Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Πίσσα και Πούπουλα...

Eνώ τον αμέσως μετά την ΔΕΘ τόνο δίνει μάλλον το πρωτοσέλιδο της Εστίας, καθώς η αφήγηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ολοένα και λιγότερο σκιαχτική για τον μέσο -κι άρα εξ ορισμού μη ακραίο- πολίτη (ο δράκος φεύγει απ' το ριζοσπαστικό παραμύθι και ο Ντράγκι έρχεται), θέλω να συνδράμω τον καλό μου φίλο μου τον ιστορικό του μέλλοντος, ζητώντας του να κρατήσει στις σημειώσεις του αυτό το ρεπορτάζ του Βήματος.

Δες πώς αλληλοξεσκίζονται ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησής μας με τους υπουργούς της, όχι τους υπουργούς του άλλου κόμματος της συγκυβέρνησης, πώς αλληλοξεσκίζονται με τους υπουργούς του δικού του κόμματος.  

Κι αφού διευκρινίσουν πως «γνωριζόμαστε εδώ», αφού μιλήσουν για «προσωπικές συναλλαγές, προσωπικές συμφωνίες, παρασκήνιο και σκοτεινές σχέσεις», αφού αλληλοβριστούν και βγάλουν το κακό κάρμα από μέσα τους και στανιάρουν, μετά πάνε όλοι μαζί, «φαντάσματα, καλικάντζαροι και παλικαράκια του μνημονίου», και συνεχίζουν να μας κυβερνάνε. Η κυβέρνηση παραμένει στην εξουσία επειδή της παρέχει στη Βουλή εμπιστοσύνη ένα κόμμα που το μόνο που συνδέει τον κάθε ένα βουλευτή του με τους διπλανούς του είναι η εξουσιομανία κι η κονόμα, η νόμιμη έστω κονόμα του βουλευτικού μισθού και του υπουργικού θώκου.

Ο Φρανκεστάιν και ο καθρέφτης του.


Γιατί οι νέοι μουσουλμάνοι της Δύσης γοητεύονται από το ISIS;

Της Ελένης Μαυρούλη 

Στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, κυρίως για τη βαρβαρότητα και την αγριότητα με την οποία προκαλεί τρόμο, βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η ακραία ισλαμιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» – ISIS.  Αν κάτι καθιστά τη συγκεκριμένη οργάνωση ίσως την πιο επικίνδυνη από κάθε άλλη αντίστοιχη «εκδοχή» είναι, εκτός  της αποδοχής που φαίνεται να έχει σε σημαντικό τμήμα των περιοχών όπου δρα και των λογικών υποψιών για το «ποιόν», τους πραγματικούς στόχους και το ρόλο των ιθυνόντων της, η έλξη που ασκεί σε νέους μουσουλμάνους από δυτικές καπιταλιστικές χώρες.

Με βάση στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί από το Διεθνές Κέντρο Μελετών για τη Ριζοσπαστικοποίηση (ICSR), δια μέσου 18 διαφορετικών πηγών (ΜΚΟ που δρουν στην περιοχή, επίσημες εθνικές αρχές, προσωπικό νοσοκομείων και ιατρικών οργανώσεων, μαρτυρίες τόσο ομήρων της οργάνωσης όσο και μελών της που αποχώρησαν, άλλα Κέντρα Μελετών κλπ) στο ISIS υπολογιζόταν μέχρι τα τέλη Μάη ότι συμμετείχαν συνολικά περίπου 10.000 – 13.000 μαχητές από 81 χώρες. Μόλις στις 12 Σεπτεμβρίου, η CIA δημοσιοποίησε ότι κατά την εκτίμησή της από τον Ιούνιο (οπότε κηρύχθηκε η ίδρυση του ισλαμικού χαλιφάτου) μέχρι σήμερα ο αριθμός των μαχητών έχει τριπλασιαστεί πλησιάζοντας ή και ξεπερνώντας τις 30.000. Κατ” αναλογία, η αύξηση αφορά κυρίως μουσουλμάνους από δυτικές χώρες. Εξ αυτών η πλειοψηφία, από τον Ιούνιο, δρα στο Ιράκ και οι υπόλοιποι παραμένουν στις περιοχές που ελέγχει στη  Συρία και όπου διατηρεί στρατόπεδα εκπαίδευσης.

