Σάββατο, 25 Φεβρουαρίου 2017

Η νέα αναβολή της εκδίκασης των προσφυγών εναντίον του TAP και η σημασία της...


Η ένατη κατά σειρά αναβολή της εκδίκασης των προσφυγών εναντίον του TAP στο Συμβούλιο της Επικρατείας δημιουργεί ερωτηματικά και θέτει υπό αμφισβήτηση την ομαλή εξέλιξη της κατασκευής του έργου καθώς φαίνεται ότι η EBRD δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει το έργο αν δεν αποφανθεί το ΣΤΕ.

Η απόφαση της αναβολής έρχεται την πιο (α)κατάλληλη στιγμή καθώς οι αγρότες που σε κάθε περίπτωση πρωτοστάτησαν σε επίπεδο ενεργοποίησης των Δήμων για τη σύνταξη των προσφυγών είναι απασχολημένοι διεκδικώντας στους δρόμους τα δικαιώματά τους. Από την άλλη πλευρά καμία τοποθέτηση δεν έχει γίνει από τους Δήμους και ως συνήθως καμία επίσης τοποθέτηση δεν έχει γίνει από την Κοινοπραξία της κατασκευής.
«Οι Δήμοι και ειδικά αυτός της Καβάλας δεν έχει πλήρη γνώση της πορείας του έργου και ειδικά των ανταποδοτικών. Σε αυτό φαίνεται να παίζει ρόλο ο τρόπος που κινείται η Κοινοπραξία αφού αντίθετα με την απόφαση των Δήμων να γίνεται συνολική διαπραγμάτευση και ενημέρωση, αυτή βλέπει ξεχωριστά το κάθε Δήμαρχο»
Αντιθέτως σε προωθητικό άρθρο (article pr) ο country manager του TAP Greece, Rikard Scoufias φαίνεται να βρίσκεται εκτός κλίματος αφού δήλωσε ότι:

«Θεωρώ ότι είναι λογικό ένα τόσο μεγάλο έργο όσο αυτό να εγείρει φυσικά ερωτήματα και πιθανές ανησυχίες εκ μέρους των επηρεαζόμενων κοινοτήτων αναφορικά με τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις στις ζωές τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα περισσότερες από 800 συναντήσεις με τους δήμους και τα χωριά από τα οποία θα διέλθει ο αγωγός. Επίσης, έχουμε πραγματοποιήσει περισσότερες από 45.000 προσωπικές συναντήσεις με τους επηρεαζόμενους ιδιοκτήτες και χρήστες γης, παρέχοντας αναλυτική ενημέρωση για τα δικαιώματα γης, τις αξίες αποζημίωσης και τις επιπτώσεις στη γη».
«Η αναβολή της απόφασης δίνει περισσότερο χρόνο στην Κοινοπραξία να βάλει σωλήνες σε περισσότερα χιλιόμετρα αλλά αυτά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει τετελεσμένα»
Ειδικά για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του έργου o Country Manager του TAP βεβαιώνει ότι η κατασκευή του αγωγού υλοποιείται σύμφωνα με αυστηρά εθνικά, ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα. Αναφορικά, τέλος, με τη χάραξη του TAP πρέπει να σημειωθεί ότι έγιναν σχεδόν 130 αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε υποβληθεί, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες και τους ιδιοκτήτες γης.

