Τετάρτη 25 Μαΐου 2016

Παρακαλώ μήν υποθηκεύετε το μέλλον μου...


Γιατί μνημόνια, γιατί υπερταμείο ξεπουλήματος της Πατρίδας μας, γιατί ανεξάρτητη αρχή δημοσίων εσόδων. 
Από το μικρό στο μεγάλο και πάλι πίσω στο μικρό.

Του Γιώργου Χαλιμούρδα*

Μας λένε ότι σκοπός του υπερταμείου ξεπουλήματος της Πατρίδας μας, που έφερε το πολυνομοσχέδιο του 4ου μνημονίου, το οποίο περιέχει τα 4 υποταμεία, το ΤΧΣ, το ΤΑΙΠΕΔ, των ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) και της ΕΤΑΔ που κατέχει όλα τα ακίνητα του ελληνικού κράτους, είναι η πώληση της κρατικής περιουσίας των Ελλήνων, με σκοπό την αποπληρωμή μέρους του χρέους της χώρας με τα μισά εκ των εσόδων της εκποίησης, ενώ το άλλο μισό θα το διαχειρίζεται το ελληνικό κράτος μέσω του υπουργείου Οικονομικών για επενδύσεις ή άλλους σκοπούς που θα καθοριστούν στο μέλλον. Μπούρδες. Όποιος έχει στοιχειώδη λογική ή έχει διαβάσει μία από τις δεκάδες αναλύσεις που λένε πως το χρέος δεν πρόκειται να μειωθεί αλλά θα αυξηθεί με αυτές τις πολιτικές, θα καταλάβει το μέγεθος της απάτης. 

Στην πραγματικότητα ο σκοπός είναι άλλος, εν μέρει ανομολόγητος, καθώς η προπαγάνδα επικεντρώνεται σε άλλα στοιχεία χειραγώγησης των μαζών αυτήν την περίοδο. Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους μας, είναι ότι ο μοναδικός τους στόχος είναι η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου που επικρατούσε έως τώρα. Είναι η αλλαγή του οικονομικού μοντέλου με βάση τις επιταγές του νεοφιλελευθερισμού. Στην ουσία μας λένε ότι αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μεταβίβαση της κρατικής περιουσίας σε ιδιωτικά χέρια. Που σημαίνει κατά τους ταγούς του νεοφιλελευθερισμού “παρέμβαση και ιδιωτική πρωτοβουλία σχεδόν στο μέγιστο, με την απελευθέρωση ανενεργών κρατικών πόρων, που θα επέλθει με την μεταβίβαση της κρατικής περιουσίας σε ιδιώτες επενδυτές, ώστε να ενεργοποιηθεί η ιδιωτική δαπάνη σε βάρος της αναχρονιστικής μη αποτελεσματικής κρατικής δαπάνης”.

Στο υπέρ μεσιτικό ταμείο η Δημόσια περιουσία...


Του ΧΡΗΣΤΟΥ Η. ΧΑΛΑΖΙΑ
Από τη δεκαετία του 1990 η κάθε κυβέρνηση για να καλύψει τις οικονομικές ανάγκες και για να είναι ευχάριστη, και ταυτόχρονα να ακολουθεί τα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να απογυμνώσει τη χώρα από την παραγωγή της και να ξεγελάσει το λαό ανακάλυπτε μια νέα ορολογία, όπως: 
Ιδιωτικοποιήσεις,αποκρατικοποιήσειςπαραχώρηση, μισθώσεις για αξιοποίηση, κ.ά.
Από την εποχή που είχε αναλάβει η Νέα Δημοκρατία με πρωθυπουργό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, άρχισε η χώρα να ξεπουλά τα χρυσαφικά (νησιά,ΔΕΚΟ, και άλλες κρατικές επιχειρήσεις στρατηγικής σημασίας) συνέχισε ο Κώστας Σημίτης με ταασημικά αφήνοντας τη χώρα χωρίς ουσιαστική βιομηχανική ή πρωτογενή παραγωγή, ( ΔΕΗ το 48%, ΕΥΔΑΠ 38%, Ελληνικά Πετρέλαια 64%, αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος στους Γερμανούς που δεν πληρώνουν κανένα φόρο ούτε καν τον ΦΠΑ, την Αττική οδό, τα χρυσωρυχεία Χαλκιδικής κ.ά.) και όλα τα άμεσης ανάγκης αγαθά τα εισαγάγαμε. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κανένα μεσιτικό γραφείο και ελέγχονταν διακριτικά από την εσωτερική ή και εξωτερική διαπλοκή.
Τα οικονομικά αποτελέσματα ήταν σχεδόν μηδενικά και το δημόσιο χρέος αυξανόταν. Η συνέχεια έγινε πιο δύσκολη με τις μνημονιακές κυβερνήσεις, όταν πλέον πιστοποιήθηκε ότι πέρα από τα χρυσαφικά τα ασημικά και τα μπακίρια, υπάρχει και πλούσιος ορυκτός πλούτος.
Μέχρι σήμερα έχουμε πουλήσει σχεδόν όλη τη δημόσια περιουσία, εντός και εκτός της χώρας, και οι φόροι έχουν σπάσει κάθε προηγούμενο παγκόσμιο ρεκόρ (ακόμη και τον φόρο περιουσίας που επέβαλαν οι Τούρκοι το 1942 για να διώξουν τους Έλληνες και Εβραίους) .
Με τα μνημόνια οι δανειστές επέβαλαν τη δημιουργία μεσιτικού γραφείου για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας έχοντας των πλήρη έλεγχο, κάθε φορά που μας αξιολογούσαν σαν αποικία ζητούσαν όλο και περισσότερα να ξεπουλήσουμε καταργώντας κάθε προστατευτικό συνταγματικό ή διεθνή νόμο.