Ο «Σιδηρούς Άξονας» της αλαζονείας και της ύβρεως

Τα πολεμικά παιχνίδια της Συμμαχίας Αγγλο-Σαξόνων, Σιωνιστών και Ισλαμιστών από την Γάζα μέχρι την Ουκρανία

Του Λεωνίδα Χ. Αποσκίτη*

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα γράψει ότι ο «Νέος Αμερικανικός Αιώνας» του αμερικανοσιωνιστικού μπλοκ δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ γιατί η παγκόσμια αντίσταση των λαών υπήρξε τελικά αποφασιστική. Ιδιαίτερα, ο διασυρμός των Ισραηλινών από τους μαχητές της Χεζμπολλάχ στον Λίβανο το 2006 θα αναγνωρισθεί σίγουρα σαν το πρώτο «νέο Στάλινγκραντ» του 21ου αιώνα. Ακολούθησαν η αποφασιστική νίκη των Ρώσων στην Γεωργία το 2008, το «φιάσκο» της Συρίας για τους νατοϊκούς ισλαμοφασίστες το 2013 και η αναχαίτιση της ευρω-ναζιστικής χούντας του Κιέβου από τον Πούτιν στην Κριμαία και στην Ανατολική Ουκρανία, που βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Ειδικοί της γεωπολιτικής, που μελετούν την παράλογη «αυτοκρατορική» ψύχωση των ΗΠΑ μετά την 11η Σεπτέμβρη 2001, θεωρούν υπεύθυνη για το Χάος, που μαίνεται στην Μέση Ανατολή και επεκτείνεται στην Ευρασία, την αλαζονεία της ασυνάρτητης πολιτικής των Ηνωμένων Πολιτειών και των Τευτόνων συμμάχων τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτές οι δύο δυνάμεις, μαζί με τους μεσσιανιστές του Σιωνισμού και του σουννιτικού Ισλαμισμού, είναι που αποτελούν τον νεοταξικό «Σιδηρού Άξονα» του πολέμου.

Μπορεί να φαίνεται παρακινδυνευμένη σήμερα η πρόβλεψη ότι θα ηττηθεί αυτή η ανίερη, σιδηρόφρακτη συμμαχία που στηρίζει την παγκοσμιοποίηση ως το «κύμα του μέλλοντος», αλλά η ιστορία επανειλημμένα έχει εξευτελίσει αντίστοιχους κυρίαρχους θεσμούς. Όλα δείχνουν προς αυτό γιατί η πλειοψηφία των εθνών και των ανθρώπων του πλανήτη, αργά αλλά σταθερά, στρέφεται εναντίον τους και ιδεολογικά και στην πράξη!

Κοροϊδεύει τους φιλάθλους της ΑΕΚ ο Μελισσανίδης: «Κατέβασαν τα μολύβια» οι υπάλληλοι της ΔΟΚΚ του ΥΠΕΚΑ – Δεν υπάρχει περίπτωση να πάρει άδεια


Εδώ και τρεις μήνες γράφουμε ότι σ’ αυτή τη φάση ο Δ. Μελισσανίδης δε θέλει να κατασκευάσει το γήπεδο-εμπορική επιχείρηση στη Νέα Φιλαδέλφεια, γιατί δεν έχει τα απαιτούμενα κεφάλαια, και ότι χρησιμοποιεί την «υπόθεση γήπεδο» για να παραμυθιάζει τους οπαδούς της ΑΕΚ, που φλέγονται απ’ αυτό τον πόθο, για να τους έχει δεμένους στο άρμα του και να τους πουλάει πανάκριβα τα «διαρκείας», ώστε μέσω των χρημάτων που συγκεντρώνει να λειτουργεί το ποδοσφαιρικό τμήμα, χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται να βάλει κεφάλαια από τα ταμεία του επιχειρηματικού ομίλου του. Γι’ αυτό, άλλωστε, απαίτησε να πέσει η ιστορική ομάδα στη Γ’ Εθνική. Για να την πάρει χωρίς χρέη, να τη λειτουργήσει τα πρώτα χρόνια χωρίς να επενδύσει δεκάρα τσακιστή και να δει μετά τι θα κάνει, ανάλογα με τα γενικότερα επιχειρηματικά του σχέδια (ας μην ξεχνούν οι φίλαθλοι της ΑΕΚ πως ο Μελισσανίδης πούλησε την ομάδα στον Τροχανά, για να ξεκινήσει έκτοτε μια μακρά περίοδος παρακμής).

Πλέον, και να ήθελε να βγάλει οικοδομική άδεια ο Μελισσανίδης, δεν μπορεί, γιατί δεν του το επιτρέπει ο νόμος!

Οσο κυλούσαν οι διαδικασίες ψήφισης στη Βουλή του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής, στο οποίο προστέθηκε κεφάλαιο με τις προκλητικές (συνάμα παράνομες και αντισυνταγματικές) ρυθμίσεις υπέρ Μελισσανίδη, τα παπαγαλάκια των οπαδικών Μέσων κρατούσαν τον «Τίγρη» τους αλώβητο στα μάτια των οπαδών, οι οποίοι, τυφλωμένοι, δεν έβλεπαν πέρα από τη μύτη τους, ενώ μια μερίδα απ’ αυτούς δε δίστασε να οργανώσει πογκρόμ ενάντια στους κατοίκους της Φιλαδέλφειας-Χαλκηδόνας και στην πρωτοπορία του αγώνα για την υπεράσπιση του Αλσους της πόλης, τον αυτοδιαχειριζόμενο κοινωνικό χώρο «Στρούγκα».

1974 – 2014 Σαράντα χρόνια κλέφτες...

Γράφει ο mitsos175

Το 1974 η ΝΔ παίρνει την εξουσία στις πρώτες εκλογές μετά τη χούντα. Η υπόσχεση για αποχουντοποίηση ξεχνιέται αμέσως. Αν και οι πραξικοπηματίες φυλακίζονται, λόγω της λαϊκής οργής, οι λιγότερο γνωστοί χουντικοί κουρνιάζουν στην αγκαλιά της ΝΔ κλωσώντας τα φιδίσια αυγά τους.

Η είσοδος της χώρας στην ΕΕ είναι η “σύλληψη” αυτού που θα γεννηθεί το 2009. Του καταστροφικού Μνημονίου. Η ανικανότητα, αλαζονεία, η σήψη η πολιτική γενικά του Κ. Καραμανλή (του θείου) φέρνει την καταβαράθρωση των ποσοστών της ΝΔ και παρά τη διάλυση της Ένωσης Κέντρου το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία..

Χαρακτηριστικό και των 40 χρόνων της ΝΔ η τρομο-υστερία και η καταστροφολογία. “Πασόκια και κομούνια θα γίνετε σαπούνια” “ΚΚΕ και ΠΑΣΟΚ είσαστε στο ίδιο μπλοκ”. Τέτοια “πολιτισμένα” συνθήματα ακούγονταν στις συγκεντρώσεις του Ε. Αβέρωφ πολιτικού “μπαμπά” του σαμαρά. Όπως βλέπετε το τσουβάλιασμα έχει τη δική του ιστορία…
Στο μεταξύ οι κατηγορίες για συμμετοχή στην 17Ν του ίδιου του Α. Παπανδρέου! δίνουν ένα τόνο σουρεαλισμού στην αντιπολίτευση της ΝΔ.

