Τρίτη 19 Μαΐου 2015

Χαρείτε έναν υπουργό οικονομικών που έχουμε...

Του Δημήτρη Καζάκη

Ο κ. Βαρουφάκης έδωσε μια εκ βαθέων συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου αποκαλύπτωντας τον βαθύτερο ψυχισμό του και κυρίως το πόσο φτιαχτή είναι η λεγόμενη διαπραγμάτευση με τους δανειστές.

1. Ο Βαρουφάκης μας αποκαλύπτει ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε "κινήσεις ρήξης" για να μην υπάρξει ρήξη. Κι έτσι "ως δια μαγείας" βρέθηκαν λεφτά από το ΔΝΤ για να πληρωθεί η τρέχουσα οφειλή στο ΔΝΤ. Δεν μας είπε όμως, ότι τα 650 εκατ. ευρώ τα χρωστάμε. Πέρασαν στο δημόσιο χρέος που έτσι αυγάτησε. Ποιός πιάστηκε κορόϊδο; Πάντως όχι ο κ. Βαρουφάκης που στον κόσμο του Χάρι Πότερ όπου ζει μπορεί να βρίσκει λεφτά "ως δια μαγείας". Το κορόϊδο είμαστε εμείς που θα χρειαστεί να τα πληρώσουμε με το αίμα μας.
Το ΔΝΤ έκανε αυτό που κάνει πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις. Προκειμένου να μην υπάρξει αθέτηση πληρωμής κι έτσι ο λαός αντιληφθεί ότι το να μην πληρώσεις τους δανειστές δεν σημαίνει τίποτε το καταστροφικό για τον ίδιο, δίνει εκτάκτως χρήματα για να συνεχίσει η πληρωμή στο μαγκανοπήγαδο του χρέους.

Η Deutsche Telecom στην υπηρεσία της BND και NSA.


Toυ Δημήτρη Καζάκη

Η Deutsche Telekom κατασκόπευε σε διάφορες χώρες μεταξύ των οποίων την Αυστρία, τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες για την BND, την υπηρεσία πληροφοριών της Γερμανίας, με τη βοήθεια της αμερικανικής NSA, σύμφωνα με την αυστριακό Πράσινο βουλευτή Peter Pilz. Η εταιρεία παρακολουθεί το δίκτυο οπτικών ινών για την εποπτεία των επικοινωνιών στο Διαδίκτυο, τουλάχιστον από το 2005. Ουδεμία επίσημα διάψευση.

Εμείς στην Ελλάδα δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για τη δράση της DT. Της έχουμε δωρίσει όχι μόνο τον ΟΤΕ, αλλά και το σύνολο των στρωτιωτικών τηλεπικοινωνιών της χώρας μας. Μαζί και τις δορυφορικές. Η DT δεν κατασκοπεύει τις επικοινωνίες στην Ελλάδα, απλά τις ελέγχει απόλυτα. Όπως ακριβώς συμβαίνει σε μια αποικία.

Αν νομίζετε ότι θα βρεθεί δεξιός ή αριστερός πολιτευτής, ή περισσότερο υπουργός να θέσει θέμα DT, κάνετε μεγάλο λάθος. Όταν δηλώνεις πολίτης της Ευρώπης δεν σ' απασχολούν τόσο δευτερεύοντα θέματα. Το μόνο που σε απασχολεί είναι μόνο η συνέχεια (της μίζας) του κράτους.

Υπάρχει ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ σε αυτόν τον τόπο; ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΧΙ...


Ας αναρωτηθούμε όλοι μας:ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΠΙΔΑ ΝΑ ΣΩΘΕΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΤΟΠΟΣ ΟΣΟ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΜΑΦΙΟΖΟΙ!!!

Αυτοδιαχείριση και Κοινά: Πέρα από τη δικτατορία της οικονομίας


Του Κώστα Χαριτάκη

Αν αναγνωρίσουμε ως βασικά χαρακτηριστικά των κοινών την κοινή κτήση, την κοινή δημιουργία και την κοινή χρήση, τότε είναι φανερό ότι ο κόσμος των κοινών βρίσκεται πέρα από τον κόσμο της ιδιοκτησίας και της καταναγκαστικής εκμεταλλευτικής εργασίας. Η δημιουργία, προστασία και εξέλιξη των κοινών δεν μπορεί προφανώς να γίνει με τους τρόπους, τις μορφές, τις διαδικασίες που βασικός τους στόχος είναι η περίφραξη και η ιδιωτική ή κρατική απαλλοτρίωση των κοινών, όπως ακριβώς συμβαίνει με την ιδιοκτησία και την διευθυνόμενη από αυτήν εργασία. Ούτε μπορεί να υπαχθεί στην ανταγωνιστική διαδικασία συσσώρευσης κεφαλαίου που κινεί την υπάρχουσα οικονομία, μετατρέποντας τον άνθρωπο και τη φύση σε οικονομικούς πόρους για την άντληση κέρδους. Ούτε, ακόμη, μπορεί να συμβιβαστεί με τη δικτατορία της οικονομίας (και της αντίστοιχής της τεχνοεπιστήμης) επί της κοινωνίας, τον αποικισμό από αυτήν όλων των πλευρών της ζωής, και την ακύρωση τελικά της δυνατότητας της κοινωνίας να αποφασίζει για το παρόν και το μέλλον της (όπως φαίνεται τόσο δραματικά σήμερα με τη θηλιά του χρέους).

Οι κυρίαρχες παραγωγικές και οικονομικές διαδικασίες είναι διαδικασίες υπαγωγής της κοινωνίας σε καθεστώς ετερονομίας, αλλοτρίωσης και εξάρτησης από το κεφάλαιο και το κράτος.

Οι BRICS Και ο ευεεργετικός «τυχοδιωκτισμός»


Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Ο Jim O' Neil, πρώην οικονομολόγος της Goldman Sachs στον οποίο αποδίδεται ο όρος BRICS, χαρακτήρισε καθυστερημένο πρωταπριλιάτικο αστείο τη ρωσική πρόσκληση προς την Ελλάδα για συμμετοχή στη νέα αναπτυξιακή τράπεζα της ομάδας των πέντε. Με ανάλογη ελαφρότητα αντιμετωπίστηκε η πρόσκληση στην Αθήνα και σε άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Μπορεί η κυβέρνηση να ανέθεσε ήδη στον πρώην εκπρόσωπο της χώρας στο ΔΝΤ Π. Ρουμελιώτη να μελετήσει την πρόταση, αλλά η εντύπωση που επικρατεί είναι πως ενδεχόμενη τέτοια απόφαση είναι «υπερβολικά τολμηρή» για το πλαίσιο μιας χώρας - μέλους της Ε.Ε. και της Ευρωζώνης.

Ωστόσο, μια ψύχραιμη αξιολόγησή της μπορεί να γίνει μόνο πάνω στην ευρύτερη γεωπολιτική και γεωοικονομική σκακιέρα. Στην οποία κάθε παίκτης, μικρός ή μεγάλος, έχει μια ιδιαίτερη και ιστορικά πρωτότυπη θέση.

Στην παρούσα συγκυρία, για παράδειγμα, η Ελλάδα βρίσκεται απομονωμένη στο πλαίσιο που θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο φυσικός της χώρος, στην Ε.Ε. και στην Ευρωζώνη. Την ίδια στιγμή, διάφορες δυνάμεις, για τους δικούς τους ιδιοτελείς σκοπούς, ενδιαφέρονται να τη διατηρήσουν στη στενή ή ευρύτερη σφαίρα επιρροής και συμμαχιών τους.