Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Αντί Στεφάνου


Του Γιάννη Μακριδάκη

Αχάραγες εγέρσεις, ξυπνάς γι’ αυτό και μόνο, είναι η ένδειξη ότι κάτι σου συμβαίνει εξαιρετικό. Όπως ο έρωτας, γεμίζει το κεφάλι σου και δεν έχεις μυαλό για τίποτα παραέξω, γεμίζει την ψυχή σου, τη μέρα σου ολόκληρη και σε αιχμαλωτίζει.

Στο χωράφι έχει φουντώσει η ξινίθρα και απειλεί να πνίξει τα φυτά, αφού πηγαίνω εδώ και πολύν καιρό σαν κλέφτης, μονάχα το πρωί για να συλλέξω την τροφή μου και φεύγω, επιστρέφω γρήγορα στο κείμενο.

Σαν την κλωσσού, που σηκώνεται απ’ τ’ αυγά της για λίγα λεπτά, να ξεπιαστεί, να φάει και να δροσιστεί, ένστικτο αυτοσυντήρησης, μόνο αυτό την οδηγεί, και βέβαια το Χρέος της, κάθεται πάλι γρήγορα, ταμένη ως από μια προαιώνια Αποστολή να βγάλει τα πουλιά, να συνεχίσει τη ζωή.

Η Τέχνη δεν πτοείται απ’ όλα αυτά τα ανούσια της καθημερινότητας εντός του απαξιωμένου και πλάνου μας συστήματος, δεν επηρεάζεται διόλου απ’ την καθίζηση της αγοράς, από την οικονομική συμπίεση και ανέχεια, είναι υπεράνω αυτών, σε σύμπαντο παράλληλο, άχρονη και διαχρονική, κτήμα όλων των ανθρώπων

Η πρώτη ήττα


Του Σωτήρη Σιδέρη

Αν η επίσπευση των διαδικασιών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας αιφνιδίασε τον ΣΥΡΙΖΑ, η πρώτη ψηφοφορία με τις 160 ψήφους υπέρ του Σταύρου Δήμα και οι 135 κατά, αιφνιδίασαν την κυβέρνηση, αν δεν προκάλεσαν ήδη πανικό. 

Το Μέγαρο Μαξίμου διοχέτευε πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες ότι οι ψήφοι εκκίνησης θα ήταν πάνω από 165 και θα δημιουργούσαν μια δυναμική για τις επόμενες δύο που θα κορυφώνονταν στην τελευταία ψηφοφορία. Δεν είναι μόνο οι 160 υπέρ που αιφνιδίασαν δυσάρεστα την κυβέρνηση. Είναι και οι 135 κατά που ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτιμούσαν κομματικές πηγές, είναι σχετικά εύκολο για κάποιους από τους 5 βουλευτές που απουσίαζαν να ψηφίσουν υπέρ του κ. Δήμα. Είναι όμως μεγάλη η απόσταση από τους 135 που ψήφισαν κατά, οι 15 να μετακινηθούν.

Προφανώς το αρνητικό κλίμα για την κυβέρνηση το γνώριζε λίγες ώρες νωρίτερα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, γιατί μιλώντας την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ , επιχείρησε ουσιαστικά να αλλάξει τους όρους του παιχνιδιού αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο , η κυβέρνηση να συμφωνήσει σε ημερομηνία εκλογών με αντάλλαγμα την εκλογή προέδρου, ακόμη και αν αυτό σημαίνει την αντικατάσταση του Σταύρου Δήμα με άλλη, συναινετική υποψηφιότητα. 

Ρεμούλα υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Του Δημήτρη Καζάκη

Είκοσι χρηματοδοτούμενα από την ΕΕ αεροδρόμια στην Εσθονία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πολωνία και την Ισπανία έχουν δαπανήσει αχρεωστήτως μεγάλα ποσά των χρημάτων των φορολογουμένων της ΕΕ για πάνω από μια δεκαετία.

Μια έκθεση από την Τρίτη (16 Δεκεμβρίου) από το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε ότι € 255 εκατομμύρια - περισσότερο από το ήμισυ των κονδυλίων της ΕΕ που ελέγχθηκαν - πήγε σε περιττά έργα επέκτασης.