Με την ανάληψη της εξουσίας από τον μπαμπά της Ντόρας, έχουμε διάλυση της οικονομίας, απίστευτη ανικανότητα, γελιοποίηση της “κάθαρσης” με τη συνέχιση της διαφθοράς και υπόγειες συμφωνίες με το ΠΑΣΟΚ.

Τους έχουν ξεγραμμένους και οι δανειστές


Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Η εντολή του Eurogroup την περασμένη Παρασκευή ήταν σαφέστατη: η κυβέρνηση πρέπει να κλείσει όλες τις μνημονιακές εκκρεμότητες πριν από τη λήξη του τρέχοντος μνημονίου τον Ιανουάριο του 2015. Δηλαδή πριν από τις εκλογές που αναμένονται για τον ερχόμενο Μάρτιο. Μεταξύ των εκκρεμοτήτων περιλαμβάνονται το νέο ασφαλιστικό και οι νέες επί τα χείρω ρυθμίσεις στα εργασιακά.Σε απλά ελληνικά αυτό σημαίνει ότι οι χειρότεροι εφιάλτες της κυβέρνησης θα γίνουν πραγματικότητα καθώς οι δανειστές – όπως καιρό τώρα επιμένουμε μονότονα – δεν διανοούνται ότι η κυβέρνηση Σαμαρά, αποχωρώντας, θα αφήσει σοβαρές εκκρεμότητες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν σοβαρές τριβές με την επόμενη κυβέρνηση.

Το τοπίο πρέπει να εκκαθαριστεί το συντομότερο, ακόμη και αν αυτό θα σημαίνει ότι η συγκυβέρνηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ θα απολέσει και τα τελευταία της στηρίγματα στην κοινωνία. Οι δανειστές ουδέποτε δάκρυσαν συμμεριζόμενοι την αγωνία Σαμαρά και Βενιζέλου για την καταστροφή της «μεσαίας τάξης» και την απώλεια των ψήφων της. Κατά τον ίδιο τρόπο δεν θα δακρύσουν για την απώλεια του τελευταίου εκλογικού τους στηρίγματος: των συνταξιούχων.
Εξ άλλου διαψεύστηκαν όσοι, κατά καιρούς, πίστεψαν ότι οι δανειστές ενδιαφέρονται για το πολιτικό μέλλον οποιουδήποτε και ότι είναι διατεθειμένοι να κάνουν χάρες.

Αντιφασιστικές πορείες σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη στη μνήμη του Παύλου Φύσσα.


Μεγάλη συναυλία την Παρασκευή στο Σύνταγμα

Αντιφασιστικές πορείες και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα την Πέμπτη 18 Σεπτεμβρίου που συμπληρώνεται ένας χρόνος από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλη της Χρυσής Αυγής.

Συγκεκριμένα πορείες την Πέμπτη έχουν καλεστεί από:

* Κερατσίνι: 18/9 – 18:00 – Πλ.Νίκης-οδός Τσαλδάρη (τριγωνάκι Ζαρντέν) (από συλλογικότητες, στέκια, καταλήψεις από περιοχές της δυτικής Αττικής & του Πειραιά)
18:00 – Παναγή Τσαλδάρη 60 (Αντιφασιστικός Συντονισμός στην Πατησίων)
* Αγρίνιο: 18/9 – 11:00 – Πλατεία Δημάδη (Πρωτοβουλία Αναρχικών/ Αντιεξουσιαστών μαθητών & φοιτητών Αγρινίου)
19:00 – Πλατεία Δημάδη ( Κατάληψη Apertus)
* Ορεστιάδα: 18/9 – 18:30 – Κεντρική Πλατεία (Ανοιχτή Συνέλευση Ορεστιάδας)
* Τρίκαλα: 18/9 – 20:00 – Πλατεία Ρήγα Φεραίου ( Αντ. Συντ. Τρικάλων)
* Θεσσαλονίκη: 18/9 – 18:30 – Άγαλμα Βενιζέλου ( Αυτόνομη Oμάδα ΑΝΤΙΔΟΤΟ) και (ΑΚ Θεσσαλονίκης)
* Κατερίνη: 18/9 – 19:00 – κεντρική πλατεία ( ΑΣΚ)
* Λάρισα: 18/9 – 18:00 – Πλάτεία Ταχυδρομείου ( Αναρχικές/οί)
* Βόλος: 18/9 – 18:00 – Πλατεία Ελευθερίας (Αναρχικές/οί)
* Καρδίτσα: 18/9 – 19:00 – Παυσίλυπο Πάρκο (Πύλη) (Αυτοδιαχειριζόμενο Στέκι Καρδίτσας)

