Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Η απρόσμενη υποβάθμιση των ανώτατων στρατιωτικών σχολών


Οι επικίνδυνες συνέπειες στην προσπάθεια αντιμετώπισης 

της αναθεωρητικής Τουρκίας

Γράφει ο Δρ Κωνσταντίνος Γρίβας 

Αποτελεί περίπου αξίωμα της στρατηγικής ανάλυσης ότι δεν υφίσταται απόλυτη στρατιωτική ισχύς. Η στρατιωτική ισχύς είναι ένα σχετικό μέγεθος, σε συνάρτηση, μεταξύ άλλων, με το γεωγραφικό περιβάλλον, το είδος της πολεμικής αντιπαράθεσης, τη μεθοδολογία διοίκησης των εμπλεκομένων, τις πολιτισμικές και κοινωνικές τους ιδιαιτερότητες κλπ. Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση ενός πλέγματος στρατιωτικών ικανοτήτων, που θα καλύπτει τις αμυντικές και αποτρεπτικές ανάγκες μιας χώρας, δεν μπορεί να γίνεται με κάποιον «τυφλοσούρτη» αλλά θα πρέπει να οικοδομείται κατόπιν μελέτης των επιμέρους ιδιαιτεροτήτων που ισχύουν στο γεωσύστημα εντός του οποίου η συγκεκριμένη χώρα λειτουργεί. 

Αν η παραπάνω είναι μια γενική απαίτηση, ισχύει πολύ περισσότερο για την περίπτωση της σημερινής Ελλάδας για μια σειρά από λόγους. Ο πρώτος εξ αυτών είναι η οικονομική κρίση, η οποία έχει μετατρέψει σε μακρινό όνειρο την εποχή που δαπανούσαμε αφειδώς τεράστια χρηματικά ποσά για μεγάλες αγορές οπλικών συστημάτων, ακόμη και αν, με κάποιον μαγικό τρόπο, η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας εν συνόλω βελτιωθεί εντυπωσιακά μέσα στα επόμενα χρόνια. 

Και για να γίνουν ακόμη χειρότερα τα πράγματα, τα εξελιγμένα οπλικά συστήματα, όπως είναι, για παράδειγμα, τα μαχητικά αεροσκάφη, τείνουν να γίνονται ολοένα και πιο ακριβά και κατά συνέπεια καθίσταται ολοένα και πιο δύσκολο να αποκτηθούν αλλά και να συντηρηθούν και να αναπληρωθούν, επιβεβαιώνοντας την τάση που είχε διαβλέψει ο Πωλ Κέννεντι στο ιστορικό του βιβλίο, «Η Άνοδος και η Πτώση των Μεγάλων Δυνάμεων» τη δεκαετία του 80. 

Μίσθωση ψηφοφόρων και η αποκάλυψη του “boom.al”


Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ήδη στην Αθήνα και άλλα μέρη της Ελλάδας έχει ξεκινήσει η «στρατολόγηση» (μίσθωση είναι το πιο ορθό) ψηφοφόρων ελληνικής καταγωγής, ειδικά απ’ την εκλογική περιφέρεια Αυλώνας. Πρόκειται για δράση που γίνεται από ανθρώπους που έχουν αποσταλεί απ’ το Σοσιαλιστικό Κόμμα στα Τίρανα και τελούν υπό την άμεση επίβλεψη και οδηγία του γραφείου του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα.

Προφανώς είναι εφοδιασμένοι με πακτολό χρημάτων όχι μόνο για το κόστος μεταφοράς αλλά κυρίως για την εξαγορά της ψήφου. Ο Έντι Ράμα είναι διπλά ενδιαφερόμενος για να υπάρξει «ρεύμα στήριξης» στην περιοχή του Βούρκου, των Ριζών και της Χιμάρας, προς το ΣΚ και το πρόσωπο του.

Απ’ τη μια πρόκειται για άμεση εκλογική ανάγκη καθώς ο ίδιος είναι στο συνδυασμό της συγκεκριμένης περιφέρειας και μάλιστα σε μια δύσκολη θέση, την έκτη, στην οποία είχε τοποθετηθεί από μόνος του, με τους σχεδιασμούς να ήταν στις εκλογές, χωρίς την αντιπολίτευση.

Το δεύτερο, το οποίο το έχει εκμυστηρευτεί σε συνάντηση μικρού κύκλου στην πρόσφατη περιοδεία του στους Αγ. Σαράντα, ότι θέλει να στείλει μήνυμα στην Αθήνα: ότι παρά τις ανθελληνικές του πολιτικές, συνεχίζει να χειραγωγή την ΕΕΜ και να την έχει με το μέρος του. Αυτό προφανώς είναι κάτι που θέλει ιδιαίτερη προσοχή και θα πρέπει να μιλήσει στη συνείδηση του κάθε Έλληνα Βορειοηπειρώτη.

Όσο για τους ανθρώπους που έχει στείλει κάτω, ή που ζουν εκεί και κατά καιρούς πουλούν τέτοιες υπηρεσίες τα ονόματα τους θα γίνουν γρήγορα δημοσίως γνωστά, εάν δεν σταματήσουν αυτή την άχαρη δραστηριότητα. Η όλη δράση και ο αφείδωλος τρόπος που μοιράζουν χρήματα είναι καταγεγραμμένος.

Σερβικό δημοσίευμα: Οι Βρυξέλλες θα δώσουν λύση στο όνομα των Σκοπίων;

Ιούνιος 13, 2017. 22:01

«Η Ελλάδα και η πΓΔΜ βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην επίλυση της  μακρόχρονης διαφωνίας  του ονόματος και μια απάντηση θα μπορούσε να βρεθεί μετά την αυριανή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών», γράφει σερβικό δημοσίευμα και συνεχίζει:

Η πΓΔΜ είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο αλλαγής του συνταγματικού ονόματός της προκειμένου να πάψει η Ελλάδα να αντιτίθεται στη ένταξή της στο ΝΑΤΟ.
Ενώ οι τουρίστες στην Ελλάδα φέτος αναμένονται να φθάσουν το καλοκαίρι σε υψηλά σημεία, η κυβέρνηση στην Αθήνα θα μπορούσε να αναμένει αυξημένη πίεση στο ζήτημα που έχει ρίζες στον 19οαιώνα για να θέσει ένα τέλος σε αυτό.

«Ελπίζω ότι ο νότιος γείτονάς μας, θα καταλάβει και θα αποσύρει το βέτο ώστε η ψευδομακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με την προσωρινή αναφορά (πΓΔΜ) καθώς για το όνομα θα γίνεται διαπραγμάτευση στην πορεία προς την Ευρώπη», είπε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Η Αθήνα επαναλαμβάνει- διαπραγμάτευση, συμβιβασμό και στη συνέχεια μέλος.

Μερικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης  φέρεται να χρωματίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα, ότι εάν δεχθεί να ενταχθούν τα Σκόπια  στο ΝΑΤΟ ως FYROM, στις επόμενες διαπραγματεύσεις δεν θα είναι σε θέση να βρει μια συμβιβαστική λύση.