Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Διακήρυξη – κάλεσμα για ένα πανεθνικό – Παλλαϊκό Κίνημα


...Η εθνική στρατηγική δεν είναι ούτε “δεξιά” ούτε “αριστερή”, ούτε “εθνικιστική”, ούτε “διεθνιστική”. Είναι τα πάντα, ανάλογα με τις επιταγές της συγκεκριμένης περίστασης. Αλίμονο στη χώρα και την πολιτική της ηγεσία, αν ερμηνεύει την συγκεκριμένη κατάσταση με “δεξιές” ή “αριστερές” προτιμήσεις....
Παναγιώτης Κονδύλης [1]




Η συγκεκριμένη περίσταση, που εκφράζει την σημερινή ανθρωπιστική και γενικότερη κρίση στην Ελλάδα, δεν αντιμετωπίζεται, όπως διακηρύσσει ο Παναγιώτης Κονδύλης με αριστερές ή δεξιές προτιμήσεις. Το πρόβλημα στην πραγματική του διάσταση είναι η απελευθέρωση της πατρίδας μας από τα δεσμά που εχάλκευσε το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Kεφάλαιο με αιχμή του δόρατος τη Γερμανία και τις δυνάμεις που την στηρίζουν και συμμαχούν μαζί της.

Η Ελλάδα ως αποικία χρέους είναι υπό κατοχή. Οι Γερμανοί, και όχι μόνο, την θεωρούν και τις συμπεριφέρονται ως προτεκτοράτο τους. Όμως το πρόβλημα δεν είναι πρωταρχικά οικονομικό.

Για το λόγο αυτόν ο αγώνας είναι κατά βάση εθνικοαπελευθερωτικός, όπως ήταν με άλλη μορφή επί κατοχής και μετά ακολουθούν οι κοινωνικοί αγώνες. Ο αγώνας είναι με την έννοια αυτή πατριωτικός, ενάντια σε όλες τις εθνοαποδομητικές δυνάμεις από δεξιά και αριστερά, που θέλουν να διατηρήσουν την Ελλάδα στην εξάρτηση, απαξιώνοντας, συκοφαντώντας και ενοχοποιώντας όλες τις πατριωτικές φωνές, ως δεξιές, εθνικιστικές και αντιδραστικές, για να ακυρώσουν κάθε αντίσταση και υποτάξουν την πατρίδα μας στις δυνάμεις εκείνες, που υπηρετούν εκών άκων ξένα συμφέροντα.

Γ. Κοντογιώργης: Ο ελληνισμός σε σταυροδρόμι. Οι Έλληνες ως έθνος και ως κράτος στον σύγχρονο κόσμο




Διάλεξη με θέμα «Ο Ελληνισμός σε σταυροδρόμι: Οι Έλληνες ως Έθνος και ως κράτος στον σύγχρονο κόσμο», η οποία έγινε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας την Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 στην αίθουσα διαλέξεων της Παμμακεδονικής, μέσα στα πλαίσια των ΔΗΜΗΤΡΙΩΝ 2014. Η διάλεξη ήταν αφιερωμένη στην μνήμη του λαμπρού μακεδόνα ευπατρίδη και γενναιόδωρου επιχειρηματία, Νίκου Σικαβίτσα, εποίκου της Αυστραλίας από το Άργος Ορεστικό.1

Περίληψη και κύρια σηµεία της διάλεξης:

1) Η σημερινή κρίση στοιχειοθετεί το γνώρισμα μιας νέας μεγάλης καταστροφής για τον ελληνισμό. Καταστροφή που δεν είναι η πρώτη, αλλά η τελευταία στην αλυσίδα καταστροφών που οδήγησαν στη σημερινή πολυσήμαντη συρρίκνωση και απαξίωση του ελληνικού κόσμου.
Τη συρρίκνωση αυτή τη διαπιστώνουμε εάν συγκρίνουμε τον ελληνικό κόσμο ακόμη και του τέλους του 19ου αιώνα, που δέσποζε σε μια μείζονα περιοχή του ευρωπαϊκού και του μεσογειακού χώρου και της σημερινής ελληνικής χώρας που δυσκολεύεται να σταθεί με όρους αξιοπρέπειας στον πλανητικό χάρτη.

