Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Ισλανδία, η κόρη του θυμού...


Της Ειρήνης Κοσμά*

Στη χώρα των 330.000 κατοίκων, πάνω από 20.000 διαδήλωσαν έξω από το Κοινοβούλιο του Ρέικιαβικ, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης στη σκιά του σκανδάλου.

Η μεγαλύτερη διαδήλωση στην ιστορία της χώρας ανάγκασε τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί. Δεν είναι η πρώτη φορά που η ηφαιστειογενής Ισλανδία, κόρη κορυφαίου θυμού*, στέλνει μήνυμα ελπίδας.

ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΟΧΙ...

Οι πολίτες της Ισλανδίας, σε δύο δημοψηφίσματα το 2010 και το 2011 κλήθηκαν να επιλέξουν αν θα ψηφίσουν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην πρόταση να εγγυηθεί το κράτος την αναχρηματοδότηση του ιδιωτικού χρέους των τραπεζών.

Το δημοψήφισμα ήταν ο μόνος τρόπος να εμποδίσουν τους πιστωτές από το να μετατρέπουν το ιδιωτικό χρέος σε δημόσιο και να επιβάλλουν δεινές πολιτικές στους λαούς. Παρά τους εκβιασμούς από ΔΝΤ και διεθνείς οίκους και οξύτατες πολιτικές πιέσεις, η συντριπτική πλειοψηφία (98% το 2010 και 60% το 2011)  ψήφισε ΟΧΙ στα δύο δημοψηφίσματα, για να ανοίξει ο δρόμος για τη δικαιοσύνη.

...ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ

Η Ισλανδία αποτέλεσε επίσης το γνωστότερο παράδειγμα όπου οι πολίτες κλήθηκαν να πάρουν μέρος στη διαμόρφωση ενός νέου Συντάγματος για τη χώρα τους.

Φορέστε καπέλο και να χαμογελάτε! Με 50% "κούρεμα" ξεκίνησε το "bail-in" στην Ευρώπη!


Του Κωνσταντίνου Βέργου*

Αν πιστέψατε ότι η νομοθεσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση περι "bail-in", δηλαδή περί διάσωσης των τραπεζών με τα χρήματα καταθετών, ομολογιούχων και μετόχων, ήταν κάτι σαν "σχεδια σε χαρτί", απλά για να περνάνε την ώρα τους κάποιοι νομοθέτες, απλά κάνατε ένα πικρό λάθος! Το bail in στην Ευρώπη ξεκίνησε ήδη από 1/1/2016, και η πρώτη εφαρμογή του φέτος, χτες, σε τράπεζα της Αυστρίας που χρεοκόπησε πρόσφατα, ξεπερνάει κάθε φαντασία!

Η Αυστριακή τράπεζα Hypo Alpe-Adria ήταν μία από τις Αυστριακές Τράπεζες που είχαν μπεί για καλά στο ‘’παιχνίδι’’ της διεθνούς επέκτασης, αποκτώντας θυγατρικές σε χώρες όπως Ιταλία αλλά και Βαλκανικές χώρες. Επέκταση που όμως απέβη μοιραία, οδήγησε σύντομα σε προβλήματα, με αποτέλεσμα να εθνικοποιηθεί, με την Αυστριακή κυβέρνηση, από κοινού με την Καρίνθια (ένα από τα  9 ομοσπονδιακά κρατίδια της Αυστρίας), να υποχρεωθούν να αναλάβουν το κόστος της διάσωσης της, η πρώτη με εγγυήσεις, η δεύτερη με συνεχή εισροή μετρητών. Κόστος που όμως αποδείχτηκε δυσβάστακτο. Πριν 1,5 έτος, η τράπεζα έγινε τρία κομμάτια, με την Heta Asset Resolution να αποτελεί την ‘Κακή’ Τράπεζα στην οποία μεταβιβάστηκαν τα Ομόλογα και άλλα περιουσιακά στοιχεία.