Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

Η βόμβα των κόκκινων δανείων


Το θέμα της υπερχρέωσης αποτελεί το κορυφαίο της εποχής μας, ενώ επιλύεται είτε με μαζικές διαγραφές, είτε με υπερπληθωρισμό, είτε με πόλεμο – ευχόμενοι να έχει ωριμάσει η ανθρωπότητα και να μην επιλεχθεί το σενάριο της καταστροφής / ηχητικό

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι επακόλουθο της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη – λόγω της οποίας η ήπειρος μας έχει βυθιστεί στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μειώνονται η κατανάλωση, οι επενδύσεις, το ΑΕΠ κοκ. Προηγούνται βέβαια τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, μηδενός εξαιρουμένου, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η Ανατολική Ευρώπη – με αρκετές άλλες χώρες που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή προβλήματα, να κινδυνεύουν επίσης.

Για παράδειγμα η Ολλανδία λόγω του τεράστιου ιδιωτικού της χρέους (ανάλυση), το Βέλγιο (δημόσιο χρέος), η Αυστρία κοκ. – ενώ δεν θα μείνει αλώβητη ούτε η Γερμανία, αφενός μεν επειδή είναι η κυριότερη δανείστρια οικονομία της Ευρωζώνης, αφετέρου λόγω του εξαιρετικά ευάλωτου χρηματοπιστωτικού της τομέα, με κορυφή του παγόβουνου τη Deutsche Bank.

Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το ποσοστό των κόκκινων δανείων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη πριν από έναν περίπου χρόνο – έχοντας έκτοτε αυξηθεί σημαντικά. Όπως διαπιστώνεται, η Ελλάδα ακολουθεί την Κύπρο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς επίσης η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία κοκ. – όταν παράλληλα ορισμένοι αναρωτιούνται εάν η Μ. Βρετανία θα βρεθεί τελικά κερδισμένη, ψηφίζοντας την αποχώρηση της από την καταρρέουσα ΕΕ.


Περαιτέρω, ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε οι άλλες χώρες που αναφέραμε παραπάνω – αλλά η Ιταλία, αφενός μεν λόγω των τεραστίων προβλημάτων της οικονομίας της σε συνδυασμό με το μέγεθος της (δημόσιο χρέος 2,2 τρις €!), αφετέρου εξαιτίας των τραπεζών της (ανάλυση).

Μάρκους Φέρμπερ:"Η Κομισιόν ενταφίασε το Σύμφωνο Σταθερότητας"


Πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξαπέλυσε ο ευρωβουλευτής Μάρκους Φέρμπερ για την απόφασή της να μην επιβάλει κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία για δημοσιονομικές υπερβάσεις.

Η Ισπανία και η Πορτογαλία γλύτωσαν τελικά τα πρόστιμα, τουλάχιστον για την ώρα. Την απόφαση πήρε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρά το γεγονός ότι οι δύο χώρες επανειλημμένα και παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις παραβίασαν αυτό που θεωρείται ως 'ιερή αγελάδα' της δημοσιονομικής πειθαρχίας, το Σύμφωνο Σταθερότητας και το όριο του 3% για τα δημόσια ελλείμματα. Ένα λάθος ολκής για τον Μάρκους Φέρμπερ, το γερμανό ευρωβουλευτή από το βαυαρικό Χριστιανοκοινωνικό κόμμα.

«Θα έπρεπε να δείξει κίτρινη κάρτα»

«Η Επιτροπή με την απόφασή της προξένησε ζημιά στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», τόνισε σε συνέντευξη στο Γερμανικό Ραδιόφωνο (DLF). «Ήταν σαφές ότι θα έπρεπε να επιβληθούν κυρώσεις. Γιατί όποιος παραβιάζει διαρκώς τους κανόνες, όποιος δεν είναι σε θέση να βάλει τάξη στα δημοσιονομικά του, θα πρέπει να πάρει κίτρινη τάξη. Η κατάλληλη στιγμή ήταν αυτή. Το ΕCOFIN κάλεσε την Κομισιόν να δείξει κίτρινη κάρτα, αλλά εκείνη αποφάσισε να την κρατήσει στη τσέπη κάνοντας σαφές ότι κυρώσεις δεν πρόκειται να επιβληθούν ποτέ και σε κανέναν. ‘Έτσι, χθες βράδυ, το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ενταφιάστηκε πανηγυρικά».