Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2016

Εκθέτει την Αθήνα ο Αλβανός ΥΠΕΞ: «Ανταλλάξαμε non paper όπου υπάρχει και το Τσάμικο..»-Διαψεύδει ο Κοτζιάς...


Σε μια πρωτοφανή αποκάλυψη, ότι Αθήνα και Τίρανα συμφώνησαν και υπέβαλλαν non paper με τα θέματα που θεωρούν ότι υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις τους τόσο στον Επίτροπο Χάαν αλλά και στην ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για την εξωτερική πολιτική Φ. Μονγκερινι, όπου φυσικά περιλαμβάνεται και το θέμα των Τσάμηδων, έκανε ο αλβανός υπουργός εξωτερικών Ντμιτρι Μπουσάτι  σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Report TV.

Ο αλβανός ΥΠΕΞ επιβεβαίωσε τις ανησυχίες που έχουν εκφρασθεί (και από το Liberal) ότι η πρόταση για σύσταση «μηχανισμού αντιμετώπισης των διμερών προβλητών» άνοιγε την κερκόπορτα για να επισημοποιηθεί στην ελληνοαλβανική ατζέντα, Τσάμικο ζήτημα. Και εφόσον τελικά δεν διαψευσθεί επισήμως και με στοιχεία αυτή η αποκάλυψη του κ. Μπουσατι, τότε είναι το ελληνικό ΥΠΕΞ που ευθύνεται για το περιεχόμενο των δηλώσεων Χάαν και για την «ευρωπαϊκοποίηση» του ζητήματος των Τσαμηδων.

Τίθεται επίσης ένα μείζον ζήτημα, καθώς η Αθήνα  με την τακτική που επέλεξε να ακολουθήσει δίνει την ευκαιρία στον κάθε κύριο Χάαν να αναδεικνύεται σε ένα είδος «μεσολαβητή» στα Ελληνοαλβανικά, ακυρώνοντας έτσι τους όρους ισχύος με τους οποίους μπορεί η Αθήνα να διαπραγματευτεί και να απαιτήσει λύσεις από τα Τίρανα στα υπαρκτά προβλήματα των διμερών σχέσεων.

Πολλή φασαρία για το τίποτε


Του Θοδωρή Αθανασιάδη

"Το 1920 μας απείλησαν με την συνθήκη των Σεβρών ώστε να μας πείσουν το 1923 για την συνθήκη τής Λωζάννης. Και κάποιοι προσπάθησαν να μας το παρουσιάσουν αυτό ως νίκη. Με την συνθήκη τής Λωζάννης δώσαμε στους έλληνες τα νησιά που, αν φωνάξεις από τις ακτές του Αιγαίου, θα ακουστείς απέναντι σ' αυτά. Είναι αυτό νίκη; Όσοι κάθησαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Λωζάννη δεν εκμεταλλεύτηκαν την συνθήκη αυτή. Κι επειδή εκείνοι δεν την εκμεταλλεύτηκαν, δυσκολευόμαστε σήμερα εμείς."
  
Αυτή είναι η περίφημη δήλωση Ερντογάν, η οποία δημιούργησε έντονες αναταράξεις την περασμένη εβδομάδα αλλά ξεκαθαρίζω ευθύς εξ αρχής ότι δεν έχω σκοπό να ασχοληθώ μ' αυτήν καθ' εαυτήν την δήλωση. Υποθέτω ότι έχετε ήδη ακούσει πολλά και δεν χρειάζεται άλλος ένας "ειδικός" για να σας ζαλίσει με τις "αναλύσεις" του. Απλώς, με αφορμή αυτή την δήλωση, θέλω να παραθέσω μερικές άλλες, παράλληλες σκέψεις. Όμως, θα ήθελα να την ξαναδιαβάσετε με ψύχραιμο μάτι και να μου πείτε τι κακό είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας και πού ακριβώς είναι το πρόβλημα.