Ορισμένες σκέψεις για το ζήτημα της «οργάνωσης» από τη σκοπιά της άμεσης δημοκρατίας


Του Νίκου Ν. Μάλλιαρη

Το ζήτημα της οργάνωσης συνδέεται άρρηκτα με τον τρόπο με τον οποίο κάθε συλλογικότητα ή κάθε, γενικότερα, πολιτικό ρεύμα και ιδεολογία αντιλαμβάνεται το πρόταγμά της αλλά και την ίδια την πολιτική συνολικότερα. Οι μορφές οργάνωσης που υιοθετεί μια πολιτική συλλογικότητα ή ομάδα συνιστούν, κατά κάποιον τρόπο, την πρακτική μεταγραφή των θεμελιωδών πολιτικών της αρχών αλλά και του ίδιου της του προτάγματος, σχετικά με τη μορφή κοινωνίας που υποστηρίζει. Η σημερινή συγκυρία είναι από διάφορες απόψεις ενθαρρυντική σε ό,τι έχει να κάνει με την ανάπτυξη αυτής της προβληματικής, ειδικά μετά από την εμφάνιση του λεγόμενου Κινήματος των Πλατειών, στα πλαίσια του οποίου εκφράστηκε μια σαφής απόρριψη των ιεραρχικού και γραφειοκρατικού τύπου οργανωτικών μορφωμάτων. Ωστόσο, σε επίπεδο ανάλυσης από την πλευρά των πολιτικών χώρων, αυτή η εξέλιξη δεν έδωσε αφορμή για κάποια ανανέωση της σχετικής προβληματικής -αν ποτέ αυτή αναπτύχθηκε ποτέ, πραγματικά.

Η μόνη προσπάθεια να λάβουμε υπόψη μας τα συμπεράσματα της «κινηματικής» πείρας των τελευταίων τριών-τεσσάρων ετών (ξεκινώντας από τον Δεκέμβριο του 2008), ήταν η επεξεργασία μιας κριτικής της «λογικής των πολιτικών ταυτοτήτων» [1], η οποία όμως, όπως προσπαθήσαμε να δείξουμε σε ένα πιο θεωρητικό επίπεδο [2], καλύπτει μόνο το ένα σκέλος του προβλήματος, αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε ως «αρνητικό»: την κριτική στις αριστερές γραφειοκρατίες και στη λογική του ιδεολογικού καπελώματος (το οποίο εξασκείται, φυσικά, με ιδιαίτερη επιτυχία και από τους αναρχικούς). Το καθεαυτό «θετικό» σκέλος όμως, το σχετικό με την προσπάθεια επεξεργασίας και υπεράσπισης ενός συνολικού πολιτικού προτάγματος, το οποίο, όμως, δε θα μετατρέπεται σε ψυχρή και αρτηριοσκληρωτική ιδεολογία, έχει παντελώς αγνοηθεί (δεδομένου, άλλωστε, και του ότι η προσέγγιση στην οποία μόλις αναφερθήκαμε εξορίζει αυτό το πρόβλημα ως εκ φύσεως προβληματικό και γραφειοκρατικό, καθώς τείνει να συγχέει την υποστήριξη ενός προτάγματος με την ιδεολογικοποίησή του και τη μετατροπή του σε καθαγιασμένη και ετερόνομη «πολιτική ταυτότητα»).

