Τρίτη 28 Οκτωβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (55) :ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ- Η ΠΤΗΣΗ

Το γοβάκι της παρέλασης


Ο δάσκαλος στάθηκε στη διασταύρωση και λες και είχε χρηματίσει τροχονόμος σε μια προηγούμενη ζωή, έκοψε αποφασιστικά την κυκλοφορία των οχημάτων. Μετά φώναξε δυνατά: "Τώρα τρέχουμε!" 

Η Κατοχή ως "ευκαιρία"

Του Χριστόφορου Βερναρδάκη

«Κι έβγαλε από την τσέπη του πανταλονιού ένα όγκο τσαλακωμένων χιλιάρικων που έριξε με αδιαφορία στον ταμία για να κρατήσει μόνος του το αντίτιμο του εισιτηρίου. Σάς χρειάζεται μήπως το επισκεπτήριο του κυρίου; Είσθε αρκετά ευφυείς για να τον αναγνωρίσετε. Παιδί της εποχής. Πολλά βγάζει, πολλά τρώει. Αλλά δεν τρώγονται. Πέντε-πέντε κουβαλά στο θέαμα τα τρωκτικά, διπλές μερίδες κρέατος παραγγέλνει στην κοσμική ταβέρνα που έγινε κέντρο του, τρυπητό χιλιάρικο κολλά στο μέτωπο του ντιζέρ, όταν βρει τον σφυγμό του ο καλλιτέχνης και πάλι δεν εξαντλούνται τα κέρδη. Πιο ζωηρές είναι οι εικόνες στα κτηματομεσιτικά. Η πελατεία εκεί προσέρχεται με τα βαλιτσάκια στο χέρι».

Αυτά έγραφε ο Παύλος Παλαιολόγος στις 19.11.1941, σε χρονογράφημα με τίτλο «Νέοι κύριοι στην επιφάνεια», δημοσιευμένο στην εφημερίδα «Αθηναϊκά Νέα». Με την έναρξη, δηλαδή, του φρικτού πρώτου χειμώνα της Κατοχής, κατά τη διάρκεια του οποίου πέθαναν δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με την έκθεση του Δ.Ι. Μαγκριώτη, μόνο στα πολεοδομικά συγκροτήματα Αθήνας και Πειραιά καταγράφηκαν 26. 199 θάνατοι από πείνα το 1941 και 40.183 θάνατοι από πείνα το 1942.

1943 – Έλληνες μαυραγορίτες, συλλεκτικό βίντεο


Για να μην ξεχνάμε μία Ελλάδα χωρισμένη και προδομένη. Αυτή είναι η ιστορία μας, Έλληνες εκμεταλλεύονται Έλληνες. Θα πρέπει να μαθαίνουμε από το παρελθόν για να είμαστε πιο σοφοί σήμερα και στο μέλλον.

Ένα εξαιρετικό ντοκουμέντο από το αρχείο της ΕΡΤ.
Και μία ανάλυση από τον Ναπολέοντα Μαραβέγια (καθηγητής της Πολιτικής Οικονομίας, κάτοχος της Εδρας Jean Monnet στο ΓΠΑ και πρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Αγροτικής Ερευνας) με τίτλο:

Πώς κυριάρχησαν οι μαυραγορίτες στην Κατοχή

Η γερμανοϊταλική κατοχή ήταν εξαιρετικά καταπιεστική, αρπακτική και βίαιη, όχι μόνο λόγω του φασιστικού χαρακτήρα του καθεστώτος των χωρών αυτών, αλλά και επειδή ο πόλεμος συνεχιζόταν τόσο στη Β. Αφρική όσο και κυρίως στην αχανή Ρωσία. Χρειαζόταν συνεπώς ο Αξονας οικονομικούς πόρους σε χρήμα, πρώτες ύλες και μεταφορικά μέσα, προκειμένου να συνεχίσει τις κατακτητικές του διαθέσεις σε άλλα μέτωπα. Από την άλλη πλευρά, τόσο η προπολεμική οικονομική κατάσταση της Ελλάδας όσο και οι καταστροφές του εξάμηνου πολέμου δημιουργούσαν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες για την επιβίωση των Ελλήνων.

