Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

Η Γιορτή της Ασημαντότητας, Μίλαν Κούντερα


Μετάφραση: Γιάννης Η. Χάρης, Εκδόσεις Εστία

Πάντοτε μια νέα έκδοση του Μίλαν Κούντερα δημιουργεί γεγονός ανάμεσα σε αναγνώστες και κριτικούς παρόλο που το πλήθος των μεγάλων δημιουργιών του εδράζεται στο παρελθόν. Η επανέκδοση από την Εστία όλου του έργου του ευτύχησε κυριολεκτικά από τις μεταφράσεις του Γιάννη Η. Χάρη.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με την «Γιορτή της Ασημαντότητας», το πιο πρόσφατο μυθιστόρημά του. Και είναι η αίσθηση του γελοίου και ταυτόχρονα ασήμαντου αυτό που αφηγείται ο Κούντερα, αυτό που αναφέρεται σε όλα τα βιβλία του. Μακριά από τις μεγαλεπήβολες διηγήσεις της λογοτεχνίας, ο Τσέχος συγγραφέας πάντοτε εστίαζε στα μικρά και επουσιώδη, στα «ασήμαντα» συμβάντα και στις άνευ αξίας λεπτομέρειες για να πει αυτά που ήθελε, έχοντας ως βάση το υπονομευτικό χιούμορ, καθώς έγραφε σε μια χώρα με άγρια λογοκρισία, το οποίο διατήρησε και στη Γαλλική περίοδό του. Αν όμως στην πρώτη φάση το χρησιμοποιούσε για να κοινοποιήσει τις δικές τους αλήθειες, στην δεύτερη, την εποχή της «απόλυτης» ελευθερίας του, θέλησε να υποσκάψει την σοβαροφάνεια του ευρωπαϊκού μυθιστορήματος.

Σημάδια αντίστασης κατά της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας στην Ευρώπη


Του system failure

Είναι περισσότερο από ξεκάθαρο, ότι οι οικονομικές ελίτ στην Ευρώπη αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, χρησιμοποιούν την τελευταία μεγάλη οικονομική κρίση ως εργαλείο για την επιβολή όλων των καταστροφικών νεοφιλελεύθερων μέτρων που δοκιμάζονται στην Ελλάδα από την Τρόικα. Ο Ντάισελμπλουμ έδωσε πρόσφατα το σύνθημα για την πανευρωπαϊκή, καθολική εφαρμογή του σχεδίου. 

Καθώς οι Σοσιαλδημοκράτες σχεδόν σε κάθε Ευρωπαϊκή χώρα έχουν "απορροφηθεί" από την νεοφιλελεύθερη αντίληψη, βασικός φορέας της οποίας είναι η Ευρωπαϊκή νεοφιλελεύθερη Δεξιά, έχει δημιουργηθεί ένα μεγάλο πολιτικό κενό το οποίο πρέπει να συμπληρωθεί από πολιτικές δυνάμεις που θα αγωνιστούν ενάντια στην πλουτοκρατία και θα υπερασπιστούν τα δικαιώματα της πλειοψηφίας. Στην Ελλάδα, η οποία επιλέχθηκε ως το πεδίο δοκιμών των νέων συνθηκών, η Αριστερά, μάλλον φυσιολογικά, έχει αναδειχθεί σε μια σημαντική και υπολογίσιμη πολιτική δύναμη, μετά και την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στις τελευταίες ευρωεκλογές.

Εξ αποστάσεως νομοθετεί η Τρόικα! (Πριν, 16 Νοεμβρίου 2014)


Του Λεωνίδα Βατικιώτη

Στα 4,8 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου, στα 3,1 το …πρωτογενές πλεόνασμα

Μόνο ευχές μπορεί να διατυπώνει η κυβέρνηση για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, όπως έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προχθές το βράδυ από την Θεσσαλονίκη, αγνοώντας κατά τ’ άλλα τις προθέσεις της για το πότε θα έρθει ή θα ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση. Το μόνο που γίνεται εν τω μεταξύ γνωστό είναι οι εκβιασμοί της Τρόικας κι οι κωλοτούμπες που κάνει η κυβέρνηση προσπαθώντας να συμμορφωθεί στις απαιτήσεις της, όπως συνέβη χαρακτηριστικά με την τροποποίηση του νόμου για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, που ψηφίσθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής. Η υπαναχώρηση της κυβέρνησης που έσπευσε άρον – άρον με το που έγινε γνωστό το αίτημα της Τρόικας να εξαιρέσει από τη ρύθμιση των 72-100 δόσεων τον ΕΝΦΙΑ και την τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος δεν πέταξε έξω απλώς χιλιάδες φορολογούμενους που ήλπιζαν σε μια ευνοϊκή ρύθμιση. 
Κυρίως έδειξε τα, πρακτικά, ανύπαρκτα όρια διαφοροποίησης της κυβέρνησης από τα σχέδια των δανειστών. Αντίθετα δηλαδή με ό,τι διατυμπανίζουν Σαμαράς και Βενιζέλος θέλοντας να δείξουν ότι γυρίζει η σελίδα και η εποχή της υποτέλειας ανήκει στο παρελθόν, η βουλή συνεδριάζει κι αποφασίζει κατά παραγγελία της Τρόικας κι οι κυβερνητικοί βουλευτές σαν άβουλα στρατιωτάκια νομοθετούν καθ’ υπόδειξή της!

Το ΕΠΑΜ καλεί για μαζική συμμετοχή στην πορεία για το Πολυτεχνείο στις 17/11/2014

ΚΑΛΕΣΜΑ του Οργανωτικού Γραφείου

Αγαπητές συναγωνίστριες και συναγωνιστές
Το Οργανωτικό Γραφείο του ΕΠΑΜ, ΚΑΛΕΙ όλους τους πυρήνες, μαζικά, με τα μέλη και τους φίλους τους να συμμετέχουν στη φετινή πορεία του Πολυτεχνείου στις 17 Νοέμβρη 2014, ημέρα Δευτέρα.

Σημείο συνάντησης θα είναι το Άγαλμα του Κολοκοτρώνη (οδός Σταδίου) στις 5:00μμ.

Η παρουσία του ΕΠΑΜ στην πορεία πρέπει να είναι μαζική, μαχητική και αγωνιστική και σε καμία περίπτωση υποτονική. Για το λόγο αυτό ζητάμε τη δυναμική ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΟΛΩΝ.

Το Οργανωτικό Γραφείο του Ε.ΠΑ.Μ.
15/11/2014

Το Βήμα πηδάει από το πλοίο


Έντονη κριτική στην κυβέρνηση αλλά και προσωπικά στον Αντώνη Σαμαρά στο Βήμα της Κυριακής, σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ για τις πολιτικές εξελίξεις, όπως αυτές διαμορφώθηκαν με την άτακτη υποχώρηση στον ΕΝΦΙΑ , την παραίτηση του βουλευτή Ανδρέα Ψυχάρη και το ψαλίδισμα των αρμοδιοτήτων του Γκίκα Χαρδούβελη. Παράλληλα, με το κεντρικό του άρθρο, ο εκδότης της εφημερίδας Σταύρος Ψυχάρης παίρνει αποστάσεις από τη συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί η ΝΔ, σημειώνοντας πως «το Σύνταγμα δεν είναι αλάνα».

«Η κυβέρνηση και ο Αντώνης Σαμαράς βρίσκονται παγιδευμένοι εξαιτίας ενός κυκεώνα δικών τους λαθών, αλλά και των ακραίων απαιτήσεων της τρόικας», αναφέρει το ρεπορτάζ της εφημερίδας: «για μια ακόμη φορά αντί η κυβέρνηση να ξεπερνά τις συμπληγάδες των μνημονίων εμφανίζει εικόνα παραλυσίας (...) Η εντύπωση ότι ο Αντώνης Σαμαράς τράβηξε το χαλί κάτω από τα πόδια του Γκίκα Χαρδούβελη, το εύκολο θύμα, για να κλείσει εσωτερικά μέτωπα αποδυνάμωσε συνολικά την κυβέρνηση, την ώρα που η ΕΛΣΤΑΤ ανακοίνωνε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης». 

Το Πολυτεχνείο μετά το Πολυτεχνείο: Η μεταπολιτευτική διαχείρηση.


Του Μάριου Θεοφιλάτου*

«Η ποίηση της φοιτητικής, της νεανικής, της λαϊκής εξέγερσης εξαντλήθηκε στους δρόμους της μεταπολίτευσης»
Νάντια Βαλαβάνη

Όλα τα χρόνια που ακολούθησαν την εξέγερση του Νοέμβρη σημαδεύτηκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο από τις επετείους αυτής της εξέγερσης. Μιας εξέγερσης συλλογικής εκτόξευσης στον ουρανό της ανιδιοτέλειας, ένας πρωτοφανής οργασμός δημιουργίας, μια έμπρακτη υπέρβαση της αλλοτρίωσης και το ουσιαστικότερο μάθημα Πολιτικής και Ηθικής που θα μπορούσε να διδαχθεί μια ολόκληρη γενιά. Σε κείνες τις τρεις μέρες ο χρόνος “τρελάθηκε”. Ενηλικιώθηκαν ανήλικοι και ενήλικες. Ακολούθησαν πολλά. Γιορτές, πορείες, επέτειοι, που έδωσαν και αυτές το δικό τους στίγμα, πάντα ανάλογα με την κατάσταση που βρισκόταν το λαϊκό κίνημα κάθε περίοδο. Χαρακτηριστικό γνώρισμα της μεταπολίτευσης ήταν η έντονη ριζοσπαστικοποίηση της ελληνικής κοινωνίας, ένας εφιάλτης για τις τότε κυβερνήσεις της Ν.Δ. και όχι μόνο.

Η πρώτη επέτειος του Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε στις 24 Νοεμβρίου του 1974 και όχι στις 17 ως όφειλε, κι αυτό γιατί, ασεβώς, ο ‘’εθνάρχης’’ Καραμανλής προκήρυξε εθνικές εκλογές ανήμερα της πρώτης επετείου. Η πορεία ήταν συγκλονιστική. Πάνω από 1.000.000 λαού πήρε μέρος και πορεύτηκε μέχρι την Αμερικάνικη πρεσβεία. Η πρώτη αυτή πορεία σημαδεύτηκε από την επίθεση που δέχτηκε η πρεσβεία των ΗΠΑ με αυγά που περιείχαν κόκκινη μπογιά, από το μπλόκ της εξωκοινοβουλευτικής οργάνωσης Ε.Κ.Κ.Ε. Έγιναν αρκετές συλλήψεις διαδηλωτών που εν συνεχεία οδηγήθηκαν σε δίκη.

Ευρώπη: Στασιμότητα, αντιθέσεις κορυφής και φοροδιαφυγή


Του Μωϋσή Λίτση*

Όταν 25 χρόνια πριν έπεφτε το τείχος του Βερολίνου ο κόσμος ήλπιζε ότι ανοίγει πλέον ο δρόμος για την Ενωμένη Ευρώπη από τον Ατλαντικό ως τα Ουράλια… Εικοσιπέντε χρόνια μετά η εικόνα της Ευρώπης δεν θυμίζει σε τίποτα την ευφορία εκείνης της εποχής.
Ας αρχίσουμε από το τελευταίο μπαράζ οικονομικών δεδομένων το οποίο παρουσιάζει ανάγλυφα την οικτρή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ευρωπαϊκή οικονομία.

Στην τελευταία της έκθεση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη στην ευρωζώνη φέτος 0,8%, 1,1% του χρόνου και 1,7% το 2016. Οι πωλήσεις λιανικής στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 1,3% το Σεπτέμβριο σε σχέση με τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Eurostat. Η μεγαλύτερη μείωση στις πωλήσεις λιανικής καταγράφηκε μάλιστα στη Γερμανία(-3,2%).

  Σε κοινωνικό επίπεδο η κατάσταση επιδεινώνεται ραγδαία. Το 2013 στην ΕΕ, 120 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν κοντά στο όριο της φτώχειας, δηλαδή το 24,5% του πληθυσμού έναντι 23,8% το 2008 όταν ξέσπασε η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Τα υψηλότερα ποσοστά πληθυσμού στην ΕΕ που ζουν κοντά στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού καταγράφηκαν στη Βουλγαρία(48%), στη Ρουμανία(40%), στην Ελλάδα(35,7%), στη Λετονία(35%) και στην Ουγγαρία(33%). Τι ειρωνεία! Η πλειονότητα των χωρών που βρίσκεται αντιμέτωπη με ακραία φτώχεια, είναι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Η κατάρρευση του Τείχους του Βερολίνου δημιούργησε νέα αυτή τη φορά τείχη…

Ο μπαμπάς πουλούσε το σανό, εμείς τρώμε το κουτόχορτο


Του Κώστα Εφήμερου

Ο Γιώργος Καρατζαφερης σε μια έντονη στιγμή της κοινοβουλευτικής μας δημοκρατίας τον Ιούνιο του 2006 είχε αναφέρει ότι είναι γιος ενός σανοπόλη. Αλλά και ο Θοδωρής Ρουσόπουλος που ερευνάται για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου ήταν απλά ένας γιος ταχυδρόμου. Και φυσικά να μην ξεχάσουμε τον Γιώργο Τράγκα που αναγκαζόταν να δουλεύει στα 16 του για να βγάζει τα προς το ζην.

Σήμερα ο Γιώργος Καρατζαφέρης φαίνεται ότι τα κατάφερε πολύ καλά. Στους τραπεζικούς του λογαριασμούς υπάρχουν ευρήματα 6 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ η περιουσία του σε ακίνητα ξεπερνάει τα 18 εκατομμύρια και η έρευνα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί. Καλούτσικα φαίνεται να τα έχει καταφέρει και ο πρώην υπουργός Θοδωρής Ρουσόπουλος, που τώρα δεν έχει (εμφανή) ενεργό πολιτικό ρόλο. Η δημοσιογραφία πάντως πληρώνει μάλλον καλά γιατί και ο Τράγκας, του οποίου το όνομα βρέθηκε στη λίστα Λαγκάρντ, ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα αυτά τα κέρδισε εξαιτίας της επιτυχημένης του καριέρας.

Διαβάζουμε ότι ο κ. Καρατζαφέρης θα έχει μάλλον σοβαρό πρόβλημα με τη δικαιοσύνη επειδή δεν έχει δηλώσει κάποια εκατομμύρια ευρώ στο πόθεν έσχες του. Λες και το πρόβλημα στην προκειμένη περίπτωση είναι φοροτεχνικό.

«Κλειδί» για την ΑΟΖ το Καστελλόριζο


Γιατί αντιδρά και που αποσκοπεί η Άγκυρα. Το μυστικό που κρύβει ή αποκαλύπτει η τριμερής συμφωνία του Καΐρου, που δυνητικά προβλέπει τη ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κυπριακής Δημοκρατίας, ονομάζεται Καστελλόριζο 

Του  Χρήστου Καπούτση 

Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν μπορεί να γίνει τμηματική ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών (υφαλοκρηπίδα, Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) στην Ανατολική Μεσόγειο μόνο μεταξύ τριών ή τεσσάρων κρατών (π.χ. Ελλάδας, Αιγύπτου, Κύπρου, Ισραήλ), αλλά η ρύθμιση πρέπει να είναι συνολική για να είναι λειτουργική. Η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών της Ανατολικής Μεσογείου έχει νόημα και νομική υπόσταση, εφόσον συμφωνήσουν όλες οι χώρες που εφάπτονται τα θαλάσσια σύνορά τους, δηλαδή η Τουρκία, η Κύπρος, η Συρία, ο Λίβανος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Ιταλία.

