Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2014

100 χρόνια Ντύλαν Τόμας


H Ουαλία τιμά τον ποιητή που άλλαξε τα όρια των λέξεων.

«Ένα ποίημα είναι η πιο επίπονη και αχάριστη πράξη δημιουργίας»

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ

Σαν σήμερα, 29 Οκτωβρίου του 1953, σε ηλικία 39 ετών, ο Ντύλαν Τόμας έκανε την τελευταία δημόσια ανάγνωση στο City College της Νέας Υόρκης. Με κλονισμένη την υγεία του από το αλκοόλ, κατέρρευσε στο ξενοδοχείο του Chelsea Hotel και πέθανε στο Νοσοκομείο του Αγίου Βικεντίου του στις 9 Νοεμβρίου. Φέτος η Ουαλία τιμά τον ποιητή της με μια σειρά εκδηλώσεων, οι οποίες «συνεχίζονται» και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στη Νέα Υόρκη, στην οποία διέμενε τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του.

Όπως έγραψε ο ίδιος «Ένα ποίημα είναι η πιο επίπονη και αχάριστη πράξη δημιουργίας». Όμως ο πιο διάσημος Ουαλός ποιητής του κόσμου, ο Ντύλαν Τόμας, έμελλε με την ποίησή του να σφραγίζει όχι μόνο την παγκόσμια δημιουργία αλλά και να επηρεάσει με την σπαρακτικότητά του ολόκληρες γενιές ποιητών στην Ευρώπη και την Αμερική. Στην ποίηση του Τόμας, κυριαρχεί το βίωμα. Λυρισμός συναισθηματική φόρτιση, η γέφυρα ή το χάσμα που χωρίζει τη ζωή και το θάνατο.

"Πιστεύω θα είμαι πιο χρήσιμη συμμετέχοντας σε αυτή τη μάχη, από το να είμαι υπάλληλος σε ένα γραφείο."


l'Humanité 
(μετάφραση barikat)

Ήταν 28 ετών. Ονομαζόταν Kader Ortakaya. Ονειρευόταν έναν κόσμο ειρηνικό, ελεύθερο, δίκαιο. Κουρδικής καταγωγής, ποτέ δεν αποδέχτηκε την αδικία που υπέμενε ο λαός της, την αστυνομική καταστολή, τις συλλήψεις, τα βασανιστήρια. Μια νέα γυναίκα που χωρίς να νοιάζεται για τις συνέπειες στήριξε την αντίσταση στο Κομπάνι. Εδώ και περίπου ένα μήνα βρισκόταν στα σύνορα Τουρκίας – Συρίας. Την Πέμπτη άφησε την τελευταία της πνοή, ενώ προσπαθούσε μαζί με μια ομάδα να περάσουν τα σύνορα και να φτάσουν στο Κομπάνι, να ενωθούν με τους Κούρδους που αντιστέκονται. Ο τούρκικος στρατός άναψε πυρ. Η κοπέλα έπεσε νεκρή με το βλέμμα στραμμένο στο Κομπάνι.

Λίγες μέρες πριν πεθάνει είχε γράψει ένα γράμμα στους γονείς της εξηγώντας τους τους λόγους της απόφασής της:

“Αγαπημένη μου οικογένεια,

Βρίσκομαι στο Κομπάνι. Αυτός ο πόλεμος δεν αφορά μόνο το λαό του Κομπάνι, αλλά είναι ένας πόλεμος που αφορά όλους μας. Αναμείχθηκα σε αυτή τη μάχη για την πολυαγαπημένη μου οικογένεια και για όλη την ανθρωπότητα. Εάν δεν αναγνωρίσουμε σήμερα ότι αυτή η μάχη είναι και δική μας, στο μέλλον θα είμαστε μόνοι μας όταν βόμβες θα γκρεμίζουν τα δικά μας σπίτια. Αν νικήσουμε σε αυτή τη μάχη, θα σημαίνει τη νίκη των φτωχών και των εκμεταλλευόμενων. 
Πιστεύω θα είμαι πιο χρήσιμη συμμετέχοντας σε αυτή τη μάχη, από το να είμαι υπάλληλος σε ένα γραφείο. Μπορεί να σας στενοχωρώ, αλλά θα καταλάβετε αργά ή γρήγορα ότι έχω δίκιο. Εύχομαι όλοι οι λαοί να ζουν σε μια κοινωνία ελεύθερη με ισότητα. Δε θέλω να είναι κανείς θύμα εκμετάλλευσης για όλη του τη ζωή στην προσπάθειά του να βρει ένα κομμάτι ψωμί ή ένα σπίτι. 

Ο Δ. Καζάκης "ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΦΩΝΟ" του e-roi.gr - 12 Νοεμβρίου 2014.

Χωρίς… ευρωπαϊκά δεσμά απέναντι στις καλλιέργειες ΓΤΟ


Ευχέρεια κινήσεων, απέναντι στις καλλιέργειες ΓΤΟ, δίνει σε κάθε κράτος – μέλος της Ε.Ε. ξεχωριστά ο Κανονισμός που ψηφίστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου.

Το σχέδιο Κανονισμού που επιτρέπει στα κράτη - μέλη το δικαίωμα να περιορίσουν ή και να απαγορεύσουν στην επικράτειά τους την καλλιέργεια φυτών που περιέχουν Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (ΓΤΟ) -ακόμη και αν επιτρέπεται σε επίπεδο Ε.Ε.- ψηφίστηκε χθες (11/11/2014) στην Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Με την απόφασή τους αυτή οι ευρωβουλευτές δίνουν την δυνατότητα σε κάθε κράτος - μέλος να αποφασίζει αν θα απαγορεύει ή όχι την καλλιέργεια ΓΤΟ στα όριά του για περιβαλλοντικούς λόγους.
«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας δείχνει ότι έχουμε εξασφαλίσει μια ευρεία συναίνεση μεταξύ των πολιτικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με αυτό το ευαίσθητο θέμα», δήλωσε ο Ευρωβουλευτής κ. Frédérique Ries (ALDE, BE), ο οποίος είναι ο υπεύθυνος ομιλητής της συγκεκριμένης νομοθεσίας.

«Τα μέτρα που εγκρίθηκαν σήμερα θα εξασφαλίσουν ευελιξία για τα κράτη μέλη να περιορίζουν, απαγορεύουν την καλλιέργεια ΓΤΟ καλλιέργειες εφόσον το επιθυμούν. Ταυτόχρονα, έχουμε εξασφαλίσει μια σαφή διαδικασία για την έγκριση των ΓΤΟ σε επίπεδο ΕΕ, με βελτιωμένες εγγυήσεις και καθοριστικό ρόλο για την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων, η οποία είναι σημαντική για εμάς », είπε με έμφαση κλείνοντας. 

Όταν τα μήλα είναι ξινά…


...Τα παιδιά ξέρουν καλά ότι το αδύνατο είναι η πιο ωραία λύση... 
Τα μοναχικά βήματα... 
Τάσος Λειβαδίτης

[Παραθέτουμε μια βαθειά διεισδυτική ματιά στην παιδεία, που νοσεί δομικά εδώ και χρόνια, από έναν ειλικρινά αγωνιούντα δάσκαλο με μία, όμως, παρατήρηση: οι καταλήψεις και οι δυναμικές μορφές πάλης των μαθητών δεν "εγκαινιάσθηκαν" την δεκαετία του "80...αντιθέτως τότε εμφανίστηκε η ευτελής και ιδιοτελής εκδοχή τους μέσα στα παρακμιακά, κοινωνικά και συνδικαλιστικά, πλαίσια της εποχής.
Οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις της νεολαίας έχουν καθαγιαστεί στην ιστορία του αντιφασιστικού πολέμου ['41-'44] και του αντιδικτατορικού αγώνα ['67-'74] με το αίμα και την θυσία πολλών νέων και σπουδαστών αυτών των γενιών που όπως έλεγε ο ποιητής:«Δεν ξέρανε πατέρα, μάνα, σπίτι, έναν δεν δίνανε για το σήμερα παρά / Δεν κράταγαν μεζούρα και διαβήτη / Δεν ρίχνανε δραχμές στον κουμπαρά». Η Αντίσταση, η πραγματική Δημοκρατία, η απόλυτη ελευθερία μέσα στην πειθαρχία, είναι ο δρόμος που σε κάθε σκοτεινή εποχή πρέπει να διαλέγει η νεολαία, λέει κι ο Ζαν Πωλ Σαρτρ στο έργο του «Η Δημοκρατία της Σιωπής».]