Μήνυμα του Ε.Πα.Μ. για την 28η Οκτωβρίου

Είναι σαφές ότι κάθε έννοια επίσημου εθνικού εορτασμού από την ανυπόληπτη και ενδοτική στους επικυρίαρχους κυβέρνηση, έχει χάσει το νόημα της. Είναι επίσης σαφής ο λόγος για τον οποίο θέλουν να απαξιώσουν στα μάτια της νέας γενιάς και ολόκληρου του Ελληνικού λαού, τους αγώνες και τις θυσίες των Ελλήνων για ελευθερία και δημοκρατία, απέναντι σε δεσποτικές και φασιστικές αυτοκρατορίες.

Δεν θέλουν να ξανασυναντήσουν στο ολέθριο διάβα τους, αυτούς τους απίστευτους ήρωες που όποτε φούντωνε μέσα τους ο αγώνας για την Πατρίδα, δεν δίσταζαν να τα βάλλουν με υπέρτερους εχθρούς που επιβουλεύονταν την ελευθερία τους.

Δεν θέλουν ξανά, να δουν αυτόν το λαό ενωμένο στο πατριωτικό πρόταγμα «ελευθερία η θάνατος»!
Γιατί ξέρουν καλά ότι όπως τότε, έτσι και τώρα αυτοί οι μικροί ασήμαντοι Έλληνες, θα γίνουν το φωτεινό παράδειγμα του απελευθερωτικού αγώνα για όλη την ανθρωπότητα.

Το έπος της 28ης Οκτωβρίου 1940, δεν κουβαλά μόνο την μεγάλη στρατιωτική νίκη απέναντι στους φασίστες του Μουσολίνι, αλλά και την παλλαϊκή ενότητα πέρα και πάνω από κάθε διχαστική αντίληψη που γιγάντωσε και πολλαπλασίασε την δύναμη του λαού. Κι ο λόγος που το πέτυχε αυτό δεν είναι άλλος από την αγάπη για την πατρίδα. Το υπέρτατο αγαθό που κάθε Έλληνας και Ελληνίδα κουβαλά μέσα του είτε το παραδέχεται είτε όχι.

Ας γίνει η σημερινή επέτειος αφορμή να ανάψει ξανά την φλόγα του αγώνα για τη ελευθερία, που τόσο έχει ανάγκη η πατρίδα και ο λαός.

28/10/2014
Η Πολιτική Γραμματεία του Ε.Πα.Μ.

Τετάρτη (29/10/2014) και ώρα 15:30 έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης


Η Λαϊκή Στάση Πληρωμών πιστή στο εβδομαδιαίο της ραντεβού για πάνω από ενάμιση χρόνο καλεί όλους τους πολίτες με την παρουσία τους,αυτήν την Τετάρτη (29/10/2014) και ώρα 15:30 έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου Κρήτης, να αποτρέψουμε για ακόμα μια φορά την κλοπή ιδιωτικών περιουσιών από τις τράπεζες και ταυτόγχρονα για την επόμενη τακτική συνέλευση της Λ.Σ.Π.

Μόνο η αλληλεγγύη και η συνένωση των δυνάμεών μας,θα μπορέσει να επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στην ουσία να σώσει τις περιουσίες μας,αλλά κυρίως την ζωή μας και το μέλλον των παιδιών μας.
Καλούμε όλα τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους, τις συνελεύσεις των γειτονιών,τους συλλόγους και τις συλλογικότητες του Ηρακλείου να συζητήσουν το ζήτημα και να αποφασίσουν τη στήριξη και τη συμμετοχή τους στο κίνημα της ΛΑΪΚΗΣ ΣΤΑΣΗΣ ΠΛΗΡΩΜΩΝ.

Η βουβή επέτειος

Χρονογραφημα του Κ.Βάρναλη στο “Ρίζο της Δευτέρας” στις 28/10/1947 για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου πιο επίκαιρο από ποτέ.

Η βουβή επέτειος.
Γιορτή και λαός.

H 28 του Οχτώβρη είναι μια μεγάλη μέρα για τον ελληνικό λαό – και μέρα ντροπής για τους προδότες του. Κι όμως ετούτοι γιορτάζουνε το “αλβανικό έπος”. Και πάλι χωρίς το λαό. Και πάλι με φράχτη γύρω τους τα όπλα -για να τους φυλάνε όταν πηγαίνουν στην τελετή – να φυλάνε από το λαό τους εχθρούς του λαού.