Πρώτα-πρώτα. δεν καταλαβαίνω την σπασμωδική και -κατ' εμέ- άστοχη αντίδραση του υπουργείου εξωτερικών, η ανακοίνωση του οποίου λέει ότι "η συνθήκη τής Λωζάννης και όλο το Διεθνές Δίκαιο είναι όντως μία πραγματικότητα στον πολιτισμένο κόσμο την οποία κανείς, ούτε η Άγκυρα, μπορεί να αγνοήσει και όλοι οφείλουν να σέβονται, όσο οδυνηρό και αν τους φαίνεται αυτό". Πού ακριβώς φαίνεται ότι ο Ερντογάν είτε αγνοεί είτε δεν σέβεται την συνθήκη τής Λωζάννης; Το ότι θεωρεί αυτή την συνθήκη άδικη για την Τουρκία (όπως κάνει άλλωστε και μια καθόλου αμελητέα μερίδα τού τουρκικού λαού) και διατρανώνει την επιθυμία του να προσπαθήσει να πετύχει κάποιες συμφωνίες που θα αλλάζουν ορισμένες από τις ρυθμίσεις της αφ' ενός μεν είναι δικαίωμά του αφ' ετέρου δε δείχνει ότι κάθε άλλο παρά την αγνοεί.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η κρίση με επίκεντρο τη Συρία


Tου Χρήστου Καπούτση*  

Στη Συρία, στην νοτιοανατολική Τουρκία και στο Βόρειο Ιράκ, είναι σε πλήρη εξέλιξη στρατιωτικές επιχειρήσεις, με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά, κυρίως άμαχους πολίτες. Η διάχυση της κρίσης στα γειτονικά κράτη, εκτιμάται ως πιθανή εξέλιξη, άρα η κρίση «αναβαθμίζεται» σε περιφερειακή και απειλεί την σταθερότητα μιας ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής. Επίσης, η ενεργός ανάμειξη με στρατιωτικά μέσα των ΗΠΑ , της Ρωσίας, αλλά και της Τουρκίας, του Ιράν, του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας, σκορπούν “ρίγη ανησυχίας” στους αναλυτές , που προσπαθούν να περιγράψουν την τελική φάση της πολύπλευρης κρίσης στη Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Το βασικό διακύβευμα είναι εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων και η ασφάλεια των αγωγών μεταφοράς του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Είναι αυτά που ρυθμίζουν συνθήκες «ειρήνης» ή κλιμάκωσης των πολεμικών συρράξεων, αλλά και τη ζωή των αμάχων πολιτών και το μέλλον των προσφύγων από τις εμπόλεμες ζώνες.

Στη Συρία διεξάγεται ένας πολύ σκληρός και αφόρητα φονικός πόλεμος, με τους αντικαθεστωτικούς αντάρτες , τις διάφορες τρομοκρατικές οργανώσεις, τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) να συγκροτούν ένα ενιαίο μέτωπο και να αντιμάχονται τις κρατικές δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ.

Στον εμφύλιο στη Συρία μετέχουν οι ΗΠΑ και η ΡΩΣΙΑ , ως εξής:

Οι ΗΠΑ, πραγματοποιούν αεροπορικούς βομβαρδισμούς στο Β. Ιράκ και τη Συρία, τόσο εναντίον στο Ισλαμικό Κράτους, όσο και σε άλλες ακραίες αντικαθεστωτικές ομάδες. Παράλληλα , οι ΗΠΑ στηρίζουν μετριοπαθείς επαναστατικές ομάδες, που πολεμούν εναντίον των καθεστωτικών δυνάμεων και της κυβέρνησης της Συρίας. Επίσης οι αμερικανοί στηρίζουν τους Κούρδους της Συρίας, που δίνουν σκληρές μάχες στο έδαφος, εναντίον των τζιχαντιστών του ISIS. Ωστόσο, είναι συγκλονιστική η αποκάλυψη ότι οι αμερικανοί στηρίζουν με την παροχή οπλισμού την τρομοκρατική οργάνωση ΑΛ – ΝΟΥΣΡΑ (παρακλάδι της ΑΛ- ΚΑΙΝΤΑ).