H απαγωγή των δημοσίων εσόδων

Της Νάντιας Βαλαβάνη

Στο πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε, ρυθμίζεται η πλήρης ανεξαρτοποίηση της ΓΓΔΕ (Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) από το Υπουργείο Οικονομικών και την κυβέρνηση μέσω μετατροπής της σε «ανεξάρτητη διοικητική αρχή», ονόματι Α.Α.Δ.Ε. (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων). Όπως «διευκρινίζεται» στην Αιτιολογική Έκθεση, για τη σύσταση της νέας «Αρχής» ακολουθείται «εν μέρει η τυπολογία των ρυθμίσεων των συνταγματικά κατοχυρωμένων ανεξάρτητων διοικητικών αρχών και εν μέρει η τυπολογία νεότερων νομοθετικών κειμένων, με τα οποία έχουν συσταθεί ανεξάρτητες, μη συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές». Πολύ χαρακτηριστικά, στη συνοδεύουσα «Έκθεση Αξιολόγησης Συνεπειών Ρυθμίσεων», η απάντηση στο τυποποιημένο ερώτημα «Αναφέρατε το πλαίσιο διατάξεων του Συντάγματος στο οποίο ενδεχομένως εντάσσεται η προτεινόμενη ρύθμιση», είναι κενή.

2012: Η ΓΓΔΕ αποκτά διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια

Η αλήθεια είναι ότι η κρατική κυριαρχία ξεκινάει από τον έλεγχο των δημοσίων εσόδων: Χωρίς αυτόν, είναι αδύνατη η άσκηση οποιασδήποτε πολιτικής. Γι’ αυτό και οι δανειστές δεν αρκέστηκαν στον έλεγχο της δημοσιονομικής πολιτικής μέσω των μνημονιακών «προγραμμάτων», που τίναξαν στον αέρα τη ζωή των ανθρώπων και τη χώρα. Ήδη από το 2012 δρομολόγησαν τη σταδιακή «αποξένωση» του ελληνικού κράτους από τον μηχανισμό συλλογής των δημοσίων εσόδων δημιουργώντας τη ΓΓΔΕ, ένα υβρίδιο «δημόσιου-ιδιωτικού», σύμφωνα με τις προχωρημένες απόψεις του πρώτου Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Η ΓΓΔΕ απέκτησε οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, ενώ ο/η Γενικός Γραμματέας της συγκέντρωσε νομοθετικά σχεδόν όλες τις αρμοδιότητες για τα έσοδα του Υπουργού Οικονομικών, πλην της άμεσης νομοθέτησης.

Επωλήθη...


Του Θοδωρή Αθανασιάδη

Αν με το κείμενο "Δημοσιονομικό Συμβούλιο: μια πρώτη γνωριμία" αγανακτήσατε και με το χτεσινό "Εξάρτηση από τους ανεξάρτητους" μείνατε με την εντύπωση ότι η χώρα προδίδεται, υποψιάζομαι πως σήμερα θα πειστείτε ότι η χώρα δεν προδίδεται απλώς αλλά πωλείται και, μάλιστα, σε τιμή ευκαιρίας. Προχτές, την Κυριακή, η βουλή έφτιαξε και το μαγαζί που θα κάνει την πώληση. Μαγαζί γωνία. Ξόδεψε 40 εκατομμύρια για να το στήσει (τόσο είναι το μετοχικό του κεφάλαιο, που το βάζει όλο το ελληνικό δημόσιο αφού αυτό είναι ο μόνος μέτοχός του) και του έβαλε και ταμπελίτσα, αν και όχι πολύ πιασάρικη: "Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας Α.Ε. (ΕΕΣΠ)". Έτσι, υλοποιείται και ο καημός τού Σώυμπλε, ο οποίος ανέκαθεν ονειρευόταν αυτό το μαγαζί. Το ήθελε τόσο κολασμένα ώστε στις περυσινές συζητήσεις περί Grexit η ίδρυση αυτού του μαγαζιού ήταν ο βασικώτερος όρος που έβαλε προκειμένου να μη μας πετάξουν από την Ευρωζώνη.

Αλλά, τί είναι η ΕΕΣΠ; 

Σύμφωνα με το άρθρο 184 του πολυνομοσχεδίου (*), τυπικά είναι μια ανώνυμη εταιρεία η οποία "δεν ανήκει στο δημόσιο ή ευρύτερα δημόσιο τομέα", άρα "οι διατάξεις που αναφέρονται σε δημόσιες επιχειρήσεις δεν εφαρμόζονται" (**). Ο σκοπός της είναι διττός: "(α) συνεισφέρει πόρους για την υλοποίηση της επενδυτικής πολιτικής της χώρας και για την πραγματοποίηση επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και (β) συμβάλλει στην απομείωση των οικονομικών υποχρεώσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας".

Παρένθεση: Αν ο συντάκτης του νομοσχεδίου δεν έχει πρόβλημα με τα ελληνικά του, γιατί μιλάει για επενδύσεις που "συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης" και δεν λέει απλώς "συμβάλλουν στην ανάπτυξη"; Μήπως επειδή οι επενδύσεις που θα κάνει το δημόσιο θα λειτουργούν ενισχυτικά ως προς τους ιδιώτες που θα αναλάβουν εργολαβικά την ανάπτυξή μας; Διεστραμμένο μυαλό έχω, ό,τι θέλω σκέφτομαι και κλείνω την παρένθεση.