Σάββατο 8 Νοεμβρίου 2014

Κορνήλιος Καστοριάδης:Υστερόγραφο στην ασημαντότητα…


Απ “ όλα τα χαρακτηριστικά του σύγχρονου κόσμου – κρίσεις, αντιφάσεις, αντιθέσεις, τομές -, εκείνο που με εντυπωσιάζει περισσότερο είναι η ασημαντότητα.

Ας πάρουμε τη διαμάχη ανάμεσα στη Δεξιά και την Αριστερά. Στις ημέρες μας έχει χάσει το νόημα της. “ Οχι επειδή δεν υπάρχει υλικό, για να τροφοδοτηθεί μια πολιτική διαμάχη, και μάλιστα μια πολύ σοβαρή διαμάχη. Αλλά επειδή τόσο η Δεξιά όσο και η Αριστερά, λίγο έως πολύ, λένε τα ίδια πράγματα.

Στη Γαλλία το 1983 οι Σοσιαλιστές ακολούθησαν κάποια πολιτική. Μετά, ήρθε η Δεξιά με τον Μπαλλαντύρ και ακολούθησε την ίδια πολιτική. Μετά, ξανάρθαν οι Σοσιαλιστές με τον Μπερεγκοβουά και συνέχισαν την ίδια πολιτική. Μετά, ξανά η Δεξιά με τον Μπαλλαντύρ και ξανά η ίδια πολιτική. Μετά, ο Σιράκ κέρδισε τις εκλογές λέγοντας « εγώ θα κάνω κάτι άλλο » και, τελικά, έκανε κι αυτός τα ίδια.

Οι πολιτικοί είναι ανίσχυροι. Αυτό είναι βέβαιο. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να «πηγαίνουν με το ρεύμα», δηλαδή να εφαρμόζουν μια υπερ – φιλελεύθερη πολιτική, η οποία είναι της μόδας. Κατά τη γνώμη μου, δεν πρόκειται για πολιτικούς αλλά για μικροπολιτικούς που επιδίδονται σε ψηφοθηρία με οποιοδήποτε μέσον, με το marketing, κλπ. Ουσιαστικά, αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν κανένα πρόγραμμα. Στόχος τους είναι : είτε η παραμονή τους στην εξουσία, είτε η επιστροφή τους σ “ αυτήν. Και για να τον πετύχουν, είναι ικανοί για όλα. Ο Μπιλ Κλίντον, για παράδειγμα, στήριξε την προεκλογική του εκστρατεία αποκλειστικά και μόνον στις μετρήσεις · το επιτελείο του, σε κάθε περίπτωση, θεωρούσε ότι η επικρατούσα γνώμη μιας μέτρησης ταυτίζεται με την κοινή γνώμη…

Η πνευματική σκακιέρα: Η τρόικα και το μνημόνιο ως περίπτωση του πολέμου των πολιτισμών


Του Νικόλαου Λάου

Μια βασική αρχή της γεωπολιτικής είναι ότι η κατανόηση και αντιμετώπιση ενός προβλήματος προϋποθέτει την κατανόηση και εποπτεία όλης της ιστορίας αυτού του προβλήματος και όλης της σχετικής συνωμοσίας των ιδεών. Υπό αυτό το πρίσμα, για να κατανοήσουμε και να επιλύσουμε τα μεγάλα προβλήματα της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας, πρέπει να κατανοήσουμε και να επιλύσουμε τη θεμελιώδη αντίφαση μεταξύ των βασικών επιλογών του νεοελληνικού κράτους (π.χ. ενσωμάτωση στη δυτική νεωτερικότητα, στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, όπως η ΕΟΚ/ΕΕ και το ΝΑΤΟ, θέσμιση με βάση του αστικοκαπιταλιστικό σύστημα κ.ο.κ.) και των βασικών αξιών και αρχών του Ελληνισμού (δηλαδή της κλασσικής ελληνικής φιλοσοφίας, των Ελλήνων Εκκλησιαστικών Πατέρων και του βυζαντινού πολιτισμού).

