Το θέμα της υπερχρέωσης αποτελεί το κορυφαίο της εποχής μας, ενώ επιλύεται είτε με μαζικές διαγραφές, είτε με υπερπληθωρισμό, είτε με πόλεμο – ευχόμενοι να έχει ωριμάσει η ανθρωπότητα και να μην επιλεχθεί το σενάριο της καταστροφής / ηχητικό
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες είναι επακόλουθο της πολιτικής λιτότητας που έχει επιβάλλει η Γερμανία στην Ευρώπη – λόγω της οποίας η ήπειρος μας έχει βυθιστεί στην ύφεση, με αποτέλεσμα να μειώνονται η κατανάλωση, οι επενδύσεις, το ΑΕΠ κοκ. Προηγούνται βέβαια τα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου, μηδενός εξαιρουμένου, ενώ ακολουθεί αμέσως μετά η Ανατολική Ευρώπη – με αρκετές άλλες χώρες που δεν φαίνεται να αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή προβλήματα, να κινδυνεύουν επίσης.
Για παράδειγμα η Ολλανδία λόγω του τεράστιου ιδιωτικού της χρέους (ανάλυση), το Βέλγιο (δημόσιο χρέος), η Αυστρία κοκ. – ενώ δεν θα μείνει αλώβητη ούτε η Γερμανία, αφενός μεν επειδή είναι η κυριότερη δανείστρια οικονομία της Ευρωζώνης, αφετέρου λόγω του εξαιρετικά ευάλωτου χρηματοπιστωτικού της τομέα, με κορυφή του παγόβουνου τη Deutsche Bank.
Στο γράφημα που ακολουθεί φαίνεται το ποσοστό των κόκκινων δανείων ως προς το ΑΕΠ στην Ευρώπη πριν από έναν περίπου χρόνο – έχοντας έκτοτε αυξηθεί σημαντικά. Όπως διαπιστώνεται, η Ελλάδα ακολουθεί την Κύπρο, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ιταλία είναι σε πολύ άσχημη κατάσταση, καθώς επίσης η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Ουγγαρία κοκ. – όταν παράλληλα ορισμένοι αναρωτιούνται εάν η Μ. Βρετανία θα βρεθεί τελικά κερδισμένη, ψηφίζοντας την αποχώρηση της από την καταρρέουσα ΕΕ.
Περαιτέρω, ο αδύναμος κρίκος της Ευρωζώνης δεν είναι ούτε η Ελλάδα, ούτε οι άλλες χώρες που αναφέραμε παραπάνω – αλλά η Ιταλία, αφενός μεν λόγω των τεραστίων προβλημάτων της οικονομίας της σε συνδυασμό με το μέγεθος της (δημόσιο χρέος 2,2 τρις €!), αφετέρου εξαιτίας των τραπεζών της (ανάλυση).