Τετάρτη, 13 Αυγούστου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (9) : Omαr Faruk Tekbilek-Why

Εκύκλωσαν αι του βίου με ζάλαι


Μια αυθεντική εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού είναι η αδιαμεσολάβητη επαφή με τη φύση. Οσο λίγο κι αν διαρκεί. Αρκεί μια στιγμή βύθισης στον τόπο, στη θάλασσα, στα βουνά, στα φρυγμένα σπαρτά· μια στιγμή μοναχικής ενατένισης, η νυκτερινή ακρόαση του τριζονιού και του γρύλλου, η βαθύτερη συναίσθηση της φθαρτότητας και του θαύματος.

Ναι, βοηθά το καλοκαίρι να νιώσουμε τη βαθύτερη ουσία της ζωής: την καταλαγή, την αρμονία, την αγάπη, την ήρεμη αποδοχή του άλλου μες στην παντοτινή δημοκρατία του θέρους. Ας είναι και κακόγουστη αυτή η δημοκρατία, δεν πειράζει· ο τόπος, η θάλασσα, το φως, περισσεύουν, τους χωράνε όλους.

Ναι, βοηθά ο μεσογειακός Αύγουστος των πλούσιων καρπών, της φωτοχυσίας, της Παναγίας. Το αισθάνεσαι καθώς βγαίνεις το σούρουπο στο προαύλιο εξοχικού ναού, μετά τον Εσπερινό και τον Παρακλητικό Κανόνα της Θεοτόκου. Ηχούν ακόμη στ’ αυτιά ο λυρισμός, η ταπεινωμένη αυτογνωσία, η ικεσία και το πάθος: Εκύκλωσαν αι του βίου με ζάλαι, ώσπερ μέλισσαι κηρίον, Παρθένε… Περιστάσεις και θλίψεις και ανάγκαι εύροσαν με, Αγνή, και συμφοραί του βίου… Και σε μεσίτριαν έχω, προς τον φιλάνθρωπον Θεόν, μη μου ελέγξη τας πράξεις ενώπιον των Αγγέλων…

Μπήκαν στο σπίτι οι οχτροί

by To Skouliki Tom

Εξαιρετικά θετική κρίνεται η γνωμοδότηση που εξέδωσε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), σύμφωνα με την οποία, οι εφοριακοί θα μπορούν να μπαίνουν στις κατοικίες ή τις επαγγελματικές έδρες των πολιτών για διενέργεια φορολογικών ελέγχων και αναζήτηση χρημάτων, χωρίς την παρουσία εισαγγελέα.

Οι εφοριακοί, εκτός από κομπιουτεράκια και χαρτοφύλακες, θα είναι εφοδιασμένοι με λοστούς και πολιορκητικούς κριούς για να κατεδαφίζουν τις πόρτες των σπιτιών όσων αρνούνται να τους ανοίξουν, οπότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να αφήνετε τις πόρτες σας ξεκλείδωτες και να τους περιμένετε από πίσω με μία καραμπίνα.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων, οι εφοριακοί θα κάνουν φύλλο και φτερό ντουλάπες, στρώματα και συρτάρια αναζητώντας χρήματα, ενώ σε περίπτωση που δε βρουν τίποτα θα πηδάνε τη γυναίκα του φορολογούμενου και θα βιάζουν τα παιδιά του μέχρι θανάτου.

Μάλιστα, η γνωμοδότηση προβλέπει ότι σε περίπτωση που στην κατοικία ή την επαγγελματική έδρα του φορολογούμενου δεν βρεθούν χρήματα ή αντικείμενα αξίας, το κτίριο θα ψεκάζεται με αέριο Zyklon B, οπότε κάθε ελληνικό σπίτι θα μετατραπεί σε ένα μίνι κρεματόριο, ώστε να εξαλειφθεί η φτώχεια και να επιβιώσουν μόνο οι πλούσιοι.

Ο ελλείπων κρίκος

Του Γιώργου Καραμπελιά

Είναι προφανές και πανθομολογούμενο πως η σαρωτική οικονομική και κοινωνική κρίση έχει ως συνέπεια μια εξίσου ή ίσως ακόμη περισσότερο βαθύτατη πολιτική κρίση του συστήματος. Μια κρίση που καθορίζεται από πολλές παραμέτρους και διαθέτει πολλαπλές συνιστώσες.