Έργα βιτρίνας σε μικρά περιφερειακά αεροδρόμια, κακής ποιότητας εποπτεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, χωρίς τοπικούς ελέγχους ποιότητας, και με υπεραισιόδοξες προβλέψεις αριθμού επιβατών είναι μεταξύ των άλλων στον κατάλογο των προβλημάτων που έχουν συμβάλει στο να στεγνώσουν τα δημόσια ταμεία σε περιόδους οικονομικής κρίσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία έλαβε μερικά από περιφρονητικά σχόλια των ελεγκτών, ...
είπε ότι σχεδιάζει να εισαγάγει «ριζοσπαστικές» αλλαγές για να χαλιναγωγήσει την κακοποίηση. Αυτό περιλαμβάνει νέες συνθήκες και τη διαδικασία επανεξέτασης της ποιότητας σε όλα τα νέα μεγάλα έργα. Σε ερώτηση από τους δημοσιογράφους γιατί αυτό δεν έγινε πριν, ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής είπε ότι αυτό συμβαίνει τώρα επειδή τα κράτη μέλη βρίσκονται σε συνομιλίες για να δημιουργηθεί μια νέα δομή για την καλύτερη κατανομή των περιφερειακών ενισχύσεων.

Η διαγραφή της διαγραφής του χρέους


Δεν υπάρχουν έξυπνες τεχνικές λύσεις για τη διαγραφή του χρέους

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΛΑΠΑΒΙΤΣΑ


Σπάνια φιλοξενώ κείμενα άλλων, όπως γνωρίζουν όσοι παρακολουθούν το μπλογκ μου. Σήμερα θα κάνω μια εξαίρεση γιατί, πρώτον, το θέμα της διαγραφής του χρέους έχει μεγάλη οικονομική, κοινωνική και πολιτική σημασία και, δεύτερον, ο Λεωνίδας Βατικιώτης ασχολείται συστηματικά με το ζήτημα ήδη από το 2010 και κατέχει πολλές πλευρές του.
Η πρόταση των Σωτηρόπουλου-Μηλιού-Λαπατσιώρα έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα. Από μόνη της δε συνιστά καινοτομία διότι, όπως ορθά αναφέρει ο Βατικιώτης, αποτελεί μια εκδοχή της πρότασης των Paris και Wyplosz. Και η τελευταία όμως δεν είναι στη ουσία παρά μια εκδοχή της πρότασης που είχαν νωρίτερα καταθέσει οι Buiter και  Rahbari, αλλά και ο De Grauwe και άλλοι.

Η ιδέα ότι η ΕΚΤ μπορεί να λειτουργήσει ως μηχανισμός επίλυσης του προβλήματος του ευρωπαϊκού χρέους στερείται βάσης στην πολιτική οικονομία. Από δε τεχνικής πλευράς δημιουργεί, αφ΄ενός, τον κίνδυνο να βρεθεί η ΕΚΤ σε θέση χρεοκοπίας για πολλά χρόνια και, αφ΄ετέρου, να μεταβιβαστούν απώλειες στις χώρες του κέντρου αναγκάζοντας την ΕΚΤ να λειτουργήσει στην ουσία ως δημοσιονομικός μηχανισμός.
Δεν είναι καθόλου παράδοξο ότι δεν υπήρξε πολιτική στήριξη για την πρόταση αυτή. Το πραγματικό παράδοξο είναι ότι μπορεί να εμφανίζεται τώρα με ριζοσπαστικό αριστερό μανδύα.

Η διαγραφή της …διαγραφής του χρέους

ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ ΒΑΤΙΚΙΩΤΗ

Πλήγμα στην προσπάθεια επιστημονικής τεκμηρίωσης και επιθετικής προβολής της θέσης για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημόσιου χρέους και στην αναγκαία συγκέντρωση πολιτικών και κινηματικών δυνάμεων που θα υπηρετήσουν αυτό το στόχο αποτελεί η επαναφορά από τις στήλες της Αυγής την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου της πρότασης των Σωτηρόπουλου – Μηλιού – Λαπατσιώρα για χρονική μετάθεση της αποπληρωμής του.