Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

Είναι αλήθεια ότι η κυβέρνηση προέβει σε swaps 49,4 δις τους πρώτους δυο μήνες;


Tου Δημήτρη Καζάκη


Η κυβέρνηση Τσίπρα αναγκάστηκε να προβεί σε 49,4 δις σε swaps από τη Γενική Κυβέρνηση τους πρώτους δυο μήνες για να πληρώσει μισθούς και συντάξεις. Αυτό δήλωσε ο Πέτρος Μηλιαράκης, νομικός σύμβουλος της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην εκπομπή Αντι-Θέσεις του Γιώργου Σαχίνη στο Κρήτη TV.

Δεν γνωρίζω αν αυτή η δήλωση ευσταθεί, δηλαδή αν όντως έκανε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση. Αν όμως αληθεύει μιλάμε για έγκλημα καθοσιώσεως καθότι τα swap αυτά αφορούν παράλληλες συναλλαγές, που γίνονται σε επιλεγμένα από τα πριν επενδυτικά κεφάλαια ή τράπεζες, εξωφρενικά επιτόκια, αμοιβές πάνω και κάτω από τραπέζι και φυσικά εμπράγματες εγγυήσεις. Δεν έχει κανείς παρά να θυμηθεί τα swap του Σημίτη με την Goldman Sachs.

Η κυβέρνηση οφείλει να εξηγήσει πειστικά και να αποκαλύψει το σύνολο των στοιχείων. Διαφορετικά ελέγχεται καθ' ότι τα swap αυτά δεν έγιναν για μισθούς και συντάξεις, αλλά γιατί το δημόσιο ταμείο λεηλατήθηκε προκειμένου να πληρωθούν οι δανειστές. Σημειώνουμε ότι τα swap δεν καταγράφονται στο δημόσιο χρέος κι έτσι η κυβέρνηση που τα συνάπτει μπορεί να κρύψει τουλάχιστον μέχρι τη λήξη τους.

Αν έκανε κάτι τέτοιο η κυβέρνηση Τσίπρα σημαίνει ότι αυτομάτως πρόσθεσε κοντά 50 δις ευρώ πρόσθετο αφανές δημόσιο χρέος σε μια ρημαγμένη από τους δανειστές χώρα. Χώρια το γεγονός ότι τέτοιες πρακτικές συνοδεύονται από ύποπτες συναλλαγές κερδοσκοπίας ανάμεσα σε πολιτικούς και ανάδοχες τράπεζες.

Πηγή:http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2015/03/swaps-494.html

Σημείωση ιστολογίου: Θαυμάστε την ευκολία μέ την οποία διαψεύδει την πληροφορία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, αλλά και την αντιμετώπιση του θέματος απο τον "δημοσιογράφο" Νίκο Χατζηνικολάου...Αίσχος...