Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017

Η νέα αναβολή της εκδίκασης των προσφυγών εναντίον του TAP και η σημασία της...


Η ένατη κατά σειρά αναβολή της εκδίκασης των προσφυγών εναντίον του TAP στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργεί ερωτηματικά και θέτει υπό αμφισβήτηση την ομαλή εξέλιξη της κατασκευής του έργου καθώς φαίνεται ότι η EBRD δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο αν δεν αποφανθεί το ΣΤΕ.

Η απόφαση της αναβολής έρχεται την πιο (α)κατάλληλη στιγμή καθώς οι αγρότες που σε κάθε περίπτωση πρωτοστάτησαν σε επίπεδο ενεργοποίησης των Δήμων για τη σύνταξη των προσφυγών είναι απασχολημένοι διεκδικώντας στους δρόμους τα δικαιώματά τους. Από την άλλη πλευρά καμία τοποθέτηση δεν έχει γίνει από τους Δήμους και ως συνήθως καμία επίσης τοποθέτηση δεν έχει γίνει από την Κοινοπραξία της κατασκευής.
«Οι Δήμοι και ειδικά αυτός της Καβάλας δεν έχει πλήρη γνώση της πορείας του έργου και ειδικά των ανταποδοτικών. Σε αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο ο τρόπος που κινείται η Κοινοπραξία αφού αντίθετα με την απόφαση των Δήμων να γίνεται συνολική διαπραγμάτευση και ενημέρωση, αυτή βλέπει ξεχωριστά το κάθε Δήμαρχο»
Αντιθέτως σε προωθητικό άρθρο (article pr) ο country manager του TAP Greece, Rikard Scoufias φαίνεται να βρίσκεται εκτός κλίματος αφού δήλωσε ότι:

«Θεωρώ ότι είναι λογικό ένα τόσο μεγάλο έργο όσο αυτό να εγείρει φυσικά ερωτήματα και πιθανές ανησυχίες εκ μέρους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων αναφορικά με τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στις ζωές τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 800 συναντήσεις με τους δήμους και τα χωριά από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός.