Σάββατο 30 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (25) : Stephan Micus - Athos

Γ. Τράγκας:«Πανεθνικό Δημοκρατικό Μέτωπο και επανασυσπείρωση όλων των κεντρώων και κεντροδεξιών δυνάμεων»!!!


Το κέντρο και η Κεντροδεξιά δεν μπορεί να είναι σκορποχώρι με διάφορους οπλαρχηγούς οι οποίοι κινούνται ως «άτακτοι» είτε φιλομνημονιακά είτε αντιμνημονιακά, χωρίς το σύνολο της πολιτικής τους δράσης να εξυπηρετεί ούτε την κοινωνία ούτε την πατρίδα και την εθνική κυριαρχία.

Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ακούγοντας ή βλέποντας τις οικονομικές θέσεις των οικονομικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι κινούνται (βλέπετε τελευταίες δηλώσεις του κ. Δραγασάκη) στο μονόδρομο της υπερφορολόγησης που θέλουν οι Γερμανοί και γενικά οι δανειστές μας.

Άλλωστε εάν σκύψει κανείς στις δηλώσεις του στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα θα διαπιστώσει ότι το πλάνο βελτίωσης της αγοράς εργασίας από τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε βάθος τετραετίας να «γεννήσει» 200.000-300.000 θέσεις εργασίας ενώ οι άνεργοι και οι ημιαπασχολούμενοι αγγίζουν τα 2 εκατομμύρια!

Το «σκορποχώρι της Δεξιάς», η ανασύνθεση και η ανάταξή του, όπως και η ευρύτερη συσπείρωση των πολιτικών δυνάμεων του τόπου προκειμένου να υπάρξει δυνατότερη και αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση και αναχαίτιση των ασφυκτικών εντολών της ύπατης αρμοστείας, είναι κάτι που συζητείται ευρέως το τελευταίο καιρό πίσω από τους τοίχους επιχειρηματικών ομίλων, εκδοτικών γραφείων αλλά κυρίως των βασικών πολιτικών κομμάτων του τόπου.

Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε φοιτητές από τον Φούχτελ και τον Ανδριανόπουλο!!!!


Μαθήματα νεοφιλελευθερισμού σε έλληνες φοιτητές με «καθηγητές» τον Χανς Φούχτελ και τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο! Και μάλιστα σε «Θερινή Ακαδημία» στη Λέσβο, ώστε τα σεμινάρια να συνδυάζονται με διακοπές.

Της Βασιλικής Σιούτη

Την ευθύνη της διοργάνωσης είχε ένα από τα γερμανικά πολιτικά ιδρύματα, που έχουν αναλάβει ενεργό ρόλο μετά την κρίση και τη γερμανική κηδεμονία, το νεοφιλελεύθερο Friedrich Naumann, σε συνεργασία με τη ΜΚΟ «Ιωάννης Καποδίστριας».


Το πρόγραμμα που είχε ως τίτλο «Βιώσιμη ανάπτυξη, Νησιωτικός χώρος και Οικονομική κρίση» πραγματοποιήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και οι γερμανοί βουλευτές που συμμετείχαν σε αυτό, έμειναν τόσο ευχαριστημένοι, που -όπως δήλωσαν- ανυπομονούν να έρθει η ώρα αυτοί οι νέοι να πάρουν την εξουσία. 

Ο θάνατος του νεοφιλελευθερισμού


Του Άρη Οικονόμου

«Για πρώτη φορά μετά το 1917 το 1ο% τον πληθυσμού εισπράττει περισσότερο από το 50% τον συνολικού ΑΕΠ των Η.ΠΑ. - ενώ το ο,ο1% περίπου το 4,5% του ΑΕΠ. Προφανώς λοιπόν έχουμε το 99,9% του πληθυσμού εναντίον του ο,1% - μια ανισότητα η οποία παρατηρήθηκε στις Η.ΠΑ. τελευταία το 1928, λίγο πριν από την κατάρρευση των χρηματιστηρίων και τη Μεγάλη Ύφεση που ακολούθησε.

Η αλλαγή αυτού του γεγονότος, η καταπολέμηση καλύτερα της συγκεκριμένης παθογένειας του καπιταλισμού, έγινε εφικτή μόνο με την κήρυξη του 2ου παγκοσμίου Πολέμου - ενώ διήρκεσε από το 1940 έως το 1980, με την πρώτη «αλλαγή παραδείγματος» να εμφανίζεται μετά το 1970, εντεινόμενη την εποχή της που «κατέλαβε την εξουσία» ο νεοφιλελευθερισμός (Reagan, Thatcher).

