Κυριακή 30 Απριλίου 2017

Οι Τουρκο-Αλβανικές Σχέσεις


Απρίλιος 22, 2017. 19.42

Για την Τουρκία, η Αλβανία αποτελεί ένα σημαντικό στοιχείο στην εξωτερική πολιτική της στα Βαλκάνια. 

Εκτός από την παρουσιαζόμενη πολιτιστική και ιστορική εγγύτητα,  που είναι κατάλοιπα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, (π.χ. το Ισλάμ),   η Αλβανία έχει αυξημένη σημασία για την Τουρκία στη βαλκανική της πολιτική,  για μια ποικιλία σοβαρών ζητημάτων,  όπως γράφει το τούρκικο δημοσίευμα της «tuicakademi.org».

Η Αλβανία, βρίσκεται σε ένα καίριο  γεωγραφικό σημείο των Βαλκανίων που ενδιαφέρει την Τουρκία. 
Επιπρόσθετα,  η Τουρκία βλέπει την Αλβανία ως έναν αξιόπιστο εταίρο στο εσωτερικό της Χερσονήσου.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την ιστορική τους αρχή, που δεν είναι άλλη από την ίδια μοίρα των υπόλοιπων βαλκανικών λαών.

Ο αλβανικός λαός υποτάχθηκε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1517 και βρισκόταν υπό τον έλεγχο της  έως το 1912. 

Η Αλβανία εξεγέρθηκε με πρωτοβουλία διανοουμένων που βρήκαν την ευκαιρία να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της στις 10 Ιουλίου του 1913 και τα σύνορά της προσδιορίσθηκαν από τη Διάσκεψη του Λονδίνου και κατόπιν επικυρώθηκαν από τη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού. Η Αλβανία έγινε δεκτή ως ανεξάρτητη χώρα στην Κοινωνία των Εθνών το Δεκέμβριο του 1920. Έτσι, εγκρίθηκε η ανεξαρτησία της χώρας για δεύτερη φορά, ως συμβολή στη σταθερότητα της χώρας, αφού εξασφαλίστηκαν τα σύνορά της και έφεραν την ειρήνη με τους γείτονες.

Η Σερβία μεταφέρει στρατεύματα στο νότο

«Ο σερβικός στρατός σε επιφυλακή, άρματα μάχης μεταφέρονται στο Πρέσεβο»

Απρίλιος 29, 2017. 20:18

Μετά τις δηλώσεις του προέδρου της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς ότι η κατάσταση στη Σερβία είναι σταθερή και ειρηνική και ότι οι πολίτες θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς,  άρχισε μια μετακίνηση στρατιωτικών και αστυνομικών δυνάμεων στη νότιο Σερβία στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο και τα Σκόπια.

Η μετακίνηση αυτή έγινε μετά τα αιματηρά επεισόδια στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων, ενώ χθες το βράδυ το σερβικό κανάλι «rts.rs» ανέφερε ότι η Σερβία τίθεται σε ετοιμότητα μάχης.

Δημοσίευμα της αλβανικής μειονότητας στη νότια Σερβία, αναφέρει ότι σερβικά άρματα μάχης και στρατός μετακινείται στην Κοιλάδα του Πρέσεβο «όχι μόνο τη νύχτα αλλά και την ημέρα», όπως σημειώνει η ιστοσελίδα του Πρέσβο «preshevanews.com».

«Ο πρωθυπουργός και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξαντάρ Βούτσιτς, δήλωσε χθες το βράδυ ότι οι πολίτες της Σερβίας δεν πρέπει να φοβούνται.