Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Το σχέδιο υπαγωγής της Ελλάδας στα Μνημόνια της ντροπής και της γενοκτονίας

Η επιστημονική ανεντιμότητα της μονοπρόσωπης προεδρικής ΕΛΣΤΑΤ

Γράφουν η Ζωή Γεωργαντά και ο Νικόλαος Λογοθέτης

Είναι πέραν πάσης φαντασίας οι στατιστικές ταχυδακτυλουργίες με τα δημόσια έσοδα και δαπάνες του 2009 που αποκάλυψε η εφημερίδα Real News της 14ης Ιουλίου 2014, βασιζόμενη στην απόρρητη έκθεση που της παρέδωσαν έντιμοι επιστήμονες του ελληνικού δημόσιου τομέα. Γίνεται πλέον ολοφάνερο το σχέδιο υπαγωγής της Ελλάδας στα Μνημόνια της ντροπής και της γενοκτονίας της ελληνικής πληθυσμιακής οντότητας, το οποίο υλοποιήθηκε από την κυβέρνηση Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου και συνεχίζεται από την κυβέρνηση Σαμαρά, χρησιμοποιώντας έναν υπάλληλο του ΔΝΤ, που τον τοποθέτησε ως πρόεδρο του πιο σημαντικού δημόσιου Οργανισμού, της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, την οποία μετονόμασαν σε ΕΛΣΤΑΤ.

Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε την αλήθεια των υπολογισμών της Έκθεσης, η πρόσβαση στην οποία –μεταξύ άλλων δεδομένων- μας είχε απαγορευτεί. Άλλωστε, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών μας ενημέρωναν τότε ότι αυτό που γινόταν με το έλλειμμα του 2009, κατόπιν εντολών του επιτελείου του τότε υπουργού Οικονομικών, μπορεί να συνοψιστεί με τα δικά τους λόγια στο «τράβα από δω, τράβα από κει», προκειμένου να ξεχειλώσουν και να φουσκώσουν το έλλειμμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Είναι μία ιστορία απίστευτη και όμως αληθινή.

Το Παγκόσμιο Ντόμινο της Εντροπίας

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Το μεγάλο στρατηγικό ερώτημα τώρα, μετά το δημοψήφισμα και την επανένωση της Κριμαίας με την Ρωσία, είναι αν θα τολμήσουν οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. να προχωρήσουν σε μια στρατηγική αναμέτρηση κατά του Πούτιν που θα μπορούσε να οδηγήσει σε γενικευμένη, ακόμα και θερμοπυρηνική, αναμέτρηση ή θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διπλωματικής εκτόνωσης, έστω προς το παρόν.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, τόσο στην Ουάσιγκτων όσο και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι αποφάσεις δεν οδηγούνται από τέτοιες φωνές της λογικής.
Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά σχολίασε το επίσημο κινεζικό πρακτορείο XINHUA, η Δύση, δηλαδή οι ελίτ των ΗΠΑ και της Ε.Ε., που προκάλεσαν το χάος «δεν έχουν ούτε την ικανότητα ούτε την σοφία να το διορθώσουν»! Αν η κινεζική εκτίμηση αποδειχθεί σωστή, τότε θα φθάσουμε στο σημείο χωρίς επιστροφή στην ιστορία της ανθρωπότητας στο άμεσο μέλλον.

Η κινητήρια δύναμη πίσω από  την σοβούσα παγκόσμια αναμέτρηση είναι το γεγονός ότι το Ευρω-Ατλαντικό χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι αμετάκλητα χρεωκοπημένο και πρέπει να ανοίξουν νέες λεωφόροι πλιάτσικου χωρίς καθυστέρηση. Παράλληλα, ο βασικός στόχος της Ουάσιγκτων είναι να εγκαταστήσει πυραυλικές βάσεις στα σύνορα της Ρωσίας με την Ουκρανία και να αποστερήσει την Ρωσία τόσο από τις ναυτικές βάσεις της στην Μαύρη Θάλασσα όσο και από τις στρατιωτικές βιομηχανίες της στην Ανατολική Ουκρανία.

