Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Το Ε.Πα.Μ. προειδοποιούσε....22 Ιανουαρίου 2015...


«Ξέρατε και δεν μιλούσατε για τον ΣΥΡΙΖΑ;»


Του Γιώργου Παπαϊωάννου
Σχετικά με τη συζήτηση που άνοιξε για το βιβλίο του Ρούντι Ρινάλντι
Ποικίλες αντιδράσεις προκάλεσε η πρόσφατη κυκλοφορία του βιβλίου του Ρούντι Ρινάλντι : Άσχημη περίοδο διαλέ ξατε να διαφωνήσετε… από τις Eκδόσεις Α/συνεχεια. Από τη μια μεριά είναι φανερό ότι υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον για το τι συνέβη τα τελευταία χρόνια και ειδικά για την «προϊστορία», την πορεία και την κατάληξη του ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση, αφού αρκετός κόσμος θέλει απαντήσεις σε ερωτήματα που γεννιούνται από αυτή την ταραγμένη περίοδο.
Δημοσιογράφοι, εφημερίδες και ιστοσελίδες, με τη σειρά τους, δείχνουν επίσης ενδιαφέρον για το θέμα. Συχνά, βέβαια, με τον «τυπικά δημοσιογραφικό» τρόπο που στόχο έχει την «είδηση» ή τον εντυπωσιακό τίτλο που θα αυξήσει «κλικ» και πωλήσεις, αλλά δεν θα ρίξει φως στα ουσιαστικά ζητήματα, δεν θα συνδέσει μεταξύ τους τα γεγονότα, δεν θα βοηθήσει στην εξαγωγή συμπερασμάτων.
Άλλο είναι αυτό, όμως, που στη συγκεκριμένη περίπτωση προξενεί κάποια εντύπωση. Ενώ για αρκετό κόσμο που νοιάζεται πραγματικά να διαμορφώσει μια άποψη, η έκδοση αποτέλεσε μάλλον θετικό γεγονός, από οργανωμένους χώρους της Αριστεράς το βιβλίο δέχτηκε αρκετές «κριτικές» και επιθέσεις και μάλιστα πριν καν διαβαστεί! Δείγμα ίσως κι αυτό, αντιλήψεων που επικρατούν σε αυτούς τους χώρους και θα ήθελαν αρκετή ανάλυση που δεν είναι της ώρας. Ας μείνουμε, λοιπόν, σε ορισμένες παρατηρήσεις, άλλες διευκρινιστικές και άλλες (ας πούμε) «μεθοδολογικές» εκ μέρους όσων επιμεληθήκαμε τη συγκεκριμένη έκδοση.
Κατόπιν εορτής;
Μια πρώτη αντίδραση που καταγράψαμε κατηγορεί τον συγγραφέα και τον πολιτικό χώρο στον οποίο ανήκει ότι αργά θυμήθηκαν να μιλήσουν για όσα έγιναν, ότι όσα τώρα λέγονται είναι μάλλον «κατόπιν εορτής». Είναι προφανές ότι όσοι το λένε, δεν μπήκαν καν στον κόπο να ξεφυλλίσουν όχι το βιβλίο αλλά ούτε καν τα περιεχόμενά του.

Γάλλοι και Ιταλοί οι πρώτοι μνηστήρες για τον ΑΔΜΗΕ...


Του Γιώργου Φιντικάκη

Γάλλοι και Ιταλοί φέρονται να είναι οι πρώτοι υποψήφιοι μνηστήρες για το 24% του ΑΔΜΗΕ, καθώς ο χρόνος μετρά πλέον αντίστροφα για την προκήρυξη του διαγωνισμού.

Αφενός η ιταλική "Terna Rete Italia", παλιά γνώριμη, αφού συμμετείχε και στον προηγούμενο διαγωνισμό για τον ΑΔΜΗΕ, και αφετέρου η πανίσχυρη γαλλική "RTE", θυγατρική δικτύων του ομίλου EDF, εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να ενδιαφέρονται για την εταιρεία, καθώς βλέπουν ευκαιρίες επέκτασης στα Βαλκάνια με βάση την Ελλάδα.
Κρατικές και οι δύο, θεωρούνται από τα πιο σημαντικά ονόματα πανευρωπαϊκά σε επίπεδο δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, με παρουσία τόσο στις χώρες τους, όσο και διεθνή.

Το πιο ισχυρό όνομα είναι ο γαλλικός ΑΔΜΗΕ. Ελέγχοντας το μεγαλύτερο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού στην Ευρώπη, μήκους 105.331 χλμ, η RTE κάνει τζίρο πάνω από 4,5 δισ. ευρώ και απασχολεί περισσότερα από 8.000 άτομα προσωπικό. Το 46,2% των γραμμών υψηλής τάσης της RTE μεταφέρει ενέργεια σε μακρινές αποστάσεις και σε 48 διασυνοριακές συνδέσεις με τις γειτονικές χώρες (Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Ιταλία, κλπ). Έχει 490 μεγάλους πελάτες, ανάμεσα στους οποίους 11 σιδηροδρομικές εταιρείες, 258 βιομηχανίες, και 54 σταθμοί παραγωγής ηλεκτρισμού.

Όσο για την Terna Rete Italia, θυγατρική του ομίλου Terna, ελέγχει ένα δίκτυο μήκους 72.000 χλμ, απασχολεί 3.700 άτομα προσωπικό και προγραμματίζει για φέτος επενδύσεις 900 εκατ. ευρώ. Ξέρει καλά τι εστί ΑΔΜΗΕ, καθώς συμμετείχε προ διετίας στο διαγωνισμό για την αγορά του 66% της εταιρείας, και παρ' ότι αποσύρθηκε όταν αυτός ναυάγησε, εντούτοις συνεχίζει να ενδιαφέρεται για να εισέλθει στη βαλκανική αγορά.

Το ΕΠΑΜ δεσμεύεται...

...και θέτει ως εγγύηση για την υλοποίηση των δεσμεύσεων τα περιουσιακά 
στοιχεία των μελών του...

Tου Δημήτρη Καζάκη

"Όλοι ίδιοι είναι," συνηθίζουν να λένε πολλοί μετά την φαινομενικά τρομακτική μετάλλαξη των αντιμνημονιακών σε σούπερ μνημονιακούς. Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι, ή δεν τους χωρά στο νου, είναι το γεγονός ότι εξαρχής ο Τσίπρας, ο Καμμένος και η παρέα τους -πολύ πριν βρεθούν στην κυβέρνηση- είχαν ως αποστολή να εξαπατήσουν και να δολοφονήσουν την ελπίδα σε πολύ πλατιά στρώματα του λαού. Να τσακίσουν το ηθικό και την αίσθηση δικαίου στους πολίτες, ώστε να αποδεχθούν τα πολύ χειρότερα. Να αποδεχθούν την κατάλυση και εκποίηση της Ελλάδας, της ίδιας της ζωής τους, υπό καθεστώς κατοχής.

Κι αυτό έγινε. Πώς γνωρίζουμε όμως ότι οι Τσίπρας, Καμμένος και Σία ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία από πολύ νωρίς; Πρώτα και κύρια από το γεγονός ότι κανένας απ' αυτούς δεν δεσμευόταν για το τι θα κάνει. Κανείς τους δεν τολμούσε να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά και να δεσμευτεί συγκεκριμένα προς τους πολίτες. Αρκούνταν σε συνθήματα και προεκλογικές υποσχέσεις.