«Όταν τα μήλα είναι ξινά δεν φταίνε τα μήλα, αλλά οι μηλιές»
Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός
Του Δημήτρη Νατσιού

Η δεκαετία του ’80, το ψηλαφητόν σκοτάδι του νεοελληνικού βίου, στάθηκε δεκαετία χαμένων ευκαιριών και ξεπεσμένων ονείρων, φθοράς και διαφθοράς και γενικευμένου σαλταδορισμού – μ’ ένα λόγο κλίμα σκυβαλοκρατίας, όπου ο υστερών σε κακοποιό ευρεσιτεχνία ένιωθε ότι κοροϊδοπιανόταν και αδικεί εαυτόν.

Πανικός των κυβερνώντων από το κίνημα κατά των πλειστηριασμών.


Του Δημήτρη Καζάκη

Κάθε Τετάρτη στις 3:30 μετά το μεσημέρι, συλλογικότητες, πολιτικά σχήματα και απλοί πολίτες δίνουν ραντεβού στο ειρηνοδικείο της περιοχής τους. Σκοπός αυτής της ειρηνικής διαμαρτυρίας είναι να μην επιτραπεί κανένας πλειστηριασμός ακινήτου από τράπεζα, ή εφορία. Να μην χάσει κανένας το σπίτι του, ή την περιουσία του γιατί χρωστά στις τράπεζες ή στην εφορία.

Πάνω από είκοσι ειρηνοδικεία σ' ολόκληρη την χώρα με τα μισά στην Αττική, έχουν κλείσει μέχρι σήμερα από αυτό το κίνημα κατά των πλειστηριασμών. Περισσότεροι από 100 πλειστηριασμοί έχουν αναβληθεί, εκ των οποίων περίπου οι μισοί αφορούν πρώτη κατοικία. Το άμεσο αυτό χειροπιαστό αποτέλεσμα που έχει το κίνημα, σπρώχνει όλο και περισσότερους πολίτες να κινητοποιηθούν. Όλο και περισσότερες γειτονιές μπαίνουν στον αγώνα. Το κίνημα γίνεται όλο και πιο μαζικό, όλο και πιο αποφασισμένο να μην επιτρέψει στους τοκογλύφους τραπεζίτες και στους κυβερνώντες να αρπάξουν την περιουσία κανενός Έλληνα πολίτη.

Είναι η πρώτη φορά που ένα κίνημα από τα κάτω, χωρίς χρώμα ιδεολογίας, χωρίς να το ελέγχουν κομματικοί μηχανισμοί, αλλά καλά οργανωμένο και ανοιχτό σε όλους όσοι θέλουν να αγωνιστούν για τα αυτονόητα παίρνει τέτοιες διαστάσεις. Επιτέλους, οι γειτονιές αρχίζουν να κινούνται. Και να κινούνται απειλητικά για το καθεστώς.

Η «Αιρετική Λύση» του Λυγερού και η πολιτική της απελευθέρωσης…


Του Αλέκου Μιχαηλίδη

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του νέου του συγγράμματος, Κυπριακό: Η Αιρετική Λύση, ο Σταύρος Λυγερός, «το βιβλίο αυτό γράφτηκε με την αμυδρή ελπίδα ότι μπορεί να συμβάλει στην έναρξη της ζωτικά αναγκαίας εθνικής συζήτησης για την αναθεώρηση στρατηγικής από μηδενική βάση στο επίπεδο της κοινωνίας των πολιτών». Για αυτόν ακριβώς τον λόγο σημειώνονται κι αυτές οι γραμμές, την ώρα που η Τουρκία διενεργεί μια νέα εισβολή κατά της Κύπρου.

Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός, γνωστός στο νησί για τον αγώνα που έδωσε κατά του Σχεδίου Ανάν, παρουσιάζει στο βιβλίο, που εκδόθηκε πριν από λίγο καιρό, μία πρόταση (όχι καινούργια) για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Πάνω σε αυτό πρόκειται να σταθούμε κι όχι σε ολόκληρο το βιβλίο, ακριβώς επειδή δεν είμαστε βιβλιοκριτικοί.