Εφ’ όλης της ύλης


Του Γιάννη Μακριδάκη

Λόγω του ότι θα διοργανωθεί περί τα μέσα Οκτώβρη στην Αθήνα (κέντρο) μία εκδήλωση εφ’ όλης της ύλης (περί λογοτεχνίας και φυσικής ζωής- διατροφής – καλλιέργειας, περί φυσικών πόρων και πλασμάτων, περί οικουμενικής ματιάς και στοχασμού, περί της φυσικής μας υπόστασης, περί της Αρχής Διατήρησης της Ενέργειας και της απολύτου εμπιστοσύνης στο Χάος, περί της πορείας της ανθρωπότητας προς την συνείδηση και την Ευθύνη των ανθρώπων κ.α.), παρακαλώ, για καλύτερο προγραμματισμό, όποιους επιθυμούν να οργανώσουμε στον τόπο τους κάποια αντίστοιχη εκδήλωση, ενδεχομένως μαζί και με δράσεις σποράς στη γη και στην κοινωνία, να επικοινωνήσουν μαζί μου μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου στο μέηλ ή στο τηλέφωνο.

Ευχαριστώ

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=4923

Η «αξιολόγηση» δεν περνάει… οι αγώνες μας την ακυρώνουν στην πράξη


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η “ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ” ΔΕΝ ΠΕΡΝΑΕΙ…

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΜΑΣ ΤΗΝ ΑΚΥΡΩΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΡΑΞΗ

Η μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία – αποχή από κάθε διαδικασία που σχετίζεται με την υλοποίηση του νόμου για την «αξιολόγηση», έχει ουσιαστικά ακυρώσει κάθε προσπάθεια εφαρμογής του. Οι απειλές και οι εκβιασμοί απ’ την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας προσέκρουσαν στην ενότητα και την αποφασιστικότητα των εργαζομένων. Οι προσπάθειες αποπροσανατολισμού μέσω υποτιθέμενων βελτιώσεων του νόμου δεν κατέστει δυνατό να κρύψουν την πραγματική στόχευσή του, που δεν είναι άλλη απ’ τις μαζικές απολύσεις Δημοσίων Υπαλλήλων και την εκχώρηση των αρμοδιοτήτων τους στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα. Η προσπάθεια ποινικοποίησης των κινητοποιήσεών μας και ουσιαστικής κατάργησης του δικαιώματος στην απεργία δεν ήταν δυνατό να γίνει και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους εργαζόμενους στο Δημόσιο.

Η νέα προσπάθεια της Κυβέρνησης και του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης να σταματήσει την απεργία – αποχή μέσω δικαστικών αποφάσεων θα έχει τα γνωστά μέχρι σήμερα αποτελέσματα. Η επιχειρηματολογία του Δημοσίου με στόχο να χαρακτηριστεί η απεργία μας παράνομη και καταχρηστική «κατέρρευσε» στη χθεσινή (Τετάρτη 10.9.14) ακροαματική διαδικασία, ενώ η μετάθεση της απόφασης για τα μέσα της επόμενης εβδομάδας ουσιαστικά ακυρώνει για άλλη μια φορά τα χρονοδιαγράμματα και τις ημερομηνίες που το Υπουργείο ΔΜΗΔ, έχει ορίσει.

Κόκκινα δάνεια και τοξικά ομόλογα


Πριν προχωρήσουμε στο σημερινό κείμενο, καλό θα ήταν ο αναγνώστης να "φρεσκάρει" λίγο όσα είχαμε πει πριν δυόμισυ χρόνια από τούτην εδώ την γωνιά για τα δομημένα ομόλογα ("Ανατομία του νεοφιλελευθερισμού - 75. Οι οίκοι αξιολόγησης και τα δομημένα ομόλογα "), επειδή φαίνεται ότι η ιστορία πρόκειται να επαναληφθεί πολύ σύντομα.