Το τι νόημα δίνουνε στον όρο “αλβανικό έπος” οι φυγάδες του “έπους” φαίνεται από το νόημα που δίνουνε σε κάτι ανάλογες και παράλληλες ορολογικές απάτες όπως π.χ “απελευθέρωση”, “ανεξαρτησία”,”δημοκρατία”, “αμερικάνικη βοήθεια”, “πνευματική ελευθερία” κλπ. Το ουσιαστικό περιεχόμενο των λέξεων είναι διαμετρικά αντίθετο με την ετυμολογική τους σημασία.

Αλλά το νόημα, που έδινε η 4η Αυγούστου στο “αλβανικό έπος”, μας το εξήγησε τότες με τρόπον επίσημον ο τότε διευθυντής της Ασφαλείας κ. Παξινός. Ενώ δηλαδή ο ελληνικός λαός γυμνός και άοπλος, εγκαταλειμμένος από τους “αρχηγούς” του χτύπαε στο μέτωπο και μπροστά και πίσω του τους εχθρούς της ελευθερίας του, τους φασίστες, οι αρχηγοί του ελληνικού φασισμού ετοιμάζανε στην πρωτεύουσα την παράδοση του λαού – γιατί η συνθηκολόγηση του μετώπου δεν ήταν παράδοση του στρατού μονάχα (των 200 χιλιάδων ανδρών), αλλά ολάκερου του ελληνικού λαού (των 7 εκατομμυρίων).

Αυτοί ή εμείς;

Του Νίκου Μπογιόπουλου
Μια αναδρομή σε τίτλους εφημερίδων της εποχής για να διαπιστώσει κανείς ποιός είναι με ποιόν! Ποιοί χαρακτήριζαν το κατέβασμα της γερμανικής σημαίας από την Ακρόπολη «επαίσχυντον πράξιν» και ποιοί καλούσαν τον ελληνικό λαό «Ο ΚΑΘΕ ΒΡΑΧΟΣ, Η ΚΑΘΕ ΡΕΜΑΤΙΑ, ΤΟ ΚΑΘΕ ΧΩΡΙΟ, ΚΑΛΥΒΑ ΜΕ ΚΑΛΥΒΑ, Η ΚΑΘΕ ΠΟΛΗ, ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΣΠΙΤΙ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΦΡΟΥΡΙΟ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥ ΑΓΩΝΑ».

Τότε υπήρχαν κι αυτοί:

Retour ala normale


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου
  
Με την ουρά στα σκέλια επιστρέφει η κυβέρνηση στο μνημονιακό μαντρί – Παιχνίδι των εταίρων με τις αγορές και λαθροχειρίες με την «προληπτική πιστωτική γραμμή»

Πόσο κράτησε το κυβερνητικό «αντάρτικο»; Ούτε τρεις εβδομάδες. Η τακτική του σκωτσέζικου λουτρού που ακολούθησαν με ύποπτο συγχρονισμό οι παίκτες των αγορών, οι «ανεξάρτητοι» αναλυτές των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και οι θεσμικοί παράγοντες της Ε.Ε. και του ΔΝΤ αποδείχθηκε εξαιρετικά αποτελεσματική. Μετά μια βροχή από χαστούκια, ακολούθησε μια καταιγίδα από χάδια. Το απολωλός πρόβατο επέστρεψε στο μαντρί. Retour ala normale=επιστροφή στην κανονικότητα. Δηλαδή, στο Mνημόνιο, ανεξάρτητα από τη μορφή που θα πάρει η συνέχειά του, στη χρηματοδοτική εξάρτηση και στη «μεταρρυθμιστική» απορρύθμιση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε., της ΕΚΤ, του ΔΝΤ προσποιήθηκαν ότι αντέδρασαν με έκπληξη στο άλμα των spreads των ελληνικών ομολόγων, παρ’ ότι συνέβαλαν όσο μπορούσαν σ’ αυτό με τις δηλώσεις Ντράγκι, Λαγκάρντ, Ντάισελμπλουμ και άλλων. Το ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, την περασμένη Τετάρτη, βασισμένο σε δηλώσεις (ανωνύμων) Ευρωπαίων αξιωματούχων, ήταν εξαιρετικά αποκαλυπτικό της τακτικής τους.