Αναφέρεται, λοιπόν, σε ένα «βελούδινο ημιδιαζύγιο», το οποίο αντιπαραθέτει στη λύση τύπου Ανάν και που, κατά την άποψή του, παντρεύει τα «θέλω» Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Η αλήθεια είναι πως ο Λυγερός μιλά με επιχειρήματα και όντως προτείνει μία λύση. Η πρόταση είναι όντως «αιρετική», καθώς, όπως σημειώνει ο συγγραφέας, επιδιώκει να σπάσει τα ταμπού τεσσάρων δεκαετιών.

Περί «μονομερών ενεργειών» στο Μνημόνιο και Χρέος*


Του Γιάννη Τόλιου

Τελευταία από δυνάμεις του κατεστημένου, γίνεται προσπάθεια να φέρουν σε δύσκολη θέση το ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας το δίλημμα: «μονομερείς ενέργειες» ή «διαπραγματεύσεις» στην κατάργηση του Μνημονίου και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του Χρέους. Στόχος να ενοχοποιηθεί κάθε προσπάθεια άσκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων και αμφισβήτησης του νεοφιλελεύθερου πλαισίου της ευρωζώνης και υποταγής τελικά στους όρους των πιστωτών.

Τι λένε οι επίσημες θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Τόσο στις συνεδριακές αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στην πρόσφατη ευρω-εκλογική διακήρυξη, τονίζεται ρητά ότι στόχος του είναι: «η ακύρωση του Μνημονίου και της πολιτικής λογικής που τα επιβάλλει, καθώς η αντιμετώπιση του χρέους… Χωρίς διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του αποκλείεται να ανασάνει η χώρα….. Η διαδικασία αναδιαπραγμάτευσης θα ξεκινήσει άμεσα και θα απαιτηθεί η ακύρωση των επαχθών όρων και συμβάσεων. Για την επίτευξη των στόχων θα αξιοποιηθούν στην περίπτωση εκβιασμών, όλα τα όπλα: η διακοπή πληρωμών, η καταγγελία και πρόκληση ζημιάς στη χώρα με στόχο τη διάσωση του ευρώ και των ιδιωτικών τραπεζών, ….κά. Εμείς θέλουμε να σώσουμε τη χώρα μέσα στο ευρώ και όχι με πρόσχημα τη σωτηρία του ευρώ να οδηγήσουμε τη χώρα στην καταστροφή.

Λεονταρισμοί


Του Καρτέσιου

«Το ΠΑΣΟΚ θέτει ως κυρίαρχη κόκκινη γραμμή την προστασία της πρώτης κατοικίας όσων αποδεδειγμένα δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν».

«Η πρώτη κατοικία των κοινωνικά αδύναμων πολιτών και όσων αποδεδειγμένα εξαιτίας της κρίσης δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους θα προστατευθεί απολύτως. Αυτό δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση. Τελεία και παύλα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς».

«Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, με εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο πρόεδρος και διευθύνων της Τράπεζας Πειραιώς, Μιχάλης Σάλλας απαντώντας σε σχετική ερώτηση τάχθηκε κατά της απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας σημειώνοντας ότι οι Τράπεζες δεν θέλουν να φορτωθούν χαρτοφυλάκια των 50, των 70 ή των 100 χιλιάδων ευρώ. «Οι τράπεζες δεν αντιμετωπίζουν θέμα πλειστηριασμών, δεν υπάρχει λόγος, δεν πρέπει να γίνει και δεν βλέπω να γίνεται».

Ακόμη 5 πλειστηριασμοί ακυρώθηκαν


Πιστοί στο ραντεβού τους, δεκάδες κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής βρέθηκαν σήμερα στο Ειρηνοδικείο Κορωπίου, όπου και είχαν προγραμματιστεί πέντε (5) πλειστηριασμοί, από τους οποίους οι δύο αφορούσαν σε πρώτη κατοικία συμπολιτών μας.

Παρά την παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και την προσπάθεια δημιουργίας επεισοδίου από γνωστό «κοράκι» - μεσίτη της περιοχής, η αποφασιστικότητα των πολιτών απέτρεψε τη διενέργεια των πλειστηριασμών.

Άλλη μια μικρή νίκη προστέθηκε σε αυτές των προηγούμενων εβδομάδων σε πολλά από τα Ειρηνοδικεία της χώρας, στο μέτωπο της προστασίας της ιδιωτικής περιουσίας των Ελλήνων, που από εδώ και πέρα αποτελεί τον κύριο στόχο -μαζί με τη δημόσια περιουσία- των καταχτητών και των δωσίλογων ντόπιων συνεργατών τους.