Α) Κατ΄ αρχήν μετατίθεται το κέντρο βάρους της εξάρτησης από τις ΗΠΑ προς τη Γερμανία. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια πλήρη υποκατάσταση, αλλά οδηγεί μάλλον σε συγκυριαρχία. Δηλαδή το παιγνίδι της εξάρτησης παύει να είναι μονοδιάστατα αμερικανοκεντρικό και αποκτά περισσότερους πόλους, γεγονός που δεν μπορεί παρά να αντανακλάται και στο εσωτερικό πολιτικό τοπίο.

Β) Η κρίση οδηγεί ή θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε αναδιάταξη και των οικονομικών πόλων ισχύος στο εσωτερικό της χώρας, όπου το κέντρο βάρους θα περάσει από τους εγχώριους «νταβατζήδες» στους εξωχώριους και κατεξοχήν τους Γερμανούς, καθώς και όσους συνδεθούν μαζί τους. Το αεροδρόμιο και ο ΟΤΕ άνοιξαν απλώς το δρόμο και ακολουθεί η ΔΕΗ, η ενέργεια, ακόμη και οι Τράπεζες.

Γ) Η αποδυνάμωση των εθνικών κεφαλαιοκρατικών ομίλων δεν συνεπάγεται μόνον την ενδυνάμωση του γερμανικού και ευρωπαϊκού κεφαλαίου, αλλά και εκείνη άλλων δυνάμεων όπως της Τουρκίας (το 2011 αποτέλεσε τον δεύτερο εξαγωγικό προορισμό της ελληνικής οικονομίας), της Ρωσίας και της Κίνας.

Ποντίκια στο τρόλει αρ. 12

ΣΗΜΕΙΩΣΗ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟΥ: Συμπληρώθηκε ένας χρόνος απο την δολοφονία του άτυχου Θανάση Καναούτη στό τρόλευ της γραμμής Περιστερίου... Ενα 18χρονο παιδί νεκρό επειδή δεν είχε εισητήριο....Ενα παιδί νεκρό για 1,40...Ενα παιδί νεκρό απο ένα Σύστημα που, κακά τα ψέματα, εμείς όλοι επιτρέψαμε να υπάρχει...Το τέρας που εκθρέψαμε με την ανοχή και την αδιαφορία μας, γυρίζει τώρα και μας "δαγκώνει"...
Οι "κεφαλοκυνηγοί" στα μέσα μαζικής μεταφοράς κυκλοφορούν ακόμα ελεύθεροι...και "κάνουν τη δουλειά τους"...Εμείς τι κάνουμε γιαυτό?

Αναδημοσιεύω με την ευκαιρία του θλιβερού γεγονότος δύο  καταπληκτικά κείμενα του Γιάννη Μακριδάκη που γράφτηκαν  πρίν ένα χρόνο, ...με την ελπίδα πως έστω και τώρα μπορούμε να διώξουμε απο τη ζωή μας τούς "ποντικούς" που τρώνε τη ζωή μας...


Ποντικοί μες στο βαρέλι…

Του Γιάννη Μακριδάκη

Ένας τρόπος εξολόθρευσης των ποντικών στα χτήματα παλιότερα ήταν ο κανιβαλισμός. Πιάνανε οι περιβολάρηδες καμπόσους ποντίκαλους ζωντανούς, τους βάζαν σ’ ένα βαρέλι δίχως τροφή, το καπακώνανε κιόλας από πάνω και τους αφήνανε εκεί επί μέρες. Αυτοί για επιβιώσουν αρχίζανε να τρώνε ο ένας τον άλλον, ώσπου ο τελευταίος που απέμενε ήταν ο δυνατότερος κανίβαλος. Τον ξεκαπάκωνε τότε ο περιβολάρης και τον απελευθέρωνε να ζήσει το υπόλοιπο του βίου του μες στο χτήμα. Κι εκείνος, που είχε εθιστεί στο κρέας των ομοίων του, γινόταν πια κυνηγός κεφαλών και εξολόθρευε τις αποικίες ποντικιών που τύχαιναν στο δρόμο του. Μέχρι που γερνούσε κι αυτός και τον έτρωγε ο επόμενος κανίβαλος που είχε δημιουργήσει ο περιβολάρης. Τον περιβολάρη τον ίδιον, τον έτρωγε η ζωή μιας και κανένας δεν γλυτώνει αλλά οι αλαζόνες και όσοι νιώθουν άτρωτοι και δυνατοί, κύριοι και κυρίαρχοι το χουν αυτό ξεχάσει και πεθαίνουν έντρομοι μόλις έρθει η ώρα τους και το αντιληφθούν.

