Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Η μεγάλη τιμή

Του Γιάννη Μακριδάκη

Χτύπησε το τηλέφωνο. Άκουσα γυναικεία φωνή να με ρωτάει αν είμαι εγώ και κατόπιν να μου συστήνεται. Ρηνιώ Μίσσιου.

Συμπληρώνονται 30 χρόνια, μου είπε, από τότε που εκδόθηκε το πρώτο βιβλίο του Χρόνη, το “καλά εσύ σκοτώθηκες νωρίς”.

Θα ξαναβγεί λοιπόν το βιβλίο σε έκδοση επετειακή και θα περιέχει και τις κριτιικές που γράφτηκαν τότε γι’ αυτό. Η ίδια όμως θέλησε να υπάρχει εντός του και ένα σύγχρονο κείμενο για τον Χρόνη και μου ζήτησε να το γράψω διότι, είπε, είμαι ο πιο κατάλληλος ως απόλυτα συγγενικός με την κοσμοθεωρία του Χρόνη, έχουμε την ίδια ολιστική ματιά και αντίληψη για το οικοσύστημα και τη ζωή.

Πολύ με συγκίνησε η κυρία Ρηνιώ Μίσσιου, μεγάλη η τιμή αλλά και το βάρος που μου ανέθεσε, δε μπόρεσα να της το αρνηθώ και θα επιχειρήσω να γράψω κάτι, όχι βιωματικό μιας και δεν τον γνώρισα ως άνθρωπο τον Χρόνη, ούτε για τον λογοτέχνη, ούτε για τον αγωνιστή Χρόνη Μίσσιο θα γράψω, θα προσπαθήσω όμως να βάλω στο χαρτί μερικές σκέψεις μου με αφορμή την τελευταία, τη σύγχρονη φάση της ζωής του, κατά την οποίαν παρήγαγε την πιο σπουδαία κατά τη γνώμη μου, διαχρονική και οικουμενική σκέψη και φιλοσοφία του, μας την άφησε δε παρακαταθήκη πολύτιμη για να δούμε εμείς οι μεταγενέστεροι τη ζωή μας αλλιώς…

Πηγή:http://yiannismakridakis.gr/?p=6749

Σχόλιο ιστολογίου: Πότε θα καταλάβουμε???

 Η ζωή μας μια φορά μας δίνεται — Χρόνης Μίσσιος

Τι θα γίνει επιτέλους με τις τράπεζες;


Του Δημήτρη Καζάκη

Ο Σκουρλέτης πριν κανά δυο ημέρες κατήγγειλε μεταξύ τυρού και αχλαδιού σε τηλεοπτική εκπομπή του Skai ότι οι τράπεζες σπρώχνουν τους πελάτες τους να βγάλουν στο εξωτερικό τις καταθέσεις τους. Κυρίως με τη μορφή αμοιβαίων κεφαλαίων στο Λουξεμβούργο.

Πρόκειται για νέα μεγάλη απάτη που στήνουν οι τραπεζίτες. Πλησιάζουν εκείνους που διαθέτουν κατά προτίμηση προθεσμιακή κατάθεση και τους προτείνουν να τοποθετήσουν τα χρήματά τους σε αμοιβαία θυγατρικών στο εξωτερικό. Τους πουλάνε το παραμύθι ότι είναι εγγυημένα έναντι πιθaνού κουρέματος των καταθέσεων και κραχ.

Ποιός θα προστατέψει τους καταθέτες από την ασυδοσία των τραπεζών; Πάντως όχι η κυβέρνηση, η οποία απλά παρακολουθεί αμέτοχη, Σχολιάζει μόνο την επικαιρότητα.

Την πρακτική αυτή ξεκίνησε η Alpha και συνέχισε η Eurobank ήδη από το Δεκέμβριο του 2014. Με τον τρόπο αυτό οι συστημικές τράπεζες δημιούργησαν ένα πραγματικό ρεύμα εκροής καταθέσεων στο εξωτερικό, το οποίο τον Δεκέμβριο του 2014 ανερχόταν σε 5,3 δις ευρώ. Τον Ιανουάριο του 2015 ανερχόταν σε 13,7 δις ευρώ. Τον Φεβρουάριο 8,2 δις ευρώ. Τον Μάρτιο 4,1 δις ευρώ και τον Απρίλιο 6,2 δις ευρώ. Σύνολο 5μήνου: 37,5 δις ευρώ, ήτοι το 21% του ΑΕΠ της χώρας.

