Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (49) :John Cage: "In A Landscape"

Γιατί να κρατήσουμε τους παραδοσιακούς σπόρους


2o Φεστιβάλ για την Ελευθερία των Σπόρων

Ένας κόκκος σταριού

Είμαι ένας κόκκος σταριού
Κράτα με στη χούφτα σου
κλείσε τα μάτια σου
και άφησέ με να σου πω
την ιστορία της ζωής μου

Όπως λέει και η ελληνική μυθολογία, η Θεά Δήμητρα με πρόσφερε στους προγόνους σου. Αυτή τους δίδαξε και την καλλιέργεια μου.
Από νωρίς εξαπλώθηκα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και αποτέλεσα τη βασική τροφή του ανθρώπινου είδους...

Όπως λέει και το σιτάρι της ιστορίας μας οι παραδοσιακές ποικιλίες έφτασαν σε μας από την αρχαιότητα. Το μονόκκοκο σιτάρι καλλιεργείται στον Ελλαδικό χώρο από την 7η χιλιετηρίδα π.Χ, δηλαδή εδώ και εννιά χιλιάδες χρόνια. Η φάβα της Σαντορίνης από το 1.500 π.Χ. εδώ και 3.500 χρόνια. Το σιτάρι που κάνουμε ψωμί έχει βρεθεί σε ανασκαφές στη Κνωσσό   και χρονολογείται από το 6.500 π.Χ.

Οι παραδοσιακές ποικιλίες είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας και έχουμε χρέος να τις διατηρήσουμε όπως διατηρούμε τα ιστορικά μνημεία. Οι σπόροι είναι ένα ζωντανό κομμάτι της ιστορίας μας. Εμπεριέχουν την ιστορική μνήμη.
Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι κατακτητές καταστρέφουν αμπελώνες εκατό χρόνων και ελαιώνες χιλιάδων χρόνων.

ΑΘΗΝΑ 18 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2014
ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΟΡΑΗ 10:30πμ – 7:30μμ

Περίληψη από την ομιλία του Παναγιώτη Σαϊνατούδη

Όπως λέει και η ελληνική μυθολογία, η Θεά Δήμητρα με πρόσφερε στους προγόνους σου. Αυτή τους δίδαξε και την καλλιέργεια μου.
Από νωρίς εξαπλώθηκα σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης και αποτέλεσα τη βασική τροφή του ανθρώπινου είδους.

Στο μικρόφωνο με τον Δημήτρη Καζάκη, 20 Οκτ 2014

Το "Ευρωπαϊκό Εξάμηνο" MEΡΟΣ Β: Ασφυξία...


Μετά τα όσα είπαμε την προηγούμενη εβδομάδα (ΔΕΣ ΕΔΩ) για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο και τον μηχανισμό εποπτείας των προϋπολογισμών όλων των χωρών τής Ευρωπαϊκής Ένωσης, ας δούμε σήμερα με λεπτομέρειες τι σημαίνει όλο αυτό το σκηνικό για την χώρα μας.

Πρώτα-πρώτα, οι προϋπολογισμοί μας θα πρέπει να είναι ισοσκελισμένοι. Μα, θα μου πείτε, εμείς ήδη από πέρυσι είχαμε όχι μόνο ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό μας αλλά βγάλαμε και πρωτογενές πλεόνασμα. Λάθος! Θυμίζω ότι για τον υπολογισμό τού πρωτογενούς πλεονάσματος δεν λαμβάνονται υπ' όψη τα τοκοχρεωλύσια που πληρώνουμε. Αν τα συνυπολογίσουμε κι αυτά, τότε το 2013 παρουσιάσαμε έλλειμμα 23,11 δισ. ευρώ (ποσοστό 12,7% του ΑΕΠ), όπως λένε τα τελικά στοιχεία τής Eurostat.

Έτσι, λοιπόν, αν το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο ίσχυε από πέρυσι, κάπου θα έπρεπε να βρούμε 23,11 δισ. ευρώ μέσα στο 2013. Κι επειδή αυτά τα λεφτά είναι αδύνατον να βρεθούν με αύξηση των εσόδων (δηλαδή, με αύξηση της φορολογίας) λόγω της ανύπαρκτης πλέον φοροδοτικής ικανότητας των ελλήνων, ο μόνος τρόπος εξεύρεσής τους θα ήταν με μείωση των εξόδων (δηλαδή, με περαιτέρω περικοπή των δημοσίων δαπανών). Ναι, αλλά ποιών δαπανών, όταν η Eurostat λέει ότι το σύνολο των δαπανών τής Γενικής Κυβέρνησης για το 2013 έφτασε τα 58,5 δισ. ευρώ; Για να μαζέψουμε τα 23,11 δισ., δεν θα έπρεπε να χαλάσουν δεκάρα τσακιστή τα υπουργεία εσωτερικών (3,61 δισ.), υγείας (5,48 δισ.) και εργασίας-πρόνοιας-κοινωνικής ασφάλισης (14,25 δισ.). Ίσως κάποιοι να σκέφτονται και την δήμευση των καταθέσεων (α λα Κύπρος) αλλά αφ' ενός μεν δεν είναι σίγουρο ότι έτσι θα βρεθεί όλο αυτό το ποσό αφ' ετέρου δε μια τέτοια δήμευση δεν μπορεί να γίνεται κάθε χρόνο.

Σπάζοντας το Τελευταίο Ταμπού


Η προπαγάνδα των κατεστημένων μέσων ενημέρωσης και η απειλή ενός Παγκόσμιου Πολέμου

«Υπάρχει ένα ταμπού», έλεγε ο διορατικός διαννοούμενος Edward Said, πριν από πολλά χρόνια «στο να λέγεται η αλήθεια σχετικά με την Παλαιστίνη και την μεγάλη καταστροφική δύναμη που είναι πίσω από το Ισραήλ. Μόνο όταν ειπωθεί ανοικτά αυτή η αλήθεια θα μπορέσουμε να ελευθερωθούμε». Αμερικανός, παλαιστινιακής καταγωγής, ο Σαΐντ, συγγραφέας του "Οριενταλισμού" δεν έζησε για να δεί την δικαίωση του σήμερα.

Τώρα, για πολλούς ανθρώπους η αλήθεια έχει ειπωθεί ανοικτά. Επιτέλους, ξέρουν. Αυτοί που κάποτε αναγκαζόντουσαν σε σιωπή δεν μπορούν να κάνουν ότι δεν βλέπουν. Παρακολουθώντας από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, ή το κινητό τους, είδαν την βαρβαρότητα του κράτους του Ισραήλ και την μεγάλη καταστροφική δύναμη του μέντορα και προμηθευτή του, των Ηνωμένων Πολιτειών, την δειλία των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και την συμπαιγνία των άλλων, όπως του Καναδά και της Αυστραλίας, σε αυτό το επικών διαστάσεων έγκλημα.

Η επίθεση στη Γάζα ήταν μια επίθεση εναντίον όλων μας. Η συνεχιζόμενη πολιορκία της Γάζας είναι μια πολιορκία όλων μας. Η άρνηση δικαιοσύνης για τους Παλαιστίνιους δείχνει ότι ένα μεγάλο μέρος της ανθρωπότητας είναι υπό αιχμαλωσία και είναι μια προειδοποίηση ότι η απειλή ενός νέου παγκοσμίου πολέμου αυξάνεται μέρα με τη μέρα.