2) Στο ερώτημα τι έφταιξε η απάντηση που δίνει η καθεστωτική διανόηση αποδίδει την αποκλειστική ευθύνη στην κοινωνία και στις κληρονομιές της (του Βυζαντίου και της τουρκοκρατίας).

Η Ένοπλη Αγάπη

Στα αδέλφια μου στα όπλα

"Πόλεμος πάντων μὲν πατήρ ἐστι, πάντων δὲ βασιλεύς, καὶ τοὺς μὲν θεοὺς ἔδειξε τοὺς δὲ ἀνθρώπους, τοὺς μὲν δούλους ἐποίησε τοὺς δὲ ἐλευθέρους." 
Ηράκλειτος

Μόνον ψυχοπαθείς προσβλέπουν στον πόλεμο. Όσοι από εμάς τον έχουμε ζήσει γνωρίζουμε το απεχθές πρόσωπο του και ευχόμαστε κανένας από εμάς αλλά και από όλους τους άλλους ανθρώπους να ζήσει τη φρικιαστική του πραγματικότητα. 

Είναι αυτή η βαθιά ψυχοπάθεια που εκτοξεύεται ξανά εναντίον μας και ενάντια στο λαό μας. Ο ισλαμοφασισμός του καθεστώτος της Άγκυρας δείχνει καθημερινά τις προθέσεις του και την επιβουλή του πάνω στον τόπο μας; Σήμερα που τα πλοία του βρίσκονται στα ανοικτά της Λεμεσού και οι πολεμικές ιαχές του ακούγονται από την Άγκυρα μέχρι τη Λευκωσία βρισκόμαστε ξανά ενώπιον του φρικιαστικού προσώπου ενός νέου πολέμου. Μετά από σαράντα χρόνια κατοχής φαίνεται ξανά στον ορίζοντα η πιθανότητα εμείς να αναγκαστούμε να πολεμήσουμε όσο και αν δεν το επιθυμούμε.
Ας μιλήσουμε λοιπόν για πόλεμο. Ας αγγίξουμε χωρίς φόβο και πάθος την άκρη των ακρών της ανθρώπινης υπάρξης.

***

Η κόρη μου κοιμάται στο διπλανό δωμάτιο. Καμιά φορά ανοίγω την πόρτα απλώς για να απολαύσω την Ειρήνη στο πρόσωπο της, να μπολιάσω τη συνείδηση μου με την κατά φύση ύπαρξη ενός άδολου αθώου πλάσματος που ο κόσμος δεν την έχει ακόμη μολύνει με τη βρωμιά του.

Η λογοτεχνία, η γλώσσα και η ανθρωπιστική παιδεία σε ... εξορία!


ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΙΛΟΛΟΓΩΝ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Πριν από λίγες ημέρες, ξέσπασε σάλος στη Γαλλία όταν η υπουργός Πολιτισμού της χώρας, μην μπορώντας να αναφέρει ούτε έναν τίτλο βιβλίου του πρόσφατου νομπελίστα Πατρίκ Μοντιανό που έχει διαβάσει, παραδέχτηκε πως δεν διαβάζει λογοτεχνία. Βλ. περισσότερα εδώ
Στην κατοχική Ελλάδα της Τρόϊκας και των Μνημονίων ...το υπουργείο του «αφελληνισμού» της Παιδείας διαφεντεύει ο πολύς Ανδρέας Λοβέρδος, ο άνθρωπος που έχει υπερψηφίσει «με χέρια και με πόδια» όλα τα εξοντωτικά μέτρα κατά της ελληνικής κοινωνίας και της ελληνικής πατρίδας. Ο θρασύτατος πολιτικάντης που τόλμησε να «αναρωτηθεί» γιατί ...δεν πεθαίνουν οι συνταξιούχοι νωρίτερα(!). Αυτός, λοιπόν, ο ελληνοδιώκτης αποφάσισε να εξοντώσει κάθε ανθρωπιστικό στοιχείο που έχει απομείνει στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μετά τον απηνή διωγμό που γίνεται από τους ανελλήνιστους χειραγωγούς της νεολαίας επί χρόνια. Δείτε τι λέει η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων.