Καλώς τα παιδιά τα ευαίσθητα

Του Καρτέσιου

Όλο το διαδίκτυο είναι γεμάτο με φωτογραφίες ομαδικών τάφων Εβραίων – κι ας μην ήταν όλοι Εβραίοι – που ξεκληρίστηκαν από τους Ναζί. Γεμάτο με φωτογραφίες από σκελετωμένα πτώματα στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Από πρόσωπα που πάνω τους δεν έχει απομείνει τίποτα εκτός από δύο τεράστια μάτια που χωράνε όλη την απόγνωση του κόσμου μέσα στο Νταχάου. Αυτές οι φωτογραφίες βραβεύθηκαν, επιβραβεύθηκαν, κρίθηκαν πολιτικά ορθές και γεμίζουν μέχρι και σήμερα την καθημερινότητά μας στον αγώνα ενάντια στο νεοναζισμό.

Όταν έπεσαν οι Δίδυμοι Πύργοι, οι οθόνες σε όλο τον κόσμο γέμισαν με εικόνες νεκρών, με ανθρώπους που έπεφταν από τα γραφεία τους, γυρίστηκαν ντοκυμαντέρ για τους νεκρούς ήρωες πυροσβέστες και αστυνομικούς, γυρίστηκαν συγκινητικές ταινίες για τις ζωές τους και το τέλος τους, το διαδίκτυο γέμισε με τα σπαρακτικά τελευταία τηλεφωνήματα των θυμάτων λίγο πριν σκοτωθούν. Όλα αυτά βραβεύθηκαν, επιβραβεύθηκαν, κρίθηκαν πολιτικώς ορθά και γεμίζουν μέχρι και σήμερα την καθημερινότητά μας στον αγώνα ενάντια στην τυφλή τρομοκρατία με θύματα αθώους πολίτες.

Ο Πατριωτικός Δημοκρατικός Πόλος


Επιμέλεια Λεωνίδα Αποσκίτη

Άμεση ανάγκη η συγκρότησή του για τη νίκη των αντιμνημονιακών δυνάμεων
Συνέντευξη** της ψυχολόγου Ευγενίας Σαρηγιαννίδη, στελέχους της Πυρικαύστου Ελλάδας και Υποψηφίου Ευρωβουλευτού με το ψηφοδέλτιο των ΑΝ.ΕΛ.

Ένα μήνα μετά τις Ευρωεκλογές, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων και η αποτίμηση των εξελίξεων δείχνουν ότι δεν θα αργήσουμε να οδηγηθούμε στις κάλπες, αυτή την φορά σε εθνικές εκλογές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που θα είναι πιθανόν πρώτο κόμμα, δεν δείχνει ακόμα να έχει την απαραίτητη δυναμική τής αυτοδυναμίας λόγω των εσωτερικών του αντιφάσεων και της έλλειψης ενός καθαρού πατριωτικού, ενωτικού λόγου. Το πολιτικό μνημονιακό σύστημα και οι τραπεζίτες γνωρίζουν καλά τις αδυναμίες του αντιμνημονιακού χώρου και προσπαθούν να εξουδετερώσουν τον εν δυνάμει αντίπαλό τους τής αριστεράς, αφ’ ενός περιορίζοντάς τον μέσα στα πλαίσια του ευρώ και, αφ’ ετέρου στήνοντας «μαγαζάκια» κεντροαριστεράς ώστε να τον σύρουν σε συγκυβέρνηση. Μέσα σ’ αυτό το τακτικό πλαίσιο εντάσσεται και η προσπάθεια διάλυσης των ΑΝ.ΕΛ. έτσι ώστε να μην υπάρχει άλλο αντιμνημονιακό στήριγμα που να δώσει στον ΣΥΡΙΖΑ την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Είναι φανερό, λοιπόν, ότι, με δεδομένο αυτό το πολιτικό περιβάλλον και σίγουρη την απροθυμία του ΚΚΕ για οποιαδήποτε εκλογική συνεργασία, αναδύεται σε μεγάλο ζήτημα η άμεση συγκρότηση ενός Πατριωτικού Μετώπου απ’ όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις εκτός ΣΥΡΙΖΑ, που καλύπτουν το φάσμα από τα όρια της λαϊκής δεξιάς μέχρι την αριστερά των κινημάτων που αναδείχτηκαν στις πλατείες και στο Σύνταγμα το 2011. Είναι η αναγκαία και ικανή συνθήκη για να υπάρξει με σιγουριά αντιμνημονιακή κυβέρνηση μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές... Αλλιώς, όπως δείχνει η ιστορία, όταν δεν νικάει η επανάσταση, επικρατεί η αντεπανάσταση.