Εμείς ούτε βήμα πίσω.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ

ΚΑΘΕ ΤΕΤΑΡΤΗ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ....


12 Νοεμβρίου 1990 : Η γέννηση του Διαδικτύου


“Στις 12 Νοεμβρίου του 1990, ο επονομαζόμενος και «πατέρας» του Ίντερνετ Τιμ Μπέρνερς Λι ανακαλύπτει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.”

“Ο Τιμ Μπέρνερς Λι γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 8 Ιουνίου 1955. Φοίτησε στο Queens College της Οξφόρδης. Εκεί κατασκεύασε τον πρώτο του υπολογιστή, με μόνα υλικά παλιά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και ένα κολλητήρι.”

“Στο Πανεπιστήμιο, όπου σπούδασε Φυσική, συνελήφθη ως χάκερ με συνέπεια να αποκλειστεί από τη χρήση του πανεπιστημιακού υπολογιστή. Από την Οξφόρδη αποφοίτησε το 1976 και εργάστηκε σε επιχειρήσεις ως προγραμματιστής / σύμβουλος μέχρι το 1980, οπότε και μετακλήθηκε από το CERN, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων, ως Σύμβουλος Μηχανικός Προγραμματισμού. Εκεί επινόησε και το πρόγραμμα Enquire, τον πρόδρομο του Παγκόσμιου Ιστού, που τον βοηθούσε να παρακολουθεί τον τεράστιο αριθμό ερευνητών και προγραμμάτων (projects) του Ιδρύματος. Αυτό το πρόγραμμα ποτέ δε δόθηκε για χρήση στο κοινό.”

“Έφυγε από το CERN σε άλλες εργασίες, για να επιστρέψει εκεί το 1984 και να αναλάβει τα κατανεμημένα συστήματα μεταφοράς επιστημονικών δεδομένων και ελέγχου. Σύντομα βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με το παλιό πρόβλημα χειρισμού του τεράστιου όγκου ερευνητών και προγραμμάτων του Ιδρύματος συν το μάλλον ιδιότροπο σύστημα του CERN για τη διακίνηση επιστημονικών πληροφοριών ανάμεσα στα μέλη του.

Δημιουργική καταστροφή


Του Βασίλη Βιλιάρδου

Πιστεύουμε στη δημιουργική καταστροφή – με την έννοια πως αφού το παλαιό γίνεται πλέον αφόρητο, πρέπει να αντικατασταθεί με κάτι εντελώς καινούργιο, το οποίο όμως δεν μπορεί να οικοδομηθεί στα ίδια, σαθρά θεμέλια. Άλλωστε αυτό εφαρμόζει και η Φύση, όπου ο ζωή δεν ανανεώνεται ποτέ, αλλά πεθαίνει και γεννιέται.

Μία τέτοια αντίληψη θα απαιτούσε, στην περίπτωση της Ελλάδας, την επίσημη χρεοκοπία της – η οποία βέβαια είναι ότι πιο επώδυνο μπορεί να φαντασθεί κανείς για τα πρώτα χρόνια, ειδικά για τις μεσαίες και τις αδύναμες ομάδες του πληθυσμού. Παράλληλα, αποτελεί μία εξαιρετικά τραυματική εμπειρία, η οποία συντροφεύει πολλές γενιές – ενώ καταστρέφει σε μεγάλο βαθμό τις ηλικίες μεταξύ 20 και 40 ετών.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η δημιουργική καταστροφή προϋποθέτει την ολοκληρωτική κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού και νομισματικού συστήματος – το οποίο όμως είναι το σημαντικότερο όπλο της Δύσης, όσον αφορά την αντιμετώπιση της συνεχώς αυξανόμενης ισχύος των αναπτυσσομένων (BRICS) και αναδυομένων αγορών.

Προφανώς δε θα δημιουργούσε στον πλανήτη τεράστιες κοινωνικές αναταραχές, όπου δεν θα μπορούσαν να αποκλεισθούν ούτε οι θρησκευτικοί, ούτε οι συμβατικοί πόλεμοι - με κίνδυνο να καταστραφεί ακόμη και οΠολιτισμός μας, έτσι όπως αυτός οικοδομήθηκε στις βάσεις που τοποθέτησε πρώτη η Ελλάδα.

