Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Ονομαστική διαγραφή χρέους


Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με χαμηλά επιτόκια, δεν είναι σε καμία περίπτωση συνώνυμη με τον πραγματικό περιορισμό τους – γεγονός με το οποίο αρχίζουν να συμφωνούν ακόμη και οι Γερμανοί, αλλάζοντας ριζικά τις απόψεις τους   
«Τα παλαιά χρέη δεν καταπολεμούνται με νέα χρέη, ενώ προτάσεις όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής με μειωμένα επιτόκια, τα κρυφά «κουρέματα» του χρέους δηλαδή, δεν είναι πραγματικές λύσεις – αλλά απόπειρες συγκάλυψης, οι οποίες επιτρέπουν στους πιστωτές να κρύβουν τις απώλειες στα βιβλία τους» (H.W. Sinn, πηγή).
Άποψη
Μία σειρά διεθνών οργανισμών, πολιτικών και επιστημόνων, συμπεριλαμβανομένου του παραπάνω Γερμανού οικονομολόγου, πολλών άλλων επίσης, επέμεναν αυθαίρετα μέχρι σήμερα στο ότι, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων της Ελλάδας, με χαμηλότερα επιτόκια, ισοδυναμεί με τη διαγραφή χρέους – με αποτέλεσμα ορισμένοι ελάχιστοι, όπως εμείς, να τοποθετούνται στο περιθώριο, όταν ανέφεραν σταθερά πως η Ελλάδα χρειάζεται μία ονομαστική διαγραφή των χρεών της (άρθρο).
Με απλά λόγια, έχοντας χρέος της τάξης των 320 δις €, χρειάζεται να της εγκριθεί η διαγραφή του 50% – οπότε την επόμενη ημέρα το πρωί η χώρα να οφείλει 160 δις €. Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί από τις αγορές, να πάψει να ευρίσκεται στον ορό της Ευρωζώνης στο διηνεκές, προκαλώντας την αντιπάθεια όλων των εταίρων της, να προσελκύσει επενδύσεις, εγχώριες και ξένες, καθώς επίσης να δρομολογήσει μία αντίστοιχη διαγραφή του ιδιωτικού χρέους – έτσι ώστε να αποκατασταθεί η πιστοληπτική ικανότητα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αφού θα είχε προηγηθεί αυτή του κράτους.

Πλαστικό χρήμα; Γιατί;

Η προπαγάνδα περί πλαστικού χρήματος από το πρωτοσέλιδο 
της φιλοκυβερνητικής "Αυγής"...

Θά 'θελα νά 'ξερα ποιος διεστραμμένος νους σκέφτηκε το τελευταίο τερτίπι τού περίφημου ελέγχου κεφαλαίων (κάπιταλ κοντρόλ, που λέμε στην Ελλάδα), σύμφωνα με το οποίο οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι δεν θα μπορούν να σηκώνουν από τους λογαριασμούς τους 420 ευρώ μετρητά κάθε βδομάδα αλλά μόνο 150. Τα υπόλοιπα θα έχουν δικαίωμα να τα ξοδεύουν μόνο με κάρτα.

Όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, το μέτρο εντάσσεται σε μια γενικότερη προσπάθεια να επεκταθεί η χρήση πλαστικού χρήματος από τους έλληνες, οι οποίοι είναι μαθημένοι να πληρώνουν με ρευστό. Πώς να το κάνουμε; Ο έλληνας γουστάρει να βγάζει το μπαγιόκο από την τσέπη με το ένα χέρι, να φτύνει τα δάχτυλα του άλλου χεριού και να αρχίζει το μέτρημα... Ε, ντροπή πια! Έτσι θα γίνουμε ευρωπαίοι; Με το να μας βλέπουν οι ευρωπαίοι και να γελάνε;

"Μα καλά", θα αναρωτηθείτε τώρα, "έχουμε λύσει τα άλλα τα προβλήματά μας και δεν έχει άλλη κάψα η κυβέρνηση;" Όχι, φυσικά. Η βασική δικαιολογία τής κυβέρνησης είναι ότι η χρήση πλαστικού χρήματος επιτρέπει τον έλεγχο της κίνησης του χρήματος και αποτρέπει την φοροδιαφυγή. Καλή δεν είναι ως δικαιολογία; Πολύ καλή. Κι εσείς συμφωνείτε, ε; Μπράβο σας!

Παιδεία του τζάμπα και των προθύμων


Του Χρήστου Κάτσικα

Σε πρόσφατη συνέντευξή του, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης και στην ερώτηση της δημοσιογράφου «υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσετε σε προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών;», απάντησε:
Θα σχεδιάσουμε πρόγραμμα σταδιακών προσλήψεων σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας και των δημοσιονομικών μεγεθών. Το σχολείο δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποστολή του, χωρίς μόνιμους δασκάλους, δηλαδή χωρίς σταθερή σχέση των παιδιών με τον δάσκαλο.
Η απάντηση αυτή, τουλάχιστον στο δεύτερο σκέλος της, αναγνωρίζει τα σημαντικά, για την εκπαιδευτική διαδικασία, προβλήματα που ανακύπτουν από την πολιτική της ανυπαρξίας μόνιμων διορισμών στην εκπαίδευση τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, το πρώτο σκέλος της απάντησης δεν δημιουργεί καμιά αισιοδοξία ότι στον τομέα αυτόν θα αλλάξουν τα πράγματα, καθώς τους τελευταίους 10 μήνες το θέμα των μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών από επίσημη δέσμευση έγινε υπόσχεση και από υπόσχεση μετατράπηκε στο γνωστό «θα σχεδιάσουμε».

