[Απομαγνητοφώνηση της πολύ ενδιαφέρουσας συνέντευξης του Δ. Καζάκη στον Αιμίλιο Λιάτσο στην εκπομπή του «Kontra 24» (26 Μαΐου 2015)...Το video ΕΔΩ]
Διαβάστε αναλυτικά όλη τη συνέντευξη:
Αιμ. Λιάτσος: Λοιπόν, θέλω να αας πω τα εξής, πριν περάσουμε στην οικονομία και στη διαπραγμάτευση. Βάζει λουκέτο το Πεντελικόν, τα οικονομικά προβλήματα λύγισαν το ιστορικό ξενοδοχείο, τέλος εποχής φίλες και φίλοι για ένα από τα πιο ιστορικά ξενοδοχεία της Αττικής.
Το Πεντελικό στην οδό Δεληγιάννη, στην Κηφισιά βάζει λουκέτο έπειτα από 88 χρόνια λειτουργίας λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετώπιζε.
Το Πεντελικό ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1927 και υπήρξε τόπος συνάντησης αρκετών προσωπικοτήτων με πλούσια πολιτική ιστορία.
Μάλιστα ένας από τους πλέον επιφανείς πελάτες του, υπήρξε ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Το ξενοδοχείο χαρακτηρίστηκε και διατηρητέο κτίριο επί υπουργίας Μελίνας Μερκούρη, από τη δεκαετία του ’80, το Πεντελικό ανήκε στον ομογενή προερχόμενο από την Αυστραλία επιχειρηματία Χάρη Βάρδη, η κρίση χτύπησε το ιστορικό ξενοδοχείο και από τον Φεβρουάριο του 2012, οι περίπου 80 εργαζόμενοι βρίσκονταν σε επίσχεση εργασίας.
Η διοίκηση ενημέρωσε τους πελάτες του ξενοδοχείου να αποχωρήσουν ενώ πρόκειται να το εγκαταλείψουν και όσοι εργαζόμενοι είχαν απομείνει σε αυτό. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση η δι¬οίκηση της εταιρείας από την πρώτη στιγμή ξεκίνησε διαπραγματεύσεις με το νέο ιδιοκτήτη, από τα μέσα Μαΐου φίλες και φίλοι, ο νέος ιδιοκτήτης των εγκαταστάσεων είναι ο κύριος Δουζόγλου, ώστε να επιτευχθεί ομαλή μετάβαση από την προηγούμενη ιδιοκτησία στη νέα και με μοναδικό στόχο, τη συνεχή και συνεπέστατη λειτουργία του. Παρά τις άοκνες προσπάθειες της διοίκησης οι προσπάθειες αυτές δεν απέδωσαν και η σημερινή αιφνίδια απόφαση του ιδιοκτήτη ήταν το ιστορικό ξενοδοχείο να διακόψει οριστικά τη λειτουργία του, σήμερα Δευτέρα 25 Μαΐου του ’15 στις 12 το μεσημέρι, όπως και έγινε. Τώρα να δούμε τον κύριο Καζάκη, κύριε Καζάκη στα χιλιάδες λουκέτα λοιπόν που βλέπουμε ήρθε και το ιστορικό, ένα μεγάλο ξενοδοχείο το Πεντελικό...
Δημ. Καζάκης: Σωστό έχετε δίκιο και από ότι γνωρίζω τουλάχιστον από το Κίνημα, γιατί υπάρχει ένα κίνημα κατά των πλειστηριασμών κάθε Τετάρτη τα Ειρηνοδικεία προσπαθούν να σταματήσουν τους πλειστηριασμούς από τις τράπεζες, των Ελλήνων πολιτών. Εκεί από ότι γνωρίζω ήρθε και το θέμα του Πεντελικού. Έγινε προσπάθεια να εκποιηθεί το Πεντελικό, δεν μπόρεσε να εκποιηθεί. Εδώ έχω ένα πρόβλημα εγώ, γιατί δεν παρεμβαίνει το κράτος ώστε να δώσει τη δυνατότητα σε μια κοινοπραξία εργαζομένων, στη κοινοπραξία εργαζομένων που έτσι κι αλλιώς το δουλεύανε ,ώστε να υπάρξει ένα κοινοπρακτικού χαμηλού προφίλ ξενοδοχείο με πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες.
Όλες οι μεγάλες πρωτεύουσες στον κόσμο έχουν τέτοιου τύπου κοινοπρακτικά ξενοδοχεία που τα δουλεύουν , όλοι οι εργαζόμενοι είναι μέτοχοι σε αυτή την ιστορία και υπάρχει κίνητρο, μόνο στην Ελλάδα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα.
Και λέω το Πεντελικό όπως κι άλλα τέτοια ορόσημα γιατί δεν είναι μόνο το θέμα ότι είναι ένα ξενοδοχείο είναι ένα ορόσημο, θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και κόσμος να δουλέψει γιατί είναι ένα θέμα το μεροκάματο σήμερα αλλά και να μη χαθεί ένα τέτοιο ορόσημο για την πρωτεύουσα.
Αιμ. Λιάτσος: Έτσι είναι ακριβώς. Τώρα, θα γνωρίζετε και εσείς, ότι τα στοιχεία είναι εφιαλτικά πλέον, έχουμε κάθε μέρα κύριε Καζάκη γύρω στα 60 λουκέτα επιχειρήσεων και κάθε μέρα έχουμε περί τους 600 και περισσότερους την ημέρα άνεργους.
Δημ. Καζάκης: Αυτό είναι αλήθεια, ίσως να είναι και περισσότερο να είναι μεγαλύτερο το νούμερο γιατί ένα μεγάλο κομμάτι δεν υπο¬λογίζεται από την ανεργία. Το πρώτο, το κομμάτι εκείνο που αφορά ελευθεροεπαγγελματίες και μικρομεσαίους. Αυτοί δεν καταγράφονται στην ανεργία και το δεύτερο κομμάτι είναι το κομμάτι εκείνο που αποσύρεται από την αγορά εργασίας. Ξέρω πάρα πολύ κόσμο ο οποίος αποσύρθηκε μετά από 2-3 χρόνια άνεργος, από την αγορά εργασίας δηλαδή απογοητεύτηκε τελείως και προτιμά να κάνει στην αρπαχτή ένα μεροκάματο και να προσπαθεί να υποστηρίξει την οικογένειά του με χιλιάδες άλλους διαφορετικούς τρόπους που πολλές φορές σου προξενεί εντύπωση και το πώς επιβιώνει το μεσαίο νοικοκυριό και γι αυτό νομίζω ότι υποτιμάται η ανεργία, ο τρόπος δηλαδή που μετράται η ανεργία αυτή τη στιγμή. Είναι πολύ μεγαλύτερη.
Αίμ. Λιάτσος: Είναι πολύ μεγαλύτερη, από τα στοιχεία που εμφανίζουν. Μιλάμε για μία ανεργία, η οποία παίρνει την ανηφόρα διαρκώς δεν υπάρχει εκεί πτωτική τάση, όλο αυτό βέβαια είναι συνέπεια των τελευταίων πολιτικών των τελευταίων ετών, είναι συνέπεια της οικονομική κρίσης, μία ανεργία η οποία αυτή τη στιγμή είναι ανάμεσα στο 26 και το 27%
Δημ. Καζάκης: Επίσημα.
Αίμ. Λιάτσος: Επίσημα, τι σημαίνει το επίσημα και η πραγματική ανεργία κύριε Καζάκη;
Δημ. Καζάκης: Η πραγματική ανεργία πρέπει να συνυπολογίσεις για παράδειγμα το κομμάτι εκείνο που αποσύρεται από την απασχόληση. Δηλαδή φεύγει από την αγορά εργασίας γιατί απογοητεύεται να ψάχνει για δουλειά. Δεν βρίσκει, απογοητεύεται. Πώς το βρίσκουμε αυτό; Από την αύξηση του οικονομικά μη ενεργού.
Η αύξηση ειδικά σε ηλικίες παραγωγικές δείχνει αυτό το στοιχείο, αυτό περίπου σήμερα είναι 10% επιπλέον. Φανταστείτε λοιπόν, έχουμε ένα 27% και περίπου ένα 10% που έχει απο¬συρθεί από την αγορά εργασίας με τον α ή με τον β τρόπο, μιλάμε για 37%.