Παράπλευρες συνέπειες των LuxLeaks


Στο χθεσινό εντιτόριαλ το διεθνές ειδησεογραφικό δίκτυο Bloomberg θέτει ζήτημα παραίτησης του νεοεκλεγέντος προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλωντ Γιούνκερ. Αφορμή, οι πρόσφατες σαρωτικές αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για τις ειδικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου με εκατοντάδες πολυεθνικές εταιρείες, προκειμένου να αποφύγουν τη φορολόγηση στις χώρες δραστηριοποίησής τους.

Ο επί εικοσαετία πρωθυπουργός του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, πρώην πρόεδρος του Eurogroup, εξελέγη στην κορυφή της Επιτροπής ύστερα από σκληρές διακρατικές διαπραγματεύσεις, υποσχόμενος να σεβαστεί τις επιθυμίες των ισχυρών εταίρων αλλά και να υπερασπιστεί την δoκιμαζόμενη ομοσπονδιακή συνοχή της Ε.Ε. ― υπόσχεση εκ των πραγμάτων υπερφιλόδοξη, εφόσον θα έπρεπε να συγκεράσει την α λα καρτ Ευρώπη της Μ. Βρετανίας, το δόγμα λιτότητας της Γερμανίας, τη δημοσιονομική ευελιξία που ζητούν Γαλλία και Γερμανία, και τις αμείλικτες πραγματικότητες ανεργίας, ύφεσης και αποπληθωρισμού των μικρών κρατών.

Δεν χρειάστηκε όμως καν να αντιμετωπίσει τα τέραστια προβλήματα της Ε.Ε. για να φθαρεί. Το ηθικό και πολιτικό πλήγμα των LuxLeaks είναι τόσο σφοδρό, που απειλεί να θέσει εκτός μάχης τον Ζ.Κ. Γιούνκερ, και πλήττει μαζί του την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διαδικασία εκλογής ηγετών.

Ποτίζουν τους Έλληνες με γενόσημα της TEVA για να θησαυρίζουν –μέσω Βερμούδων- ο Σόρος και τα υπόλοιπα τοκογλυφικά κοράκια


Υπήρχαν φωνές που από την στιγμή που η Ελλάδα μπήκε ή μάλλον σκόπιμα οδηγήθηκε στον «κυκεώνα» του Μνημονίου, προειδοποιούσαν ότι όπου παρεμβαίνει το ΔΝΤ, συνοδεύεται από εταιρείες – βρυκόλακες και vulture funds που επιτίθενται και κάνουν πλιάτσικο στην τοπική οικονομία.

Υπήρχαν φωνές που υποστήριζαν ότι οι κυβερνώντες εκτελώντας εντολές παρέδωσαν την Ελλάδα σιδηροδέσμια στα χέρια των διεθνών τοκογλύφων.

Ακόμα και σήμερα κάποιοι επιμένουν πως όλα αυτά είναι θεωρίες συνομωσίας, γραφικά σενάρια κάποιων ευφάνταστων και υπερβολικά καχύποπτων ανθρώπων.
Δυστυχώς όμως καθημερινά τα κομμάτια του παζλ ενώνονται μεταξύ τους, αποδεικνύοντας πώς όλα αυτά όχι μόνο δεν είναι αποκυήματα φαντασίας, αλλά ένα μέρος μόνο των σκοτεινών σχεδίων της απάνθρωπης ελίτ που κυβερνά τον πλανήτη.

Η αποκάλυψη της υπόθεσης Luxleaks, με τις μυστικές συμφωνίες, οι οποίες συνομολογήθηκαν ανάμεσα στο 2002 και το 2010 μεταξύ των αρχών του Λουξεμβούργου και 340 πολυεθνικών εταιρειών, επιτρέποντάς τους να αποφεύγουν τη φορολόγηση της πλειοψηφίας των κερδών τους και στερώντας πολύτιμα έσοδα από τις αιμορραγούσες οικονομικά κυβερνήσεις του πλανήτη, αποτελεί ίσως ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα των τελευταίων ετών.

