Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2016

Σουηδία, μεταναστευτικό σοκ και χάος...


Tης Σερένας Νομικού

Συμβαίνουν απαίσια πράγματα, κάτι που δεν βιώσαμε ποτέ στο παρελθόν: μαζικές επιθέσεις σε γυναίκες από συμμορίες ανδρών, μαχαιρώματα, δολοφονίες, ρίψεις οξέων στα πρόσωπα κοριτσιών και βιασμοί ανηλίκων
«Δεν νομίζω ότι η Σουηδία είναι στην άκρη του γκρεμού. Τα καλά οργανωμένα Έθνη είναι σε θέση να ανακάμψουν γρήγορα. Μπορείς να τους προξενήσεις μεγάλες ζημίες, αλλά τελικά επανέρχονται. Το μέλλον των Σουηδών είναι στα χέρια τους. Ελπίζω να λυθούν σύντομα τα προβλήματα μας επειδή, εάν σε μία κοινωνία η φτώχεια εδραιωθεί, κάτι που κινδυνεύουμε να συμβεί στη Σουηδία αφού οι μετανάστες καταναλώνουν μεν αλλά δεν παράγουν, τότε καμία δύναμη δεν είναι σε θέση να την ξεριζώσει.   
Πράγματι δεν διαχειριστήκαμε σωστά το μεταναστευτικό και σύντομα θα μετατραπούμε σε μία πολυπολιτισμική ταξική κοινωνία. Οι λύσεις όμως είναι σε συνάρτηση με τα μεγέθη, με τους αριθμούς. Έχουμε 160.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων κάποιοι θα σταλθούν πίσω, ενώ ορισμένοι άλλοι θα φέρουν τις οικογένειες τους. Έτσι, με βάση τις ιστορικές εμπειρίες, τελικά θα παραμείνουν 160 – 170.000.
Αυτές οι 160.000 είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, αλλά δεν θα οδηγήσουν τη χώρα στην άκρη του γκρεμού. Εάν όμως έχεις κάθε χρόνο 160.000 μετανάστες, σε ένα κράτος με 10 εκ. πληθυσμό, τότε δεν υπάρχουν λύσεις. Είναι κάτι που πρέπει όμως να το αποφασίσουν οι ίδιοι οι Σουηδοί πολίτες.
Μακροπρόθεσμα, εάν η Σουηδία ρυθμίσει τη μετανάστευση, κάνοντας ένα διάλειμμα στις νέες εισόδους και επιστρέφοντας στην ομαλότητα, δεν θα μετατραπεί σε ένα αποτυχημένο κράτος. Βραχυπρόθεσμα όμως, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ειδήσεις από τη Σουηδία που θα σοκάρουν την κοινή γνώμη. Οι πρόσφατες εισροές έχουν υπερφορτώσει το σύστημα σε έναν τέτοιο βαθμό, όπου βιώνουμε ένα κύμα εγκληματικότητας.  
Συμβαίνουν απαίσια πράγματα, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στο παρελθόν: μαζικές επιθέσεις σε γυναίκες από μεγάλες συμμορίες ανδρών, συγκρούσεις με τη χρήση μαχαιριών και ζεματιστού νερού, δολοφονίες, ρίψεις οξέων στα πρόσωπα κοριτσιών, βιασμοί γυναικών, κακοποίηση ανηλίκων, βιασμοί νεαρών αγοριών…. Η μία κακή είδηση πίσω από την άλλη, τρομακτικά πράγματα.  
Στους Σουηδούς αρέσει να λένε πως δεν θέλουν να γίνει η κοινωνία τους όπως αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Ίσως είναι πολύ αργά για να το αποφύγουμε ενώ, το καλύτερο στο οποίο μπορεί να ελπίζει πλέον ένας Σουηδός, είναι πως η χώρα του δεν θα γίνει όπως το «Game of Thrones».
Η ανικανότητα πάντως της ευρωπαϊκής ηγεσίας να διαχειριστεί τη μεταναστευτική κρίση είναι ταυτόχρονα σουρεαλιστική και εντυπωσιακή. Μοιάζει σαν μία κωμική μαρτυρική έκδοση της πτώσης της Ρωμαϊκής αυτοκρατορίας, σε πραγματικό χρόνο» (T. Sanandaji σε ελεύθερη απόδοση).   
 .Όταν έγραψα για τον πανικό που επικρατεί στη Σουηδία (άρθρο) και για την αναρχία, από την οποία απειλείται, αρκετοί διαμαρτυρήθηκαν λέγοντας πως δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο. Ορισμένοι άλλοι αμφισβήτησαν το γεγονός ότι, στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, στο Μάλμε, οι ξένοι αποτελούν ήδη το 50% του συνόλου, ενώ κάθε δεύτερο παιδί που βαφτίζεται παίρνει το όνομα Μωάμεθ. Είναι όμως η αλήθεια.