"Εγώ την δουλειά μου κάνω"...

Η είδηση είναι ήδη γνωστή και παραμένει ανατριχιαστική: η Ευτυχία Ποποδάκη, άτομο που έπασχε από τετραπληγία επί δώδεκα χρόνια και έμενε στην ζωή με μηχανική υποστήριξη, κατέληξε λίγο πριν κλείσει τα 56 της χρόνια επειδή της έκοψαν το ρεύμα. Η Ευτυχία πέθανε επειδή δεν μπορούσε να πληρώσει έναν λογαριασμό οκτακοσίων ευρώ στην ΔΕΗ...

Δεν θα σπεκουλάρω πάνω σ' αυτή την είδηση. Δεν θα εκμεταλλευτώ ένα από εκείνα τα μακάβρια γεγονότα, που αποτελούν βούτυρο στο ψωμί κάθε σχολιογράφου τής κακιάς ώρας. Δεν θα πουλήσω φτηνή εξυπνάδα, σχολιάζοντας το σουρρεαλιστικό γεγονός ότι, λίγο μετά τον θάνατο της Ευτυχίας, η ΔΕΗ έσπευσε να επανασυνδέσει το ρεύμα υπό τα μενανδρικώς ειρωνικά χειροκροτήματα των γειτόνων. Σκοπός αυτού του σύντομου σημειώματος είναι άλλος: να εκφράσει την αηδία μου για το γνωστό ηλίθιο τσιτάτο-δικαιολογία "εγώ κάνω την δουλειά μου".

Το ρεύμα τής Ποποδάκη δεν κόπηκε από μόνο του. Κάποιος υπάλληλος κάποιας εταιρείας πήγε και το έκοψε. Κατά πάσα πιθανότητα, ήξερε σε ποιον κόβει το ρεύμα και δεν χρειαζόταν και πολύ μυαλό για να καταλάβει τι θα ακολουθούσε ή, έστω, τι υπήρχε φόβος να ακολουθήσει. Βέβαια, η εντολή τής διακοπής δόθηκε από κάποια απρόσωπη υπηρεσία και επ' αυτού δεν υπάρχει καμμιά αντίρρηση. Όμως, η ουσία είναι ότι κάποιο συγκεκριμένο χέρι έκοψε το ρεύμα. Κι αυτό το χέρι όφειλαν εκείνοι που το πήραν χαμπάρι, να το κόψουν στεγνά από τον αγκώνα. Όσο κι αν ο κάτοχος αυτού του χεριού ισχυριζόταν "εγώ την δουλειά μου κάνω" ή "εγώ εντολές εκτελώ".

Η φασιστική χούντα Η.Π.Α.-Ε.Ε. του Κιέβου προχωρά ακάθεκτη


Του Δημήτρη Πατέλη

ΥΠΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΩΓΜΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΟΥ "ΝΟΜΟΤΑΓΟΥΣ" ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ( Κ.Κ.ΟΥ.)

Φόβος και τρόμος για κάθε ίχνος κριτικής & αντιφρονούντων στο Κίεβο και σ' όλη την Ουκρανία.
Κάθε άλλη άποψη από την επίσημη φασιστική, είναι "έργο πρακτόρων, αντεθνικών & αντι-Ε.Ε. προδοτών, μισθοφόρων της Μόσχας και του Πούτιν", των "μοσχοβιτών" που είναι "υπάνθρωποι, Colorado σκαθάρια προς εξόντωση". Αυτή είναι η επίσημη ιδεολογία και ορολογία του Κιέβου.

Χθες απεβλήθη για 3 ημέρες από τη βουλή, για αναφορά σε "πόλεμο της κυβέρνησης εναντίον του λαού" ο μετριοπαθής βουλευτής του πρώνην κόμματος των περιφερειών Νικολάι Λεβτσένκο.  Σε μιαν ακόμα συμβολική τρομοκρατική πράξη, σήμερα το πρωί η ακροδεξιά πλειοψηφία της Βουλής (Βερχόβναγια Ράντα) με επικεφαλής τους φασίστες τραμπούκους του κόμματος "Σβομπόντα" ("Ελευθερία"...), πέταξε έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων με προπηλακισμούς τον αρχηγό της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κομμ. Κόμματος Πέτρο Σιμονένκο.