Το «κλειδί» για την Ελλάδα σε αυτή την ρύθμιση των θαλάσσιων ζωνών είναι να συμπεριληφθεί και το νησιωτικό σύμπλεγμα του Καστελλόριζου ως τμήμα της Ελληνικής ΑΟΖ. Όμως, για το θέμα αυτό, θα πρέπει να υπάρξει καταρχήν συμφωνία της Ελλάδας με την Τουρκία, που δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση.

Όταν οι «Κέρβεροι» μας εκβιάζουν…


Της Ζέζας  Ζήκου 

Σήμερα, σε μία περίοδο γεωπολιτικής αναταραχής, οι «φίλοι» μας οι Τούρκοι, αφού έστησαν σκηνικό τύπου… νέων Ιμίων στην Κύπρο, με τις δήθεν σεισμολογικές έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ με το «Μπαρμπαρός», εξανάγκασαν τις κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου να αποδεχθούν τα τετελεσμένα που δημιούργησε η Άγκυρα. Δηλαδή, τη δράση του τουρκικού σεισμογραφικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, μία “de facto” αποδεκτή κατάσταση από την Αθήνα και τη Λευκωσία.

Η Άγκυρα, με την πάγια τακτική των εκβιασμών και των απειλών, έθεσε ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: Είτε θα αρχίσει η συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Βεβαίως και δεν παρέλειψε να ρίξει στο τραπέζι και την απειλή της διχοτόμησης της Κύπρου, για να τρομοκρατηθούν οι ραγιάδες. Όμως, δεν υπάρχει καμία έρευνα που να μπορεί να επιβεβαιώσει την ύπαρξη ενεργειακού πλούτου στο βόρειο τμήμα της Κύπρου με το αντίστοιχο στο Νότο.

Η Τουρκία καίγεται να αποκτήσει τον έλεγχο των κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο για να μειώσει την εξάρτησή της από Ρωσία και Ιράν, αλλά και για να εμφανισθεί ως ενεργειακή γέφυρα της Δύσης! Η σύγκρουση με τη Λευκωσία και την Ιερουσαλήμ, που έχουν κοινό συμφέρον να αναπτύξουν την παραγωγή φυσικού αερίου στις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους, είναι αναπότρεπτο.

Τα γεράκια της Ουάσιγκτον βρίσκονται σε επικίνδυνη απελπισία


Απο globinfo freexchange

Ο Αμερικανός υπουργός άμυνας, Chuck Hagel, ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι το Αμερικανικό Πεντάγωνο θα αυξήσει τις δαπάνες για την διαχείριση του πυρηνικού οπλοστασίου κατά 10% για τα επόμενα πέντε χρόνια. Το τμήμα των πυρηνικών όπλων στις Αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις στοιχίζει ήδη 15 δισ. δολάρια ετησίως.

Μιλώντας στο δίκτυο Press TV, ο Steven D. Kelley, που είχε συνεργαστεί στο παρελθόν με την CIA και την NSA, υποστήριξε ότι αυτό είναι δείγμα της ανυπομονησίας της Ουάσιγκτον να προκαλέσει μια πυρηνική αναμέτρηση με τη Ρωσία.

Επεσήμανε ότι η βιασύνη με την οποία οι ΗΠΑ επιχειρούν μια τέτοια αναμέτρηση, είναι ένα καθαρό δείγμα απελπισίας, καθώς δεν υπάρχει περίπτωση να έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα, τόσο σύντομα, για τις συνέπειες μιας τέτοιας αναμέτρησης.