Μα, θα μου πείτε, υπάρχει κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός που να τολμά να δεσμευτεί απέναντι στους πολίτες με τέτοιον τρόπο ώστε να τους δώσει τη δυνατότητα να τον εγκαλέσουν ακόμη και ποινικά σε περίπτωση αθέτησης δεσμεύσεων; Είναι αλήθεια ότι ποτέ στην πολιτική ιστορία της χώρας δεν υπήρξε κόμμα ή πολιτικός σχηματισμός που να δεσμεύτηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να αποδέχεται προκαταβολικά ποινική ευθύνη σε περίπτωση αθέτησης των δεσμεύσεων ή υποσχέσεών του.

Εκρηξη ληξιπρόθεσμων οφειλών ...


...πριν ξεκινήσουν οι φετινές υποχρεώσεις- Σε ετοιμότητα για το plan B

Toυ Γιώργου Παππού

Όταν μέσα σε ένα μήνα αυξάνονται τα χρέη στην εφορία κατά 1,254 δισ, χωρίς μάλιστα να έχουμε μπει στη διακεκαυμένη ζώνη των δόσεων φόρου εισοδήματος και ακινήτων, τότε αναμφίβολα κάτι δεν πάει καλά.

Όσο κι αν στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η εικόνα των φορολογικών εσόδων έχει γυρίσει σε θετικό πρόσημο κι ως εκ τούτου δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, η κατακόρυφη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε ένα "νεκρό" μήνα στέλνει ανησυχητικά μηνύματα εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας. 

Όλες οι εκθέσεις και αναλύσεις- της ΤτΕ συμπεριλαμβανομένης- αναδεικνύουν τον έντονα υφεσιακό χαρακτήρα των μέτρων που ψηφίστηκαν το περασμένο δίμηνο, με δεδομένο ότι πλήττουν την αγοραστική δύναμη άρα και την ιδιωτική κατανάλωση. Ο κίνδυνος είναι στην πραγματικότητα διπλός, καθώς η ένταση και η πυκνότητά τους χαμηλώνουν τον πήχη της εισπραξιμότητας - άρα και την απόδοση τους στα κρατικά ταμεία. 

Ραγδαίες εξελίξεις: Την Τετάρτη παραιτείται ο Κάμερον -Αναλαμβάνει η Μέι


H Τερέζα Μέι θα είναι η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη το βράδυ. Η μάχη διαδοχής του Ντέιβιντ Κάμερον που θα έληγε στις 9 Σεπτεμβρίου τελείωσε πολύ νωρίτερα, μετά την απόσυρση απο την κούρσα της μιας εκ των δύο υποψηφίων.

Με μια σύντομη ανακοίνωσή του, έξω από την πρωθυπουργική κατοικία στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, ο απερχόμενος Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ενημέρωσε ότι θα συναντηθεί με τη Βασίλισσα την Τετάρτη ώστε να παραιτηθεί από πρωθυπουργός.

Ο κ. Κάμερον δήλωσε ότι θα παραμείνει για να απαντήσει στις ερωτήσεις των βουλευτών στην καθιερωμένη «ώρα του Πρωθυπουργού» την Τετάρτη το πρωί, προτού επισκεφθεί τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα της χώρας για να αποχωρήσει και να καταλάβει τη θέση του η νυν υπουργός Εσωτερικόν, Τερέζα Μέι.

ΟΙ εξελίξεις αυτές, έρχονται μετά και την παραίτηση της Άντρεα Λίντσομ από την κούρσα διαδοχής του Συντηρητικού κόμματος της Βρετανίας, η οποία και άφησε την Μέι μοναδική πια διεκδικήτρια της αρχηγίας των Τόρις και άρα και της πρωθυπουργίας, καθώς το κόμμα κατέχει την κυβέρνηση.

Μέι: Εξαιρετική τιμή για μένα

Αιφνιδιασμένη φάνηκε η Τερέζα Μέι, η οποία βρισκόταν στο Μπίρμιγχαμ για μια ομιλία και βιάστηκε να επιστρέψει αμέσως στο Λονδίνο. Δήλωσε ότι αποτελεί «εξαιρετική τιμή» η αποστολή που την περιμένει.