Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Ο χάρτινος πύργος


Η χρηματοπιστωτική πυρηνική έκρηξη ίσως καλύψει σύντομα όλα τα υπόλοιπα προβλήματα του πλανήτη – εκτός εάν συγκρουστούν οι ρωσικές συμμαχικές δυνάμεις με το ΝΑΤΟ στη Μέση Ανατολή, οδηγώντας στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο.
Σύμφωνα με την εταιρεία αξιολόγησης S&P, από τις αρχές του έτους περί τις 100 μεγάλες εταιρείες παγκοσμίωςδεν μπορούν καθόλου ή έχουν τη δυνατότητα μόνο εν μέρει να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους – όπως είχε διαπιστωθεί στο ξεκίνημα της κρίσης του 2008.
Στις Η.Π.Α. τα τρία πέμπτα των επιχειρήσεων, τα οποία αδυνατούν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, προέρχονται από τον κλάδο της ενέργειας και των πρώτων υλών – λόγω κυρίως της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου στα 40 $ το βαρέλι, όπου η Goldman Sachs προβλέπει τη μείωση τους στα 20 $ (πηγή).
Η μείωση αυτή θα μπορούσε να επιταχυνθεί, άμεσα στα 25 $, από τυχόν «αποδέσμευση» του νομίσματος της Σαουδικής Αραβίας από το δολάριο – επειδή η χώρα είτε θα πρέπει να μειώσει την εξόρυξη πετρελαίου, είτε να υποτιμήσει το νόμισμα της. Πάντως, στις αγορές συναλλάγματος έχει αυξηθεί η κερδοσκοπία υπέρ της υποτίμησης – όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, όπου στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ενός έτους, το νόμισμα διαπραγματεύεται στα 3,82 από 3,75 σήμερα.

Αποσταθεροποιητικός παράγοντας για την ευρύτερη περιοχή το καθεστώς στην Τουρκία

Ανακοίνωση

Στην κόψη του ξυραφιού οδηγείται η κατάσταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής με κίνδυνο την κλιμάκωση του πολέμου και απρόβλεπτες συνέπειες,μετά την κατάρριψη του Ρώσσικου βομβαρδιστικού αεροσκάφους από τα πολεμικά μαχητικά της Τουρκίας, στην μεθόριο περιοχή Συρίας - Τουρκίας.

Η εξέλιξη αυτή, καταδεικνύει προφανέστατα ότι η γειτονική Τουρκία υπό την νεοοθωμανική ηγεσία του Ερντογάν, μετά τις εκλογές βίας και νοθείας, την ανελέητη εσωτερική καταστολή των αντιστάσεων της αντιπολίτευσης, την στάση στο προσφυγικό και την υπόθαλψη της τρομοκρατίας, καθώς και τον τρόπο τής εμπλοκής της στον πόλεμο της Συρίας, προσλαμβάνει τον κύριο ρόλο του πλέον αποσταθεροποιητικού παράγοντα στην ευρύτερη περιοχή, ανεξάρτητα από το αν αυτό τελικά θα ωφελήσει και την ίδια.

Η συμμετοχή της Ρωσίας στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS), με τα καίρια χτυπήματα στις νευραλγικές θέσεις του χαλιφάτου και σε όσους επιχειρούν κρυφά ή φανερά μαζί του ενάντια στο καθεστώς Άσαντ, ξεγύμνωσε τόσο την τακτική της καταπολέμησής τους από την πλευρά του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ, όσο και την οργανική σχέση του τουρκικού καθεστώτος με τους τζιχαντιστές. Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ότι η κατάρριψη του Ρώσικου βομβαρδιστικού, προέκυψε αμέσως μετά τα συντριπτικά χτυπήματα που κατάφεραν οι Ρώσοι αφ’ ενός στην περιοχή που η Τουρκία προσπαθεί να χαρακτηρίσει ως ουδέτερη ζώνη, στα σύνορά της με την Συρία, υποστηρίζοντας αντάρτικες ομάδες Τουρκομάνων, αφ’ ετέρου σε εγκαταστάσεις συγκέντρωσης πετρελαίου που ελέγχονται από τον ISIS και στα κονβόυ βυτίων μεταφοράς του προς όφελος των εμπλεκόμενων επιχειρηματικών και εφοπλιστικών συμφερόντων που συνεργάζονται με το καθεστώς Ερντογάν, κερδίζοντας και ξεπλένοντας αμφότεροι, δισεκατομμύρια δολλάρια.