Προ ολίγων ημερών, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πήρε μια "ιστορική" (σύμφωνα με τον διοικητή της Μάριο Ντράγκι) διπλή απόφαση, προκειμένου να αυξήσει την ρευστότητα των τραπεζών και, κατ' επέκταση, να επιταχύνει την κυκλοφορία τού χρήματος, με στόχο να βοηθήσει την πανευρωπαϊκά αναζητούμενη ανάπτυξη. Πρώτον, μείωσε το επιτόκιο δανεισμού σε 0,05% (δίνοντας πλέον σχεδόν τζάμπα δανεικά) και το επιτόκιο καταθέσεων σε -0,20% (δηλαδή, για να καταθέσεις χρήματα στην ΕΚΤ θα πρέπει να πληρώνεις κι από πάνω!), καθιστώντας απαγορευτικό το "παρκάρισμα" κεφαλαίων. Δεύτερον -και απείρως σημαντικώτερο-, προανήγγειλε την αγορά τίτλων καλυπτόμενων από περιουσιακά στοιχεία. Ας προσπαθήσουμε να εξηγήσουμε τι σημαίνει αυτό το τελευταίο.

Ως γνωστόν, η ΕΚΤ "μειονεκτεί" έναντι των άλλων ανταγωνιστικών της κεντρικών τραπεζών (Fed, Bank of Japan, Bank of England κλπ) επειδή η ΕΚΤ δεν επιτρέπεται να κάνει έκδοση χρήματος, όπως εκείνες. Ενώ, δηλαδή, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (η Fed) μπορεί να τυπώνει δολλάρια όποτε οι καταστάσεις και οι συγκυρίες το απαιτούν, η ΕΚΤ δεν μπορεί. Και για να το πούμε διαφορετικά: σε σύγκριση με την ΕΚΤ, η Fed μπορεί να ασκήσει νομισματική πολιτική πολύ ευκολώτερα.

H Δ.Ε.Η. αναθέτει στα "κοράκια" την είσπραξη των χρεών...

ΕΤΟΙΜΕΣ ΛΙΣΤΕΣ ΜΕ 20.000 ΣΤΗ ΛΑΙΜΗΤΟΜΟ! ΣΑΦΑΡΙ ΚΑΙ  ΚΥΝΗΓΙ ΚΕΦΑΛΩΝ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΗ ΣΕ ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ & ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Iskra: ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ, ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΕΚΟ ΓΙΑ ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

Μετά τη νέα “λυπητερή” στην αύξηση των λογαριασμών της ΔΕΗ τον Οκτώβριο, η ΔΕΗ προχωρά σε δεύτερο “ηλεκτροσόκ” με τη χρησιμοποίηση εισπρακτικών εταιρειών για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Η ΔΕΗ, σύμφωνα με δημοσιεύματα, απευθύνει πρόσκληση, μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού που λήγει στις 29 Σεπτεμβρίου, σε εξειδικευμένα δικηγορικά γραφεία και εταιρείες, προκειμένου να αναλάβουν την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών των πολιτών.

Η νέα αυτή τακτική καθιερώνεται για πρώτη φορά από τη ΔΕΗ στη βάση ενός πιλοτικού προγράμματος που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά στην Αττική για ένα δίμηνο, με στόχο να επεκταθεί στη συνέχεια σε όλες τις περιφέρειες.
Τα γραφεία που θα επιλεγούν θα έχουν πρόσβαση και σε υποθηκοφυλακεία και κτηματολόγια, προκειμένου να διαπιστώσουν αν οι οφειλέτες έχουν περιουσιακά στοιχεία και θα τους «φακελώνουν» ηλεκτρονικά στα αρχεία της ΔΕΗ.