Ο τρόπος θέσμισης και ιστορικής εξέλιξης του νεοελληνικού κράτους αντιφάσκει προς τον Ελληνισμό, δηλαδή προς το πνεύμα της ελληνικότητας, με αποτέλεσμα ‒διαιωνίζοντας μια δομική, υπαρξιακή, εσωτερική αντίφαση‒ η νεοελληνική κοινωνία να μη μπορεί να υπάρξει αυθεντικά ούτε ως Ελληνισμός ούτε ως Δύση. Υπό αυτό το πρίσμα και σε αυτό το αναλυτικό πλαίσιο, θα ασχοληθούμε στη συνέχεια με τη μελέτη της Τρόικας και του Μνημονίου ως εκπροσώπων ενός πολιτισμού που αντιβαίνει και αντιτίθεται ουσιωδώς και ριζικώς προς τον Ελληνισμό (προχριστιανικό και χριστιανικό/βυζαντινό).

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ, οι «ενάρετοι» του Μεγάλου Δουκάτου…


Ένα «προφητικό» άρθρο του αλησμόνητου Ρούσσου Βρανά

Μέρες που είναι, με τις δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για τη «μηχανή» φοροδιαφυγής που έχουν στήσει οι αρχές του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου, φίλος του Ημεροδρόμου μας «ταχυδρόμησε» την ακόλουθη συνεργασία του. Η υπόθεση είναι λίγο – πολύ γνωστή: Η χώρα που κυβερνούσε ο «εντιμότατος κύριος Γιουνκέρ», νυν Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είναι συνεργός δεκάδων πολυεθνικών κολοσσών στην προσπάθεια τους να γλυτώνουν φόρους αξίας πολλών δισ. ευρώ.

 Από ελληνικής πλευράς εμπλέκονται στη «νομότυπη φοροδιαφυγή»:
  • Η EFG Group, συμφερόντων Λάτση.
  • Η Badcock & Brown με επενδύσεις σε αιολικά πάρκα.
  • Η Weather Investments που ελέγχει τη Wind Hellas.
  • Η Olayan, υποψήφια για την ιδιωτικοποίηση του Αστέρα, με ποσοστό στην Chipita.
  • Η Macquarie Group.
  • Επίσης οι γνωτές στην Ελλάδα Pepsi, IKEA, AIG, Coach, Deutsche Bank, Abbott Laboratiories, PriceWaterHouseCoopers και άλλες 340 εταιρίες, εμπλέκονται στο «μεγάλο ξέπλυμα».

Ο φίλος αναγνώστης, μας υπενθυμίζει ένα άρθρο που είχε γράψει πριν από περίπου 3 χρόνια ο αείμνηστος αγωνιστής δημοσιογράφος Ρούσσος Βρανάς στη στήλη του στα «Νέα» (δηλαδή στην εφημερίδα που τώρα «έθαψε» την είδηση κατά τον ιδανικότερο τρόπο). Το παραθέτει, και το παραθέτουμε, γιατί αξίζει να ξαναδιαβαστεί, αλλά και τιμητικά στη μνήμη του καλού αυτού γραφιά και εργάτη της ενημέρωσης.

"Ρώσικο ζεϊμπέκικο με την υπογραφή της Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ"

Άλλη μια ακόμη ηγετική προσωπικότητα, που αποδεικνύει περίτρανα ότι ούτε γονατίζει ούτε σκύβει το κεφάλι. Θεωρείτε ένας ακόμη Τσε Γκεβάρα της Αργεντινής, μόνο που αυτή την φορά είναι γένος θηλυκού...Η μαχητική πρόεδρος με επιστολή της ενημέρωσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την κατάργηση του δολαρίου  στις μεταξύ τους συναλλαγές με τον Κινέζο ομόλογό της.