Η επιστολή του Μανώλη-Για τα πανηγύρια...

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μανώλης έγραψε αρχικά επιστολή στον Αλέξη Τσίπρα, ζητώντας του, για λόγους εθνικού συμφέροντος, να απαιτήσει εδώ και τώρα την έξοδο της Ελλάδας από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, δεν έβρισκε το email του Αλέξη και έτσι προτίμησε να κλαφτεί στον Πούτιν, επικαλούμενος άσχετα με το κόμμα του περασμένα μεγαλεία και λέγοντας και αρκετά χοντρά ψεματάκια για το ποιοι ήταν αντίθετοι στους νατοϊκούς βομβαρδισμούς και επεμβάσεις σε σειρά χωρών...Έχω και φωτογραφία κυρίες μου και κύριοι, εδώ η καλή φωτογραφία, μένω στο ΝΑΤΟ που φεύγω, φεύγω απ' την ΕΕ που μένω, δώστε κάτι κυρίες μου και κύριοι, εδώ τα ωραία καραγκιοζιλίκια...

Πηγή:http://leninreloaded.blogspot.gr/

Σχόλιο ιστολογίου: Προσυπογράφουμε...

O έμμεσος τεμαχισμός της εθνικής κυριαρχίας


Ειδικές Οικονομικές Ζώνες. O έμμεσος τεμαχισμός της εθνικής κυριαρχίας

Του Αυγερινού Χατζηχρυσού

Γενικά μιλώντας, στον καπιταλισμό ο κάθε εργαζόμενος «πουλάει» την εργατική του δύναμη σε αυτόν που του υπόσχεται ότι θα του προσφέρει εργασία, γνωρίζοντας ότι με αυτό θα «χάσει» τη συμμετοχή του στα κέρδη, αδυνατώντας να πουλήσει την εργασία του μόνος.

Στον 20ό αιώνα, λόγω του κομμουνιστικού «αντίπαλου δέους», αυτή η αδικία είχε αμβλυνθεί με τις εργατικές διεκδικήσεις που είχαν κερδηθεί με πολλούς αγώνες. Στη νεοφιλελεύθερη νέα τάξη, όμως, η εργασία δεν είναι αυτή που θεωρείται προϊόν, αλλά ο ίδιος ο εργαζόμενος! Επιστρέφουμε δηλαδή στη Φεουδαρχία, όπου οι σκλάβοι είχαν δικαίωμα στη ζωή μόνο όσο προσέφεραν εργασία, ως εργαλεία, και όχι ως πολίτες.

Ο θεσμός, λοιπόν, της ενοικιαζόμενης εργασίας είναι το νέο δουλεμπόριο, κατά το οποίο ο ενοικιάζομενος δεν εργάζεται για το δικό του συμφέρον, αλλά για τον Εργολάβο/ΜΚΟ στους οποίους τον ενοικιάζει κατά το δοκούν ως νταβατζής. Μάλιστα, στην τελευταία ψήφιση του πολυνομοσχεδίου πέρασε απαρατήρητο, πίσω από το ζήτημα με το γάλα, το γεγονός πως και το Δημόσιο πλέον θα μπορεί να χρησιμοποιεί ενοικιαζόμενους εργαζόμενους. Αποκορύφωμα όλων αυτών των μεθοδεύσεων είναι οι Ειδικές Οικονομικές Ζώνες (ΕΟΖ).

Ατρόμητοι προ του γελοίου

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων μπορεί να επανεξετάζεται, αλλά πήγε να εφαρμοστεί. Η εισβολή εφοριακών σε σπίτια και μαγαζιά εν είδει πλιάτσικου, ώστε να μας παίρνουν, και κυριολεκτικά πλέον, τα σώβρακα, μπορεί να πήγε στον Άρειο Πάγο, αλλά περιλαμβάνεται στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Η «εθνική σύνταξη» των 360 ευρώ μπορεί να εμφανίζεται από την κυβέρνηση σαν «μαξιλαράκι», αλλά αποτελεί στόχο, όπως άλλωστε και η υπαγωγή όλων των ταμείων σε ένα και μοναδικό.


