Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2015

Συνέχιση του έργου της Επιτροπής Αλήθειας για το Χρέος συστήνει ο εμπειρογνώμονας του ΟΗΕ για το χρέος


Του Μωυσή Λίτση

Να συνεχιστεί το έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος που είχε συστήσει η πρώην πρόεδρος της Βουλής Ζ. Κωνσταντοπούλου, συνέστησε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας για τις επιπτώσεις του εξωτερικού χρέους στη άσκηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το Συμβούλιο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα τη χώρα μας.

 Ο κ. Μποχοσλάβσκι κληθείς να σχολιάσει στη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έδωσε για τα συμπεράσματα της επίσκεψής του στην Ελλάδα, την απόφαση του σημερινού προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση να καταργήσει την Επιτροπή Αλήθειας για το Χρέος, χαρακτήρισε την πρωτοβουλία της προηγούμενης προέδρου της Βουλής, «πολύ σημαντική και στο πλαίσιο αυτό συνιστώ να συνεχιστεί το έργο της».

Ο κ. Μποχοσλάβσκι άλλωστε έχει αναφορά στο ζήτημα της Επιτροπής στην έκθεση συμπερασμάτων και συστάσεων αναφορικά με την κρίση στην Ελλάδα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία θα υποβληθεί στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Στο κείμενο συμπερασμάτων λοιπόν ο κ. Μποχοσλάβσκι κάνει αναφορά στο έργο της Επιτροπής Αλήθειας για το Δημόσιο Χρέος, τη δημιουργία της οποίας είχε συστήσει και ο προκάτοχός του Σεφάς Λουμινά, [η σχετική έκθεση ΕΔΩ]  ο οποίος μετείχε και στην Επιτροπή. Αναφέρει χαρακτηριστικά: « Παρόλο που επήλθε πρόσφατα η διάλυση της εν λόγω Επιτροπής, πιστεύω ότι το έργο αυτό πρέπει να συνεχιστεί…».

Ελλ. Χρυσός: τα 15,3 εκ. πληρώθηκαν αλλά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επιβεβαίωσε ότι η Σύμβαση είναι παράνομη!


Η Ελληνικός Χρυσός το έχει αντιληφθεί οτι η ουσία της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την ορθότητα της οποίας επιβεβαίωσε προχθές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, είναι ότι η σύμβαση με την οποία πήρε τα Μεταλλεία Κασσάνδρας  το 2003 ήταν ΠΑΡΑΝΟΜΗ. Το αρμόδιο Υπουργείο δεν μπορεί ή δεν θέλει να το καταλάβει;
«Η εταιρεία εξακολουθεί να έχει τις επιφυλάξεις της για την βασιμότητα της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και εξετάζει την κατάθεση έφεσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την αναίρεσή της.»
Αυτό δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικός Χρυσός, εμφανώς δυσαρεστημένος και προβληματισμένος από την απόφαση. Το ζήτημα δεν είναι βέβαια τα 15,3 εκατομμύρια – τα οποία έχουν ήδη αποπληρωθεί και που είναι αμελητέο ποσό μπροστά στα δισεκατομμύρια που αναμένει να κερδίσει η εταιρεία από τη Χαλκιδική. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή:

Ετοιμάζουν ΕΟΖ για τους λαθρομετανάστες!


Ήρθε η ώρα η ανθρώπινη δυστυχία και ο πόνος  να μετατραπούν σε κέρδη των δανειστών 

Γράφει ο Γεωργίου Μιχαήλ 

Οι ελεύθερες οικονομικές ζώνες, γνωστές και σαν Ε.Ο.Ζ., είναι ένα θέμα που από τις πρώτες μέρες του πρώτου μνημονίου, το 2010, «χτύπησε την πόρτα» της Ελλάδας. Βρέθηκαν τότε πρόθυμες φωνές αιρετών, που έτρεξαν να ζητήσουν την μετατροπή των περιοχών τους σε Ε.Ο.Ζ. κι ας γνώριζαν πως ό,που υπήρξαν αυτές μόνο καταστροφή έφεραν, ενώ, λειτουργούσαν με ειδικό νομικό καθεστώς και εν πολλοίς αποτελούσαν μία ξεχωριστή γεωγραφική επικράτεια εντός της επικράτειας της χώρας που τις «φιλοξενούσε».

Πρόκειται για περιοχές απόλυτης καταισχύνης. Με ελάχιστα ανθρώπινα και πολιτικά δικαιώματα, οι πολίτες που κατοικούν εντός των ΕΟΖ, μετατρέπονται σε ανθρώπινη μάζα, χωρίς καμία αξία της ανθρώπινης ζωής, που με ελάχιστο κόστος παράγει υπέρογκο πλούτο, ενώ την ίδια στιγμή καταληστεύονται οι φυσικοί πόροι της περιοχής. Ειδικές Οικονομικές Ζώνες υπάρχουν και λειτουργούν –μέχρι τώρα- σε τριτοκοσμικές χώρες και από ότι δείχνουν οι σχεδιασμοί των πολυεθνικών (που πάντα συνοδεύονται από μελέτες «πρόθυμων ακαδημαϊκών»), η Ελλάδα έχει μπει στο στόχαστρο, προκειμένου κάποια γεωγραφικά της διαμερίσματα να μετατραπούν σε ανθρώπινα κολαστήρια που θα προσφέρουν απίστευτα κέρδη στις πολυεθνικές (συνήθως εμφανίζονται ως μέτριες επενδύσεις και στη συνέχεια καταλαμβάνουν με διάφορους τρόπους τον κενό χώρο της τοπικής πολιτικής εξουσίας) που δραστηριοποιούνται σε αυτές.

Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα ζητά την ελάφρυνση του χρέους με στόχο να δοθεί ώθηση στην συνολική ανάπτυξη στην Ελλάδα


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

ΑΘΗΝΑ/ΓΕΝΕΥΗ (8 Δεκεμβρίου 2015) - Έπειτα από πέντε χρόνια πολιτικών διαρθρωτικής προσαρμογής, οι δείκτες των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτιστικών δικαιωμάτων στην Ελλάδα δεν έχουν βελτιωθεί», δήλωσε ο Ανεξάρτητος Εμπειρογνώμονας των Ηνωμένων Εθνών για το εξωτερικό χρέος και τα ανθρώπινα δικαιώματα, Χουάν Πάμπλο Μποχοσλάβσκι, με την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στην υπερχρεωμένη χώρα.

Ο εμπειρoγνώμονας εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός ότι ένας υπολογιζόμενος αριθμός 2,5 εκατ. ανθρώπων είναι χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, και ότι οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας είναι συχνά υπερφορτωμένες για να εξασφαλίσουν την αποτελεσματική πρόσβαση στην ιατρική περίθαλψη.

«Τα δικαιώματα στην εργασία και την κοινωνική ασφάλεια βρίσκονται σε κατάσταση αποδιοργάνωσης» είπε ο Μποχοσλάβσκι, σημειώνοντας ότι η ανεργία των νέων παραμένει στο 47,9%, ενώ μόνο ένας στους δέκα εγγεγραμμένους ανέργους λαμβάνει ταμείο ανεργίας, ενώ εκατομμύρια δεν έχουν τη βασική κοινωνική ασφάλεια.»

Δημ. Καζάκης: Χρειάζεται ένα νέο Ε.Α.Μ. [18 Δεκεμβρίου 2013]

"...Ποτέ και κανένας ταξικός αγώνας δεν θα φτάσει στο απόγειό του, εάν η εργατική τάξη δεν θέσει το δικαίωμα της διεκδίκησης ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ..."
Κάρλ Μάρξ