Ο Πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ έδωσε το ΑΑΑ+ στην ομόλογο του Κριστίνα Φερνάντες ντε Κίρχνερ σφραγίζοντας την συμφωνία του αιώνα με χρηματοδότηση ύψους 2,1 δισ. δολαρίων, χορήγηση πιστώσεων ύψους 4,7 δισ. δολαρίων.
Συμφώνησαν επίσης στην υπογραφή συμφωνίας swap τριετούς διάρκειας μεταξύ των δύο κεντρικών τραπεζών, ύψους 11 δισ. δολαρίων συνολική χρηματοδότηση, η οποία θα επιτρέπει στην Αργεντινή να χρηματοδοτεί, σε κινεζικό νόμισμα, τις εισαγωγές της από την Κίνα. Η  "παραγγελιά" δόθηκε και το  ζεϊμπέκικο χορεύει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ρωσίας λένε διάφοροι οικονομικοί κύκλοι.


Τα πιόνια κινήθηκαν στην σκακιέρα.... και η Ρωσία εκπέμπει πλέον απο το έδαφος της Αργεντινής.

«Η γερμανική προέλαση»


Του Σάκη Αποστολάκη

Περίπου 6.000 γιατροί μετανάστευσαν στη Γερμανία μέχρι τα τέλη του 2012. Το κράτος για την εκπαίδευσή τους επένδυσε 540 εκατ. Γιατροί και επιστήμονες χωρίς κόστος εκπαίδευσης στη Γερμανία, φτηνά εργατικά χέρια για γερμανικά ξενοδοχεία, χωριά αναψυχής για τους Γερμανούς συνταξιούχους στην Ελλάδα, εισβολή γερμανικού εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειες σε πρώην καλλιεργήσιμες εκτάσεις.

 Ουκ ολίγες φορές  ο εντεταλμένος της γερμανικής καγκελαρίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ είχε προτρέψει τους νέους  της Ελλάδας να μεταναστεύσουν  στην Γερμανία.
Ουκ ολίγες φορές ο εντεταλμένος της γερμανικής καγκελαρίας Χανς Γιόακιμ Φούχτελ είχε προτρέψει τους νέους της Ελλάδας να μεταναστεύσουν στην Γερμανία
Είναι μερικές μόνο από τις συνέπειες της προωθούμενης ελληνογερμανικής συνεργασίας σε δήμους και περιφέρειες της χώρας, που προωθούνται με προεξάρχοντα τον άσημο μέχρι πρότινος Γερμανό πολιτικό, Χανς Γιόακιμ Φούχτελ.

«Η διείσδυση των γερμανικών συμφερόντων στην Ελλάδα - Ο Φούχτελ, και η ελληνογερμανική συνεργασία σε Δήμους και Περιφέρειες» είναι το θέμα εκδήλωσης - συζήτησης που διοργανώνει η δημοτική παράταξη στο Δήμο Θεσσαλονίκης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», απόψε (Παρασκευή 07 11 2014) στις 7.30 στον κινηματογράφο «Αλέξανδρος». Θα μιλήσουν οι Γιώργος Καραμπελιάς (συγγραφέας, Επικεφαλής Κίνησης Πολιτών Αρδην), Νότης Μαριάς (καθηγητής Θεσμών Ε.Ε. στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, ευρωβουλευτής Αν. Ελ.) και Κώστας Χρυσόγονος (καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο ΑΠΘ, ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ). Ο εκπρόσωπος της δημοτικής παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, θα συντονίσει και θα παρουσιάσει την ειδική έκδοση της παράταξης «Ο Γερμανικός Διοικητικός Ιμπεριαλισμός Αυτοπαρουσιάζεται».

Kυπρος: το eurogroup (6/11), μετά το πραξικόπημα της ακύρωσης 4 νόμων, (!) χορηγεί τη δόση


ΑΙΡΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, ΜΕ ΕΠΙΜΟΝΗ ΤΗΣ ΤΡΟΪΚΑΣ, ΚΑΘΕ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΩΤΗΣ ΚΑΤΟΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΜΑΖΙΚΟ ΞΕΣΠΙΤΩΜΑ ΚΑΙ ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΑΚΙΝΗΤΩΝ. ΤΗ ΣΚΥΤΑΛΗ ΠΑΙΡΝΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ !

Η απόφαση-πραξικόπημα του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 31/10 που έκρινε με πολιτικά τροϊκανά κριτήρια ως αντισυνταγματικά και τα τέσσερα νομοθετήματα (!), που ψήφισε η Βουλή για τις εκποιήσεις ακινήτων, τα οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέπεμψε, συμμορφούμενος με τις τροϊκανές υποδείξεις, άνοιξε το δρόμο για τη χορήγηση από το  Eurogroup της Πέμπτης (6/11) της 6ης τροϊκανής δόσης για την Κύπρο.  

Υπενθυμίζεται ότι με απόφασή τους οι δανειστές είχαν «παγώσει» κάθε συζήτηση για αξιολόγηση του κυπριακού προγράμματος από τις αρχές Σεπτεμβρίου, όταν η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε συνολικά έξι νομοθετήματα σχετικά με το θέμα των πλειστηριασμών ενυπόθηκων ακινήτων.

Αποτέλεσμα ήταν να μην υπάρξει συζήτηση και για την καταβολή προς την Κύπρο της επόμενης δόση ύψους €436 εκατ. (€350 εκατ. από ΕΕ και ΕΚΤ και €86 εκατ. από το ΔΝΤ).

Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, είχε προειδοποιήσει ότι μπορεί προς το παρόν τα οικονομικά του κράτους να αντέχουν για κάποιους μήνες, ωστόσο, «χωρίς την επόμενη δόση θα έχουμε πρόβλημα».

Η ηλιθιότητα ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία στην πολιτική


Του Χρήστου Ιακώβου*

Το 1949 ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μέρτον, στο βιβλίο του «Κοινωνική Θεωρία και Κοινωνική Διάρθρωση» πρωτοχρησιμοποίησε τον όρο «αυτοεκληρούμενη προφητεία» (self-fullfilling prophecy), η οποία έχει πολλές εφαρμογές στην καθημερινή μας ζωή και, ιδιαιτέρως, στην πολιτική. Ο όρος αυτός έμελλε να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο ερμηνείας στην κοινωνική και πολιτική θεωρία.

Ο Μέρτον προσδιορίζει την αυτοεκπληρούμενη προφητεία ως μία διαδικασία κατά την οποία μία πεποίθηση ή μία προσδοκία, είτε ορθή είτε λανθασμένη, επηρεάζει το αποτέλεσμα μίας κατάστασης ή τον τρόπο με τον οποίο ένα άτομο ή μία ομάδα θα συμπεριφερθεί. Το φαινόμενο δηλαδή της απόλυτης διασύνδεσης της πίστης με τη συμπεριφορά, το οποίο αρχικώς ξεκινά ως εσφαλμένος προσδιορισμός μίας κατάστασης που προκαλεί μία νέα συμπεριφορά, η οποία με τη σειρά της κάνει την αρχική εσφαλμένη αντίληψη να γίνεται πραγματικότητα. Αυτή η αληθοφανής εγκυρότητα της αυτεκπληρούμενης προφητείας διαιωνίζει την κυριαρχία του λάθους. Έτσι ο προφήτης θα εξηγήσει τα γεγονότα ως απόδειξη ότι ήταν εξ αρχής απολύτως ορθός.

Τι συμβαίνει στα Σκόπια;


Του αναποκριτή μας στα Σκόπια
Vladislav Perunović

Το ζήτημα ασφάλειας στην ΠΓΔΜ κλιμακώνεται με ταχείς ρυθμούς. Σε μία κοινωνία απορροφημένη με την εισβολή της ιστορίας και του πολιτισμού μέσω του άμεσου σφετερισμού της ιστορίας και του πολιτισμού των αρχαίων Μακεδόνων, οι Αλβανοί επιλέγουν προκλητικά τον δρόμο της απομόνωσης και της κοινωνικής γελοιοποίησης, με το να ξεκινούν (προς το παρόν) έναν χαμηλού επιπέδου ασύμμετρο πόλεμο εναντίον του ολοκληρωτικού καθεστώτος της κλίκας του Νίκολα Γκρουέφσκι.