Ο Τσίπρας νομίζει ότι οι αγρότες βόσκουν κουτόχορτο.


Toυ Δημήτρη Καζάκη



Η χθεσινή συνάντηση του Τσίπρα, του φερόμενου ως πρωθυπουργού, με εκπροσώπους των αγροτών ήταν μια ωραία φιέστα πολιτικού διαλόγου χωρίς αντικείμενο. Η ουσία; Καμιά δέσμευση. Μόνο γενικές θεωρίες και υποσχέσεις. Όχι για τους αγρότες, αλλά για όσους ημέτερους θέλουν να υπηρετήσουν το ξεπούλημα των αγροτών.

Ο στόχος των λεγόμενων προτάσεων της κυβέρνησης είναι βασικά πολιτικός. Να αναγκάσει τους αγρότες να γυρίσουν στα σπίτια τους με άδεια χέρια. Ή μάλλον με υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα. Κι αφού οι αγρότες γυρίσουν στα χωράφια, τα ζώα και τις δουλειές τους, η κυβέρνηση θα συνεχίσει με τα μνημόνια.
Στις δήθεν προτάσεις της κυβέρνηση δεν υπάρχει ούτε μνεία στα χρέη των αγροτών. Τα χρέη που υπάρχουν ήδη στις τράπεζες, τον ΟΓΑ, την εφορία. Τσιμουδιά. Ο λόγος είναι απλός. Η κυβέρνηση έχει πουλήσει ήδη τα χρέη των αγροτών, διαμέσου των συστημικών τραπεζών - και κυρίως της Τράπεζας Πειραιώς - σε ξένα επενδυτικά κεφάλαια.

Ο Κανένας και ο Καθένας | Ο Νίκος Καλογερόπουλος στο θέατρο Underground, στην Αθήνα


Ο Νίκος Καλογερόπουλος επιστρέφει, στο θέατρο Underground στην Αθήνα με την νέα του παράσταση "Ο Κανένας και ο Καθένας".  Μία παράσταση - ωδή, αφιερωμένη στον άγνωστο πολίτη.

Κινκουλ...

Σίσυφος ο κωλοτούμπας

Για όσους δε γνωρίζουν, ο Νίκος Καλογερόπουλος και η ομάδα του, τα τελευταία τρία χρόνια βρίσκονται στην Κυπαρισσία, όπου συμβάλλουν στην πολιτιστική πρόοδο της περιοχής  στο πολυχώρο τέχνης "ΤΡΕΝΟΤΕΧΝΕΙΟΝ".


Από 15 Φεβρουαρίου Δευτέρα-Τρίτη-Τετάρτη

Ώρα: 21:00
Γενική είσοδος: 12 Ευρώ
Θέατρο Underground - Κοραή 5 ( Στ. Μετρό Πανεπιστήμιο)

Διαβάστε παρακάτω το δελτίο τύπου: