Σάββατο 19 Μαρτίου 2016

Για τα νοήματα που αγνοήσαμε στη μέχρι τώρα ζωή μας…


Του Τάσου Βαρούνη

Δεν είναι εύκολο να καταλάβεις «τι κρύβεται» πίσω από την απλόχερη βοήθεια του ελληνικού λαού προς τους πρόσφυγες. Κοιτάς λίγο τριγύρω, πολύ μέσα σου, προσπαθείς να εντοπίσεις τη στιγμή -άρα το παρελθόν και το μέλλον της-, να μην ξεχειλώσεις τα «δεδομένα» καταπώς σε βολεύουν ή θα επιθυμούσες.

Όταν χιλιάδες ή και εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκουν τον δικό τους τρόπο να προσφέρουν στον συνάνθρωπο που βασανίζεται, αυτό δεν μπορεί παρά να είναι σημαντικό. Δεν είναι ακριβώς ένα κίνημα, αλλά κάτι διαφορετικό. Μια κοινωνία σε κίνηση, που παραμένει ενεργή και ευαίσθητη. «Α, ρε Έλληνα», ψιθύριζε ένας παππούς σε καροτσάκι την περασμένη Κυριακή στο Σύνταγμα και μόνο ένας κομπλεξικός θα τον κατηγορούσε για εθνικιστικό παροξυσμό. Είναι κι αυτή μια ακόμα διαχωριστική γραμμή που γεννήθηκε μέσα στην κρίση με τη δικιά της πρωτότυπη φυσιογνωμία που δύσκολα χωρά σε κουτάκια. Γιατί η αλληλεγγύη διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα. Όχι, βέβαια, των κομμάτων αλλά των πολιτών που ανεξαρτήτως τοποθέτησης έχουν κάτι να προσφέρουν. «Αριστεροί», «δεξιοί» και «ποταμίσιοι», θρησκευόμενοι και μη. Συχνά στην ιστορία αυτού του τόπου εκφράστηκαν φαινόμενα με έναν παλλαϊκό χαρακτήρα και μια ορισμένη καθολικότητα. Είναι η διαμόρφωσή μας; Οι συλλογικές μας εμπειρίες; Πιθανόν.

Δήλωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΕΠΑΜ αναφορικά με τα αποτελέσματα της διάσκεψης κορυφής ΕΕ - Τουρκίας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Αναφορικά με την δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου το ΕΠΑΜ επισημάνει τα εξής:

1. Η δήλωση αναφέρει στο σημείο 1 ότι «η Τουρκία και η Ελλάδα, βοηθούμενες από την ΕΕ, θεσμούς και οργανώσεις, θα κάνουν τα αναγκαία βήματα και θα συμφωνήσουν σε απαραίτητες διμερείς ρυθμίσεις, που περιλαμβάνουν την παρουσία Τούρκων αξιωματούχων σε Ελληνικά νησιά και Ελλήνων αξιωματούχων στην Τουρκία από την 20η Μαρτίου για να διασφαλισθεί ο συντονισμός και να διευκολυνθεί η ομαλή λειτουργία των εν λόγω ρυθμίσεων……».

Αυτό σημαίνει ότι την Κυριακή θα φθάσουν οι πρώτοι Τούρκοι αξιωματούχοι στα Ελληνικά νησιά με ότι αυτό συνεπάγεται. Το ΕΠΑΜ με την δήλωση του της 13ης Μαρτίου κατήγγειλε την πράξη αυτή και πρότεινε την εγκατάσταση παρατηρητών του ΟΗΕ στα Τουρκικά παράλια για την ταυτοποίηση των προσφύγων.

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός στο βιβλίο του «Στρατηγικό Βάθος» αναφέρει και τα εξής: «Ο χώρος στον οποίον η Τουρκία βρίσκεται κοντά στον πόλεμο, περισσότερο από κάθε άλλη περίπτωση είναι τα νησιά του Αιγαίου που περιορίζουν σε σημαντικό βαθμό τον ζωτικό της χώρο». Ο κος Τσίπρας εγνώριζε την θέση αυτή του Τούρκου Πρωθυπουργού και παρόλα αυτά δεν επέμενε να απαλειφθεί αυτή η πρόταση.

Ελλάδα: Ενα απέραντο hot spot!

MΑΡΤΙΟΣ 2016


Πηγή infographic

Μη τους ακούς πια!



Σου είπαν...

... ένα σωρό μισές αλήθειες, όπως π.χ. ότι είχες υπέρογκα χρέη. Σου απέκρυψαν, όμως, την άλλη μισή, όπως π.χ. ότι όλες οι χώρες του κόσμου έχουν χρέη και, μάλιστα, οι περισσότερες έχουν πολύ μεγαλύτερα από τα δικά σου.

... αμέτρητους σωρούς ψέματα, όπως π.χ. ότι για την καταστροφή σου ευθύνονται οι υπεράριθμοι δημόσιοι υπάλληλοι. Σε παραμύθιασαν, δηλαδή, αλλοιώνοντας την αλήθεια που είναι ότι, κατά μέσο όρο, η Ελλάδα είχε λιγότερους δημοσίους υπαλλήλους από τον μέσο όρο τής Ευρωπαϊκής Ένωσης.

... στην αρχή ότι εχθρός σου είναι το υδροκέφαλο κράτος. Μετά έγιναν εχθροί σου οι φορτηγατζήδες. Ύστερα οι λιμενεργάτες. Κατόπιν οι φαρμακοποιοί. Στην πορεία έγιναν εχθροί σου και οι συνταξιούχοι... και οι εκπαιδευτικοί... και οι "αιώνιοι φοιτητές"... Πρόσφατα έγιναν εχθροί σου και οι αγρότες. Όλοι, με την σειρά, ο ένας μετά τον άλλο, έγιναν εχθροί σου με τέτοιον τρόπο ώστε να μη καταλαβαίνεις ότι την ίδια στιγμή γινόσουν κι εσύ εχθρός κάποιων άλλων.