Μετά της διακήρυξη της Δημοκρατίας της Ιλιρίδας από βετεράνους Αλβανούς πολιτικούς (βασισμένη σε ένα επιτυχές δημοψήφισμα από τοπικούς Αλβανούς το 1992), μία επίθεση με πύραυλο κατά κυβερνητικού κτιρίου πραγματοποιήθηκε πριν λίγες ημέρες και έθεσε σε λειτουργία κάποιους εκατέρωθεν "μηχανισμούς".

Στην περίπτωση του πρόσφατου συμβάντος, αξίζει να πασρατηρήσουμε πως μολονότι το καθεστώς των Σκοπίων ισχυρίζεται ότι η συγκεκριμένη επίθεση έγινε από το βόρειο, δηλαδή από το παλιό τμήμα της πόλης που κατοικείται από Αλβανούς, είναι ξεκάθαρο από τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας πως χτυπήθηκε η νότια πλευρά του κτιρίου.

Η ανθρωπιστική κρίση στην Αθήνα μέσα από τα στοιχεία της Emfasis


Παροχή βοήθειας σε ηλικιωμένο που ζει στο δρόμο | ΣΟΛΩΝΑΣ ΜΑΛΚΑΣ

Συντάκτης: Μιχαήλ Άγγελος Κωνσταντόπουλος

Μία προσπάθεια καταγραφής της ανθρωπιστικής κρίσης στην Αθήνα και τις γύρω περιοχές αποτελεί η παρουσίαση των στατιστικών στοιχείων για τα μέλη των κοινωνικά ευπαθών ομάδων, που συνάντησε στο δρόμο από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2014 η ομάδα streetwork της πρωτοβουλίας Emfasis.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ομάδας, το 67% των ανθρώπων που ζουν για διάφορους λόγους στο δρόμο είναι άνδρες και το 33% γυναίκες, γεγονός που κατά τα την Κρίστι Δεληγιαννίδου, μέλος της ομάδας που παρουσίασε τα στοιχεία, οφείλεται στην ύπαρξη περισσότερων δομών στήριξης των γυναικών. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν ηλικίες άνω των 51 ετών, με εκείνους μεταξύ 31 και 40 ετών να ακολουθούν και αρκετά περιστατικά να αφορούν ανήλικα παιδιά. Οι εθελοντές της Emfasis συνάντησαν κυρίως αστέγους (37%), εξαρτημένους από ναρκωτικές ουσίες (16%), επαίτες (16%) ανήλικα εργαζόμενα στο δρόμο (12%), όπως και απόρους (12%).

Οι ομάδες κοινωνικής εργασίας στο δρόμο κατάφεραν να ξανασυναντηθούν με περίπου το 36% των περιπτώσεων, ώστε να ξανασυζητήσουν ή να παρέχουν κάποια παραπάνω βοήθεια. Άλλωστε, ο εντοπισμός αυτών των ανθρώπων στην ίδια θέση δεν είναι καθόλου εύκολη υπόθεση, με τον Τάσσο Σμετόπουλο, επικεφαλής του συγκεκριμένου τμήματος της πρωτοβουλίας να κάνει λόγο για επιτυχία, ακόμα και αν βοηθήσουν στην απομάκρυνση ενός ανθρώπου από το ανασφαλές περιβάλλον του δρόμου.

Εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρές σε περιοχή όπου φυτεύτηκε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι


Εκατομμύρια μέλισσες βρέθηκαν νεκρές στο Οντάριο του Καναδά, σε περιοχή όπου φυτεύτηκε γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι.
Ο τοπικός μελισσοκόμος Dave Schuit, ο οποίος παράγει μέλι στο Elmwood έχασε 37 εκατομμύρια μέλισσες, περίπου 600 κυψέλες.
"Από τη στιγμή που άρχισε να φυτεύεται το καλαμπόκι, οι μέλισσές μας πέθαιναν κατά χιλιάδες", λέει ο Schuit. 

Πολλοί μελισσοκόμοι κατηγορούν τα νεονικοτινοειδή φυτοφάρμακα γι' αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή. Ενώ πολλές χώρες της ΕΕ τα έχουν απαγορεύσει, το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ ακόμα δεν έχει απαγορεύσει τα εντομοκτόνα, που κατασκευάζονται από την εταιρεία Bayer CropScience Inc.

Δύο από τα καλύτερα σε πωλήσεις φυτοφάρμακα της Bayer, το Imidacloprid και το Clothianidin, είναι γνωστό ότι εισχωρούν στη γύρη και το νέκταρ και μπορεί να βλάψουν ωφέλιμα έντομα, όπως οι μέλισσες. Η εμπορία αυτών των φυτοφαρμάκων συνέπεσε επίσης και με την εμφάνιση των θανάτων μελισσών σε μεγάλη κλίμακα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΑΟΖ Κύπρου: Η Τουρκική πολιτική του «λελογισμένου απρόβλεπτου»


Του Παναγιώτη Κωνσταντίνου

Το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει τις έρευνες αλωνίζοντας στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ οι δηλώσεις  Τούρκων αξιωματούχων περί δικαιωμάτων των τουρκοκυπρίων στα ενεργειακά αποθέματα, αλλά και δικαιώματος της Τουρκίας να διεξάγει έρευνες στα ανοικτά της Κύπρου ως «εγγυήτρια δύναμη» των τουρκοκυπρίων ενισχύουν την ένταση στην ανατολική μεσόγειο αλλά και στο Αιγαίο, με την τελευταία «βόλτα» της τουρκικής κορβέτας. Πολλοί κάνουν λόγο για ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου, όμως την ίδια στιγμή τουρκική στρατιωτική αντιπροσωπεία επισκέπτεται το ΓΕΕΘΑ για την προώθηση «μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης». Ο Κωνσταντίνος Φίλης, διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, εξηγεί στο Tvxs.gr τα «τουρκικά παράδοξα» και την τακτική του «λελογισμένου απρόβλεπτου».

Οι τουρκικές επιδιώξεις

Όπως σημειώνει ο κ. Φίλης οι επιδιώξεις της Τουρκίας, με την παραβίαση της ΑΟΖ και την παρουσία του σεισμογραφικού Μπαρμπαρός, είναι πολυεπίπεδες, ωστόσο κοινός παρονομαστής είναι να δηλώσει παρούσα στις εξελίξεις. «Αν δούμε τον περιφερειακό χάρτη, εύκολα μπορεί κανείς να παρατηρήσει πως η Τουρκία βρίσκετε σε μια κατάσταση απομόνωσης Έχει κακές σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο.

Δυστυχώς οι αγορές φοβούνται νέα πτώχευση της Ελλάδας


Του Πάνου Παναγιώτου*

Μία από τις πιο διαχρονικές αλήθειες είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις λένε αναλήθειες. Και αυτό γιατί ο στόχος τους δεν είναι να αναδείξουν την πραγματικότητα ως έχει αλλά να την παρουσιάσουν όπως τις συμφέρει.

«Με ρωτήσατε προηγουμένως, κ. Τσίπρα, αν το χρέος μας είναι βιώσιμο.
Ευτυχώς για την Ελλάδα είναι. Δυστυχώς για το ΣΥΡΙΖΑ είναι.
Εμένα ρωτάτε άλλωστε; Το λένε ήδη οι αγορές.»
Αντώνης Σαμαράς, Συζήτηση στη Βουλή,Οκτώβριος 2014

«Προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους απαιτείται η εφαρμογή δημοσιονομικής πολιτικής που θα οδηγήσει σε ικανά πρωτογενή πλεονάσματα »
Λουκάς Παπαδήμος, Ιούλιος 2014

Προκειμένου να δει κανείς μέσα από το προπέτασμα καπνού της κυβέρνησης, πρέπει να συγκεντρώσει και να συνθέσει τα κομμάτια του παζλ που θα τον καθοδηγήσουν να εμφανίσει την εικόνα που κρύβεται και να είναι έτοιμος να την αντέξει όσο άσχημη και αν είναι.