Εάν προσθέσουμε και σε αυτό περίπου ένα 10% επιπλέον που είναι η μερική απασχόληση δηλαδή αυτή που κάνουν δυο μεροκάματα την εβδομάδα και τη συντριπτική τους πλειοψηφία σύμφωνα και με τα επίσημα στοιχεία είναι εργαζόμενοι που θέλουν πλήρη απασχόληση και δεν μπορούν να βρουν. Άρα μιλάμε για μορφή ανεργίας.
Αν το προσθέσουμε και αυτό μιλάμε για ένα 47% σήμερα στην Ελλάδα. Δηλαδή κοντά ένας στους δύο Έλληνες.
Αιμ. Λιάτσος: Άρα αυτό που λέτε εσείς κύριε Καζάκη είναι on 1 στους 2 είναι άνεργος αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα;
Δημ. Καζάκης: Είναι χωρίς δουλειά. Φαν¬ταστείτε ότι έχουμε περίπου και 350.000 ελεύ¬θερους επαγγελματίες, μαζί με τους μικρομεσαίους είναι πάνω από 700.000 οι οποίοι στην ουσία δεν ζουν. Προσπαθούν να επιβιώσουν. Δεν έχουν δουλειά. Και εγώ ελεύθερος επαγγελματίας είμαι, ξέρω από πρώτο χέρι τι σημαίνει αυτό, αυτούς δεν τους μετράμε στην ανεργία συνήθως, τους βάζουμε στην κατηγορία της αυταπασχόλησης είναι πια πολύ μεγάλη κα¬τηγορία αυτή στην Ελλάδα είναι περίπου το 30-32% της απασχόλησης και δεν μετράμε εκεί, έχει δουλειά ο άνθρωπος αυτός, δεν έχει και ξέρετε πάρα πολύ καλά ότι σήμερα η αυταπασχόληση ισοδυναμεί με ανεργία.
Δηλαδή δεν έχει δουλειά αυτός ο κόσμος. Γι αυτό και λέμε είναι η πρώτη φορά αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα από το 1867 που υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία κρατιούνται στοιχεία στατιστικά, είναι η πρώτη φορά που έχουμε τέτοια συντριβή στην Ελλάδα.
Είναι χειρότερα και από την εποχή της ναζιστικής κατοχής ακόμη και τότε δεν είχαμε τέτοια συντριβή απασχόλησης.
Για μένα είναι ολοκληρωτική καταστροφή, είναι γενοκτονία αυτό το πράγμα που συμβαίνει. Ο δεύτερος γιος μου αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη διαδικασία που δίνει πανελλήνιες για να μπει στη σχολή που θέλει. Η συζήτηση των παιδιών της ηλικίας του είναι «σε ποια χώρα θα πάω για να βρω δουλειά». Δεν είναι έγκλημα αυτό το πράγμα; Να σπουδάσεις βεβαίως έξω, να κάνεις τα μεταπτυχιακά σου, να αποκτήσεις ενδεχομένως και εργασιακή εμπειρία. Όλα αυτά καλά στο βαθμό που είναι ελεύθερη επιλογή. Αλλά το να εξαναγκάζεις και μάλιστα να έχει βιώσει τόσο πολύ το παιδί των 17-18 ετών που προσπαθεί να ξεκινήσει τώρα τη ζωή του και να λέει πως το μόνο που τον απασχολεί είναι που θα πάει να βρει μεροκάματο, πραγματικά αυτή η κοινωνία πεθαίνει.
Αιμ. Λιάτσος: Σε όπ αφορά τη διαπραγμάτευση, οι τελευταίες εκτιμήσεις αναφέρουν ότι είναι θέμα 24ωρων η συμφωνία. Η δική σας εκτίμηση ποια είναι; Είμαστε κοντά σε συμφωνία ή κοντά σε ρήξη;
Δημ. Καζάκης: Όχι, ρήξη δεν πρόκειται να υπάρξει. Από τα δεδομένα που έχω δεν προ¬κύπτει κάτι τέτοιο αυτή τη στιγμή εκ μέρους της κυβέρνησης. Δυστυχώς, η κυβέρνηση εγ¬κλωβίστηκε σε μια διαπραγμάτευση όπου το πάνω χέρι το είχαν οι δανειστές. Από εκεί και πέρα, εφόσον δέχθηκε όχι πρώτη προτεραιότητα είναι να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας, έχει τελειώσει το παιχνίδι. Απλά παίζουμε κρυφτό, στην προσπάθεια να κρατήσει την πολιτική της αξιοπρέπεια η κυβέρνηση. Δηλαδή, να μην κυλιστεί κάτω όπως απαιτεί ο κ. Σόιμπλε. Το μεγάλο πρόβλημα ίου Σόιμπλε δεν είναι αν η κυβέρνηση υπογράψει ή δεν υπογράψει, γιατί τα έχει υπογράψει όλα. Και σε αυτό ο κ. Τσίπρας ήταν ειλικρινής όταν είπε ότι μας κορόιδεψαν οι Ευρωπαίοι. Βέβαια, δεν τιμά τον πρωθυπουργό να λέει ότι στηρίχθηκε στο λόγο τους. Ποιο λόγο; Ποιανού; Του Σόιμπλε; Της Μέρκελ; Έχουν οδηγήσει έναν ολόκληρο λαό στην αυτοκτονία, γιατί να έχουν λόγο αυτοί; Εξάλλου, ο κ. Σόιμπλε επανειλημμένα λέει ότι το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του να υποστεί όλο αυτό το πολιτικό κόστος προκειμένου να ανακάμψουν οι δικοί του άνθρωποι, δηλαδή οι προηγούμενοι.
Αίμ. Λιάτσος: Είπατε ότι ήταν Λάθος της κυβέρνησης που δέχθηκε να συμφωνήσει να πλη¬ρώνονται τα δάνεια. Γιατί το λέτε αυτό;
Δημ. Καζάκης: Γιατί δεν μπορείς όταν κάνεις διαπραγμάτευση εσύ να πληρώνεις και οι άλλοι να σε παραπέμπουν στο μέλλον. Είναι άλφα- βήτα. Αυτό το συζητάγαμε εδώ και μήνες, ίσως και χρόνια. Η συζήτηση αυτή γινόταν το καλοκαίρι του 2011 στην πλατεία Συντάγματος, μπροστά σε 15.000 κόσμο. Ήταν η συζήτηση των οικονομολόγων της εποχής εκείνης, του κ. Βαρουφάκη, του κ. Τσακαλώτου, του κ. Κατρούγκαλου και εμένα. Και συζητάγαμε ακριβώς αυτό. Μάλιστα ο κ. Βαρουφάκης έλεγε οτι θα διαπραγματευτούμε και εγώ τον ρωτούσα «Πόσο θα αντέξετε να δια-πραγματευτείτε; Πόσο θα πάει αυτή η ιστορία και τι θα κάνετε ενδιαμέσως; Θα πληρώνετε το χρέος; Διότι αν πληρώνετε το χρέος την έχετε βάψει. Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να επιβάλλετε έστω κάποιο συμβιβασμό. Θα σας οδηγήσουν εκεί που θέλουν». Και να που αποδείχθηκε..
Αίμ. Λιάτσος: Το ΔΝΤ επιμένει σε νέες περικοπές στις συντάξεις και σε απολύσεις στο δημόσιο.
Δημ. Καζάκης: Αυτό περιλαμβάνεται και στο εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε. Για το συνταξιοδοτικό αναφέρεται σαφέστατα ειδοποίηση ταμείων, κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, στην ουσία δεν σου επιτρέπει να βγεις στα 30 χρόνια με μειωμένη σύνταξη, αυτό σημαίνει κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, κι εδώ μπαίνει ένα θέμα εάν δεν έχουμε πρόωρες συντάξεις πώς θα μειωθεί η απασχόληση και στο δημόσιο τομέα, γιατί ένα μεγάλο κομμάτι δημοσίων υπαλλήλων αποχωρούσαν λόγω πρόωρης συνταξιοδότησης. Επέλεγαν να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης κι έφευγαν, κάτω απ’ αυτό το καθεστώς που έχει επιβληθεί. Άρα πάμε σε λογική απολύσεων ή διαθεσιμότητας.