Η επιστολή:

Κύριε Υπουργέ,

Βαθύτατη θλίψη και μεγάλη απογοήτευση μας προκάλεσε η διά του εκπαιδευτικού τύπου πληροφορία ότι με την τροπολογία που κατατίθεται εντός των προσεχών ημερών στη Βουλή αφαιρείται το μάθημα της Λογοτεχνίας από τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα για την  εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση από τις εξής  Ομάδες Μαθημάτων Προσανατολισμού:
1.       Θετικές και Τεχνολογικές Επιστήμες,
2.       Επιστήμες Υγείας και
3.       Επιστήμες Οικονομίας, Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες.
Λυπούμεθα , κύριε Υπουργέ, που σε εποχή άκρατου τεχνοκρατικού προσανατολισμού της εκπαίδευσης,  παραγνωρίζεται  η μεγάλη ανάγκη ενίσχυσης της ανθρωπιστικής παιδείας την οποία εγγυάται η αναβάθμιση της Λογοτεχνίας,  ανεκτίμητου μορφωτικού αγαθού.

Απολείπειν ο Θεός Αντώνιον. Και Ευάγγελον…


Η απόφαση των δανειστών να επιβάλουν νέο Μνημόνιο αναδύει άρωμα όχι μόνο νέων μέτρων, αλλά και πολιτικής εγκατάλειψης της συγκυβέρνησης

Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου

Τα καινούργια αρχικά που μπαίνουν στη ζωή μας είναι τα ECCL. Που σημαίνουν Enhanced Conditions Credit Line, ήτοι Πιστωτική Γραμμή Ενισχυμένων Όρων. Προσέξτε! Το επίθετο «ενισχυμένος» δεν πάει στη «γραμμή», όπως τα κυβερνητικά «ηχεία» μεταδίδουν εδώ και μέρες, αλλά στους «όρους». Οι κυβερνητικοί παράγοντες και τα παπαγαλάκια τους δεν χάνονται στη μετάφραση, αλλά συναντώνται στην παραπλάνηση.

Ο κανονισμός του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), στις διατυπώσεις του οποίου αναφερθήκαμε στο αντίστοιχο ρεπορτάζ του προηγούμενου Σαββάτου, είναι ξερός, αλλά ακριβέστατος. Και λέει στο άρθρο 3, παρ. 4: «…Το Δ.Σ. του ESM, επιφορτίζει… την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και όπου είναι δυνατόν με το ΔΝΤ, με το καθήκον να διαπραγματευτούν με το υπό εξέταση κράτος-μέλος του ESM (σ.σ. που υποβάλλει αίτημα ECCL) ένα Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο εξειδικεύει τις προϋποθέσεις πολιτικής που συνδέονται με την προληπτική χρηματοδοτική στήριξη». Ούτε καν οι λέξεις διευκολύνουν τη συγκυβέρνηση να διασώσει κάτι από τα ράκη του «μύθου» στον οποίο εγκλωβίστηκε.

Δημήτρης Καζάκης: Μας πάνε για πόλεμο;

Ποιός φταίει για το χρέος;


Επειδή τούτο το σαββατοκύριακο πήρα μέρος σε δυο-τρεις σχετικές συζητήσεις, σκέφτηκα σήμερα να διατυπώσω μια απλή ερώτηση προς τους αναγνώστες (αν και υποψιάζομαι ότι η απάντηση ίσως να μην είναι πολύ εύκολη): έχετε καταλάβει πώς δημιουργείται το χρέος;