Πέντε τέτοια κομμάτια συγκεντρώνονται στον παρακάτω πίνακα και βοηθούν στην ολοκλήρωση του χρηματοοικονομικού παζλ της Ελλάδας και στην ανάδειξη της εικόνας που κρύβει για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Τα πέντε αυτά κομμάτια είναι(μπορείτε να κάνετε κλικ πάνω στον πίνακα) :

Φίλε αυτό που τρώμε δεν είναι ουρά

Του Καρτέσιου

Ναι, ρε φίλε. Ελπίζω πια να το έχεις καταλάβει κι εσύ ο ψύχραιμος, ήπιος, μετριοπαθής, συμπαθής, γλυκούλης, μικροκαταθέτης, με τις ριγέ πυτζάμες. Δεν πάει άλλο, φίλε μου. Με εκλογές, με ξεσηκωμό, με ξεσάλωμα, με κάθε τρόπο πρέπει να φύγουν.

Δεν αντέχω ρε φίλε τον Σαμαρά να λέει σήμερα ότι «φάγαμε τον γάιδαρο, μας έμεινε η ουρά». Και δεν το αντέχω γιατί πριν από ακριβώς 22 μήνες, τον Ιανουάριο του 2013, έλεγε το ίδιο ακριβώςο Βενιζέλος.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, αγαπητέ μου φίλε, ο Στουρνάρας μάς δούλευε λέγοντάς μας ότι«Βρισκόμαστε στην τελευταία στροφή». Αλλά, ρε φίλε,τον Απρίλιο του 2013 για «Τελευταία στροφή» μιλούσε κι ο Σαμαράς. Και νωρίτερα, τον Οκτώβριο του 2012, ο Σαμαράς πάλι έλεγε ότι«παίρνουμε την τελευταία στροφή» της ουράς του γαϊδάρου.

Και να σου πω γιατί σίγουρα δεν είναι γαϊδουρινή ουρά αυτό που μας ταΐζουν; Επειδή στις 7 Νοεμβρίου 2012 κατά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο Σαμαράς έλεγε: «Με τη σωτηρία αυτού του τραπεζικού συστήματος θα απομακρυνθεί η αβεβαιότητα, θα επιστρέψουν οι καταθέσεις, θα υπάρξει ρευστότητα – το “αίμα της οικονομίας” δηλαδή- κι έτσι θα σωθούν θέσεις εργασίας και για πρώτη φορά θα δημιουργηθούν και νέες θέσεις στην επόμενη φάση». Μη διαβάσεις αδελφέ μου ολόκληρη την ομιλία του. Θα πικραθείς. Αλήθεια σου λέω.

Όταν η διαφθορά και η διαπλοκή ξεπερνά τα εθνικά σύνορα


Του Δημήτρη Καζάκη

Όπως είναι γνωστό οι Έλληνες είναι διεφθαρμένοι και ήρθαν οι Ευρωπαίοι, κυρίως οι Γερμανοί, για να διορθώσουν τα πράγματα. Αξίζει να το θυμόμαστε αυτό ειδικά σήμερα, καθώς ξεσπά ίσως το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαπλοκής και διαφθοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόκειται για έγγραφα που διέρρευσαν και αποκαλύπτουν μυστικές συμφωνίες φορολογικής ασυλίας γνωστών πολυεθνικών με το κρατίδιο του Λουξεμβούργου.

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν η Pepsi, το ΙΚΕΑ, η Federal Express και 340 άλλες, μαζί και 9 ελληνικού ενδιαφέροντος, όπως Eurobank και Wind, διεθνείς εταιρείες έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες από το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας να μειώσουν παγκόσμια τη φορολογική τους επιβάρυνση, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό ευρωπαϊκό δουκάτο. Η PricewaterhouseCoopers βοήθησε πολυεθνικές εταιρείες να αποκτήσουν τουλάχιστον 548 ευνοικές φορολογικές αποφάσεις στο Λουξεμβούργο από το 2002 έως το 2010. Με τον τρόπο αυτό οι εταιρείες αυτές γλύτωσαν εκατοντάδες δις ευρώ σε φόρους, που θα έπρεπε να πληρώσουν στα κράτη μέλη της ευρωζώνης.

Η διαπλεκόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Την περίοδο αυτή πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους εγκεφάλους της όλης υπόθεσης.