Αίμ. Λιάτσος: Αν καταλαβαίνω καλά λέτε ότι πολλά απ’ ότι απαιτούν εταίροι, δανειστές των τριών δεσμών, η κυβέρνηση λέει στα περισσότερα ναι» απ’ ό,τι ζητάνε;
Δημ. Καζάκης: Η κυβέρνηση έχει συμφωνήσει με ποια χρονοδιαγράμματα αυτά θα επιβληθούν.
Αιμ. Λιάτσος: Έχει συμφωνήσει λέτε;
Δημ. Καζάκης: Έχει συμφωνήσει απόλυτα.
Αιμ. Λιάτσος: Ακούμε πυκνά συχνά κ. Καζάκη τον κ. Λαπαβίτσα, ο οποίος λέει πρέπει να γυ¬ρίσουμε σε εθνικό νόμισμα, να γυρίσουμε στη δραχμή και έχει αναπτύξει αν θέλετε μια επιχειρηματολογία.
Δημ. Καζάκης: Και πάλι η επιχειρηματολογία θέλει συζήτηση. Υπάρχει σοβαρές πλευρές που θέλουν συζήτηση. Εγώ δεν είμαι ενάντια αλλά με προβληματίζει το γεγονός ότι και αυτοί που λένε και εντός ΣΥΡΙΖΑ εφόσον μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο δε γίνεται -πηγαίνουμε από το κακό στο χειρότερο θέλουμε δεν θέλουμε- γιατί να μην εξετάσουμε και εναλλακτική;
Αιμ. Λιάτσος: Ο κ. Μπερλουσκόνι λέει ανα¬πόφευκτη η λψέτα, επιστροφή στη λιρέτα αν η Ευρώπη συνεχίσει να δρα όπως κάνει τα χρόνια της κρίσης επιβάλλοντας κανόνες και συμπερι¬φορές ... Ο Ντράγκι από μόνος του λέει ο Καβα¬λιέρε δεν μπορεί από μόνος του να κάνει θαύματα...
Δημ. Καζάκης: Ο Μπερλουσκόνι βλέπει ότι υπάρχει ένα τεράστιο κοινωνικό ρεύμα υπέρ του εθνικού νομίσματος στην Ιταλία. Ειδικά στο Βορρά τα ποσοστά είναι συντριπτικά. Η βιομηχανία πεθαίνει. Ακόμα και ο Ρέντσι είπε ότι δεν είμαστε του μονοδρόμου. Υποστηρίζουμε το ευρώ, αλλά δεν είμαστε και τελείως χαμένοι στο δρόμο του ευρώ. Μπορούμε να έχουμε και plan b.
Εμείς δεν έχουμε την πολυτέλεια του plan a.Μας έχει τελειώσει. Πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με εναλλακτική έναντι του ευρώ. Εμείς δεν είμαστε Ιταλία, να έχουμε μεγάλα παραγωγικά πλεονάσματα, βιομηχανία. Εμείς έχουμε τεράστια παραγωγικά ελλείμματα και για να αποκτήσουμε παραγωγή πρέπει να τη χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας. Και δεν μπο¬ρούμε να τη χρησιμοποιήσουμε μόνοι μας, ούτε με ξένες επενδύσεις γιατί κανένας σοβαρός επενδυτής δεν σε πλησιάζει στην κατάσταση που βρίσκεσαι σήμερα. Ούτε με δάνεια, δηλαδή με χρέος. Δεν γίνεται πρέπει να το χρηματοδοτήσεις με δικό σου νόμισμα.
Αιμ. Λιάτσος: Με το δημόσιο χρέος τι πρέπει να γίνει;
Δημ. Καζάκης: Πρέπει να γίνει αυτό που λέει η διεθνής κοινότητα πέρα από τους δανειστές μας.
Αιμ. Λιάτσος: Το ΔΝΤ λέει ότι δεν είναι βιώσιμο το χρέος...
Δημ. Καζάκης: Το χρέος δεν είναι βιώσιμο, γι’ αυτό κιόλας δεν θέλει να συμμετάσχει στο καινούργιο πακέτο (τουλάχιστον έτσι έχει δηλώσει) που θα έρθει από το καλοκαίρι.
Να δούμε πόσο από το χρέος μπορεί να πληρωθεί από τις τωρινές συνθήκες, χωρίς να επιδεινώσουμε την ύφεση και χωρίς να οδηγήσουμε στα τάρταρα την κατανάλωση και τις επενδύσεις. Νέα δανεικά θα πυροδοτήσουν νέα κρίση χρέους, άρα θα πρέπει αναγκαστικά να προχωρήσουμε σε διαγραφή του χρέους, συνολικά στο 100%. 180% του ΑΕΠ είναι το χρέος. Αυτό που κοιτάμε είναι πόσο μπορώ να πληρώσω, όπως ένα νοικοκυριό. Γι’ αυτό και μετράμε είτε από τα έσοδα που έχουμε από τις αγορές, είτε από τα έσοδα σαν προϋπολογισμός. Όταν δανειζόμαστε για τα τρέχοντα δεν μπορούμε να συζητήσουμε για εξυπηρέτηση χρέους. Από την άλλη τα 240 και εκατ. που μας έχουν φορτώσει από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό μας τα φόρτωσαν κατά παράβαση. Τα πήραμε -υποτίθεται- για να μπορέσουμε να μας διευκολύνουν να εξυπηρετούμε το χρέος μέχρι να ξαναβγούμε στις αγορές.
Αιμ. Λιάτσος: Αυτά τα 240 δις πότε τα πήραμε;
Δημ. Καζάκης: Από το 2010 από το πρώτο μνημόνιο -σε 5 χρόνια- από τον Παπανδρέου μέχρι τον Σαμαρά.
Αιμ. Λιάτσος: Αυτά τα 240 δις τα πήραμε για να πληρώνουμε τα δάνεια;
Δημ. Καζάκης: 200 περίπου εκατ. Χοντρικά πήγαν στο χρέος και 40 ανακεφαλαιοποίηση στις τράπεζες. Θα θυμάστε ότι το ’13 και ’14 κάνοντας ανακεφαλαιοποίηση πήρε προνομιούχες μετοχές το ελληνικό κράτος. Πόσο αξίζουν αυτές οι μετοχές σήμερα; 5 δις, ενώ όταν τις πήρε έκαναν 40 δις και την ίδια ώρα το τραπεζικό πρόβλημα επιδεινώνεται. Δεν μπορεί αυτό να συνεχιστεί και δεν υπάρχει χώρα που να τη γλίτωσε έτσι.
Αίμ. Λιάτσος: Εμείς είμαστε η αγελάδα που μας αρμέγουν το γάλα οι Γερμανοί και οι υπό¬λοιποι; Μήπως φοβούνται επίσης ότι η Ελλάδα θα είναι προπομπός εξελίξεων στο Νότο, δηλαδή θα ακολουθήσουν κι άλλες χώρες που θα έχουν ίδια αιτήματα για καλύτερη σχέση με τους εταίρους-δανειστές, όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ισπανία, η Πορτογαλία, το φοβούνται αυτό; Πιστεύετε, ο βορράς της Ευρώπης;
Δημ. Καζάκης: Ξέρουνε πάρα πολύ καλά ότι ισχύει αυτό που είπε ο Άλαν...
Αιμ. Λιάτσος: Είδατε τι γίνεται τώρα και στην Ισπανία με τους Podemos κλπ., στην Πολωνία επίσης υπάρχει αναταραχή μεγάλη εκλογική.
Δημ. Καζάκης: Εκλέχτηκε κυβέρνηση που μπορεί να είναι λαϊκή Δεξιά.
Αιμ. Λιάτσος: Λαϊκή Δεξιά έως και ακροδεξιά λένε μερικοί.
Δημ. Καζάκης: Σαφέστατα ενάντια στο ευρώ.
Αιμ. Λιάτσος: Είναι αντιμνημονιακές κυβερνήσεις όμως.