28η Οκτωβρίου, καλημέρα


Του Γιάννη Μακριδάκη

«Αντικρίζω τη ζωή στην πιο φρέσκια εκδήλωσή της. Η μεγάλη Φύση είναι ανώτερη από τις μικρότητες των ανθρώπων. Οι αγωνίες μας είναι μικροεπεισόδια μπροστά στη δική της ζωή. Εκείνη πρασινίζει κι ανθίζει όπως πάντα, μοσχοβολάει και ζεσταίνει εχθρούς και φίλους, χύνει άφθονα τα κρυονέρια της και ξεπλένει αμέσως κάθε σταγόνα αίματος που χύνεται στο γρασίδια της… Ξαπλώνω κάτω από μια ανθισμένη κερασιά. Ας μου συμβεί ό,τι θέλει. Είμαι μεθυσμένος από τον ήλιο, την ξεκούραση και τη μοσχοβολιά».

Από ημερολόγιο στρατιώτη που έζησε τον πόλεμο στο μέτωπο και επέστρεψε πεζός στο σπίτι του μετά την εισβολή των Γερμανών και την υποχώρηση

Έτσι, για να αντιλαμβανόμαστε το αυτονόητο, το φυσικό…

Το όργιο των όρνιων

Του Καρτέσιου

Στον επίλογο (;) αυτής της αστειότητας με τα stress tests των τραπεζών εμφανίστηκε η κυρία Βούλτεψη δηλώνοντας «Ο ΣΥΡΙΖΑ λυπάται που οι καταθέσεις των Ελλήνων είναι ασφαλείς». Ως εδώ όλα καλά. Η κατηγορία της Βούλτεψη είχε συγκεκριμένο στόχο και παραλήπτη. Τα κόμματα συνηθίζουν να μαλώνουν μεταξύ τους, έχει πλάκα.

Τι γίνεται, όμως, στην περίπτωση που η Βούλτεψη, ο Βορίδης, ο Γεωργιάδης, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος δεν απευθύνουν τις κατηγορίες τους προς ένα κόμμα, αλλά γενικά προς τους πολίτες που τολμούν να ασκήσουν κριτική στην κυβέρνηση; Τι γίνεται όταν ο Βενιζέλος δηλώνει γενικά «Λυπούνται όσοι ζουν πολιτικά ως παράσιτα του μνημονίου»; Τι γίνεται όταν ο Σαμαράς λέει αορίστως «Εμείς προχωράμε και αφήνουμε τους ακραίους στη μιζέρια τους»;

Τι γίνεται όταν δίνεται η γραμμή από υπουργικά και βουλευτικά γραφεία να γεμίσουν τα social media το πρωί της Κυριακής και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των stress tests με ατάκες τύπου «Κατανοητή η χαρά σας να αποτύχουν οι ελληνικές τράπεζες, αλλά δε θα σας περάσει»;

28η Οκτωβρίου 1940, το τότε και το σήμερα.

Του Δημήτρη Κυπριώτη

Ξημερώνει η 28η Οκτωβρίου, η μέρα που εξακολουθεί να σηματοδοτεί ηρωικούς ελληνικούς αγώνες, έστω και αν η καταναλωτική κοινωνία και η απατηλή ευμάρεια που ζήσαμε, ξεθώριασε την ιστορική μνήμη και προσπάθησε με ύπουλο τρόπο να σβήσει αυτήν την ιστορική ημέρα εντελώς από τη ζωή μας.

Σήμερα όμως που η επίπλαστη κατάσταση της ευμάρειας διακόπηκε βίαια και απότομα από τις ξενόφερτες πολιτικές της μνημονιακής λεηλασίας ενάντια στην πλειοψηφία των Ελλήνων, κάνουν την εμφάνιση τους δειλά-δειλά, πλην όμως με αυξανόμενο ρυθμό, ενέργειες αντίστασης, εναντίον όλων αυτών που έφεραν τη χώρα στη σημερινή κατάσταση και ταυτόχρονα ενέργειες αλληλεγγύης και ανθρωπισμού, στους έχοντες μεγαλύτερη ανάγκη συνανθρώπους μας.

Την 28η Οκτωβρίου, έναρξη της εποποιίας τους 40, αλλά και στη συνέχεια σε όλη τη...
διάρκεια του πολέμου που ακολούθησε, ο Ελληνικός λαός αντιστάθηκε απέναντι στις πιο εξελιγμένες πολεμικές μηχανές της εποχής και απέναντι στα φρικαλέα και αιμοσταγή φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα του τότε κόσμου.

ΕΠΑΜ: Η Επόμενη Μέρα

Του Θέμη Συμβουλόπουλου*

Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή εξαιρετικά επικίνδυνου κοινωνικού και πολιτικού τέλματος. Ή θα ξεμπερδέψουμε με το νεοαποικιοκρατικό καθεστώς κατοχής, ή θα μπούμε σε ακόμα βαθύτερη κρίση και ύφεση με κύριο στοιχείο τον διαμελισμό της χώρας, και την εξαθλίωση να αποκτά μόνιμα χαρακτηριστικά σε όλο και μεγαλύτερα κομμάτια της κοινωνίας, με τελική κατάληξη την εξόντωση του ελληνικού λαού.

Όποιος αμφισβητεί αυτή την κατάσταση, είτε εξυπηρετεί αλλότρια συμφέροντα, είτε βρίσκεται σε άλλο μήκος κύματος όσον αφορά την κατανόηση της κατάρρευσης που βιώνουμε σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και εθνικής πραγματικότητας. Σε αυτή την τραγική κατάσταση το πολιτικό σύστημα, όχι μόνο δείχνει απρόθυμο να αντεπεξέλθει και να προχωρήσει σε άμεσα μέτρα απεμπλοκής από το καθεστώς δουλοπαροικίας, αλλά υποτελές και εξαρτημένο όπως είναι, παρουσιάζεται ανίκανο να υλοποιήσει, ακόμα και αυτές τις άμεσες ανάγκες επιβίωσης για τα στρώματα της κοινωνίας, που κυριολεκτικά πεθαίνουν απέναντι στο αδιέξοδο που έχουν οδηγηθεί. Και δεν μιλάω μόνο για την συμπολίτευση, αλλά και για την αντιπολίτευση στο σύνολό της.

Το ψέμμα και η αλήθεια για τα τεστ αντοχής των τραπεζών

Του Δημήτρη Καζάκη

Οι εγχώριες τράπεζες πέρασαν τα τεστ αντοχής. Αυτό διατυμπανίζουν άπαντες στο εσωτερικό της χώρας. Από τις ξεφωνημένες του αδελφάτου των μέσων μαζικής εξαπάτησης μέχρι το σύνολο του πολιτικού συστήματος. Όλος ο υπόλοιπος κόσμος γνωρίζει ότι 3 από τις 4 συστημικές τράπεζες της Ελλάδας απέτυχαν παταγωδώς στα τεστ αντοχής, αλλά εδώ στο εσωτερικό της χώρας έχει επιβληθεί μια αδίστακτη χούντα ενημέρωσης, που μπροστά της η θεσμοθετημένη λογοκρισία της επταετίας ωχριά. Το μαύρο έγινε άσπρο γιατί αυτό συμφέρει το καθεστώς κατοχής.

Το χειρότερο όμως είναι ότι κανένας δεν αμφισβήτησε την επίσημη εκδοχή, δηλαδή το ψέμα. Με εξαίρεση το ΕΠΑΜ που με σχόλιο του Γραφείου Τύπου νωρίς το πρωί της Δευτέρας με το οποίο είπε την αλήθεια, δηλαδή ότι οι τράπεζες απέτυχαν στα τεστ αντοχής, αλλά και του γράφοντος που στην εκπομπή του την ίδια ημέρα το μεσημέρι στο e-roi.gr ανέλυσε τα αποτελέσματα των τεστ, κανένας άλλος δεν τόλμησε να πει την αλήθεια. Κανένα πολιτικό κόμμα της αντιπολίτευσης δεν τόλμησε να αμφισβητήσει το ψέμμα που επίσημα διέδιδε η διαπλοκή καθεστώτος και ΜΜΕ.

Είναι τρομερό να το σκεφτεί κανείς. Στην περίπτωση των αποτελεσμάτων των τεστ αντοχής των τραπεζών δεν πρόκειται για άποψη, όπου ο καθένας μπορεί να έχει τη δική του. Πρόκειται για αναμφισβήτητο γεγονός. Τα τεστ αντοχής που δημοσιοποιήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής, 26/10 στην Φρανκφούρτη από την ΕΚΤ, έδειξαν ότι 24 ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν, παρουσιάζοντας έλλειμμα κεφαλαίου της τάξης των 25 δις ευρώ. Ανάμεσα σ' αυτές τις τράπεζες είναι 3 από την Ελλάδα (Eurobank, Εθνική, Πειραιώς) και 3 από την Κύπρο (Κεντρική Συνεταιριστική, Ελληνική, Κύπρου).