Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Με ποιό δικαίωμα ο Τσίπρας ζητά επέκταση του προγράμματος μνημονίων της χώρας;

Toυ Δημήτρη Καζάκη

Σύμφωνα με τον Γερμανικό τύπο η χθεσινοβραδινή συζήτηση τετ-α-τετ Τσίπρα, Ολάντ και Μέρκελ αφορούσε το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για επέκταση του υφιστάμενου "προγράμματος διάσωσης" πέραν της 30ης Ιουνίου. Κι όποιος ζήσει, ας ζήσει.

Η ελληνική πλευρά δήλωσε ότι η Αθήνα ζήτησε την επέκταση του υφιστάμενου "προγράμματος διάσωσης" μέχρι τον Μάρτιο του 2016. Αλήθεια, με ποιό δικαίωμα; Από πού αντλεί η σημερινή κυβέρνηση το δικαίωμα να ζητά παράταση των μνημονίων; Αυτή τη λαϊκή εντολή έλαβε;

Αυτή δεν ήταν που μας έλεγε για "πρόγραμμα-γέφυρα" μέχρι τα τέλη Ιουνίου προκειμένου να προετοιμαστεί η διαπραγμάτευση για την απομείωση του χρέους; Τώρα, γιατί ζητά παράταση του προγράμματος, που σημαίνει όχι απλά παράταση των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και της αποικιακής δανειακής σύμβασης; Τι σημαίνει αυτό; Στην ουσία σημαίνει παράταση της κυβέρνησης Σαμαρά με άλλα πρόσωπα.

«ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ»...(και η βίαιη ωρίμανση...)


Σχόλιο ιστολογίου: Και σε αυτό έπεσες εξω Αλέξη..Σε ποιόν συνέβει η "βίαιη ωρίμανση" μπορεί πλέον να το διακρίνει εύκολα όποιος διαθέτει στειχειώδη κοινό νού...Οπως και το επακόλουθο της "ωρίμανσης" που αναπόδραστα είναι ΤΟ ΣΑΠΙΣΜΑ...

Του Γιώργου Κ. Καββαδία*

Αυτό είναι ένα από τα τελευταία συνθήματα του ΣΥΡΙΖΑ τυπωμένο σε αφίσα που κυκλοφορεί σε όλη τη χώρα. Ασφαλώς και τα συνθήματα, πέρα από τις αναγκαίες, συχνά απλουστεύσεις και απολυτότητες, παίζουν σημαντικό ρόλο, ειδικότερα ως φορείς πανανθρώπινων ιδεών και αξιών ενδυναμώνοντας  τη συλλογική δράση και τους κοινωνικούς αγώνες. Το παραπάνω σύνθημα παραπέμπει στη «διαταγή 227  - Ούτε ένα βήμα Πίσω» του Στάλιν και στην πιο αιματηρή μάχη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στο Στάλινγκραντ, όπου ο ρώσικος λαός πολέμησε με απαράμιλλη γενναιότητα τις χιτλερικές ορδές. Στις 2 Φεβρουαρίου 1943, η μάχη είχε τελειώσει. Ενενήντα ένας χιλιάδες Γερμανοί στρατιώτες, μαζί με τον διοικητή τους, παραδόθηκαν στους Σοβιετικούς. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι συνολικά είχαν σκοτωθεί.

Σήμερα ως σύνθημα το «ούτε ένα βήμα πίσω» τι εκφράζει; Σε ποιους απευθύνεται;

Εκφράζει μήπως την «αταλάντευτη στάση» της κυβέρνησης προς τους ιμπεριαλιστές - τους Εταίρους, όπως τους χαρακτηρίζει η ίδια - της ΕΕ και του ΔΝΤ; Δε χρειάζεται να αναφερθεί κανείς στην περιβόητη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου που παρατείνει το αποικιοκρατικό καθεστώς των μνημονίων, της εξάρτησης και της εποπτείας.

Έλεος με τους επαγγελματίες ψεύτες!


Σημείωση ιστολογίου:
Ακούστε τί είπε ο κος Χρυσόγονος...


Του Δημήτρη Καζάκη

Λες και είναι ενδημική ασθένεια. Μόλις αποκτούν βουλευτικούς ή υπουργικούς θώκους αρχίζουν ανερυθρίαστα να λένε τρομερά ψέματα. Εν τη παλάμη και ούτω βοήσωμεν!

Τελευταίο κρούσμα ο Χρυσόγονος, ο οποίος σε δηλώσεις του σήμερα (10  06  2015) στον Γ. Σαχίνη (98,4 Ηράκλειο Κρήτης) ισχυρίστηκε ατιμώρητα ότι μια χώρα δεν μπορεί να μην πληρώσει το ΔΝΤ, γιατί, λέει, είναι διακρατικό ίδρυμα. Ο εν λόγω κύριος είναι και συνταγματολόγος. Αμορφωσιά ή σκοπιμότητα; Μάλλον και τα δυό.

Δεν υπάρχει... σάλιο και επισήμως


Του Μάριου Χριστοδούλου

«Σήμα κινδύνου» για την πληρωμή των τεσσάρων δόσεων προς το ΔΝΤ, οι οποίες έχουν ομαδοποιηθεί σε μία που φτάνει το 1,53 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθεί στο τέλος Ιουνίου, εκπέμπει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Στελέχη του Λογιστηρίου έχουν ήδη ενημερώσει τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και αυτός με τη σειρά του τον πρωθυπουργό για το εξής δυσάρεστο γεγονός: ότι στον προϋπολογισμό δεν περισσεύουν λεφτά για να πληρωθεί το επόμενο μεγάλο «γραμμάτιο» που έχει η χώρα προς το Ταμείο.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, η κατάσταση με τις πληρωμές είναι απελπιστική, με τους διευθυντές του υπουργείου να δίνουν καθημερινά... πόλεμο με τα έξοδα που πρέπει να καλυφθούν. Πρώτο μέλημα για τις υπηρεσίες είναι η ιεράρχηση των δαπανών στις απολύτως απαραίτητες, ακόμη και αν πρόκειται για εργαζομένους που βρίσκονται στο στάδιο της συνταξιοδότησης.