Δημ. Καζάκης: Έχει σαφέστατη θέση ενάντια στο ευρώ και μάλιστα με θέση που διάβαζα πρόσφατα, στους Financial Times το διάβαζα, με δήλωση που λέει εμάς δεν πρόκειται να μας καταντήσετε Ελλάδα. Άρα δεν μπαίνουμε στο ευρώ, είναι η θέση της νέας κυβέρνησης. Αντίστοιχες θέσεις έχει και το Podemos.
Αιμ. Λιάτσος: Έτσι και φύγει μια χώρα από το ευρώ καταρρέει το ευρώ;
Δημ. Καζάκης: Ακριβώς. Γι’ αυτό κιόλας δε θέλουν με κανένα τρόπο την Ελλάδα να φύγει.
Αίμ. Λιάτσος: Ούτε οι Αμερικανοί θέλουν να φύγουμε.
Δημ. Καζάκης: 'Οχι βέβαια, δε θέλουν, θέλουν το ευρώ, απλά κοντράρουν στο ποιος θα έχει την ηγεμονία στο ευρώ, αν θα έχουν την ηγεμονία οι αμερικανικές τράπεζες ή αν θα έχουν την ηγεμονία οι γερμανικές.
Αιμ. Λιάτσος: Αυτή είναι η κόντρα τους.
Δημ. Καζάκης: Αυτή ακριβώς είναι η κόντρα τους.
Αιμ. Λιάτσος: Εγώ με πολύ μεγάλη έκπληξη και θα έλεγα με ανησυχία άκουσα μια δήλωση της κ. Μπακογιάννη, η οποία είπε το εξής...
Δημ. Καζάκης: Οτι αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι την Παρασκευή, σήμερα έχουμε Δευτέρα, σε 4 εικοσιτετράωρα φίλες και φίλοι από τώρα, 25 είναι σήμερα, 30 είναι το Σάββατο, δηλαδή λέει η κ. Μπακογιάννη ότι αν δεν έχουμε συμφωνία μέχρι τις 29 Μαΐου, θα κλείσουν οι τράπεζες όπως έγινε στην Κύπρο.
Κοιτάξτε να δείτε, εδώ μπαίνει ένα ζήτημα, δεν μπορείς να κάνεις τέτοιες αυθαίρετες δηλώσεις, εκτός αν ξέρει κάτι η κ. Μπακογιάννη που δεν το ξέρουμε εμείς. Νομίζω ότι θα έπρεπε να έχει κινηθεί εισαγγελέας για την κ. Μπακογιάννη.
Αίμ. Λιάτσος: Να έχει κινηθεί εναντίον της;
Δημ. Καζάκης: Βεβαίως, είναι δυνατόν σε τέτοιες συνθήκες, να προκαλείς πανικό στον τραπεζικό κλάδο και να συζητάμε τώρα;
Αίμ. Λιάτσος: Θέλω να σας δείξω το πρωτοσέλιδο της Kontranews που κυκλοφορεί αύριο. Ο «ιός» Τσίπρας εξαπλώνεται σε όλη την Ευρώπη. Να φύγουμε από το καράβι που βουλιάζει και να μην ξαναπληρώσουμε τους τοκογλύφους, τρέμουν οι Γερμανοί τις βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία ευώ καταρρέει η οικονομία της Γαλλίας και ακολουθεί η Ιταλία. Είναι πάρα πολύ εύστοχο το πρωτοσέλιδο κύριε Καζάκη της Kontranews, πολύ επίκαιρο, είναι to the point που λένε και οι Εγγλέζοι
Δημ. Καζάκης: Σωστό είναι αυτό. Να σας πω κάτι η μεγάλη επιτυχία του Podemos στην Βαρκελώνη, την πρωτεύουσα της Καταλονίας, έχει πολλαπλά μηνύματα, δεν είναι μόνο το γεγονός ότι συνετρίβη η εθνικιστική λογική της Καταλονίας και όλα αυτά, όχι μόνο συνετρίβησαν τα γνωστά κόμματα του δικομματισμού αλλά το κομμάτι του Podemos που κέρδισε στην Βαρκελώνη είναι αυτό που λέει με σαφήνεια διαγράφω το χρέος και βγαίνω από το ευρώ.
Αιμ. Λιάτσος: Υπέρ του εθνικού νομίσματος. Γιατί εμείς βλέπουμε άλλα ευρήματα...
Δημ. Καζάκης: Γι’ αυτό σας λέω. Εγώ δε λέω ότι έχουν δίκιο οι μεν ..
Αιμ. Λιάτσος: Για παράδειγμα τώρα που αφορά σε δημοσκοπήσεις . Είχε μία πολύ ωραία δημοσκόπηση της Public issue, χθες η Αυγή και εδώ για τη δραχμή είναι θετικά υπέρ της δραχμής δηλαδή τα αποτελέσματα, έτσι δείχνει. Για τη δραχμή δείχνει ότι πολύ μεγάλο ποσοστό ότι ο κόσμος είναι υπέρ της δραχμής. Υπέρ του ευρώ. Με συγχαρείτε υπέρ του ευρώ.
Δημ. Καζάκης: Όλες οι κοινωνικές μετρήσεις που γίνονται από το εξωτερικό έχουν μία αλλαγή. Υπάρχει μία διαφορά ότι ακόμα ο κόσμος που είναι υπέρ του να φύγει από το ευρώ δεν έχει βρει ακόμα τους πολιτικούς όρους δηλαδή ποιος θα τον πάει αλλού. Ποιος θα είναι εκείνος που θα ηγηθεί ώστε να τον πάει αλλού.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΤΗΛΕΘΕΑΤΩΝ
Τηλεθεατής: Ωραία. Καταρχήν ήθελα να σας δώσω συγ¬χαρητήρια κύριε Λιάτσο για την εκπομπή σας και θέλω να πω στον κύριο Καζάκπ με τον οποίο συμφωνώ απόλυτα με όσα υποστηρίξει και άκουσα τώρα. Πρώτον εάν γίνει το Greco euro που διάβασα σε μία εφημερίδα το οποίο θα υποτιμηθεί άπαξ μείον 40% θα ακολουθήσουν και τα δάνεια που έχω εγώ ομοίως; Με την υποτίμηση αυτή; Και μία δεύτερη ερώτηση. Αν γίνει δραχμή μετατρέπονται τα δάνεια από euro σε δραχμή; Αυτά τα δύο θέλω να ρωτήσω ευχαριστώ πολύ.
Δημ. Καζάκης: Το πρώτο «Όχι», δυστυχώς αυτό που δια¬βάσατε είναι διπλό νόμισμα. Το διπλό νόμισμα είναι κρατάμε τις υποχρεώσεις ιδιωτικές και κρατικές στο σκληρό ευρώ και πάμε στις εσωτερικές συναλλαγές δηλαδή μισθοί, αμοιβές και εσωτερικές συναλλαγές σε αυτό το ευτελισμένο ή υποτιμίσιμο greek euro όπως και να το πείτε, μπορούν να το πούνε και δραχμή μόνο και μόνο για να εξευτελίσουνε τη δραχμή δεν είναι τίποτα, και έτσι θα καλείστε με ένα υποτιμίσιμο νόμισμα να πληρώσετε ένα σκληρό νόμισμα. Είναι όπως τώρα για παράδειγμα που καλείσαι με ένα υποτιμίσιμο ευρώ να πας να πληρώσεις ένα χρέος το οποίο έχει μεταφραστεί σε ανατιμίσιμο ελβετικό φράγκο και βεβαίως υποφέρει πάρα πολύς κόσμος. Αυτό είναι. Αν πάμε στο διπλό νόμισμα, κάτι που είναι στο τραπέζι.