Ξέρω πως έχουμε ακούσει πολλά. Για παράδειγμα, έχουμε ακούσει ότι για τα οικονομικά χάλια τής χώρας μας φταίνε οι "μαϊμού" συνταξιούχοι, οι οποίοι βούλιαξαν τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, έχουμε παραμυθιαστεί ότι φταίει ο Τσοχαντζόπουλος και οι όμοιοί του, που φόρτωσαν το δημόσιο με τις μίζες τους. Κάποιοι κάνουν λόγο για τεμπέληδες ή αργόμισθους δημοσίους υπαλλήλους, κάποιοι άλλοι για υδροκέφαλη δημόσια διοίκηση, κάποιοι τρίτοι κατηγορούν τους εκπαιδευτικούς που "κάθονται τρεις μήνες τον χρόνο" και κάποιοι τρίτοι δείχνουν τους συνταξιούχους που σταμάτησαν νωρίς να δουλεύουν. Πολλοί έχουν πειστεί ότι φταίει ο μπακάλης τής γωνίας που δεν κόβει αποδείξεις για τις μυζήθρες που πουλάει ή ο ταξιτζής που παίρνει διπλοτριπλές κούρσες ενώ δεν λείπουν κι εκείνοι που υπερθεματίζουν ότι φταίμε όλοι μας διότι "μαζί τα φάγαμε". Και, φυσικά, φταίνε οι "συνδικαλιστές", με τις απεργίες τους.

Δυστυχώς, όλα όσα έχουμε ακούσει δεν μπορούν να μας πείσουν. Και λέω πως δεν μπορούν να μας πείσουν διότι για όλα υπάρχει λύση.

Finacial Times: "Το ευρώ καταρρέει, η λιτότητα μένει"


Την άποψη πως σήμερα οι πιθανότητες διάλυσης του ευρώ είναι περισσότερες από ότι ήταν στην κορύφωση της κρίσης, διατυπώνει ο γνωστός αρθογράφος των Financial Times Βόλφγκανγκ Μίνχαου, αμφισβητώντας την παγιωμένη θέση των ευρωπαϊκών φορέων χάραξης πολιτικής ότι η επιβίωση του ευρώ δεν τίθεται πλέον σε αμφιβολία.

«Δεν έχω την παραμικρή ιδέα ποια ήταν η πιθανότητα διάλυσης του ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης. Αλλά είμαι βέβαιος ότι η πιθανότητα είναι υψηλότερη σήμερα. Πριν από δύο χρόνια όσοι έκαναν προβλέψεις είχαν την ελπίδα μιας ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης. Τώρα ξέρουμε ότι δεν συνέβη, ούτε πρόκειται να συμβεί» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Μίνχαου.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πριν από δύο χρόνια, η Ευρωζώνη δεν ήταν προετοιμασμένη για μια οικονομική κρίση, αλλά τουλάχιστον οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποκρίθηκαν στην αντιμετώπιση της απειλής με τη δημιουργία μηχανισμών.

Ωστόσο, σήμερα, η Ευρωζώνη δεν έχει έναν μηχανισμό για να αμυνθεί κατά μιας παρατεταμένης ύφεσης, ενώ επιπρόσθετα ο αρθογράφος των FT υποστηρίζει πως σε αντίθεση με πριν από δύο χρόνια, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν έχουν καμία όρεξη να δημιουργήσουν έναν τέτοιο μηχανισμό σήμερα.

ΟΧΙ στην διχοτομική «λύση» για την Κύπρο


Toυ Δημήτρη Αλευρομάγειρου*

Συμπληρώνονται σήμερα 12 χρόνια από την Δευτέρα, 11η Νοεμβριου 2002, όπου ο τότε Γεν. Γραμ. του ΟΗΕ Κοφι Άνναν επέδωσε το κατάπτυστο σχέδιό του για την καταστροφή της Κύπρου. Και ναί μεν ο περήφανος Κυπριακός Λαός το απέρριψε το 2004 με συντριπτική πλειοψηφία του 76%, αλλά ακόμα και στην καλύτερη περίπτωση, επί Προεδρίας του μεγάλου Έλληνα ηγέτη Τάσου Παπαδόπουλου, δεν αξιοποιήθηκε εκείνη η γενναία στάση του Λαού, με αποτέλεσμα οι επερχόμενες ηγεσίες και στην Λευκωσία και στην Αθήνα να ευρίσκονται σήμερα προ χειροτέρων καταστάσεων αφού ανοήτως [;] συνέχισαν την επιμονή τους στην λεγομένη δικοινοτική λύση, η οποία ουσιαστικά επαναφέρει με το χειρότερο τρόπο εκείνο το οποίο απέρριψε ο Λαός.