Ειδικότερα, από το 1946 έως το 1963, ο ανώτατος φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα που ξεπερνούσαν τα (σημερινά) 2,5 εκ. $ ήταν 91% - ενώ μέχρι την προεδρία του R. Reagan διατηρήθηκε στο 70% (προφανώς αναφερόμαστε σε φορολογία εισοδημάτων και όχι ακίνητης περιουσίας ή καταθέσεων, όπου πρόκειται για δημεύσεις).

Πανεθνικό – Παλλαϊκό Κίνημα


Εισαγωγή

"Η λανθασμένη πολιτική ανάγνωση του νεοφιλελευθερισμού πηγάζει από τα συστηματικά λάθη στο επίπεδο εννοιών και θεωριών"

Γκρέγκορι Άλμπο[1]

Ο φιλόσοφος Αντισθένης είχε πει μια φράση που έχει την ισχύ αξιώματος και αφορά όλους τους ανθρώπους και τους φορείς που πρέπει να έχουν σαφή γνώση και επίγνωση των εννοιών και θεωριών που καθορίζουν την πρακτική τους δράση: Είχε διατυπώσει τη θέση, που λέει: «Αρχή σοφίας ονομάτων επίσκεψις».[2] Σαφής ορισμός των εννοιών και θεωριών. Σύγχυση στις θεωρητικές αρχές συνεπάγεται σύγχυση και στην πράξη. Υπάρχει δηλαδή διαλεκτική σχέση μεταξύ τους, που μπορεί να διατυπωθεί και αντιθέτως. Δηλαδή σύγχυση στην πράξη, συνεπάγεται και σύγχυση στη θεωρία. Χωρίς την σωστή αξιολόγηση των εννοιών και θεωριών ελλοχεύει πάντοτε ο κίνδυνος εφαρμογής μιας λανθασμένης και επιζήμιας πολιτικής, ακόμη και όταν υπάρχει αγαθή πρόθεση.

Είμαστε υποχρεωμένοι, αναζητώντας την αλήθεια των θεωριών και την πρακτική τους εφαρμογή στην αντικειμενική πραγματικότητα να ασχοληθούμε απαραιτήτως με τις σχετικές κοινωνικές θεωρίες.

Ένα Πανεθνικό – Παλλαϊκό Κίνημα προϋποθέτει αυτό το ξεκαθάρισμα των εννοιών και των θεωριών, με τις οποίες θα ασχοληθούμε στο παρόν κεφάλαιο, ξεκινώντας από τις έννοιες της παγκοσμιοποίησης, της Νέας Τάξης και της ταξικής πάλης.

Μπακούνιν: "Η εξουσία διαφθείρει τους κάλλιστους.."


Το Κράτος δεν είναι τίποτε άλλο παρά αυτή η κυριαρχία και η εκμετάλλευση νομιμοποιημένη και συστηματοποιημένη. Θα επιχειρήσουμε να τα δείξουμε αυτό εξετάζοντας τις συνέπειες της κυβέρνησης των λαϊκών μαζών από μια μειοψηφία, εξ αρχής ευφυής και όσο αφοσιωμένη θέλετε, σε ένα ιδανικό Κράτος, θεμελιωμένο πάνω σε ένα ελεύθερο συμβόλαιο.

Υποτεθείσθω ότι η κυβέρνηση περιορίζεται μόνον στους κάλλιστους πολίτες. Κατ’ αρχήν αυτοί οι πολίτες είναι προνομιούχοι όχι δικαιωματικά, αλλά ουσιαστικά. Έχουν εκλεγεί από το λαό επειδή είναι οι πιο ευφυείς, έξυπνοι, σοφοί, θαρραλέοι και αφοσιωμένοι. Διαλεγμένοι από τη μάζα των πολιτών, που θεωρούνται ως όλοι ίσοι, δεν διαμορφώνουν ακόμα μια ξεχωριστή τάξη, αλλά μια ομάδα ανθρώπων προνομιούχα μόνον εκ φύσεως και γι’ αυτό το λόγο ξεχωρισμένη προς εκλογή από το λαό. Ο αριθμός τους είναι αναγκαστικά πολύ περιορισμένος, επειδή σε όλες τις εποχές και σε όλες τις χώρες ο αριθμός των ανθρώπων που είναι προικισμένοι με τόσο αξιοσημείωτες ικανότητες ώστε αυτομάτως να έχουν την ομόφωνη αποδοχή από ένα έθνος, όπως η εμπειρία μας διδάσκει, είναι πολύ μικρός. Ως εκ τούτου, υπό τον κίνδυνο μιας κακής επιλογής, ο λαός θα είναι πάντοτε αναγκασμένος να επιλέξει τους κυβερνήτες του ανάμεσα σε αυτούς.

Εσκασε το γαϊδούρι στον ανήφορο


Ο μνημονιακός εφιάλτης συνεχίζεται… για το καλό των δανειστών, των τραπεζών και των λοιπών «δυνάμεων της αγοράς». Σε βάρος των θεμελιωδών αναγκών της πλειονότητας του λαού και κάθε προοπτικής δίκαιης και βιώσιμης ανασυγκρότησης της κοινωνίας και της οικονομίας, το σύστημα ανασυντάσσεται δίνοντας… όλη την εξουσία στις τράπεζες. Αυτές προορίζονται, με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας, της συγκυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου και της ντόπιας ελίτ, να διαχειριστούν τα «κόκκινα» δάνεια, τα μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αφειδώς πουλούσαν στα σημερινά θύματά τους, όπως και τα άλλα «χρηματοπιστωτικά προϊόντα» – για να πολλαπλασιάζουν πλασματικά (οι τράπεζες) τα (αληθινά, όμως) κέρδη τους.

Οι τράπεζες μέσω του κατ' ευφημισμόν νέου Κώδικα Δεοντολογίας τους, κρυμμένες πίσω από το «απόρρητο» και τα «προσωπικά δεδομένα», θα αναλάβουν για λογαριασμό του όλου προγράμματος αναδιανομής του πλούτου (στους πλούσιους) τις κατασχέσεις, τις πτωχεύσεις, τις διαγραφές κάποιων χρεών, τις νέες επιδοτούμενες δανειοδοτήσεις προς τους ιδιώτες και τις επιχειρήσεις που αυτές θα κρίνουν (με τις συνήθεις, βεβαίως, πολιτικές… παρεμβάσεις, εφόσον ανήκουν στην ίδια παρέα με το υψηλόβαθμο πολιτικό και οικονομικό απαράτ). Με αυτό το τρικ, λύνονται τα χέρια του αντικοινωνικού νεοφιλελευθερισμού να δράσει αποτελεσματικά χωρίς τις «καθυστερήσεις» και τα «εμπόδια» που θέτουν το Σύνταγμα, το Κοινοβούλιο και οι κανόνες διαφάνειας από τη μια πλευρά, και από την άλλη, η κυβέρνηση απαλλάσσεται των ευθυνών της για όλα τα τερατώδη που θα ακολουθήσουν με τη δημιουργία των μεταμνημονιακών επιχειρηματικών τζακιών.

Η νέα χούντα έρχεται από το Παρίσι


Της Μιχαλούς

Η τελευταία πράξη του μεγάλου success story θα παιχθεί στο Παρίσι… Με την επιστροφή του Σαμαρά στις 5 Σεπτεμβρίου από εκεί, όλα ως δια μαγείας θα έχουν αλλάξει … Το τι έχει να πει ο στόμας τους δεν λέγεται…. Ήδη, μάλιστα, κάποιοι έχουν ξεκινήσει το τροπάρι… Βγήκαμε από την κρίση. Η Οικονομία μας είναι σε ράλι. Ξεκίνησε η ανάπτυξη. Το γνωστό, δηλαδή,  γύρο περί σωσίματος με τις ίδιες  μπαρούφες!!!

Οι άνθρωποι έχουν την εντύπωση ότι έχουν να κάνουν με «καθυστερημένα», αλλιώς δεν εξηγείται. Όλοι γνωρίζουν ότι ο Σαμαράς πηγαίνει εκεί για να του πουν το τι θα πει ή δεν θα πει στη ΔΕΘ!!!

Εκείνοι όμως  περί άλλων τυρβάζουν. Στήνουν πανηγύρια και χορούς με απίστευτο θράσος … κι ας μην τους βγαίνουν τα  κουκιά για τον Πρόεδρο της (δήθεν) Δημοκρατίας.

Άλλωστε, αν δουν ότι τα πράγματα στενεύουν και υπάρχει κίνδυνος να χάσουν το μασούλημα, δεν το έχουν και σε τίποτα να  μετατραπούν σε κανονική χούντα με τη δικαιολογία ότι πρέπει να μας σώσουν από τον κομμουνισμό.

Ο Χριστός δεν θα πλήρωνε ΕΝΦΙΑ...


Του Αρη Χατζηστεφάνου*

Αρκετά από τα πλέον λαομίσητα καθεστώτα της ιστορίας κατέρρευσαν όταν οι πολίτες τους αποφάσισαν να μην πληρώσουν κάποια έκτακτη εισφορά. Μια ιστορία παλιά όσο ο χριστιανισμός.

"ΤΟΥΤΟΝ ΕΥΡΟΜΕΝ ΔΙΑΣΤΡΕΦΟΝΤΑ το έθνος και κωλύοντα Καίσαρι φόρους διδόναι". Το κατηγορητήριο ήταν σαφές. Ο Ιησούς ήταν, σύμφωνα με το κατά Λουκά Ευαγγέλιο, ο πρώτος άνθρωπος που κάλεσε τους συμπολίτες του να μην πληρώσουν έναν φόρο ως κίνηση ανυπακοής στο καθεστώς.

Οι κάτοικοι της Ιουδαίας βέβαια αρνούνταν να πληρώσουν ούτως ή άλλως τους φόρους τους γνωρίζοντας ότι δεν προορίζονταν για τις τοπικές ανάγκες αλλά για τα θησαυροφυλάκια μιας οικονομικής υπερδύναμης, της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Οι τελώνες μάλιστα, δηλαδή οι φοροεισπράκτορες της εποχής, ήταν τόσο μισητοί στο λαό ώστε ο ίδιος ο Ιησούς τους συνέκρινε με τις πόρνες.

Η πρώτη ανατροπή καθεστώτος πάντως ύστερα από τη μαζική άρνηση πληρωμής φόρων θα έρθει, σύμφωνα με ορισμένους ιστορικούς, το 1197 μ.Χ. στην Κωνσταντινούπολη, όταν η αυτοκρατορία βρισκόταν στα χέρια του πραξικοπηματία Αλέξιου Αγγελου. Προκειμένου να ικανοπιήσει τους ανθρώπους τπου τον έφεραν στην εξουσία - δηλαδή την οικονομική και πολιτική ελίτ της εποχής- είχε αδειάσει τα δημόσια ταμεία δημιουργώντας ένα κολοσσιαίο ,απεχθές, δημόσιο χρέος.

Γιατί πρέπει να πούμε ΟΧΙ στον ΕΝΦΙΑ

Το αν ένα κράτος θα επιλέξει να φορολογήσει τους πολίτες τους, ποιους από αυτούς θα φορολογήσει,  πόσο και με ποιο τρόπο, δεν είναι γραμμένο σε κάποιες πλάκες του Μωυσή. Είναι θέμα μιας κάποιας εθιμικής φορολογικής λογικής που έχει καταφέρει να επιβιώσει ανά τους αιώνες, όπως για παράδειγμα η ανταποδοτική φορολόγηση εσόδων και εισοδημάτων, αλλά από κει και μετά, ο κάθε κυβερνήτης μπορεί να φορολογήσει το ο,τιδήποτε, αρκεί να μπορέσει να το πουλήσει σαν αναπόφευκτο, δίκαιο και λογικό.

Φαντάζομαι ότι σε κάποιο βιβλίο που θα πραγματεύεται την ιστορία της φορολογίας, ο συγγραφέας θα έχει να παρουσιάσει κάποια αληθινά μαργαριτάρια, που θα κάνουν τους σύγχρονους να τραβάνε τα μαλλιά τους για τον παραλογισμό τους. Κι όμως εκείνη την εποχή και σ’ εκείνον τον τόπο οι πολίτες πείθονταν ή εξαναγκάζονταν να πληρώσουν.