 Ομοίως, όλα τα κατά καιρούς βάρβαρα μέτρα που ακούστηκαν, συζητήθηκαν ή εφαρμόστηκαν, αποτελούσαν μέρος της πολιτικής ατζέντας των μνημονιακών κυβερνήσεων. Το σημερινό χάλι, το οποίο βιώνουμε, αποτέλεσε εξ αρχής επιλογή των δανειστών και των ελεγχόμενων από αυτούς κυβερνήσεων, με τελικό στόχο τη «βουλγαροποίηση».

Τα στοιχειά που έλειψαν από αυτήν τη συντεταγμένη πολιτική ήταν μια έλλογη μεταρρύθμιση του κράτους, των θεσμών και της οικονομίας, η διαμόρφωση ενός σχεδίου εθνικής ανασυγκρότησης και η διαπραγμάτευση με τους δανειστές για την υλοποίησή του. Αντιθέτως, ως πολιτική τακτική, η οποία τηρείται απαρεγκλίτως μέχρι σήμερα, επελέγησαν το σκύψιμο της κεφαλής, η πλήρης αποδοχή όλων των απαιτήσεων, η αρπαγή και λεηλασία κάθε είδους περιουσίας και εισοδήματος των Ελλήνων πολιτών, η κατάργηση κάθε είδους δικαιώματος.

Σε τέλμα οι οικονομίες της Ευρωζώνης

ΣΗΜΑΔΙΑ ΚΡΙΣΗΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ: ΒΟΥΤΙΑ 68% Ο ΔΕΙΚΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ

Οι οικονομίες της ευρωζώνης βυθίζονται βαθύτερα στο τέλμα και την ύφεση, καθώς τις ολέθριες συνέπειες από την εφαρμογή των αντιλαϊκών πολιτικών λιτότητας έρχεται να συμπληρώσει ο οικονομικός πόλεμος που οι ίδιες ξεκίνησαν σε βάρος της Ρωσίας, με αφορμή την ουκρανική κρίση.

Μάλιστα, τη θέση του μεγάλου θύματος μπορεί να καταλάβει η ίδια η Γερμανία, της οποίας οι κυρίαρχοι κύκλοι δίνουν τον τόνο στις αποφάσεις του ιμπεριαλιστικού εξαμβλώματος της ΕΕ. Η επιθετικότητα σε βάρος της Ρωσίας, η οποία ενορχηστρώνεται από τα κέντρα της Ουάσιγκτον, του Βερολίνου και των Βρυξελλών, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για την ίδια τη γερμανική οικονομία, με το πρώτο πλήγμα να δέχονται οι εξαγωγικοί κλάδοι.

Τα πρώτα σημάδια μιας νέας επιδείνωσης είναι ήδη ορατά. Πιο συγκεκριμένα,  κάθετη πτώση 68% κατέγραψε ο γερμανικός δείκτης οικονομικού κλίματος ZEW, καθώς βρέθηκε σε χαμηλά περίπου 18 μηνών τον Αύγουστο, σύμφωνα με το Reuters, πέφτοντας στις 8,6 μονάδες από 27,1 τον Ιούλιο (μακροχρόνιος μέσος όρος οι 24,6 μονάδες) και ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 18,2 μονάδες. Παρομοίως, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στις 44,3 μονάδες τον Αύγουστο, από 61,8 τον Ιούλιο.

O Captain! My Captain!

O Captain! My Captain! 


Ξύπνα το πρωί και άδραξε τη μέρα σου o captain, my captain! Μεγαλώσαμε με τις δύο αυτές ρήσεις που ακούγονταν ξανά και ξανά στον "Κύκλο των χαμένων ποιητών" Τα όνειρα, οι φόβοι, οι ελπίδες, οι προσδοκίες και οι απογοητεύσεις μιας χούφτας νέων που μόλις ξεκινούσαν τη ζωή τους. Μεγαλώσαμε με αυτήν την ταινία, κλάψαμε και ερωτευτήκαμε αυτόν τον captain μέσα από το ποίημα του 
Walt Whitman  που αν και αναφέρεται σε μία άλλη πραγματικότητα, πολύ ξένη προς εμάς, έχει τον τρόπο του να μας ξεσηκώνει. 