Το δεύτερο κοιτάξτε να δείτε. Σαφέστατα από τη στιγμή που πάμε σε εθνικό νόμισμα μετατρέπονται όλες οι υποχρεώσεις στο εθνικό νόμισμα όπως ακριβώς ανάποδα έγινε το 2002 που όταν μπήκαμε στο ευρώ τα χρέη μας είτε ιδιωτικά είτε κρατικά μετατράπηκαν σε ευρώ. Με μία διαφορά όμως εδώ. Μπαίνοντας στο εθνικό νόμισμα είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε σε εκκαθάριση ενεργητικό της τράπεζας. Δηλαδή να δούμε στις τράπεζες τι ακριβώς συμβαίνει, ποια είναι η τρύπα; Ώστε να μπορούμε να εκτιμήσουμε τι από αυτά μπορούμε να κρατήσουμε και τι από αυτά πρέπει να σβήσουμε. Και έτσι ένα μεγάλο κομμάτι των ιδιωτικών χρεών τα οποία δεν μπορούν εξ αντικειμένου να εξυπηρετηθούν από μικρομεσαίους, ελευθεροεπαγγελματίες, αγρότες και βεβαίως νοικοκυριά θα διαγραφούν. Μια και έξω. θα διαγραφούν μια και έξω.
Αιμ. Λιάτσος: Η κυρία Κική επίσης κάτι αντίστοιχο ρωτάει από τον Ταύρο. Λέει σε περίπτωση που επιστρέφουμε στη δραχμή τι θα γίνει με τα δάνεια που τα έχουμε πάρει σε ευρώ.
Δημ. Καζάκης: Θα πρέπει να ξέρουμε, ότι δεν θα πάμε απλά σε ένα νόμισμα, για να κρατήσουμε την υπόλοιπη δομή της Οικονομίας, ως έχει, που είναι αναπαραγωγική είναι πλήρως παρασιτική, και παράγει χρέη. Πρέπει να αλλάξουμε το μοντέλο της Οικονομίας, για αυτό πάμε σε εθνικό νόμισμα. Και το πρώτο πράγμα που πρέπει να αλλάξουμε, είναι το τρα¬πεζικό σύστημα. Από σαράφικο, τοκογλυφικό που είναι μέχρι σήμερα και ταλαιπωρεί τον μικρομεσαίο, τον επαγγελματία και τον αγρότη και φυσικά και το νοικοκυριό, πρέπει να γίνει ένα φιλικό προς τον πολίτη σύστημα, το οποίο να τον υποστηρίζει και μάλιστα, με τρόπο δανεισμού, που να μην εμπεριέχει απαραίτητα τον τόκο.
Αιμ. Λιάτσος: Ο κ. Γιάννης από την Δραπετσώνα, λέει, «είμαι συνταξιούχος και παίρνω 1000 ευρώ τον μήνα, όταν γυρίσουμε στη δραχμή, θα παίρνω 340.000 δραχμές, όσα αναλογούν τα ευρώ σε δραχμές;».
Δημ. Καζάκης: Όχι θα γίνει με την καινούργια ισοτιμία, που θα υπάρχει τότε. Η ισοτιμία, που θα υπάρχει θα είναι περίπου ένα προς ένα. Το σημαντικό είναι πως από την πρώτη στιγμή που θα φύγουμε από το ευρώ, θα μπορούμε, από την στιγμή που θα έχουμε την δυνατότητα, εμείς να δημιουργούμε το χρήμα και όχι να μας το πουλάει ο κ. Ντράγκι. Τώρα τι γίνεται, όταν χρειαζόμαστε χρήμα, πάμε και το αγοράζουμε από τις τράπεζες. Δηλαδή το δημιουργεί ο Ντράγκι, το πουλάει στις τράπεζες και με τη σειρά τους οι τράπεζες το πουλάνε σε εμάς. Με επιτόκια, αν δηλαδή εμείς φύγουμε από το ευρώ...
Αιμ. Λιάτσος: Αρα δηλαδή οι τράπεζες κερδίζουνε χρήματα από αυτή τη διαδικασία, «τρελά» λεφτά.
Δημ. Καζάκης: «Τρελά», «τρελά» λεφτά, είναι η μεγαλύτερη απάτη όλων των εποχών. Δημιουργούν χρήμα από το τίποτα, από το τίποτα κυριολεκτικά από τον αέρα, και στο πουλάω, με επιτόκιο, δεν κερδίζω; «Τρελά». Αν λοιπόν εμείς πάρουμε το δικαίωμα να δημιουργούμε χρήμα σαν κράτος, τότε ποιος μας εμποδίζει να επαναφέρουμε τη σύνταξη του συνταξιούχου στο προηγούμενο επίπεδό της;
Τηλεθεατής: Ήθελα να διευκρινίσετε, αυτό που είπε ο Πορτοσάλτε και ο Μπάμπης ο Παπαδημητρίου, από το Σκάι, ότι αν θα φύγουμε από το ευρώ δεν διαγράφεται το χρέος μας και μας ακολουθεί μία ζωή και φέρανε για παράδειγμα την Ζιμπάμπουε.
Δημ. Καζάκης: Καταρχάς, διαγράφεται από την στιγμή που το κράτος, κυρίαρχο κράτος, απευθύνεται στη διεθνή κοινότητα και λέει για ποιο λόγο το διαγράφει. Εάν δηλαδή αυτό, που διαγράφει έχει κηρυχτεί παράνομο. Εάν δηλαδή αυτό το χρέος τότε το κράτος ως κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να το διαγράψει στο σύνολό του. Μπορεί να μην το δέχονται οι δανειστές. Για παράδειγμα, οι δανειστές αν δεν το δεχτούν, τότε έχουν την επιλογή να πάνε στα διεθνή δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους. Τα δικαστήρια θα ασχοληθούν με το θέμα περίπου 4 αιώνες και τότε θα καταλήξουνε στο ότι βρείτε τα με τους Έλληνες, γιατί δεν μπορούμε να βγάλουμε εμείς άκρη.
Γιατί αυτό λένε τα διεθνή δικαστήρια. Γιατί είναι παράνομο όμως το χρέος και μπορούμε να το δια¬γράψουμε; Διότι, έχουν καταπατηθεί όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, αυτό δεν το λέμε εμείς το λένε οι εκθέσεις του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Μάλιστα ο κ. Καϊτάνεν, τον Μάιο του 2014, ομολόγησε ότι όντος έχουν καταλυθεί τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι επιλογή της κυβέρνησής σας, είπε στους Έλληνες ευρωβουλευτές που τον ρώτησαν. 2ον, έχει καταλυθεί το πολίτευμα της χώρας, η δανειακή σύμβαση που έχει υπογράφει, έχει τη λειτουργία, παρασυντάγματος. Έχει καταλυθεί το Σύνταγμα και στη θέση του έχουν μπει οι δεσμεύσεις από τη δανειακή σύμβαση, αυτό δεν νοείται σε κανένα κράτος, της διεθνούς κοινότητας. 3ον δεν υπάρχει ισοτιμία, είδατε πως περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης τις διαπραγματεύσεις που γίνονται στο Eurogroup. Μας καλούν μέσα, μας αφήνουν να μιλήσουμε 10 λεπτά και μετά επί ώρες συντάσσουμε ένα ανακοινωθέν. Αυτό δεν είναι ισότιμη συζήτηση και διαπραγμάτευση και φυσικά, δεν υφίσταται αμοιβαιότητα. Διότι οι Γερμανοί κάνουν σε εμάς πράγματα που είναι αδιανόητα να κάνουν οι ίδιοι στην ίδια τους την χώρα. Άρα είναι απόλυτα παράνομο. Απόλυτα παράνομο.
Αιμ. Λιάτσος: Μάλιστα, απαντήστε σε ένα ερώτημα. Εσείς προτείνεται μετάβαση στη δραχμή έτσι δεν είναι, να μας πείτε τότε, με ποιες μεταρρυθμίσεις θα αναβιώσει το κράτος ως ανεξάρτητο και κυρίαρχο.
Δημ. καζάκης.- Το πρώτο πράγμα που πρέπει να δούμε, το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε στη διαδικασία, θεσμικά, να το πούμε έτσι γιατί το οικονομικό είναι μία άλλη ιστορία, είναι πως χρειαζόμαστε ένα νέο Σύνταγμα. Το νέο Σύνταγμα αυτό πρέπει να κατοχυρώνει τα δικαιώματα του λαού, ως κυρίαρχου λαού σε αυτόν τον τόπο. Με δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε καμία κυβέρνηση στο μέλλον, να μην μπορεί να καταπατά τα δικαιώματα του. Όπως τη δυνατότητα νομοθετικής πρωτοβουλίας από τα κάτω. Δηλαδή, να μπορεί με ένα ποσοστό, συλλογής υπογραφών, να κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή και να υποχρεούται η Βουλή να συζητήσει και να γνωμοδοτήσει για το ζήτημα αυτό. Ο ίδιος ο λαός να μπορεί να διαλύει τη Βουλή, πάλι με τον τρόπο αυτό. Εγώ εξέλεξα ένα βουλευτή, δεν τον ξέρω τον άνθρωπο αυτό. Αν μου βγει μάπα το καρπούζι, τι πρέπει να κάνω εγώ; Να φάω 4 χρόνια επάνω σε έναν ανίκανο που δεν κάνει για τη δουλειά, (δεν μιλάμε για δολιότητα, εκεί είναι και ποινικό το θέμα). Και μετά να μην τον ξαναψηφίσω; Να υπάρχει η δυνατότητα της ανακλητότητας. Να τον καλέσω δηλαδή πίσω και να στείλω κάποιον άλλο, μέσα σε 2-3 μήνες από την αρχή της εκλογής του. Να υπάρχει η δυνατότητα πλήρους διαφάνειας στις δημόσιες υποθέσεις. Παράδειγμα δεν είναι το θέμα της διαύγειας. Δεν νοείτε δημόσια υπόθεση που να μην είναι γνωστή σε όλους τους Έλληνες πολίτες. Δεν μπορεί να μην μπορεί να πληροφορηθεί για αυτή ο Έλληνας πολίτης. Αυτό που βλέπουμε σήμερα το να μην συζητιέται, για παράδειγμα το τι συζητάει ο κ. Βαρουφάκης, με τον κύριο Σόιμπλε που είπε ότι «ξέρετε ότι έχουμε κλείσει μία συμφωνία να μην ανακοινώνουμε τα όσα συζητάμε κατ’ ιδίαν», ναι αλλά δεν είσαστε παρεούλα, πάμε να πιούμε ένα καφέ, είναι υπουργοί. Εκφράζουν, κάνουν επίσημε διαπραγματεύσεις θεσμών.
Αιμ. Λιάτσος: Τώρα με ρωτάει ο κόσμος ότι αν έχετε υπόψη σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις ότι η πλειοψηφία του ελληνικού λαού θέλει να παραμείνουμε στην Ευρωζώνη θέλει να παραμείνουμε στο ευρώ. Αυτό το παίρνετε υπόψη σας; Ότι η μεγάλη πλειοψηφία δηλαδή το 70-80% σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις που κυκλοφορούν μας θέλουν μέσα στην Ευρωζώνη.
Δημ. Καζάκης: Ωραία εγώ θα σας πω κάτι άλλο. Εγώ δεν είμαι υπέρ του πραξικοπήματος, μέχρι τώρα έχουμε δει πρα¬ξικοπήματα από την άλλη πλευρά. Εγώ δεν πιστεύω ότι πρέπει να καβαλήσω σε ένα αρμό μάχης και να πάω...
Αιμ. Λιάτσος: Και να επιβάλλετε αυτό που πιστεύετε εσείς...
Δημ. Καζάκης: Όχι, θέλω την πλειοψηφία του λαού συ¬νειδητά να επιβάλλει αυτή τη λύση υπέρ των συμφερόντων του λαού. Λοιπόν, άρα το να λέμε ότι είναι μειοψηφία ή μει¬οψηφούσα αυτή η άποψη δεν σημαίνει τίποτε απολύτως. Σημαίνει απλά ότι πρέπει να υπάρχει πολιτικός διάλογος ανοιχτός, να αντιμετρηθούνε επιχειρήματα και να δούμε ποιος έχει τα καλύτερα επιχειρήματα που μπορεί να πείσει το λαό. Μέχρι στιγμής το μόνο που ακούμε είναι το μονόλογο, ο μονόλογος ότι έτσι και γίνει, έτσι και φύγουμε από το ευρώ, τα Επτάνησα θα γίνουν Τρίνησα, τα Δωδεκάνησα, Πεντάνησα, θα έρθουν οι Ιεροχιμ, θα αρπάξουν τους Έλληνες και θα τους πάνε στον Αλφα του Κενταύρου και άλλα τέτοια πράγματα.
Τηλεθεάτρια: Γεωργία από Σεπόλια
Θα ήθελα να μου πει ο κ. Καζάκης, ποια είναι τα πρώτα βήματα που πρέπει να κάνει μια κυβέρνηση όταν αποφασίσει να φύγει από το ευρώ και αν θα υπάρχουν προβλήματα σε είδη πρώτης ανάγκης. Γιατί αυτό μας φοβίζει.
Δημ. Καζάκης: Κοιτάξτε, στα είδη πρώτης ανάγκης δεν πρόκειται να υπάρξει κανένα πρόβλημα, δεν υπάρχει πρόβλημα, δεν είχε η Ελλάδα πρόβλημα την εποχή του πολέμου όταν δηλαδή υπήρχε πόλεμος.
Δεν είχε πρόβλημα πρώτων ειδών και πρώτης ανάγκης η Γιουγκοσλαβία όταν την βομβάρδιζε επί δύο χρόνια το ΝΑΤΟ, εκτός από το δελτίο στα καύσιμα, αλλά αυτό ήταν για στρα¬τιωτικούς λόγους δεν ήταν για λόγους έλλειψης καυσίμων. Πόσο μάλλον για μια οικονομία η οποία έχει πολύπλευρες σχέσεις με τον κόσμο. Το δεύτερο, αλλά το πρώτο πράγμα που γίνεται να το πούμε έτσι... η πρώτη βάση, είναι πρώτον ανακοίνωση διαγραφή του χρέους, με τη διαδικασία στη διεθνή κοινότητα και έτσι να διαμορφώσει το πρώτο πλαίσιο συμμαχιών.
Τηλεθεατής: Απόστολος από Νάουσα
Απόστολος: Οι Έλληνες είναι έτοιμοι να αποδεχθούν όλα αυτά που λέει, γιατί ρωτώντας έναν άνεργο. Κι αυτός και η αδερφή του είναι άνεργοι και τους συντηρούν οι γονείς με τη σύνταξη. Για το ευρώ μου είπε ότι: θέλω να παραμείνουμε στο ευρώ δεν θέλω δραχμή.
Λοιπόν είναι ο κόσμος έτοιμος να δεχθεί όλα αυτά που λέει ο Δημήτρης; Και δεύτερον, στην Θεσσαλονίκη ο Τσίπρας μας είπε ότι: Θα αναλάβει τη Διοίκηση των Τραπεζών, γιατί δεν το κάνει;
Δημ. καζάκης: Απάντηση στον Απόστολο:
Δεν έχει το δικαίωμα να το κάνει, να αναλάβει τη διοίκηση των Τραπεζών. Επίσης οι συστημικές τράπεζες ελέγχονται από δύο φορείς. Από την Τράπεζα της Ελλάδος, πείτε Ντράγκι, γιατί δεν είναι ούτε Τράπεζα της Ελλάδας η ΤτΕ. Είναι αυτόνομος οργανισμός τελείως και το Ελληνικό Δημόσιο έχει παρέμβαση, στο μέτρο που έχει το 6% του μετοχικού κεφαλαίου της ΤτΕ. Μέχρι εκεί!
Και το δεύτερο είναι, γιατί ελέγχεται το ΤΧΣ που έχει ανακεφαλαιοποιήσει τις Τράπεζες και μάλιστα έχει πάρει προνομιούχες μετοχές, αλλά χωρίς ψήφο, έτσι δεν μπορεί να πάει στη γενική συνέλευση να αλλάξει διοίκηση. ΓΓ αυτό και δεν το κάνει αυτό το πράγμα. Πρέπει να μπούνε σε εκκαθάριση ενεργητικών και πτώχευση οι Τράπεζες για να αλ¬λάξουνε μορφολογία του Τραπεζικού συστήματος για να πάμε σε άλλο τραπεζικό σύστημα και βεβαίως Δημόσιο κατά τη γνώμη μου.