Σήμερα τα πράγματα, ειδικά στην Ελλάδα,  παραμένουν τα ίδια και χειρότερα. Ο ΕΝΦΙΑ είναι φόρος που φορολογεί τα ακίνητα τα οποία όμως έχουν ήδη φορολογηθεί. Αν έχουν αποκτηθεί με κληρονομιά, ο νέος κάτοχος έχει ήδη πληρώσει (βαρύ) φόρο κληρονομιάς, αν έχει αγοραστεί, ο νέος ιδιοκτήτης πληρώνει ΦΠΑ και αν ενοικιάζονται πληρώνει επιπλέον φόρο επί του ενοικίου. Κάπου πίσω στο μυαλό μου  θυμάμαι ότι είχαν σύρει στα δικαστήρια κάποια εταιρία κινητής τηλεφωνίας γιατί έβαζε φόρο πάνω στο φόρο, περίπτωση που είχε καταδικαστεί, φαντάζομαι βάσει κάποιας νομοθεσίας. Απορώ γιατί κάποια παρόμοια διαδικασία δεν έχει ακόμα κινηθεί και για τον ΕΝΦΙΑ.

Σαββατιάτικα (19)

*** Με το VIP αεροσκάφος Εμπραέρ ταξίδεψε ο Βενιζέλος για να μη χάσει τις διακοπές του και το κάνατε θέμα. *** Δεν ρωτήσατε, όμως, αν χωράει να καθήσει σε οποιαδήποτε θέση άλλου αεροπλάνου. *** Ο Βαγγέλας είναι λαϊκό στοιχείο και δεν θα κώλωνε να ταξιδέψει ακόμη και με το Ιντερσίτυ αλλά ας όψονται εκείνοι που φτιάχνουν τα καθίσματα στενά. *** Ρίχτε τα μπινελίκια σας όσο προλαβαίνετε γιατί μόλις ψηφιστεί ο νέος ποινικός κώδικας δεν θα μπορείτε. *** 

Ε ρε και να πλήρωνε πρόστιμο η μαλακία...
Αυτά τα ελεεινά κοσμητικά επίθετα τύπου "μπουχέσας", "γκαβός", "κωλόχαρτος" να τα ξεχάσετε πλέον. *** Ερώτηση: το ΤΑΙΠΕΔ βγάζει στο σφυρί Γιούρα, Αη-Στράτη, Μακρόνησο και άλλους παρόμοιους τόπους αναψυχής και εθνικής ανατάσεως; *** Ρωτάω καθ' όσον άλλο πράμα να σε αναμορφώνει ιδιώτης φύλακας κι άλλο να σε δέρνει βλαχοστραβάδι. *** Δημοκρατία τού τρόμου δεν υπάρχει. *** Υπάρχει μόνο τρομοκρατία. *** Και τρομοκρατία δεν είναι ούτε ο Μαζιώτης ούτε ο Σκυφτούλης. *** Πρόταση ιστολογίου: κάθε τηλεόραση να διαθέτει απαραιτήτως web camera ώστε να μη μπορεί ο πάσα ένας να μουτζώνει ατιμώρητα. *** Ποινικός κώδικας, άρθρο 134: Τιμωρείται με την ποινή της ισόβιας ή πρόσκαιρης κάθειρξης (...) όποιος αποπειράται (...) με απειλές σωματικής βίας (...) να μεταβάλει το πολίτευμα του κράτους. *** Δηλώνω ευθαρσώς ότι το κονσερβοκούτι που έχω χρόνια και σκουριάζει στο πίσω μπαλκόνι, το διατηρώ αποκλειστικά ως ενθύμιο από την εποχή που πήγαινα στο δημοτικό και έπινα Νουνού εβαπορέ και δεν σκέφτομαι να το χρησιμοποιήσω για να κόψω λαρύγγια. *** Απορία Νο 1: η ψήφος στο ΚΚΕ μπορεί να εκληφθεί ως παρότρυνση για μεταβολή τού πολιτεύματος, οπότε είναι παράνομη; *** Απορία Νο 2: αν πω "εγώ ο μαλάκας φταίω που σας ψήφισα", κινδυνεύω με ισόβια; *** Απορία Νο 3: δηλώσεις τού τύπου "ο κύριος πρωθυπουργός ΔΕΝ είναι μαλάκας" ή "ο κύριος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ΔΕΝ γαμιέται πατόκορφα" είναι κολάσιμες ή όχι; *** Τελικά, για να καταλάβω, ο κυρ-Φώτης είναι λίγος για πρόεδρος της ΔημΑρ αλλά είναι ιδανικός για πρόεδρος της ελληνικής δημοκρατίας; *** Ρε κάτι μυστήρια που έχει η πολιτική... *** Πάντως, έχει δίκιο ο πρωθύ που υποστηρίζει ότι αυτή η βουλή πρέπει να βγάλει πρόεδρο επειδή η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές. *** Τώρα, αν δεν μας κάτσει ο κυρ-Φώτης, θα βρούμε κάποιον άλλο. ***