Ο κωδικός «Unbekannt» των Ελβετών σκορπά πανικό στην Αθήνα


Του Παναγιώτη Στάθη

Αρκούσε παλαιότερα κάποιος, σε μια συγκέντρωση της υψηλής κοινωνίας των Αθηνών, να ψιθυρίσει σε μια συζήτηση το όνομα του Έλληνα τραπεζίτη της Morgan Stanley Ζυρίχης, για να σπάσει τον πάγο: Ήταν αυτός ο κοινός κώδικας που τους έκανε να αισθάνονται πως βρίσκονται μεταξύ φίλων. Είναι, όμως, πλέον το ίδιο όνομα που τους κάνει να χάσουν το χρώμα τους. Ο Έλληνας τραπεζίτης της Ζυρίχης, όνομα γνωστό στις ελληνικές Αρχές, αφού έκανε την ίδια δουλειά στην υπόθεση Siemens αλλά και στα εξοπλιστικά, είναι πλέον ο συνδετικός κρίκος «ενοχής» για μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της ελληνικής επιχειρηματικής σκηνής. Είναι τα ονόματα των Ελλήνων που βρέθηκαν στις επαφές και στα ηλεκτρονικά αρχεία του, τα οποία τους έθεσαν υπό έρευνα για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Μια ιστορία παρασκηνίου με πολύ «μαύρο χρήμα», μεγάλα ονόματα, μίζες από εξοπλιστικά, αλλά και την υπόθεση Siemens, και έναν κοινό κωδικό: «Unbekannt», δηλαδή άγνωστος κατηγορούμενος, αλλά με πολλά ονόματα υποψήφια για να λάβουν τη θέση του «άγνωστου μέχρι τώρα» κατηγορουμένου.

Τρεις κατ΄ αρχάς

Μέχρι τώρα, ο πανικός που φτάνει κατά κύματα στην Αθήνα αφορά, όπως φαίνεται τουλάχιστον, τρία μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα. Αφετηρία της έρευνας που ήδη εξελίσσεται από την Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Ελβετίας ήταν οι καταγγελίες του Νίκου Ζήγρα, ο οποίος υποστήριξε (και στους Ελβετούς που του πήραν κατάθεση) πως «ο εξάδελφός του Άκης Τσοχατζόπουλος λάδωνε μέχρι και τον υπουργό Δικαιοσύνης της Ελβετίας για να τον βοηθήσει στο μπλοκάρισμα των λογαριασμών, όπως λάδωνε μέχρι και την προϊσταμένη της ελβετικής εισαγγελίας για να μην ικανοποιεί τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής των ελληνικών Αρχών».

Από τις ειδήσεις «στο μικρόφωνο» με το Δημήτρη Καζάκη

Του Δημήτρη Καζάκη

Πόσο κοντά βρισκόμαστε σ' ένα θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ρωσία;

Δεκάδες «παρ 'ολίγον» επεισόδια έφεραν το ΝΑΤΟ και τη Ρωσία στο χείλος του πολέμου. Τουλάχιστον 40 «παρ 'ολίγον» επεισόδια σε διάφορα στρατηγικά σημεία του πλανήτη, όπου ο ρωσικός στρατός και οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ ήρθαν κοντά σε στρατιωτική αναμέτρηση, συνέβησαν από τον περασμένο Φεβρουάριο. Μετά δηλαδή το ακροδεξιό πραξικόπημα στην Ουκρανία, το οποίο επεβλήθη χάρις στην υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό αποκαλύπτει έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα 10 Νοεμβρίου από το ίδρυμα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας με έδρα το Λονδίνο. 

Η έκθεση αναφέρει ότι οι ΝΑΤΟ-ρωσικές σχέσεις από το Μάρτιο του 2014, βρίσκονται σε "μια κατάσταση όπου η δυσπιστία, ο φόβος, και τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια αποφάσεων της ηγεσίας χαρακτηρίζουν μια κλιμακούμενη αναμέτρηση ανάμεσα σ' ένα πυρηνικά εξοπλισμένο κράτος και σε μια συμμαχία με πυρηνικά όπλα." Η έκθεση συνεχίζει: "Η διαιώνιση αυτής της πραγματικότητας υπό τις συνθήκες που περιγράφονται στην παρούσα έκθεση είναι επικίνδυνη στην καλύτερη περίπτωση. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσε να αποδειχθεί καταστροφική." Το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ηγεσίας αποτελείται από υψηλού επιπέδου αξιωματούχους του τομέα ασφαλείας από μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες.