Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2015

Χρέη και ανισότητες



Σύμφωνα με το ΔΝΤ, οι εισοδηματικές ανισορροπίες οφείλονται κυρίως στην αδυναμία των εργατικών συνδικάτων – ενώ αυτές τροφοδοτούν το βουνό των 200 τρις $ του παγκόσμιου χρέους, μειώνοντας το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας   
«Παραδόξως, όταν κάτι εκπέμπεται ή/και δημοσιεύεται από τα «καθεστωτικά» ΜΜΕ, συνήθως με τη βοήθεια ορισμένων «διατεταγμένων» ειδικών που τα υπηρετούν έμμισθα ή για λόγους επαγγελματικής αυτοπροβολής, γίνεται αμέσως πιστευτό από την κοινή γνώμη – παρά το ότι τα κατηγορεί και θεωρητικά δεν τα εμπιστεύεται.
Αυτό τουλάχιστον συμπεραίνεται από το παράδειγμα της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δημοσίου χρέους, την οποία επιδιώκει η κυβέρνηση – θεωρώντας πως, εάν το επιτύχει, θα πάρει «άφεση αμαρτιών» από τους Έλληνες, για την επιβολή του χειρότερου μνημονίου όλων των εποχών (με κριτήριο τη λεηλασία της δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας που δρομολογεί).
Η κυβέρνηση ισχυρίζεται λοιπόν, συνεπικουρούμενη από τους ειδικούς οικονομολόγους των ΜΜΕ ότι, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής είναι δήθεν παρόμοια με την ονομαστική διαγραφή! Εν τούτοις, ακόμη και ο πιο ανόητος συνειδητοποιεί εύκολα το αυτονόητο:
Πως η επιμήκυνση αυξάνει το χρέος μεταφέροντας το αθέμιτα στο μέλλον, στα παιδιά μας δηλαδή, ακόμη και όταν τα επιτόκια είναι της τάξης του 1% – αφού αυτό που μετράει είναι τα πραγματικά επιτόκια.
Όταν δε μία χώρα είναι βυθισμένη σε έναν αποπληθωρισμό της τάξης του -2%, όπως η Ελλάδα σήμερα, ακόμη και το 1% ονομαστικό επιτόκιο (2,3% είναι το μέσο επιτόκιο δανεισμού μας) είναι 3% πραγματικό– με βάση την εξίσωση «Πραγματικό επιτόκιο = ονομαστικό + αποπληθωρισμός»
Προφανώς λοιπόν οι δανειστές δεν θα φέρουν αντίρρηση, αφού βέβαια προσποιηθούν στην αρχή πως δεν πρόκειται να το κάνουν, όπως άλλωστε ήδη συμβαίνει – συνδέοντας τον μετέπειτα δήθεν συμβιβασμό τους, με νέους αποικιοκρατικούς όρους.
Όσον αφορά δε τους Πολίτες, μάλλον δεν θα αποφύγουν ούτε αυτήν την παγίδα – ενώ η επιμήκυνση δεν θα ωφελήσει καθόλου τη βιώσιμη ανάκτηση της πιστοληπτικής ικανότητας του δημοσίου, τη διαγραφή μέρους των ιδιωτικών χρεών, την εξυγίανση των τραπεζών, την απεξάρτηση από τα δάνεια της Ευρώπης, την αποφυγή ενός τέταρτου μνημονίου κοκ.»
.Άρθρο
Τα τεράστιας αξίας ενεργειακά κοιτάσματα της Ελλάδας, λόγω των οποίων θεωρείται πως έχει τοποθετηθεί στο στόχαστρο της Γερμανίας και των Η.Π.Α., μέσω της χρεοκοπίας της, ίσως είναι ένας μεγάλος μύθος – μία θεωρεία συνωμοσίας, όπου οι «κακοί ξένοι» επιβουλεύονται τα πλούτη μίας μικρής χώρας, έχοντας την οδηγήσει στην παγίδα του χρέους και των μνημονίων.

Κοινωνική Οικονομία -- Εναλλακτική λύση


[Δημοσιεύτηκε στις 6 Νοε 2013]
Η ταινία «Κοινωνική Οικονομία -- Εναλλακτική λύση» (Σκηνοθεσία: Σοφία Παπαχρήστου) έγινε με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων Νίκου Χρυσόγελου και του Ινστιτούτου Χάινριχ Μπελ. Η Σοφία Παπαχρήστου και ο Κωστής Παπαναστασάτος ταξίδεψαν 30 ημέρες σε 40 διαφορετικές ευρωπαϊκές τοποθεσίες στη Γερμανία, Αυστρία, Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο και Ελλάδα για να πάρουν συνεντεύξεις και να παρουσιάσουν, με τη βοήθεια των ίδιων των πρωταγωνιστών, παραδείγματα κοινωνικής επιχειρηματικότητας μέσω διαφορετικών μορφών συνεταιριστικών επιχειρήσεων.

Το ντοκυμαντέρ αποτελεί εργαλείο ενημέρωσης και προώθησης των κοινωνικών / συνεταιριστικών επιχειρήσεων. Από τον τραπεζικό τομέα, μέχρι τον κλάδο της υγείας, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, του αγροτουρισμού, της επαναχρησιμοποίησης κ.ά. Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει δυνατότητες βιώσιμης ανάπτυξης και απασχόλησης μέσα από ένα διαφορετικό μοντέλο οικονομίας, ένα μοντέλο που μπορεί να συμβάλει στη διέξοδο από την κρίση που βιώνουμε σήμερα.

To Bερολίνο «κόβει» από τις οικονομικές του απαιτήσεις, αν η Ελλάδα δεχθεί περισσότερους πρόσφυγες!

ΣΧΟΛΙΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Μία ακόμα απόδειξη οτι "οι Γερμανοί είναι φίλοι μας"...


Η γερμανική κυβέρνηση είναι έτοιμη να μειώσει τις οικονομικές της απαιτήσεις από την Ελλάδα στην περίπτωση που η Αθήνα δεχθεί να παραμείνουν στη χώρα περισσότεροι πρόσφυγες, αναφέρει το γερμανικό οικονομικό περιοδικό WirtschaftsWoche.

Σύμφωνα με πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, τις οποίες επικαλείται το περιοδικό, το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά την Ελλάδα, αν συμφωνήσει να αυξήσει τη δέσμευσή της στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η πρώτιστη προτεραιότητά μας είναι πλέον να παραμείνουν στην Ελλάδα περισσότεροι πρόσφυγες», επεσήμαναν οι πηγές αυτές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό θα μπορούσαν άλλες απαιτήσεις, όπως η επιμονή στους όρους του προγράμματος, να μπουν σε δεύτερη μοίρα.

Από την αρχή του έτους έχουν φτάσει στην Ελλάδα περίπου 400.000 πρόσφυγες και μετανάστες, πολλοί εκ των οποίων μέσω θαλάσσης από την Τουρκία, η πλειονότητα των οποίων επιθυμεί να κατευθυνθεί σε άλλες χώρες της ΕΕ και κυρίως στη Γερμανία.

Ε.ΠΑ.Μ. - O Δ. Καζάκης στην Τηλεόραση Βήμα με την Β. Στασινού – 15 Οκτ. 2015

Ο οικονομολόγος και γ. γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρης Καζάκης, σε μια τηλεφωνική επικοινωνία με την Βίλιαν Στασινού στην Τηλεόραση Βήμα (Ιωάννινα), την Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2015.

ΕΠΑΜ: Κάλεσμα στις κινητοποιήσεις της 16-10-2015-Πλατεία Συντάγματος στις 7:00 το απόγευμα

Ανακοίνωση

Ψηφίζεται αύριο 16/10/2015 στο κατοχικό κοινοβούλιο, το πολυνομοσχέδιο με πολλά μέτρα από την από την πρώτη σειρά των προαπαιτούμενων, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές.

Το πολυνομοσχέδιο της ντροπής, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων μέτρα για την αύξηση της φορολογίας εισοδήματος, επιβολή αναδρομικών φόρων σε ανείσπρακτα ενοίκια, ενώ προχωρά σε κατασχέσεις καταθέσεων μετρητών σε λογαριασμούς και θυρίδες. Παράλληλα, δυσκολεύει το μέτρο των 100 δόσεων, αφού προβλέπει να χάνεται η ρύθμιση αν δεν καταβάλλεται η δόση εντός 30 ημερών ενώ διατηρεί τον ΕΝΦΙΑ με περαιτέρω επέκτασή του σε περισσότερες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Το πολυνομοσχέδιο προχωρά επίσης σε μείωση των συντάξεων και αυξήσεις των ορίων ηλικίας σε Δημόσιο και Ιδιωτικό Τομέα, καταργεί την συνταξιοδότηση στους ελεύθερους επαγγελματίες με χρέη άνω των 25000 ευρώ, καθώς και την επαναχορήγηση του επιδόματος του ΟΓΑ (360 ευρώ) σε υπερήλικες, ενώ ταυτόχρονα προωθεί το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας ευνοώντας την ανεξέλεγκτη ιδιωτικοποίηση σε ότι παραμένει ακόμα όρθιο στην χώρα.

Ποια είναι η Επιτροπή των Σοφών που οδηγεί στην εξαθλίωση εκατομμύρια Έλληνες


ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ:ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΟΦΩΝ...ΕΔΩ


…ΜΕ ΤΙΣ ΕΥΛΟΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ – ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ Ο ΛΑΟΣ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ

Ένας συνταξιούχος κι ένας ασφαλισμένος μαθαίνουν για το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών για τις συντάξεις κι εκτός από δυστυχείς, νιώθουν και… ανόητοι! Όχι μόνον διότι το νέο σχέδιο για το ασφαλιστικό το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί με συνοπτικές διαδικασίες, εντός του Νοεμβρίου προβλέπει τσεκούρι αλύπητο στις συντάξεις, αλλά διότι η πρώτη αριστερή κυβέρνηση του τόπου την οποία εμπιστεύθηκε για να μπορέσει ξανά να ελπίζει, καταβαραρθώνει ζωές με τη λογική «αποφασίζομενων και διατάσσομεν»!
Της Γεωργίας Λινάρδου

Δεν είναι μόνον πως η σύνταξη στο άμεσο μέλλον, δε θα υπερβαίνει το 55% του μέσου όρου των αποδοχών όλου του εργασιακού βίου των ασφαλισμένων, όπως αποφάνθηκε η Επιτροπή Σοφών του υπουργείου Εργασίας.
Δεν είναι μόνον ότι η σύνταξη θα αυξομειώνεται ανάλογα με τα περιουσιακά κριτήρια του κάθε ασφαλισμένου ή αν είναι παντρεμένος ή άγαμος (λες και δε δούλεψε).
Δεν είναι μόνον ότι προτείνεται η λειτουργία ενός ενιαίου επικουρικού ταμείου που θα επενδύει τις εισφορές και θα δίνει συντάξεις ανάλογα με τις αποδόσεις (!).

Η βασική σύνταξη, αποφάνθηκαν οι «Σοφοί» θα είναι 360 ευρώ. Μόνον που δε μας είπαν οι «Σοφοί», ποιος μπορεί να ζήσει με αυτά τα χρήματα…
Ποια είναι η Επιτροπή των Σοφών;

Η Επιτροπή «Σοφών» για το ασφαλιστικό συγκροτήθηκε μετά από απόφαση (δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια στις 21 Αυγούστου 2015) του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργου Κατρούγκαλου. Αποτελείται από 12 άτομα, πανεπιστημιακούς, εργατολόγους, δικαστικούς.