Η άμεση εγκατάλειψη αυτής της ανόητης εμμονής και η κοινή αγωνιστική δράση των Λαών Ελλάδας-Κύπρου για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και μόνον θα επαναφέρει το Κυπριακό στη σωστή του βάση σε ένα ενιαίο κράτος με εφαρμογή των δημοκρατικών αρχών διακυβέρνησης. Κάθε άλλη σκέψη θα οδηγήσει στην Αλεξανδρεττοποίηση της Κύπρου, όπως κατ’ επανάληψη έχει αναφέρει ο αγωνιστής Βάσος Λυσσαρίδης, και θα φέρει τον Αττίλα στη Θράκη και στο Αιγαίο.

Τι μάθαμε από τα LUXLEAKS (Μέρος 1ο): Τα ζόμπι της ελληνικής «δημοσιογραφίας»


Το σκάνδαλο Luxembourg Leaks

Ρεπορτάζ: Νικόλας Λεοντόπουλος, Κώστας Εφήμερος 

Υποστήριξη: Σ.Σβανάς, Μ.Αρετάκη, Ε.Κοσμά


Οι αποκαλύψεις της Διεθνούς Σύμπραξης Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) για τις απόρρητες φορολογικές συμφωνίες του Λουξεμβούργου συντάραξε τον παγκόσμιο Τύπο, αλλά οχι και τον ελληνικό. Στο Google υπάρχουν ήδη 1,7 εκατομμύρια αποτελέσματα για τη λέξη «Luxleaks», που πριν την Τετάρτη 5 Νοεμβρίου δεν σήμαινε τίποτα απολύτως.

Εντελώς αντίθετη είναι η εικόνα στην Ελλάδα. Οι εφημερίδες και τα διαδικτυακά τους portal από την Πέμπτη μέχρι σήμερα έχουν κάνει ελάχιστες αναφορές για ένα σκάνδαλο φοροαποφυγής πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχει ρεπορτάζ για το Luxemburg Leaks δεν κατονομάζονται οι εμπλεκόμενες εταιρίες. Τα ελληνικά ΜΜΕ δηλαδή δεν τολμούν να πουν τις λέξεις Coca Cola, Eurobank, Λάτσης, Wind, Δασκαλόπουλος, Mall Ακαδημίας Πλάτωνος κ.λπ.

Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς νιώθουν οι διευθυντές των εφημερίδων για την πλήρη αδυναμία κάλυψης του μεγαλύτερου παγκόσμιου σκανδάλου των τελευταίων ετών που αγγίζει την ελληνική οικονομία. Μπορούμε όμως να φανταστούμε τι σκέφτονται οι αναγνώστες τους, που τους εγκαταλείπουν σταθερά, παρά τα ζεστά μετρητά, τα κουπόνια για τα σούπερ μάρκετ και τα δεκάδες δωρεάν CD που μοιράζουν.

Το ύπουλο παιχνίδι της Γερμανίας και η προ των πυλών διάλυση της ΕΕ


Γράφει ο Ειδικός Συνεργάτης Κάσσανδρος

Tον πρώτο χρόνο της θητείας του ο κ. Nτράγκι υπήρξε λακωνικότατος σε αντίθεση με τον λαλίστατο προκάτοχό του κ. Tρισέ. Kαι ενώ οι αγορές διέλυαν την Eυρώπη, εξαπολύοντας στα ύψη τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, ο κ. Nτράγκι έκανε λιτές τεχνικές δηλώσεις.

Mέχρις ότου εξαπέλυσε τον κεραυνό: «Θα κάνουμε ό,τι και αν χρειαστεί για να στηρίξουμε το ευρώ».
Mε κινηματογραφική ταχύτητα οι αγορές ηρέμησαν μπροστά στον διοικητή που κρατούσε στα χέρια του το φοβερό εργαλείο της άμεσης αγοράς κρατικών ομολόγων και της βίαιης χρεοκοπίας κάθε κερδοσκόπου.

O κ. Nτράγκι δεν έσωσε μόνο το ευρώ. Έσωσε αυτή την ίδια τη συνοχή και κατ” επέκταση την ύπαρξη της Eνωμένης Eυρώπης και ιδιαίτερα της Eυρωζώνης.