Τώρα, το αν το θέλουν ή όχι έχει να κάνει και με τις ανάγκες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα έχουμε στη μετάβαση, ας το πούμε έτσι, είναι ότι σε μεγάλο βαθμό ο μέσος Έλληνας έχει παρασιτικοποιηθεί, έχει αποκτήσει παρασιτική αντίληψη για την απασχόλησή του. Δεν φταίει ο ίδιος, γιατί για δεκαετίες αυτή η χώρα αντλούσε κεφάλαια από την ΕΕ, με τα λεγόμενα ευρωπαϊκά κονδύλια και με βάση και τα δανεικά και τα δάνεια και με βάση αυτά ζούσε. Χωρίς να αναπτύσσει παραγωγή. Χωρίς να αποκτήσει πλεονεκτήματα δικά της σχετικά όπως λένε οι Οικονομολόγοι. Και τώρα βρίσκεται κάποιος ο οποίος λέει; Μα εγώ ζούσα μια ζωή με τα ευρωπαϊκά κονδύλια και τα δάνεια, πως θα ζήσω φεύγοντας από την Ευρωζώνη; Είναι παλαβό, είναι σα να λες, του Κολίγα να το πούμε έτσι της εποχής του Αντύπα, να το πούμε έτσι, πώς να ζήσω χωρίς αφέντη! Θα ζήσει!
Τηλεθεάτρια: Μαίρη από Χαλκίδα
Μαίρη: Τα 240 δις που πήρε η κυβέρνηση το 2012 τι έγιναν;
Δημ. Καζάκης: Τα 240 δις τα πήραμε από το πρώτο μνημόνιο το 2010 μέχρι τώρα. Τα 200 δις πήγαν στο χρέος, να το πληρώσουμε το χρέος. Και τα 40 δις για την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας.
Μαίρη: Δεν πρέπει να διωχθούν οι κυβερνόντες αυτά τα έτη, να λογοδοτήσουν στο Δικαστήριο και στους πολίτες της Ελλάδος;
Δημ. Καζάκης: Προσωπικά πιστεύω ότι πρέπει να αντι¬μετωπίσουν τη δικαιοσύνη για πράξεις εσχάτης προδοσίας με βάση τον ποινικό κώδικα 134. Αυτό το έχουνε πει έγκριτοι Συνταγματολόγοι και το δέχομαι απόλυτα.
Μαίρη: Και γιατί δεν ξεσηκώνονται οι Έλληνες, να τους πείτε εσείς που είστε σοβαρός και σωστός άνθρωπος και πάντα μιλάτε με τη λογική. Να πείτε στους Έλληνες, ξεσηκωθείτε Έλληνες έχουμε απατεώνες που κυβερνούν την Ελλάδα και μας πίνουν το αίμα μας.
Δημ. Καζάκης: Όταν ακούτε τον προηγούμενο κύριο που λέει ότι ρώτησε κάποιον άνεργο δύο χρόνια μαζί με τη γυναίκα του, εάν θέλει το ευρώ και του λέει ναι στο ευρώ, πως θα ξεσηκωθεί αυτός ο άνθρωπος;
Μαίρη: Συγνώμη, αλλά δημοσκοπήσεις εγώ δεν πιστεύω γιατί είναι ψεύτικες όλες.
Δημ. Καζάκης: Καλά η συγκεκριμένη δεν ήταν ψεύτικη, ήταν ένα ερώτημα που έκανε σε έναν άνεργο. Κι εγώ το πιστεύω ότι υπάρχουν, το έχω συναντήσει κι εγώ αυτό.
Μαίρη: Έτυχε ένας κύριε Καζάκη, θέλω να πω το εξής, να γυρίσουμε στη δραχμή, αυτό πρέπει να γίνει. Γιατί οι Βούλγαροι είναι εξυπνότεροι, οι Ρουμάνοι είναι εξυπνότεροι, που έχουν και το νόμισμα τους και to ευρώ; Σας παρακαλώ, έζησα στην Ρουμανία και υπήρχε τρομερή κατάσταση, κακή κατάσταση και κρατούν το νόμισμα τους, επίσης και στην Βουλγαρία. Και όταν σου λέει 2 λέβα 1 ευρώ και στην Ελλάδα μας το έκανε ο Σημίτης ο δωσίλογος μας το έκανε 345 δραχμές, σας παρακαλώ πολύ. Είμαι γυναίκα με προβλήματα υγείας και όταν μου βγαίνει η Μπακογιάννη και μου λέει ότι την Παρασκευή δεν θα μπορώ να πάρω από τα ATM πάνω από 100 ευρώ κι εγώ έχω προβλήματα και τα φάρμακά μου κάνουν 185 ευρώ. Τι είναι αυτά τα πράγματα, που είναι οι Εισαγγελείς; Οι Εισαγγελείς τι ρόλο παίζουν στην Ελλάδα; Πως πληρώνονται; Κα ποιος τους πληρώνει για να μη δίνουν σημασία σ' αυτά τα λόγια;
Δημ. Καζάκης: Δεν απαντώ, νομίζω ότι είναι ένας πόνος, ένας καημός. Που ο καθένας το δείχνει με το δικό του τρόπο βέβαια, αλλά είναι κοινός πόνος.
Αιμ. Λιάτσος: Σε ερώτηση τηλεθεατή... Αν αρνηθούμε να πληρώσουμε τα δάνειά μας, ποιες θα είναι οι επιπτώσεις με το Αγγλικό Δίκαιο. Τι μπορούμε να πάθουμε;
Δημ. Καζάκης: Η Δανειακή σύμβαση είναι παράνομη και καταχρηστική, μάλιστα αν πάρει κανείς τη συνθήκη της Βιέννης με βάση της οποίας, όταν συνάπτεις μια Διεθνή Σύμ¬βαση, ποιους όρους πρέπει να πληροί αυτή η Διεθνής Σύμβαση θα δείτε ότι έχουνε παραβιαστεί σχεδόν όλοι οι καταχρηστικοί όροι. Έτσι η Δανειακή Σύμβαση, στην ουσία, είναι μια σύμβαση ως μηδέποτε γινόμενη, τελείως παράνομη. Έχουνε μιλήσει οι Νομικοί για τα ζητήματα αυτά πολύ αναλυτικά, έχουν γράψει βιβλία. Αρα, λοιπόν καταγγέλλεις μονομερώς τη Σύμβαση. Και πότε μια σύμβαση δεν ισχύει, να το πούμε πολύ απλά είτε στο Ιδιωτικό Δίκαιο, είτε στο Δημόσιο Δίκαιο δεν ισχύει όταν: Εμπεριέχει δόλο, απάτη, εκβιασμό.
Ε, πέστε μου τώρα, αν οι δανειακές συμβάσεις που μας φορτώσανε δεν εμπεριέχουν τα τρία πράγματα αυτά, σημαίνει ότι δεν κατέχουμε στην Ελλάδα. Αν τις καταγγείλουμε λοιπόν και τις ακυρώσουμε ως μηδέποτε γενόμενες, τελειώνουμε με το Αγγλικό Δίκαιο.
Αιμ. Λιάτσος: Στις 5 Ιουνίου είναι η επόμενη δόση για το ΔΝΤ ακούσαμε κυβερνητικά στελέχη, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος όπως τον κύριο Νίκο Φίλη να λένε και υπουργούς ότι χρήματα για να πληρώσουμε τις δόσεις δεν υπάρχουν. Αυτό τι μπορεί να σημαίνει αν δεν υπάρξει συμφωνία μέχρι τις 5 Ιουνίου; Είναι πιστωτικό γεγονός;
Δημ. Καζάκης: Όχι, τίποτε δεν πρόκειται να συμβεί, δεν πρόκειται να μας αφήσουν έτσι. Εγώ πιστεύω ότι θα βρεθεί μια φόρμουλα...
Αιμ. Λιάτσος: Για να δοθεί και μια ολοκληρωμένη απάντηση κύριε Καζάκη, μέσα στον Ιούνιο οι οφειλές μας προς το ΔΝΤ είναι κοντά στο 1,5 δις .
Δημ. Καζάκης: Αυτό είναι αλήθεια, είναι τμηματικές, αλλά συνολικά είναι περίπου στο 1,65 αν θυμάμαι καλά μέσα στον Ιούνιο. Κοιτάξτε το να μην πληρώσουμε το ΔΝΤ δεν σημαίνει τίποτα. Ούτε πιστωτικό γεγονός έχουμε, ούτε Default θα σου βάλουν οι αγορές ούτε τίποτα από όλα αυτά. Έχεις ένα περιθώριο χάρητος περίπου τις 90 ημέρες, με βάση την πρακτική του ΔΝΤ και μετά θα αποφασίσει το ΔΝΤ τι θα κάνει ακριβώς. Υπάρχουν πάρα πολλές χώρες, κυρίως του κόσμου, βεβαίως. Διότι μ’ αυτές είχε σχέσεις το ΔΝΤ μέχρι να μπει στην Ευρώπη, οι οποίες δεν έχουν πληρώσει τα δάνειά τους προς τα 'κει. Λοιπόν, τι κάνει το ΔΝΤ, ή σου δίνει τα λεφτά εκτάκτως για να μπορείς να συνεχίσεις να πληρώσεις (τι έκανε στις 12 του Μάη) ή θα βρεθεί άλλη φόρμουλα. Πιστεύω θα βρεθεί άλλη φόρμουλα στη συγκεκριμένη περίπτωση ή θα δώσουν ένα μέρος του ποσού οι Ευρωπαίοι, εάν δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία ή θα βρεθεί κάποιο πιστωτικό προϊόν, το οποίο θα φτιάξει ένα swap, δηλαδή το κράτος. Το οποίο θα χρησιμοποιήσει χρηματοοικονομικούς λογαριασμούς που διαθέτει για να τους μετατρέψει σε ρευστό με τη συνεργασία κάποιου χρηματοπιστωτικού οίκου, swap λέγεται αυτό. Για να βρεθούν τα λεφτά και να πληρωθεί.
Αιμ. Λιάτσος: Οι BRICS γνωρίζετε να μας πείτε πώς δανείζουν; Πώς βοηθάνε οικονομικά μία χώρα; Δηλαδή αν φεύγαμε εμείς από το ευρώ, βγαίναμε από την Ευρωζώνη και απευθυνόμασταν στους BRICS, πώς θα παίρναμε λεφτά; Με τι όρους θα παίρναμε λεφτά;
Δημ. Καζάκης: θα σας δώσω το παράδειγμα της συμφωνίας που έκανε τώρα η Βραζιλία με την Κίνα. Παίρνει 50 δις δολάρια η Βραζιλία με στόχο να φτιαχτεί ένας αυτοκινητόδρομος, ο οποίος θα περνάει μέσα από τις Άνδεις για να συνδέσει τα παράλια του Περού, δηλαδή τα λιμάνια του Περού με τα λιμάνια της Βραζιλίας. Βεβαίως με στόχο να μπορεί να ενισχυθεί το εμπόριο από τον Ειρηνικό προς τον Ατλαντικό.
Αιμ. Λιάτσος: Δηλαδή παίρνει 50 δις δολάρια.
Δημ. καζάκης: 50 δις δολάρια για να γίνει αυτό το έργο και θα πληρωθεί αυτό το δάνειο από τα έσοδα αυτού του έργου.
Αιμ. Λιάτσος: Η κυρία Μαρία από την Νεάπολη Κοζάνης λέει αν φύγουμε από το ευρώ φεύγουμε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή φεύγουμε από την Ευρωζώνη λέτε εσείς. Να φύγουμε συνολικά και από την Ε.Ε.;
Δημ. Καζάκης: Κοιτάξτε να δείτε εδώ υπάρχει ένα θέμα σοβαρό αυτό που είπαμε με την παραγωγή. Αν θέλουμε προ¬στασία στην παραγωγή μας πως μπορούμε να μείνουμε στην Ε.Ε. Αν θέλουμε να φτιάξουμε ένα δίκτυο προστασίας για την παραγωγή πως μπορούμε να μείνουμε. Από μια μεριά η Ευρωζώνη είναι συμφωνία κυρίων. Δεν υπάρχει σύμβαση που να καθορίζει υποχρεώσεις και δικαιώματα μέσα στην Ευρωζώνη. Υπάρχει μόνο η Συνθήκη της Λισαβόνας η ΣΛΕΕ δηλαδή η Συνθήκη Λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Εκεί υπάρχει το άρθρο 50 που λέει ότι μπορείς να φύγεις από την Ε.Ε. χωρίς να σου επιμετρήσει η Ε.Ε. υποχρεώσεις, να σου ζητήσει τα λεφτά πίσω ή τέτοιες ιστορίες και βεβαίως ακολουθεί μετά τις διαδικασίες, όπου τα υπόλοιπα κοινοβούλια να επικυρώσουν την αποχώρησή σου, αλλά αυτό είναι μια τυπική διαδικασία, γιατί κανένας δεν μπορεί να σου απαγορεύσει να σηκωθείς να φύγεις από την Ε.Ε.
Σταύρος από Γλυφάδα: Τα νέα μέτρα που θα παρθούν θα είναι βατά για tov Έλληνα πολίτη;
Σταύρος: ο κύριος Καζάκης είναι ένας άνθρωπος που πιστεύω ότι θα φιλοξενήσετε και άλλη φορά. Θέλω να ρωτήσω το εξής κύριε Καζάκη: Πείτε μας σας παρακαλώ υπεύθυνα, ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε κόμμα αυτή τη φορά, δεν ψήφισε κομματικά, ούτε όλοι είναι Συριζαίοι. Πείτε μου, είναι διατεθειμένος να κάνει πολλές θυσίες φτάνει να μην πάει αμαχητί όπως πήγε... Να πολεμήσει, να βοηθήσει, θέλει να βοηθήσει... Όπως και να λέγεται αυτό ΕΝΦΙΑ, όπως και να λέγεται αυτό ΦΠΑ... θέλει να βοηθήσει να μην πάει αμαχητί. Πιστεύετε ότι τα νέα μέτρα που θα παρθούν -που θα παρθούν σίγουρα νέα μέτρα- θα είναι βατά για τον Έλληνα πολίτη; Θα είναι σαν τα άλλα; Θα έχουν οπωσδήποτε κάποια μηνύματα για την καλυτέρευση του τόπου, κάποια πράγματα τα οποία θα είμαστε σε αδράνεια, γιατί σε αδράνεια, γιατί είμαστε μονίμως ένοχοι χωρίς να φταίμε σε τίποτα γι αυτό θέλω να μας πείτε υπεύθυνα. Εγώ Τετάρτη θα σας δώσω το χέρι και θα σας θυμίσω ότι είμαι ο τελευταίος τηλεθεατής. Μπορείτε να μου πείτε εάν τυχόν τα νέα μέτρα θα είναι πιο βατά; Ευχαριστώ πολύ.
Δημ. Καζάκης: Κοιτάξτε θα είναι κόλαφος για τη χώρα και το λαό. Γι αυτό και αγωνιά και η κυβέρνηση και εγώ την καταλαβαίνω, αλλά εκεί θέλει αποφασιστικότητα. Να το πούμε και έτσι με μια ιστορική αναφορά. Ο Καφαντάρης έλεγε στη δίκη της Ελευθερίας στα 1956 που την κατηγόρησαν για τι τον είπε ανθέλληνα τον Μεταξά. Είπε ο Καφαντάρης ότι ο Μεταξάς ήταν ο μόνος Έλληνας που θα μπορούσε να είχε ναι αλλά είπε όχι στους Ιταλούς εισβολείς. Λέω επιτέλους να πει κάποιος όχι και να καλέσει το λαό να παλέψει να κερδίσει τη χώρα του. Αυτό εγώ θα περίμενα από την Κυβέρνηση. Και επειδή φοβάμαι ότι δεν θα το κάνει -για ποιους λόγους δεν ξέρω- δεν θέλω και να μπω, πρέπει να το κάνουμε εμείς. Αν δεν το κάνουμε θα θρηνήσουμε αυτόν τον τόπο και αυτό είναι κρίμα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.