Θυμίζουμε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 η σημερινή κυβέρνηση ως αντιπολίτευση μιλούσε για 7.000 μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών, αργότερα, την άνοιξη του τρέχοντος έτους ως κυβέρνηση (υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς) μιλούσε για 2.500-3.000 μόνιμους διορισμούς και σήμερα ο νέος υπουργός Παιδείας δηλώνει ότι «θα σχεδιάσουμε...».

Η χρηματοπιστωτική βόμβα


Τα παράγωγα προϊόντα, σε συνδυασμό με την υπερχρέωση του πλανήτη, με τα οικονομικά προβλήματα μίας σειράς κρατών, καθώς επίσης με την πτώση των τιμών των πρώτων υλών λόγω της ύφεσης, μάλλον θα πυροδοτήσουν το κραχ
Όλο και περισσότεροι διεθνείς οργανισμοί, από το ΔΝΤ έως την BIS, προειδοποιούν για την έλευση μίας χρηματοπιστωτικής καταιγίδας τεραστίων διαστάσεων – ενώ αυτό που συνέβη μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας στα μέσα του Σεπτεμβρίου, όπου το αμερικανικό υπουργείο οικονομικών αναγκάσθηκε να παρέμβει στην αγορά των Repos (συμφωνίες επαναγοράς), με το τεράστιο ποσόν των 405 δις $ (πηγή), επιβεβαιώνει το μέγεθος του προβλήματος.
Το μεγάλο ρίσκο πάντως φαίνεται να κρύβεται στην αγορά παραγώγων, την οποία ελάχιστοι καταλαβαίνουν – αν και στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου δύσκολη η κατανόηση της, αφού πρόκειται ουσιαστικά για στοιχήματα, όπου κάποιος κερδίζει και κάποιος χάνει. Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνονται οι βασικές κατηγορίες των παραγώγων, τα οποία στηρίζονται εξ ολοκλήρου στις μελλοντικές προβλέψεις (πηγή).

Δώστε, ρε παιδιά, μια ακόμη ευκαιρία στο παιδί!


Του Δημήτρη Καζάκη

Κατατέθηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για την απελευθέρωση της δόσης των 2 δισ. ευρώ. Που θα πάει κι αυτή η δόση; Μα φυσικά στο χρέος. Ποιός θα την χρωστάει; Μα φυσικά όλοι εμείς. Τα γνωστά υποζύγια.

Ε, και; Τι μας νοιάζει; Αρκεί που στο παιδί, σ' αυτό το γλυκό παιδί της αριστεράς μαζί με τον Καμμένο Έλληνα, δώσαμε ακόμη μια ευκαιρία. Άλλωστε φροντίσαμε όλοι εμείς που θεωρούμε όλους το ίδιο, να έχει την καλύτερη συμπολίτευση και αντιπολίτευση που θα επιθυμούσε.

Το συγκεκριμένο πολυνομοσχέδιο είναι το πρώτο από μια ολόκληρη σειρά ανάλογων νομοθετικών πρωτοβουλιών που απαιτούν οι δανειστές. Και προβλέπει τα εξής βασικά:

Από 1/1/2016 αύξηση φορολογίας: Σε εισόδημα από ενοίκια:

•          Εισόδημα έως 12.000 ευρώ: Φόρος 15% (από 11%)
•          Εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ: Φόρος 35% (από 33%)
•          Αναδρομικός φόρος: Σε ανείσπρακτα ενοίκια (από 1/1/2015)
•          Θα πληρώνεται ΕΝΦΙΑ ακόμη για 1 ευρώ φόρο: Προηγούμενο όριο 5 ευρώ
•          Συμπληρωματικός φόρος ΕΝΦΙΑ: Στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα

Κατασχέσεις για φοροδιαφυγή-ανακριβείς δηλώσεις:

Μετά τον Τρίτο Πόλεμο


Του Γιάννη Μακριδάκη

Βαδίζουμε ολοταχώς προς την παγκοσμιοποιημένη καπιταλιστική σοβιετία. Από τον αντίστροφο δρόμο όμως. Όχι με την κρατικοποίηση των επιχειρήσεων αλλά αρχικά με τη μετατροπή των κρατών σε επιχειρήσεις, και τελικά με την αντικατάστασή τους από τις ικανότερες να διαχειριστούν ανθρώπινο δυναμικό και φυσικούς πόρους πολυεθνικές.

Τα κράτη ως οντότητες θα υφίστανται πλέον για λόγους τυπικής διοικητικής διαίρεσης, επίσης για διατήρηση του πολύ χρήσιμου, ιδίως όταν τεχνηέντως διαστέλλεται σε καιρούς κρίσεων, εθνικοπατριωτικού αισθήματος ενός ικανού να διεγείρει τα συντηρητικά ένστικτα των κοινωνιών ποσοστού απαιδεύτων, και, τέλος, για τον προσεταιρισμό μέσω χρηματισμού, με λεφτά φυσικά των φορολογούμενων πολιτών, μιας στρατιάς πολιτικών, στρατιωτικών, δικαστικών, αστυνομικών, ελεγκτικών και θρησκευτικών υπηκόων της νέας τάξης.
Ο καπιταλισμός δηλαδή, ως ο μεγάλος αδελφός που απέμεινε μόνος στον κόσμο μετά από τον θάνατο του σοβιετικού μοντέλου, δείχνει πλέον ότι έχοντας μπλέξει απόλυτα μέσα στις αντιφάσεις του δεν έχει άλλες επιλογές, παρά να μεταλλαχθεί τελικά σε υβρίδιο με διακριτά επ’ αυτού τα χαρακτηριστικά του νεκρού αδερφού του.