Γιατί το έκανε ο κ. Nτράγκι είναι εύκολο να κατανοηθεί. Eίναι δυσκολότερο να κατανοηθεί η αποδοχή της δήλωσης χωρίς σχόλια από την κ. Mέρκελ όταν το σύνολο του γερμανικού οικονομικού κατεστημένου ήταν εναντίον.

Προκαλούν οι Τούρκοι στο Καστελλόριζο


Δεν πρόκειται να κατεβεί ξανά η σημαία μας από ελληνικό έδαφος, τονίζουν στρατιωτικές πηγές... Τουρκικό πολεμικό πλοίο «προκαλεί» με την παρουσία του στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ακριβώς έξω από το λιμάνι του Καστελλόριζου

Της Μαρίας Γιαχνάκη

Σενάρια «στημένου» επεισοδίου στο Αιγαίο απεργάζεται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας στην Άγκυρα μαζί με τις μυστικές υπηρεσίες της γείτονος, ενώ προς αυτή την κατεύθυνση διενεργείται και μια επιχείρηση προπαγάνδας προς τον τουρκικό Τύπο προκειμένου να «περάσουν» τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό τα μηνύματα της τουρκικής κυβέρνησης.
Την ίδια ώρα, οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας, η ελληνική πλευρά ρίχνει ιδιαίτερο βάρος στο Καστελλόριζο και όχι άδικα…

Οι δυνάμεις στο νησί ενισχύονται με «σκληρά» και «μάχιμα» ονόματα στελεχών, ενώ αρκετοί εισηγούνται στο νέο υπουργό Εθνικής Άμυνας να μεταβεί εσπευσμένα στην περιοχή. Από το πρωί της Δευτέρας (10/11/2014) βρίσκεται σε εξέλιξη νέα τουρκική πρόκληση, καθώς πολεμικό πλοίο της Τουρκίας «κόβει» βόλτες σε ελληνικά ύδατα, έξω από το λιμάνι του Καστελλόριζου.

Μας πάνε σε πόλεμο;


Του Δημήτρη Καζάκη

Τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από την Ελλάδα και την Κύπρο. Είναι φανερό ότι ζούμε μια ιδιαίτερη κλιμάκωση προκλήσεων της Τουρκίας, που ευνοεί η πολιτική κατευνασμού και ενδοτισμού των κυβερνώντων Ελλάδας και Κύπρου. Που θα καταλήξει; Πολύ φοβόμαστε ότι εγκυμονείται πολεμικό επεισόδιο στον Ελλαδικό χώρο από μεριάς της Τουρκίας. Ο ξένος παράγοντας ήδη νίπτει τας χείρας του, συστήνοντας "αυτοσυγκράτηση" και "συνομιλίες". Ιδανικές οι συνθήκες για να εξάγει ο Ερντογκάν την κρίση του εναντίον του πιο εύκολου αντιπάλου στην περιοχή, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Πρώτα είχαμε το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός, το οποίο συνοδευόμενο από τουρκικά πολεμικά εισήλθε στο οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου και παραμένει μέχρι σήμερα. Ποια ήταν η αντίδραση της κυπριακής και ελληνικής πλευράς. Ουσιαστικά καμία. Μόνο χλιαρές δηλώσεις διαμαρτυρίας, χωρίς καμιά διπλωματική και στρατιωτική κίνηση ανάλογη με τη σοβαρότητα του θέματος.

Τι θα έπρεπε να γίνει

Θυμίζουμε απλά ότι σε τέτοιες περιπτώσεις τα σοβαρά κράτη που ξέρουν να υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους δικαιώματα, κινούνται σε τρία επίπεδα. Σε επίπεδο στρατιωτικό κινητοποιώντας δυνάμεις αντίστοιχες μ' αυτές που εισήλθαν στην περιοχή ώστε να υπάρξει έντονη "παρουσία σημαίας" στην περιοχή παραβιάσεων ώστε να μην υπάρξει τετελεσμένο. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να το κάνει η Κύπρος με συνδρομή της Ελλάδας. Δεν το έκανε.