Τίποτα δεν αλλάζει αν δεν το αλλάξουμε εμείς...


Ο φίλος Νίκος Σουβατζής μας έστειλε ένα κείμενο που δημοσίευσε στον ιστότοπο του, και το οποίο αναπαράγουμε:

Όταν ήμουν μικρός άκουγα απ' τους μεγαλύτερους ιστορίες για παλιότερες εποχές που δεν είχα γεννηθεί. Αυτές οι ιστορίες κατά κανόνα έκρυβαν πολύ πόνο, αλλά ήταν η χρονική απόσταση τέτοια που τις έκανε να ακούγονται σαν παραμύθια. Ήταν ιστορίες που μιλούσαν για παιδιά που περπατούσαν χιλιόμετρα για να φτάσουν στο σχολείο και όταν έφταναν έκαναν μάθημα σε κρύες αίθουσες, ενώ τα βιβλία ήταν σπάνια. Για παιδιά που στο διάλειμμα δεν μπορούσαν να αγοράσουν ούτε ένα κουλούρι για να ξεγελάσουν την πείνα τους. Ήταν ιστορίες που μιλούσαν για παιδιά που αναγκάζονταν να εγκαταλείψουν το σχολείο για να βοηθήσουν την οικογένειά τους.

Άλλες πάλι ιστορίες ήταν για ανθρώπους που χρησιμοποιούσαν λάμπες πετρελαίου και κεριά για να δουν τις νύχτες, γιατί το ρεύμα είτε ήταν πολύ ακριβό, είτε δεν είχε φτάσει ακόμα στην περιοχή που ζούσαν. Για ανθρώπους που πήγαιναν στο δάσος κι έκοβαν ξύλα για το τζάκι και την ξυλόσομπα, γιατί δεν είχαν άλλο τρόπο για να ζεσταθούν. Για ανθρώπους που μεταποιούσαν τα παλιά ρούχα γιατί δεν είχαν χρήματα να αγοράσουν καινούργια. Για ανθρώπους που πεινούσαν, για ανθρώπους που έτρωγαν κάθε μέρα όσπρια, για ανθρώπους που έτρωγαν κρέας πολύ σπάνια, για ανθρώπους που τρέφονταν με σάπια λαχανικά που έβρισκαν πεταμένα στις λαϊκές αγορές.

Βαλκάνια-Οι Ορεινές Χώρες (Ορεινή Γη). Η Τιμή είναι στον Ιερό Πόλεμο. Ένα Μήνυμα για τους Λαούς των Βαλκανίων.


Το νου σου. Δες το. Αν δεν ξέρεις αγγλικά, ζήτα να στο μεταφράσουν κι ενημερώσου. Η σιχαμένη ελίτ του Διεθνούς Κεφαλαίου που έσπειρε τον τρόμο τις τελευταίες δεκαετίες εξοπλίζοντας φανατικά θρησκευόμενες πειθήνιες ομάδες σε χώρες-εμβλήματα του παγκόσμιου πολιτισμού, επιχειρεί να χωρίσει τους λαούς και να πλουτίζει πουλώντας σιχαμένα όπλα σε ευρύτερο επίπεδο.

Είναι γνωστό πως εξοπλίστηκαν όλες αυτές οι φανατικές (αλλά πειθήνιες προς τη Διεθνή Ελίτ) ομάδες & πως δήθεν πολεμήθηκαν μετά, με σκοπό να ανακοπεί η πορεία τους, καταστρέφοντας, ωστόσο, μνήμες της παγκόσμιας ιστορίας των λαών & ισοπεδώνοντας χώρες & λαούς μέχρι πρόσφατα ευημερούντες, βυθίζοντάς τους στο σκοτάδι του Νέου Μεσαίωνα, στη φτώχεια & τη δυστυχία.

Οι Αραβικοί λαοί υπήρξαν πάντα αδέρφια με τους Έλληνες, τους Γιουνάν, τους οποίους (όποιον Άραβα ή Μουσουλμάνο και να ρωτήσεις) μας θεωρούν «πρώτα ξαδέλφια» τους. Υποφέραμε από κοινού και φρικτά από το μένος των Δυτικών Σταυροφόρων & μοιραστήκαμε κοινή Ιστορία.