Οι αριθμοί που αναφέρονται στη συνέντευξη είναι μόνο μερικοί για τους οποίους οι Δήμοι έχουν προσφύγει στο ΣΤΕ και ίσως είναι ανεδαφικές και ειρωνικές τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία των αγροτών ειδικά στην Καβάλα δεν έχει αποδεχτεί τις αποζημιώσεις που τους έχουν προσφερθεί ενώ τα έργα είναι κάτι περισσότερο από σταματημένα. Αντίστοιχα σε Σέρρες και Δράμα οι αντιδράσεις για τους ίδιους λόγους είναι παγιωμένες ενώ φαίνεται ότι οποιαδήποτε προσπάθεια επικοινωνιακής πολιτικής πέφτει κυριολεκτικά στο κενό.
» Για τα ανταποδοτικά δεν έχει γίνει καμιά δημόσιο διαβούλευση, δεν έχει δημιουργηθεί καμιά επιτροπή ελέγχου και η Κοινοπραξία διαχειρίζεται τα ανταποδοτικά όπως αυτή θεωρεί ορθό»
Φυσικά δεν αναμένει κανείς να είναι σε θέση ο Country Manager να μπορεί να προφυλαχτεί από επικοινωνιακά σφάλματα. Αφενός δεν διαθέτει το κατάλληλο υπόβαθρο, αφετέρου δεν γνωρίζει την ελληνική πραγματικότητα καθότι ξένος. Θα ανέμενε όμως κανείς να προφυλαχθεί από την Διευθύντρια Επικοινωνίας στην Ελλάδα -η οποία αρνείται να απαντήσει και σε ΜΜΕ – και να μην προβαίνει σε θεωρητικολογίες όταν σε σημαντικά σημεία της Βόρειας Ελλάδας τα προβλήματα είναι πολλά και έχουν θέσει υπό αμφισβήτηση τη φήμη και την ικανότητα της Ελληνικής πλευράς να επιτελέσει το έργο που της αναλογεί. Μεγάλο ναυάγιο θα είναι και τα ανταποδοτικά φυσικά αφού όσο το ΣΤΕ καθυστερεί να αποφανθεί τόσο η Κοινοπραξία δεν έχει λόγο να τα υλοποιήσει.
Τέλος λίγα λόγια για την Πολιτική Επικοινωνίας του TAP

Εδώ και 10 μήνες η Κοινοπραξία ακολουθεί μια πολιτική επικοινωνίας- που η ίδια θεωρεί σωστή – τέτοια που αποκλείει ΜΜΕ από ενημέρωση και κατ επέκταση των πολιτών. Εμείς στην Hellas Press Media έχουμε στείλει επανελειμμένα ερωτήσεις και δεν έχουν απαντηθεί. Για τον λόγο αυτό σε κάθε άρθρο που αφορά τον TAP θα ενσωματώνουμε τις ερωτήσεις αυτές για να γνωρίζουν οι πολίτες ΣΕ ΠΟΙΕΣ ερωτήσεις δεν απαντά ο TAP. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι η Κοινοπραξία ενώ δεν απαντά σε ΜΜΕ που θέτουν ερωτήσεις, ταυτόχρονα τους στέλνει τα ενημερωτικά Δελτία Τύπου.

Παραθέτουμε τις ερωτήσεις συμπληρώνοντας κάποιες:
  • Ποιος είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας του TAP σε περίπτωση ατυχήματος, ποιον θα καλέσουμε για ενημέρωση
  • Γιατί δεν υπάρχει επιτροπή για τα ανταποδοτικά και γιατί δεν γίνεται διαβούλευση για τα ανταποδοτικά
  • Επισκέπτεται ο TAP τον κάθε Δήμαρχο ξεχωριστά και συζητά για τα ανταποδοτικά
  • Τα ανταποδοτικά όπου έχουν γίνει, η αγορά τους γίνεται από την τοπική κοινωνία; Πχ, όταν δόθηκαν έπιπλα σε σύλλογο στην Καστοριά, από που αγοράστηκαν
  • Έχει προτείνει σε Δήμαρχο αν συνχρηματοδοτήσουν έργο που τους ζητήθηκε;
  • Υπάρχει στέλεχος η στελέχη του TAP τα οποία ζούνε περισσότερες από 200 ημέρες στην Ελλάδα, αλλα πληρώνονται στο εξωτερικό και φορολογούνται στο εξωτερικό
  • Την χορηγία στο Φαλακρό, ποιος την ζήτησε και σε ποιον δόθηκαν τα χρήματα
  • Έχουν γίνει μελέτες για την σεισμική δραστηριότητα στις Σέρρες
  • Στις καμπάνιες που κάνετε στα ΜΜΕ, ζητάτε φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και αν ναι με ποια ιδιότητα αφού είστε ιδιώτες...
Πηγή:http://www.kavalapress.gr/nea-anavoli-tis-ekdikasis-ton-prosfigon-enantion-tou-tap-ke-simasia-tis/
μέσω http://www.viadiplomacy.gr/nea-anavoli-tis-ekdikasis-ton-prosfigon-enantion-tou-tap-ke-simasia-tis/

Διάβασε σχετικά:


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.