Αφορμή ήταν η αναφορά του τελευταίου σε "εξολόθρευση από τις ουκρανικές δυνάμεις πολιτών στην εμπόλεμη ζώνη για την εκμετάλλευση οργάνων τους προς μεταμόσχευση".
Όλα τα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΚΚΟΥ εγκατέλειψαν τη Βουλή χωρίς κανένα σχόλιο. Χθες με 232 ψήφους η Βουλή ενέκρινε τροπολογία του Κανονισμού που επιτρέπει τη διάλυση του ΚΚΟΥ. Την τροπολογία υπέγραψε ο πρόεδρος της Ουκρανίας και όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ, μετά την δημοσίευσή της αύριο τίθεται σε ισχύ και διαλύεται η κοινοβουλευτική ομάδα των κομμουνιστών.
Προς γνώση και συμμόρφωση σε όλη την επικράτεια του Ευρωατλαντικού άξονα...

Δημοκρατία με ματωμένη Γάζα στα μάτια

Του Απόστολου Λυκεσά*

«Ναι, αλλά στο Ισραήλ έχουν μια ισχυρή δημοκρατία» είναι το τελευταίο επιχείρημα που επικαλούνται όσοι ψάχνουν ακόμη μια δικαιολογία για την κτηνωδία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Γάζα. Κι εμείς γιορτάζουμε μέσα στην κατήφεια τα σαραντάχρονα της καθημαγμένης μας δημοκρατίας. Κάθε τριάντα δευτερόλεπτα πέφτει μια βόμβα στην Γάζα. Κάθε μέρα στην Ελλάδα έχουμε 4000 κατασχετήρια. Ο έλληνας πρωθυπουργός με άρθρο του σε εφημερίδα ανακοινώνει το τέλος του κρατισμού. Αφού πρώτα φρόντισε να στελεχώσει το Μουσείο της Ακρόπολης με ανθρώπους από την εκλογική του περιφέρεια. 

Το σκέλεθρο της δημοκρατίας καλυμμένο από γάζες διαφημίσεων. Η δημοκρατία του Ισραήλ φιλεύσπλαχνη προειδοποιεί με μια κροτίδα ότι σε τρία λεπτά το σπίτι σου πρόκειται να εξαερωθεί από έναν πύραυλο. Προλαβαίνεις να πάρεις τα παιδιά και μια κουβέρτα, να πας παραδίπλα και να δεις το θέαμα. Η δημοκρατία στην Ελλάδα σε ενημερώνει ότι άμα χρωστάς σε τράπεζα ή σε ασφαλιστικό ταμείο και δεν μπορείς να πληρώσεις μπορείς να πάρεις τα παιδιά και μια κουβέρτα και να πας κάτω από μια γέφυρα ή στο πάρκο καλύτερα και να δεις την εγκατάσταση των νέων ιδιοκτητών. Το Ισραήλ προειδοποιεί ότι αν όλοι οι κάτοικοι της Γάζας φύγουν κανένας δεν θα πάθει τίποτα. Το που θα πάνε είναι μια λεπτομέρεια για την οποία η Δημοκρατία είναι αδιάφορη γιατί δεν είναι δικό της πρόβλημα. Παιδιά κομματιάζονται από βόμβες καθώς έπαιζαν στην παραλία της Γάζας. Η δημοκρατία πρέπει να πάρει τα μέτρα της.

Γαμώ την κοινωνία μου...


Του Καρτέσιου

Όταν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απεργούσαν και γινόταν καμιά δίωρη διακοπή ρεύματος, οι κυβερνήσεις με τα ΜΜΕ ούρλιαζαν για την απανθρωπιά των απεργών απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και το κοινωνικό σύνολο ούρλιαζε για το πεπόνι του που δε θα κρύωνε στο ψυγείο. Τώρα που η κυβέρνηση δολοφονεί «ευάλωτους» προπονώντας μας για την ιδιωτική αντίληψη περί παροχής ρεύματος, η κοινωνία δροσίζεται χαλαρά με το κρύο πεπόνι της.