Μεντβέντεφ: Ακύρωση σημαντικών κοινών σχεδίων με την Τουρκία


..........................................................................................................................................................................
ΣΧΟΛΙΟ του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. Δημήτρη Καζάκη σχετικά με την κατάρριψη απο την Τουρκία του Ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους και για τους "χρυσοφόρους δρόμους" του λαθρεμπορίου πετρελαίου. [Εκπομπή στο e-roi της 25ης Νοεμβρίου 15]


..........................................................................................................................................................................
Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο ακύρωσης ορισμένων σημαντικών κοινών σχεδίων με την Τουρκία, ως απάντηση στην κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία.

Ο Ρώσος πρωθυπουργός υπογράμμισε, πως αποτέλεσμα αυτών των κυρώσεων θα είναι οι τουρκικές εταιρείες να χάσουν σημαντικό μερίδιο της ρωσικής αγοράς. Παράλληλα υπογράμμισε πως θα χειροτερεύσουν οι σχέσεις του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία και κατήγγειλε όπως και ο Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τουρκία, ότι προστατεύει τους τζιχαντιστές. Μάλιστα επισήμανε τις πληροφορίες, που αναφέρουν ότι η Τουρκία προμηθεύεται φτηνό πετρέλαιο από το Ισλαμικό Κράτος.

Η κλιμάκωση του παγκόσμιου πολέμου όπως τον έχει κυρήξει η Δύση...


Του Δημήτρη Καζάκη

Τα σύννεφα του πολέμου πυκνώνουν όσο ποτέ άλλοτε. Η Τουρκία κατέρριψε σκόπιμα Ρωσικό βομβαρδιστικό SU-24 πάνω από Συριακό έδαφος, επικαλούμενη παραβίαση για 17 ολόκληρα δευτερόλεπτα του εθνικού της εναέριου χώρου. Αν αυτό συνιστά casus beli για την τουρκική αεράμυνα, τότε τι πρέπει να κάνει η ελληνική αεράμυνα για τις εκατοντάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από την τουρκική πολεμική αεροπορία;

Η Ελλάδα θα είχε κάθε δικαίωμα εμπλοκής και κατάρριψης των περισσοτέρων μαχητικών της Τουρκίας λόγω των συστηματικών και προκλητικών παραβιάσεων του εθνικού της εναέριου χώρου. Έτσι λειτουργούν οι σοβαρές χώρες που σέβονται και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά τους συμφέροντα. Αρκεί βέβαια να μην έχουν δωσίλογους και γιουσουφάκια στην κυβέρνησή τους. Αρκεί το επιτελείο να σέβεται στολή και εθνόσημο. Πράγμα αδιανόητο για κυβέρνηση και επιτελείς στην Ελλάδα.

Η Τουρκία όμως προφασίστηκε παραβίαση για να καταρρίψει το Ρωσικό βομβαρδιστικό. Ακόμη και με τα δικά της στοιχεία, το Ρωσικό μαχητικό εισήλθε και εξήλθε από τον τουρκικό εναέριο χώρο μέσα σε 17" και καταρρίφθηκε από τουρκικά F-16 πάνω από Συριακό έδαφος. Μάλιστα τα F-16, σύμφωνα με τους Τούρκους, δεν σηκώθηκαν καν για αναχαίτιση, αλλά εκτελούσαν άσκηση αερομαχίας εκεί κοντά.

Ε.ΠΑ.Μ.:Τρόποι άμυνας στους πλειστηριασμούς...

Το 2ο μέρος της εκπομπής "Στο Μικρόφωνο" με τη δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω και μέλος της Νομικής Αλληλεγγύης του Ε.ΠΑ.Μ. Ευαγγελία Χαραλάμπους, σε μια ανάλυση των τρόπων άμυνας απέναντι στους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας κ.α. Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2015.

Κραυγές πολέμου - Οι ΗΠΑ πίσω από την κατάρριψη, για να ξαναμπεί η Γαλλία στο "μαντρί"


Του Απόστολου Αποστολόπουλου

Η ενότητα των Δυτικών χωρών και η επαναφορά της Γαλλίας στο μαντρί (πολύ εύκολη, όπως έδειξε η δήλωση Ολάντ κατά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα) είναι, πιστεύω, στην ρίζα της κατάρριψης του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από την Τουρκία. Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι ο Ολάντ έδειξε, δημοσίως τουλάχιστον, διάθεση να συνεργαστεί στρατιωτικά με τη Ρωσία για να χτυπηθούν οι τζιχαντιστές.

Με πρώτο στόχο την πρωτεύουσα του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ), τη Ράκα. Αν έπεφτε η Ράκα από τη συμμαχία Μόσχας-Γαλλίας, το ΙΚ θα είχε υποστεί ανεπανόρθωτη στρατιωτική και κυρίως πολιτική ήττα, ουσιαστικά θα ήταν το τέλος του, με τις ΗΠΑ να χάνουν, όχι μια σημαντική μάχη αλλά τον πόλεμο στη Μ. Ανατολή, τη Δύση να είναι διαιρεμένη και τη Ρωσία να θριαμβεύει. Τη διαίρεση της Δύσης επιβεβαιώνει το ότι ο Ρέντσι ευλόγησε την προσέγγιση Ρωσίας-Γαλλίας. Ο κίνδυνος διαμελισμού της Τουρκίας θα ήταν πλέον άμεσος. Τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να είναι επιτρεπτό από την Ουάσιγκτον ούτε από την Άγκυρα ως αιχμή του δόρατος των αμερικανικών/δυτικών συμφερόντων. 

Υιός Ερντογάν... Ο μεγαλύτερος συνεταίρος των Τζιχαντιστών


Toυ Νίκου Χειλαδάκη

Ο μεγαλύτερος οικονομικός συνεταίρος των Τζιχαντιστών στο παράνομο λαθρεμπόριο πετρελαίου από τα κατεχόμενα εδάφη τους στην Συρία και στο Ιράκ, δεν είναι άλλος από τον γιο του Τούρκου προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν, ο Μπιλάλ Ερντογάν, το όνομα του οποίου έχει αναφερθεί και σε άλλα οικονομικά σκάνδαλα από τον τουρκικό τύπο.

Σύμφωνα με αποκαλύψεις του ίδιου του τουρκικού τύπου, ο Μπιλάλ Ερντογάν άρχισε την καριέρα του σαν εφοπλιστής εδώ και λίγα χρόνια ενώ ήδη το 2014 είχε υπό την κατοχή του δυο μεγάλα τάνκερ, αξίας 36 εκατομμυρίων δολαρίων. Με τα τάνκερ αυτά, όπως αναφέρεται, κάνει το λαθρεμπόριο πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ και από τις περιοχές των Τζιχαντιστών με τεράστια κέρδη που μοιράζετε με τους συνεταίρους του.

Η μεγαλύτερη πηγή χρηματοδότησης των Τζιχαντιστών είναι το λαθρεμπόριο παράνομου πετρελαίου που με την βοήθεια του γιου Ερντογάν μεταφέρεται σε δυτικά λιμάνια της Μεσογείου και στο Ισραήλ.

Το πάρτυ μόλις άρχισε…


Tου Όθωνα Κουμαρέλλα*
............................................................................................................................................................................
ΣΧΟΛΙΟ του Γ.Γ. του Ε.ΠΑ.Μ. για το θέμα της κατάρριψης του Ρωσικού αεροσκάφους απο την Τουρκία [24/11/2015] 


............................................................................................................................................................................
Για τις εξελίξεις στη Συρία με λίγα λόγια:

1. Η Ρωσία αποφασίζει να κόψει το βήχα στους δυτικούς και παρεμβαίνει από το Σεπτέμβρη στρατιωτικά στη Συρία στο πλευρό της νόμιμης κυβέρνησης, καταφέρνοντας συντριπτικά χτυπήματα στο χαλιφάτο, εκεί που οι δυτικοί "χάζευαν" για τέσσερα χρόνια με μόνη επιδίωξή τους την κατάρρευση του καθεστώτος Άσσαντ και την αποκλειστική δική τους επικυριαρχία στην ευρύτερη περιοχή.

2. Οι δυτικοί βλέποντας τη Ρωσία να τους χαλάει τα σχέδια του ευρύτερου σχεδιασμού τους από το Αφγανιστάν, τη Μέση Ανατολή, μέχρι τη Βόρεια Αφρική και από εκεί στην Ουκρανία, προσπαθούν να βρουν τρόπους απάντησης στις εξελίξεις.