη συνδεύρεση πολιτισμών, λιγότερο βάρβαρη από αυτή που επιχείρησαν κάποιοι αρκετές δεκαετίες πριν κλέβοντας την ινδική παράδοση προς όφελος της ελληνικής μουσικής.

Γαλάτεια και Πολύφημος


by Alexandros Raskolnick

Σήμερα, φαίνεται ότι είχε συμμαχήσει με τον συγνεφοσυνάχτη πατέρα των Θεών, ο Αίολος, και όλοι οι αργόσχολοι στο καφενείο, στοιχημάτιζαν ότι θα τον νικούσε, ετούτη τη φορά, τον Ήλιο, ο θεός των Ανέμων. 

Πράγματι, η θάλασσα είχε μια χειμωνιάτικη γκριζάδα, παρά το γεγονός ότι τα ηλιοτρόπια, τα δόλια, που πλημμύριζαν το ξερικό τοπίο, υποκλίνονταν στην οργή του ανέμου, με τα πέταλα και τα σέπαλα τους, όμως, πεισματικά, με αστείρευτη πίστη, στραμμένα προς το άρμα του Απόλλωνα. 

Όλα πρόδιδαν ότι βρισκόμασταν στα τέλη Ιουλίου. Όπως και να είχε, ο νοτιοδυτικός γιος του Θεού των Ανέμων, ο Σκίρωνας, του έδινε και καταλάβαινε, που λέμε, έχοντας ετούτη τη φορά –κατά τα φαινόμενα- βγάλει τον πατέρα του τον Αίολο, ασπροπρόσωπο.

Κρυμμένοι πίσω από σφαλιστά παράθυρα για να προφυλαχτούν από τις ριπές του ανέμου, οι άνθρωποι, ακόμα και οι καλύτεροι του είδους, μένουν άπραγοι και γίνονται οκνηροί. Η οκνηρία κάνει τους ανθρώπους κακούς, σχεδόν τόσο κακούς όσο κι οι θεοί που λατρεύουν… 

Η Χαμάς δεν απήγαγε και δεν σκότωσε τους 3 Ισραηλινούς εφήβους.


Η αλήθεια ως γνωστόν, είναι το πρώτο θύμα του πολέμου, και ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα δεν αποτελεί εξαίρεση. Χθες ο Jon Donnison του BBC τράβηξε το χαλί κάτω από πρόσχημα της ισραηλινής κυβέρνησης για την επίθεση στη Γάζα με μια σειρά από tweets, σχετικά με μια συνομιλία που είχε με τον Ισραηλινό εκπρόσωπο της αστυνομίας Μίκι Ρόζενφελντ για την απαγωγή και τη δολοφονία των τριών Ισραηλινών έφηβοι στη Δυτική Όχθη τον Ιούνιο


Τα αγόρια δεν σκοτώθηκαν από την Χαμάς, ο Rosenfeld είπε στον Donnison, όπως ανέφερε στο Twitter: 

           Jon Donnison        ✔ @JonDonnison Follow

Israeli police MickeyRosenfeld tells me men who killed 3 Israeli teens def lone cell, hamas affiliated but not operating under leadership1/2
2:28 PM - 25 Jul 2014
- "Ο εκπρόσωπος της ισραηλινής αστυνομίας Mickey Rosenfeld μου είπε, ότι οι άνδρες που σκότωσαν τους 3 ισραηλινούς έφηβους, μπορεί να είναι συνδεδεμένοι με την Χαμάς, αλλά δεν ενεργούν κάτω από τις διαταγές της ηγεσίας της Χαμάς. 
14:28 - 25 του Ιουλίου 2014 "

Jon Donnison        ✔ @JonDonnison Follow
Seems to contradict the line from Netanyahu government. 2/2
2:29 PM - 25 Jul 2014
- "Φαίνεται όσα λέει να έρχονται σε αντίθεση με τη γραμμή της κυβέρνησης του Νετανιάχου. 2/2 
14:29 - 25 του Ιουλίου 2014 "

Από τα τάγματα ασφαλείας στην Απριλιανή Χούντα (Μαύρη Οχιά - μέρος 1 και 2)

Από το εξαιρετικό blog της Μαύρης Οχιάς, αναδημοσιεύουμε το πρώτο μέρος (θα ακολουθήσουν κι άλλα υπόσχεται η Οχιά) από μία σειρά ποστ που τεκμηριώνουν, ακόμα μία φορά, πως " η Απριλιανή Χούντα του 1967 δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούσε τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας που ξεκινούσε από τα Τάγματα Ασφαλείας, συνεχιζόταν με τον ΙΔΕΑ και την ΕΕΝΑ, μπλεκόταν με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και την ακροδεξιά τρομοκρατία και κατέληγε στους Απριλιανούς πραξικοπηματίες.".

Το θέμα αποτελεί από τα αγαπημένα θέματα και του Jungle Report όπως ξέρουν οι συστηματικοί αναγνώστες μας, εδώ και 7 χρόνια. Ο εμπλουτισμός της ιστορικής γνώσης και μνήμης είναι πάντα ευπρόσδεκτος, στους καιρούς που ζούμε, όπου και πάλι οι απόγονοι των κατάπτυστων εκείνων καθαρμάτων, έχουν αναλάβει και πάλι την εξουσία παίρνοντας εργολαβικά, το έργο του ξεπλύματος και του αφανισμού της μνήμης, του βιώματος, της τραγωδίας.

Λένε (και το επαναλαμβάνουν σε κάθε ευκαιρία) πως η λήθη είναι προϋπόθεση προόδου, αγνοώντας το θεμελιώδες πως λαός που δεν έχει μνήμη δεν αξίζει κανένα μέλλον.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε. Πρέπει να θυμόμαστε, να επαγρυπνούμε και να τσακίζουμε το τέρας του φασισμού, όπου και αν αυτό σέρνεται.

Το ποστ της Μαύρης Οχιάς, είναι άλλη μία συμβολή, στην αφύπνιση. Ελπίζω και στην εγρήγορση.

Πηγή:http://jungle-report.blogspot.gr/2014/06/1.html

Από τα Τάγματα Ασφαλείας στην Απριλιανή Χούντα 
Μέρος 1ο: Η ενσωμάτωση των Ταγμάτων Ασφαλείας στον εθνικό κορμό

Στις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν, θα προσπαθήσουμε να δείξουμε ότι η Απριλιανή Χούντα του 1967 δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελούσε τον τελευταίο κρίκο μιας αλυσίδας που ξεκινούσε από τα Τάγματα Ασφαλείας, συνεχιζόταν με τον ΙΔΕΑ και την ΕΕΝΑ, μπλεκόταν με τις παραστρατιωτικές οργανώσεις και την ακροδεξιά τρομοκρατία και κατέληγε στους Απριλιανούς πραξικοπηματίες.