Όταν οι διαπλεκόμενοι γκαβοδήμαρχοι ανά την επικράτεια χάριζαν τις αμμουδιές του τόπου τους στους κουμπάρους τους για να στήσουν μπιτσόμπαρα με μπίτια πάνω στο κύμα, η κοινωνία με περηφάνια τα γέμιζε συμμετέχοντας στην ατελείωτη πασαρέλα αποτρίχωσης και γράμμωσης. Τώρα που οι παραλίες θα πουληθούν στα μεγαλοσυμφέροντα κάποιοι ελπίζουν ότι αυτή η κοινωνία θα αντιδράσει. Γιατί να αντιδράσει; Και τώρα 10 ευρώ πληρώνει για να πατήσει άμμο και αύριο 10 ευρώ θα πληρώνει. Ευάλωτοι στη μαλακία. Εδώ και καιρό.

Όταν αποκαλύπτεται ότι αυτή «η κοινωνία που στενάζει» ακούμπησε το 2013 σε ΟΠΑΠ, Καζίνο, Κρατικά Λαχεία και ιπποδρομίες 5,49 δισ. ευρώ και άλλα τόσα σε παράνομο τζόγο, γιατί να τη νοιάξει αν δίπλα της κάποιος ψοφάει από την πείνα; Γιατί να τη νοιάξει αν «το φαινόμενο του παράνομου τζόγου θα παταχθεί μέσω των νόμιμων παιχνιδομηχανών που θα εγκαταστήσει εντός του 2014 ο ΟΠΑΠ», τουτέστιν ο ευσυγκίνητος Μελισσανίδης; Αυτή η κοινωνία βάφτισε ελπίδα τον τζόγο και τζογάρει τον κώλο της νυχθημερόν, σιγά μην τη νοιάξει ποιος θα τον κερδίσει.

E.ΠΑ.Μ.:Σαράντα χρόνια τουρκικής κατοχής στην Κύπρο

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Σαράντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή στην μαρτυρική Κύπρο, καταγράφουν το ζοφερό μέλλον, τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας, όσο και του ευρύτερου ελληνικού εθνοχώρου. Σαράντα χρόνια ενδοτισμού και υποχωρητικότητας, σαράντα χρόνια προδοτικών προσκολλήσεων στα νατοϊκά συμφέροντα και επιδιώξεις, δεν θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν την Κύπρο μας στο σημερινό αδιέξοδο. Και δεν έφταναν όλα αυτά, ήρθαν και οι δανειακές συμβάσεις και τα μνημόνια να βάλουν και την οριστική ταφόπλακα. Ας μην απατόμαστε. Η εθνική μας επιβίωση βασίζεται σε τρείς βασικούς πυλώνες: Άμυνα, Οικονομία, Ενεργειακό. Όσο επιτρέπουμε στις ξένες δυνάμεις να ελέγχουν αυτούς τους πυλώνες, τόσο αποδυναμώνεται κάθε δυνατότητα αντίστασής μας στην διζωνική-δικοινοτική «λύση». Όσο επιτρέπουμε στις προδοτικές κυβερνήσεις μας (σε Ελλάδα και Κύπρο) να μας γονατίσουν οικονομικά ΤΕΛΕΙΩΝΕΙ κάθε δυνατότητα αντίστασης. Η διζωνική θα μας επιβληθεί και σε διάστημα λιγότερο της μιας γενεάς η Κύπρος θα αφομοιωθεί από την Τουρκία. Ακριβώς όπως έγινε και με τον Ελληνισμό της Μικράς  Ασίας.

Αυτόν ακριβώς τον στόχο εξυπηρετούν τα μνημόνια. Την αποδυνάμωση κάθε δυνατότητας του ελληνισμού να προστατέψει τα εθνικά του δικαιώματα. Τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Κύπρο. Χωρίς οικονομική άνεση, οι δυνατότητες του Κράτους για συμβατικές μορφές αμυντικής θωράκισης, καταποντίζονται. Μαζί τους και η ενεργειακή μας αυτάρκεια και η Άμυνα της χώρας.

Της αξιολόγησης το κάγκελο!


Την άποψή μας για τη νεοφιλελεύθερη εμμονή της μέτρησης, αξιολόγησης και κατάταξης των πάντων, όσων μπορούν και όσων αντικειμενικά δεν μπορούν να καταταχθούν σε αμερόληπτες ιεραρχικές δομές, την έχουμε  εκφράσει πολλάκις και δεν θα την επαναλάβουμε.

Επί του παρόντος όμως, μιας και η επικείμενη εξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων βρίσκεται ήδη στο προσκήνιο ας δούμε από πιο κοντά περί τίνος πρόκειται. Τι γνωρίζουμε όμως; Ελάχιστα, όχι γιατί μάς το κρύβουν, αλλά γιατί δεν υπάρχει και τίποτε συγκεκριμένο να γνωρίσουμε. Πέρα από πυρέσουσσες παραθυράτες αντιπαραθέσεις για το αν η αξιολόγηση οδηγεί ή όχι σε απολύσεις, αντιπαράθεση για το φύλο των αγγέλων τελικά, γιατί η συγκυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο σ' αυτή τη φάση να το παραδεχτεί, και γιατί η αντιπολίτευση δεν έχει κανένα σημάδι που να το αποδεικνύει, τίποτε επί της ουσίας δεν έχει λεχθεί, για το ποιος δηλαδή θα αξιολογεί και για το ποια θα είναι τα κριτήρια της αξιολόγησης, τα οποία και αποτελούν την πεμπτουσία της αξιολογητικής διαδικασίας.

Το μόνο που γνωρίζουμε είναι μια τεχνική προσέγγιση, αυτή της ποσόστωσης, η οποία όμως αν το καλοσκεφτούμε δεν δείχνει τίποτε άλλο παρά την δυσπιστία των εισηγητών στην εγγυρότητα της αξιολόγησης γενικά, ανεξάρτητα από κριτήρια, μιας και αυτά δεν έχουν ακόμα θεσπιστεί και τα οποία μπορεί να είναι τα οποιαδήποτε.

Τι συμβαίνει στην Παλαιστίνη; Μια συζήτηση με τον Ά. Χατζηστεφάνου

Όσο οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στην Παλαιστίνη, χιλιάδες άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους σε ολόκληρο τον κόσμο για να διαμαρτυρηθούν. Οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 640 και η Άγκελα Μέρκελ σπεύδει να υπερασπιστεί "το δικαίωμα στην αυτοάμυνα που έχει το κράτος του Ισραήλ". Άλλοι μιλούν για κύκλο αίματος παίρνοντας ίσες αποστάσεις από το Ισραήλ και από την Παλαιστίνη. Είναι όμως έτσι τα πράματα; Τι θέλει να πετύχει η επιτιθέμενη πλευρά και ποια είναι η στάση της Ελληνικής κυβέρνησης. Πως σχετίζονται τα χρήματα για πολεμικές δαπάνες με την στάση της Γερμανίας; Συνομιλούμε για αυτά και ακόμα περισσότερα με τον Δημοσιογράφο και συγγραφέα Άρη Χατζηστεφάνου. Στην παρουσίαση της εκπομπής ο Σταύρος Πανούσης και ο Χρήστος Αβραμίδης.

 

Ευρωπαϊκό έγκλημα εκ προμελέτης το κλείσιμο της ΕΒΖ

Του Λεωνίδα Βατικιώτη
 
Οργή σε όλη την Ελλάδα προκάλεσε η απόφαση της διοίκησης της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης να κλείσει τα δύο από τα τρία εναπομείναντα εργοστάσια ζάχαρης, στις Σέρρες και την Ορεστιάδα. Η απόφαση της διοίκησης, κατόπιν εισήγησης της «εθνικής μας» εταιρείας συμβούλων Κάντορ που κάλυψε τεχνοκρατικά μια ειλημμένη απόφαση, έγινε δεκτή με αγανάκτηση, παρότι δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία, λόγω των καταστρεπτικών αποτελεσμάτων που θα έχει για δεκάδες χιλιάδες οικογένειες. Το κλείσιμο των δύο εργοστασίων, που δείχνει πόσο κενές περιεχομένου και παραπλανητικές είναι οι μεγαλοστομίες περί «success story», «επιστροφής στην ανάπτυξη» κι άλλα τέτοια που δεν αφήνει ευκαιρία να πέσει κάτω και να μη τα ξεστομίσει ο πρωθυπουργός, θα αυξήσει περαιτέρω την ανεργία, θα οξύνει την τάση εγκατάλειψης του Έβρου και θα επιτείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Παρόλα αυτά θα έχει και κερδισμένους: Τους Γερμανούς και Γάλλους βιομηχάνους που θα καλύψουν τάχιστα το κενό της ΕΒΖ.