Όσο ζει η Μεταπολίτευση, πεθαίνουμε σαν πατρίδα...


Του Νίκου Σταθόπουλου

Τελικά, αυτή η πολυσυζητημένη «Μεταπολίτευση» είναι απέθαντη! Χρόνια τώρα, «διαπιστώνεται» και «διακηρύσσεται» το «τέλος» της, αλλά αυτό το ασύλληπτο ξωτικό επιμένει να χλευάζει την προπέτειά μας, δηλώνοντας παρών με χίλιους τρόπους. Μάλλον, διότι οι «πολιτικές εποχές», απλώς, μόνο περιέχουν τη συμβατικότητα των πολιτικών θεσμών – μορφών, και διότι η «Μεταπολίτευση» ήταν / είναι πέραν του «πολιτικού», ένας αυτοτελής (υπο)πολιτισμός.

Η σημειολογία της μετάβασης ίσως είναι αποκαλυπτική: ο στρατηγός Φαίδων Γκιζίκης παραδίδει τα «κλειδιά της χώρας» στον «Παριζιάνο» πλέον παλαιοκομματικό Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στην μπίζνα της Eurovision συμμετέχουμε με έναν νεοδημώδη θρήνο για την Κύπρο και με δαλιανίδειας αισθητικής και αμερικανιάς μελωδικά ενσταντανέ από λίγο κρασί, λίγη θάλασσα κι ένα αγόρι! Κάτι σαν «η Ελλάς αλλάζει, κύριοι» ταυτόχρονα με τη φιλαρμονική του Δήμου να παιανίζει το «η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει». Οι «προβληματικές βιομηχανίες» της χουντικής λεηλασίας, υπογραμμίζουν το μεγαλοφάνταστο φιάσκο του «προγράμματος Ζολώτα», μετά τον πόλεμο.

Ολοκληρωμένη πολιτισμική σύνθεση (διαφοροποιημένη μεν αλλά ουδόλως ανατρεπτική ως προς το εθνικό πολιτισμικό συνεχές):

Σαν σήμερα δολοφονήθηκε ο Θάνασης Καναούτης

Ένας χρόνος πέρασε από τη δολοφονία του 18χρονου Θανάση Καναούτη από τον οδηγό και τον ελεγκτή του τρόλεϊ που κυκλοφορούν ελεύθεροι! Ο Θανάσης θα ζούσε αν δεν είχε αντισταθεί. Και αυτός είναι νόμος στην ιστορία. Επιβιώνουν τα σκουλήκια, οι οσφυοκάμπτες, οι δειλοί και υποταγμένοι ενώ οι γενναίοι, με ψυχή, ρισκάρουν και πληρώνουν το τίμημα, πολλές φορές με την ίδια τους τη ζωή. Μοιάζει μικρό εκείνη τη σιτγμή να πεις "δεν πληρώνω εισιτήριο" αλλά δεν είναι, είναι μια μέγιστη πράξη αντίστασης σε ένα φασιστικό, άδικο, απάνθρωπο καθεστώς. Κάθε πράξη αντίστασης, όσο ελάχιστη κι αν φαίνεται, βάζει ένα λιθαράκι για ένα καλύτερο αύριο, για ένα καλύτερο κόσμο. Έτσι γίνονται οι ήρωες και τους γράφει η ιστορία. Και έτσι γράφει η ιστορία και τους δοσίλογους, τους προδότες, τους μαυραγορίτες, τους ασήμαντους, όπως ο ελεγκτής και ο οδηγός του μοιραίου για τον Θανάση τρόλεϊ. Ο Θανάσης δεν το ήξερε, δεν είχε προλάβει να το μάθει άλλωστε, στα 18 του χρόνια, αλλά είχε μια ανυπότακτη ψυχή που "μίλησε" την κρίσιμη ώρα.


Σήμερα καλείται συγκέντρωση στη μνήμη του, στις 6:00 το απόγευμα, αρχές λεωφόρου Παν. Τσαλδάρη, έναντι πλ. Δημαρχείου - Στάση μετρό: Περιστέρι. 

Το κάλεσμα: