Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Σοκαριστικά στοιχεία για τα «κόκκινα» δάνεια


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Παρά το γεγονός ότι τα στοιχεία των τραπεζών για τα τελευταία τρίμηνα αφήνουν κάποια περιθώρια αισιοδοξίας για την αντιστροφή της τάσης των «κόκκινων» δανείων, καθώς περιορίζεται συνεχώς η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), τα ευρήματα της Τράπεζας της Ελλάδος για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των ανοιγμάτων είναι απογοητευτικά και προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία.

Σύμφωνα με στοιχεία που παρατίθενται στην «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος» της ΤτΕ,[**] τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση άνω του ενός έτους διαμορφώνονται σε πάνω από 21 δισ. ευρώ, ενώ τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των δύο ετών ξεπερνούν τα 13 δισ. ευρώ. Μάλιστα, σε αυτά τα τρομακτικά στοιχεία δεν συμπεριλαμβάνονται οι καταγγελμένες απαιτήσεις, οι οποίες συνολικά ανέρχονται σε 48 δισ. ευρώ. Συνολικά, τα καταγγελμένα δάνεια και τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω του 1 έτους φτάνουν τα 68 δισ. ευρώ!

Γίνεται, λοιπόν, κατανοητό ότι οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν σοβαρά εμπόδια στην προσπάθειά τους να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια, να απελευθερώσουν κεφάλαια και να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΤτΕ, τα εν λόγω ευρήματα υποδηλώνουν τον υψηλό βαθμό παγίωσης της κατάστασης και αναδεικνύουν τις δυσκολίες στην αποτελεσματική διαχείρισή τους.

Εκρηκτική αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα Ταμεία


Εκρηκτικές διαστάσεις λαμβάνει η αδυναμία ή και η αποφυγή πληρωμής εισφορών στα υπό κατάρρευση ασφαλιστικά ταμεία, με αποτέλεσμα τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), να ανέρχονται πλέον σε 16,6 δισ. ευρώ. Ακόμη και οι οφειλέτες που εντάχθηκαν σε κάποια από τις ρυθμίσεις χρεών που «τρέχουν», αδυνατούν πλέον να ανταποκριθούν στην πληρωμή των δόσεων, με αποτέλεσμα από τις συνολικά 147.308 ρυθμίσεις, να παραμένουν ενεργές μόλις οι 50.249. Οι 88.217 έχουν «χαθεί», ενώ υπάρχουν και 8.842 που έχουν ολοκληρωθεί.

Τα συνολικά ληξιπρόθεσμα χρέη προς τα ταμεία εκτιμώνται σε πάνω από 25 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 16,6 δισ. έχουν ενταχθεί στο ΚΕΑΟ (αφορούν οφειλές από 5.000 ευρώ και άνω) και οι παράγοντες της αγοράς κρούουν των κώδωνα του κινδύνου, εκτιμώντας ότι η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για τη μισθωτή εργασία όσο και για τους αυτοαπασχολουμένους και τους αγρότες θα επιφέρει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλεσμα, οδηγώντας σε κατάρρευση τα έσοδα των Ταμείων και σε εκτίναξη τις οφειλές.

Αναλυτικά, το β΄ τρίμηνο του 2016, τα χρέη προς τα Ταμεία που εντάχθηκαν στο Κέντρο, ανήλθαν σε 16,6 δισ. από 15,7 δισ. ευρώ τρεις μήνες πριν. Σύμφωνα με πληροφορίες, η αύξηση οφείλεται κυρίως σε πρόστιμα - προσαυξήσεις παλιών χρεών και ένταξη ενός σημαντικού πακέτου νέων χρεών από τον ΟΓΑ (20.000 οφειλέτες με χρέη 186,4 εκατ. ευρώ).

Η Ε.Ε στήνει εκ νέου παιχνίδι με τις τράπεζες


Του Τρύφωνα Λιώτα

Ανησυχητικά τα νέα από την Ευρώπη. Πορτογαλία και Ιταλία βρίσκονται στα πρόθυρα νέας διάσωσης των κρατικοποιημένων τραπεζών τους. Η Γερμανία έβγαλε ομόλογα με αρνητική απόδοση. Ενώ στην Ολλανδία αρχίζουν να μαγειρεύουν πριν πεινάσουν στην Ελλάδα το πάρτι καλά κρατεί.

Μια «αναπάντεχη» ανάγκη για διάσωση

Στην Πορτογαλία η «Νέα Τράπεζα» (Novo Banco) ήταν η «καλή» τράπεζα που προέκυψε από την εκκαθάριση της "Τράπεζας του Αγίου Πνεύματος" (Banco Espirito Santo)-τράπεζα όνομα και πράγμα- όταν αυτή διασώθηκε. Ο σκοπός ήταν να πουληθεί το υγιές μέρος για να καλύψει το κόστος της διάσωσης που μετακύλησε στους πελάτες και φορολογούμενους πολίτες. Όμως μετά από ένα χρόνο υπάρχουν φόβοι ότι και οι άλλες τράπεζες έχουν χαμηλό κεφάλαιο με μη βιώσιμα χρέη και η αδυναμία της Λισσαβόνας να βρει αγοραστές για την «υγιή» τράπεζα θα οδηγήσει σε νέα διάσωση που εκτιμάται στα 7,5 δις. Μιλάμε για «διάσωση μιας τράπεζας εις το τετράγωνο». Αλλά και η Caixa Geral de Depósitos, η μεγαλύτερη τράπεζα της Πορτογαλίας με κύριο μέτοχο το κράτος, μετά από αντικρουόμενες εκτιμήσεις έχει ανάγκες που κυμαίνονται μεταξύ 2 και 5 δις. 

Συνολικά με τις μετοχικές ζημιές όλων των τραπεζών και την επίδραση ντόμινο που όλα αυτά θα έχουν, υπάρχει πιθανότητα το τραπεζικό σύστημα της Πορτογαλίας να χρειαστεί συνολικά 30 δις. Και τα λεφτά όπως δηλώνει ο Antonio Garcia Pascual, ο επικεφαλής Ευρωπαίος οικονομολόγος της Barclays, θα πρέπει να βρεθούν από την κυβέρνηση αφού οι δυνατότητες των τραπεζών είναι πολύ μικρές για να απορροφήσουν τις ζημιές. Οι Έλληνες γνωρίζουν πολύ καλά ότι όπου ακούγεται "σωτηρία των Τραπεζών από την κυβέρνηση" σημαίνει ότι θα πληρώσουν το μάρμαρο οι φορολογούμενοι. 

Η ευθύνη μας στέκεται στις πλατείες των πόλεων…


Του Κωνσταντίνου Τερζή

Η Ελλάδα φυλλορροεί και από τα φαινόμενα γεγονότα όλα δείχνουν πως τίποτε δεν μπορεί να σταματήσει το προδιαγεγραμμένο τέλος που με τόση επιμέλεια και απλόχερα της προσέφεραν «φίλοι», «εταίροι» και «σύμμαχοι». Είμαστε ίσως ο μοναδικός λαός, στη σύγχρονη ιστορία, που με τόση αφροσύνη αποδεχόμαστε την ισοπέδωση, τον εξανδραποδισμό και την ηθική, πνευματική και φυσική εξόντωσή μας.

Ενδεχομένως βρισκόμαστε σε μία ιστορική τεραστίων διαστάσεων γεωπολιτική και γεωστρατηγική αλλαγή που συμβαίνει με επίκεντρο την γειτονιά μας, αλλά εμείς ως λαός, στο μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, αδιαφορούμε! Απλά, αδιαφορούμε. Και δεν αδιαφορούμε μόνο από που ερχόμαστε ιστορικά, αλλά δεν δείχνουμε κανένα απολύτως ενδιαφέρον και στο που θα τοποθετηθούμε, είτε ως λαός είτε ως μεμονωμένοι άνθρωποι, την επαύριο των σημερινών κοσμογονικών αλλαγών.

Ποσώς ενδιαφέρει τον γράφοντα η «γιορτή της δημοκρατίας» των ολίγων, των ολίγιστων και των γραικύλων, που συναντήθηκαν για να εορτάσουν τις αποτυχίες τους εις βάρος ενός άλλοτε περήφανου λαού, αν και χαρακτηριστικό της εορτής τους αυτής ήταν ο «έλεγχος μεταλλικών αντικειμένων» κατά την είσοδο, γεγονός που μαρτυρά τον πανικό τους στην περίπτωση που κάποιος αποφασίσει να τους «επιστρέψει» όσα οι ίδιοι απλόχερα και μειδιώντας συνέργησαν, συναποφάσισαν και υπέγραψαν, για το παρόν και το μέλλον, κατά αυτού του λαού, κατά αυτής της χώρας, κατά αυτού του έθνους…

Ο Ν. Κοτζιάς "εξέδωσε" απόφαση για έκδοση των "8"


ΦΟΒΙΚΗ, ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΑΡΧΕΣ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ ΤΗΣ


Όταν η υποτελής και εθελόδουλη Ελλάδα των κατεστημένων κέντρων, όπως αυτή της κυβέρνησης Σημίτη, έφτασε στο κατάντημα να παραδώσει στη MIT τον ηγέτη του εθνικού και δημοκρατικού αγώνα των Κούρδων, Αμπντ. Οτσαλάν, πιστεύει κανείς ότι θα διστάσει, έστω για μια στιγμή η νεομνημονιακή κυβέρνηση Τσίπρα, να παραδώσει, χωρίς ιδιαίτερες νομικές ευαισθησίες, τους ''8'' Τούρκους στρατιωτικούς στην Τουρκία του καθεστώτος έκτακτης ανάγκης του Ερντογάν; 

Όσοι/ες είχαν πιθανόν τις παραμικρές αμφιβολίες, ήρθε ο ΥΠΕΞ Νίκος Κοτζιάς για να τις διαλύσει μεκυνικό, σχεδόν, τρόπο στη συνέντευξη που έδωσε στην Κυριακάτικη Realnews (24/7) και στον δημοσιογράφο Βασίλη Σκουρή. 

Είναι αδιανόητο και όμως χαρακτηριστικό της φοβίας και της εθελοδουλίας που διακατέχει το υποτελές ελληνικό κράτος, το ''βασικό κριτήριο'' με το οποίο προτίθεται η κυβέρνηση να αντιμετωπίσει τη νέα μεταπραξικοπηματική κατάσταση στην Τουρκία. 

Ο Ν. Κοτζιάς στην σχετική απάντηση του, στην προμετωπίδα της συνέντευξης του, υπογραμμίζει με εντυπωσιακή ωμότητα πως το ''βασικό κριτήριο'', με το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί η νέακατάσταση στην γείτονα, είναι ''η όποια νευρικότητα και όξυνση των εσωτερικών αντιφάσεων της Τουρκίας να μην διαπεράσουν τις διακρατικές σχέσεις. Να μην εξαχθεί μέσω ατυχημάτων η κρίση της Τουρκίας''.