«Για να κατανοήσουμε τι οδήγησε στην απόφαση για το κλείσιμο των δύο εργοστασίων της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πρέπει να πάμε αρκετά χρόνια πίσω, στο 2006. Εκείνη την χρονιά στο πλαίσιο της επαναδιαπραγμάτευσης του κανονισμού ζάχαρης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η ελληνική κυβέρνηση, με υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τον Ευ. Μπασιάκο, προέβη σε μια καταστροφική διαπραγμάτευση που ως αποτέλεσμα είχε να μειωθεί η ελληνική ποσόστωση στην παραγωγή ζάχαρης σχεδόν στο μισό: Από 320.000 τόνους ζάχαρης, στους 158.000 τόνους», αναφέρει στα Επίκαιρα ο Πέτρος Χασανίδης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου των εργαζομένων στην ΕΒΖ.

Γιατί αποσύρουν τις Τέχνες από τα σχολεία;

Τα σύγχρονα σχολεία θα είναι χωρίς ζωγραφική και μουσική; Θα είναι χωρίς συνδυαστική σκέψη και φαντασία; Οι καθηγητές καλλιτεχνικών φιλοξενούνται στο στούντιο της Ελεύθερης ΕΡΤ και μιλούν για το πρόβλημά τους. Μιλούν για το γκρίζο σχολείο που ετοιμάζεται από την κυβέρνηση και τις...διαφαινόμενες απολύσεις. Σημειώνουν επίσης ότι μόνο όποιθος έχει χρήματα θα μπορεί να κάνει Σχέδιο και άλλα αντικείμενα τα οποία άλλωστε εξετάζονται και πανελλαδικά. Στην παρουσίαση της εκπομπής Zona Rosa , ο Σταύρος Πανούσης και ο Χρήστος Αβραμίδης.

Ματωμένα νήματα

 
Ήτονε βρεγμένα τα νήματα, παιδί μου.
με μια ολιά δάκρυα,ε...και μ’ όνειρα
κι άλλες φορές μ’ αναστεναγμούς.
Διπλούς, παιδί μου.
Κι ήφτιαχνα αναμεσώς τους
πρίγκιπες και ήλιους
και μελισσούλες
και λουλούδια, τση φαντασίας μου...μη θαρρείς
μα μορφοσυγυρισμένα και πλουμιστά.

Μα το χειρότερο ήτανε,
που μάνα μη το ζήσει,
οντές τα νήματα ματώσανε από το αίμα
του Κωσταντή.
Που μου τον εσκοτώσανε, παιδί μου,
άδικα των αδίκω.
Για αντίποινα λέει.
Κι ήτονε δέκα χρονών κοπέλι.
Κι ήκατσα γω μπρος!!!
Ήντα θαρρείς…;;
Μα δεν εθέλανε εμένα.
Τον Κωνσταντή μου θέλανε.
Τότεσας ήφτιαχνα κιλίμια.
Κι ήκλαιγα ολημερήσιως τση μέρας.
Κι ο πρίγκηπας Γεώργιος πάνω στ άλογο
ήτονε ίδιος ο Κωνσταντής μου.

Ξεκίνησε η εν πλω διαμαρτυρία ανοιχτά της Κρήτης


Ξεκίνησε από τα Χανιά το ταξίδι του στολίσκου ακτιβιστών που εναντιώνονται στην υδρόλυση χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο - Θα επιχειρήσουν να προσεγγίσουν το Cape Ray που βρίσκεται ανοιχτά της Κρήτης.

Δεκάδες ακτιβιστές, περίπου 36 άτομα - μεταξύ των οποίων πολλοί που συμμετείχαν στην αποστολή Καράβι για την Γάζα - δημοσιογράφοι, εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και μέλη του Παγκρήτιου Συντονιστικού κατά των Χημικών θα ταξιδέψουν περίπου 48 ώρες, έτσι ώστε μετά από 400 μίλια να πλησιάσουν το Cape Ray.

Το ταξίδι θα πραγματοποιήσουν με 3 σκάφη. Το ένα είναι ο «Άγιος Νικόλαος», το ιστορικό καΐκι που έσπασε τον αποκλεισμό της Γάζας τον Αύγουστο του 2008 με την διεθνή τότε αποστολή του Free Gaza Movement και με το συμβολικό όνομα “S.S. Liberty”.

Μέλη της πρωτοβουλίας και του Ανοιχτού Συντονιστικού Χανίων καθώς και από άλλες χώρες, εργάζονται για να προετοιμάσουν το καΐκι για το πολυήμερο ταξίδι.