Τι Λωζάνη, τι Κοζάνη! …

Γράφει ο Αντώνης Αντωνάκος

Όταν περιμένεις κάτι να συμβεί με αδημονία στο τέλος συμβαίνει συνήθως κάτι που δεν περίμενες και κάτι που δεν ήθελες να συμβεί. Και δεν υπάρχει καμιά μεταφυσική εδώ, αλλά απλή θεωρία πιθανοτήτων.

Μέσα στις άπειρες δυνατότητες θα συμβεί μόνο μία. Η προσευχή και η προσμονή όμως δεν σε οδηγούν στο επιθυμητό αλλά στο τυχαίο. Τα αφήνουμε όλα στην τύχη ή στα χέρια του θεού και στο τέλος παίρνουμε τ’ αρχίδια μας. Τα αφήνουμε όλα στους ανωτέρους και στο τέλος καθόμαστε επάνω σ’ ένα χοντρό στύλο της ΔΕΗ.
Αυτοί που διαπραγματεύονται δήθεν τα συμφέροντά μας έχουν διαφορετικά συμφέροντα από τα δικά μας. Οι διαπραγματευτές είναι μιαν άλλη τάξη που παίρνει πάντα το μέρος του ισχυρού. Αν αυτό το καταλάβουν οι αδύναμοι και οι ανίσχυροι θα καταργήσουν τους διαπραγματευτές.
Όπως δεν υπάρχει ερωτική διαδικασία μέσω διαμεσολάβησης έτσι δεν υπάρχει και ζωή μέσω διαμεσολάβησης. Η εξ’ αποστάσεως ζωή δηλαδή η δικτύωση, η τηλεόραση και λοιπά είναι ψευδαισθήσεις και υποκατάστατα.

Νομίζω πως ζω, ταυτίζομαι με το διαπραγματευτή μου ο οποίος παίζει συνεχώς θέατρο μπροστά στα μάτια μου για να μη χάσει τη θέση τού διαπραγματευτή. Τα λεφτά, τη δόξα και την καλή ζωή.
Ο εκπρόσωπός μου είναι δουλικό με πατέντα. Απαραίτητος γιατί προσφέρει στις τάξεις το άλλοθι που χρειάζονται για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Την άρχουσα που είναι απάνθρωπη άθλια και δολοφονική και την κατώτερη που είναι ασυνάρτητη αγέλη.

Ο ανιστόρητος κ. Hahn και οι ...καθυστερημένοι Σπυράκη και Κοτζιάς!!!


Σε μείζον θέμα εξελίχθηκε τελικά η απάντηση του Κοινοτικού Επιτρόπου για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις και οι αναφορές στο Τσάμικο. [Διάβασε λεπτομέρειες ΕΔΩ]

Μόνο που οι αντιδράσεις ήρθαν με μεγάλη καθυστέρηση...

Η Μαρία Σπυράκη, η ευρωβουλευτής που προκάλεσε την συγκεκριμένη απάντηση, έσπευσε τώρα να αποκαλέσει ανιστόρητο τον Αυστριακό Χανς και συμπλήρωσε πως κάποιος πρέπει να του διδάξει την ιστορία της περιοχής.
Η Μαρία Σπυράκη, ευρωβουλευτής της χώρας μας, είχε λάβει την συγκεκριμένη απάντηση από τις 7 Σεπτεμβρίου και από τις 15 του μήνα είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα όπου παρουσιάζεται η κοινοβουλευτική της δραστηριότητα!

Από τις 15 Σεπτεμβρίου μέχρι και προχθές, επί δύο ολόκληρες βδομάδες, ή δεν την είχε διαβάσει ή δεν την είχαν ενοχλήσει καθόλου τα ανιστόρητα του κ. Χανς.

Κάτι ανάλογο συνέβη και στο Υπουργείο Εξωτερικών... Ή δεν την είχαν πάρει είδηση ή απλά θέλησαν να την "θάψουν".

Τι από τα δύο συμβαίνει απομένει να το απαντήσουν και η κ. Σπυράκη και το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς οι αντιδράσεις τους προκλήθηκαν μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα και όχι στον χρόνο που έπρεπε..