Δημοσκόπηση: Ο ε(ν)φιάλτης της κυβέρνησης


Του Πασχάλη Αλ. Τεμεκενίδη
(Διευθυντή Ερευνών Palmos Analysis)

Τελικά τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ δημιούργησαν πολύ περισσότερα προβλήματα από ότι θα φαντάζονταν και το πιο απαισιόδοξο στέλεχος των παρατάξεων που συγκροτούν την Κυβέρνηση. Οι επιπτώσεις από την συνειδητοποίηση των χρηματικών ποσών που καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες, είναι πλέον έντονες στο πολιτικό σκηνικό και καταγράφονται με σαφήνεια στην έρευνα αυτή. Η βασική συνέπεια του ΕΝΦΙΑ δεν είναι η πτώση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ στην πρόθεση ψήφου αλλά η εκ νέου επιδείνωση του - σχετικά βελτιωμένου για την Κυβέρνηση - κλίματος που είχε διαμορφωθεί πριν τις Ευρωεκλογές με την ανακοίνωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και την πρώτη μετά από πολύ καιρό έξοδο της χώρας στις αγορές.

Έτσι, περίπου 8 στους 10 (78%) ερωτώμενους θεωρούν ότι η οικονομία της χώρας δεν βελτιώνεται, πάνω από τους μισούς (53%) θεωρούν ότι θα χρειαστεί και νέο μνημόνιο, ενώ 3 στους 4 (75%) δεν πιστεύουν ότι η χώρα εξέρχεται από την κρίση, παρά τις προσπάθειες του Πρωθυπουργού και των στελεχών της Κυβέρνησης να πείσουν περί του αντιθέτου.  Μπροστά σε αυτή την εικόνα είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Κυβέρνηση να ολοκληρωθεί άμεσα και να είναι εντυπωσιακά βελτιωμένη η νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ, ενώ η διαπραγμάτευση του Παρισιού πρέπει απαραιτήτως να πετύχει την υιοθέτηση μέτρων ελάφρυνσης και διευκόλυνσης των στριμωγμένων στη γωνία πολιτών, προκειμένου να αντιστραφεί το - πολύ κακό σήμερα - κλίμα...

Οι αθέατες πλευρές μιας καταστροφικής υδρόλυσης


Η παγκόσμια χημική βιομηχανία δεν ευθύνεται μόνο για την παραγωγή χημικών όπλων αλλά και για τη δημιουργία χιλιάδων τόνων τοξικών χημικών αποβλήτων που περιμένουν και αυτά τον διαχειριστή τους.

Του Βαγγέλη Πισσία* 

 Ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας κ. Χάγκελ συνεχάρη τον κυβερνήτη του αμερικανικού πλοίου Cape Ray για τη «συμβολή του στην ασφάλεια του πλανήτη». Πράγματι, στον κυβερνήτη αυτού του πλοίου, που χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση των τοξικών χημικών όπλων της Συρίας, οι εμπνευστές και εκτελεστές του προγράμματος «καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας» στη Μεσόγειο οφείλουν πολλών ειδών συγχαρητήρια.

1. Γιατί ο άνθρωπος διακινδύνεψε τη ζωή του, όπως άλλωστε και οι λοιποί επιβαίνοντες εργαζόμενοι σε αυτό, προκειμένου να επιτελέσει μια υψηλού ρίσκου αποστολή.

2. Γιατί σε περίπτωση διάγνωσης «τεχνικής αστοχίας» ή «ατυχήματος» θα έφερε αυτός, και μόνον αυτός, την ευθύνη για την όποια οικολογική και οικονομική καταστροφή. Την πληροφορία περί αποκλειστικής ευθύνης του προοριζόμενου να αποτελέσει τον αποδιοπομπαίο τράγο κυβερνήτη του πλοίου, γνωστοποίησε ο αποποιούμενος πριν από έναν μήνα κάθε ευθύνη ΟΑΧΟ (Οργανισμός Απαγόρευσης Χημικών Οπλων, υπαγόμενος στον ΟΗΕ), διά του εκπροσώπου του κ. Ουζουμτζού. Ευθύνη μετακυλιόμενη δηλαδή από τον ΟΑΧΟ στην αμερικανική ναυτική διοίκηση που διεύθυνε το εγχείρημα και από αυτή στον κυβερνήτη του πλοίου – υπαγόμενο ωστόσο σε καθεστώς ετεροδικίας, σύμφωνα με κάποια αμερικανο-δικαιακά ειωθότα.

3. Γιατί σε αυτόν τον κυβερνήτη, κυρίως, στηρίζεται ο πέπλος σιωπής και παραπληροφόρησης που καλύπτει το πείραμα –καθώς περί πειράματος επρόκειτο– της εν πλω υδρόλυσης του συριακού χημικού οπλοστασίου… Μεταξύ των πολλών κρίσιμων ερωτημάτων που αιωρούνται ως απόλυτη απειλή, εμφανίζεται και το πλέον πρόσφατο ερώτημα, σχετικά με την επίσημη ανακοίνωση περάτωσης του εγχειρήματος εντός 40 μόλις ημερών. Ενός εγχειρήματος που προβλέφτηκε αρχικά από τους ίδιους να διαρκέσει 90 ημέρες, από τις οποίες οι 60 και οι 30 να αφορούν τις προβλεπόμενες καθυστερήσεις λόγω θαλασσοταραχής ή έκτακτων συμβάντων ή προβλημάτων κατά την εξέλιξη του πειράματος.

Η "απολογία" του Βασίλη Παπαδόπουλου, προέδρου του Κινήματος Δεν Πληρώνω, που κατηγορείται για ζημία των μεγαλοεργολάβων


Οι μεγαλοεργολάβοι και τα πολιτικά τσιράκια τους δεν σταμάτησαν μέσα στο καλοκαίρι να χαλκεύουν κατηγορίες ενάντια στους κατοίκους που αντιστέκονται για να υπερασπίσουν τα συνταγματικά δικαιώματα μας και που σαν αιχμή του δόρατος έχουν το ΚΙΝΗΜΑ ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ.

Μέσα στο κατακαλόκαιρο ήρθε κλήση προς απολογία και στον πρόεδρο του Κινήματος Δεν Πληρώνω, Βασίλη Παπαδόπουλο, ενώ είχαν προηγηθεί κλητεύσεις και σε δύο άλλα ηγετικά στελέχη του Κινήματος μας , τη Σούλα Γαλάνη και τον Απόστολο Αυλακιώτη, από τον Μώλο Φθιώτιδας.

Διαβάστε παρακάτω το "απολογητικό" υπόμνημα του Βασίλη Παπαδόπουλου σχετικά με την υπόθεση: 

Προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Λαμίας

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α

Βασιλείου Παπαδόπουλου του Λεωνίδα,

Σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 5 παρ. 4) απαγορεύεται οποιοσδήποτε περιορισμός της ελευθερίας μετακίνησης εντός της χώρας.

Οι εκάστοτε επιλογές της πολιτείας για τον τρόπο χρηματοδότησης της κατασκευής και συντήρησης των εθνικών οδών όφειλαν και οφείλουν να εξασφαλίζουν την ισότιμη άσκηση του παραπάνω συνταγματικού δικαιώματος, από οποιονδήποτε πολίτη.

Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης Δύση και Ρωσία


Η Ουκρανία ζήτησε να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ

Οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που συναντώνται αργά το απόγευμα του Σαββάτου στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, θα εξετάσουν την συνεχιζόμενη κρίση στη Ουκρανία και την πιθανότητα νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας αλλά και το ζήτημα της στελέχωσης των θεσμικών οργάνων της ΕΕ μετά από την ανεπιτυχή προσπάθεια του περασμένου Ιουλίου.

«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι οι νέες κυρώσεις θα πρέπει να εξετασθούν σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης», υπενθύμισε πρόσφατα η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ. «Υπάρχει συναίνεση ότι χρειαζόμαστε μια ισχυρή απάντηση», δήλωσε και μια ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή. Αλλά και ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο προειδοποίησε την Παρασκευή ότι οποιαδήποτε νέα “αποσταθεροποίηση” της Ουκρανίας θα έχει “υψηλό κόστος” για τη Ρωσία.

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καλούνται να εξετάσουν τον τρόπο που θα αντιμετωπίσουν την Ρωσία μετά και τις αναφορές ότι η Μόσχα έχει στείλει εκατοντάδες τακτικά στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία για να στηρίξει τους αυτονομιστές.

Κ.Λαπαβίτσας : «Το Ευρώ είναι νομισματικός ζουρλομανδύας»