Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Φράσεις του Λένιν ή των πλαστογράφων του;


Κάποτε επισκέφθηκα ένα φιλικό σπίτι, όπου επικρατούσε οικογενειακός αναβρασμός. Σε κάποια στιγμή, ο πατέρας πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Με πολύ σοβαρό και ήρεμο ύφος τους είπε: "Για το θέμα που προέκυψε, θα σας θυμίσω τι είπε ο Κομφούκιος!". Όταν ανέφερε τη σχετική φράση, όλοι συμμορφώθηκαν με τον τρόπο που Κινέζος φιλόσοφος έθεσε το θέμα. 

Αν και εντυπωσιάστηκα με τον εκλεπτυσμένο τρόπο που έληξε η οικογενειακή διαφωνία, μου έμειναν μερικά αναπάντητα ερωτήματα: Πώς ο Κομφούκιος είπε ακριβώς ό,τι συνέφερε το φίλο μου; Πώς ο φίλος μου μπορούσε να θυμηθεί τη φράση αυτή του Κομφούκιου, ανάμεσα σε εκατοντάδες άλλες παροιμιώδεις φράσεις του; Όταν επέστρεψα στο σπίτι, έψαξα στα Κομφουκιανά Ανάλεκτα, για την φράση που είχα ακούσει νωρίτερα. Και τότε επιβεβαιώθηκε αυτό που εξ αρχής είχα υποπτευθεί: Ο φίλος μου, όποτε ήθελε να περάσει την άποψή του, σκαρφίζονταν μια φράση που στήριζε τη θέση του και ισχυρίζονταν ότι ήταν του... Κομφούκιου! Ποιος θα τολμούσε να αμφισβητήσει την ασιατική σοφία; Κυρίως όμως: Ποιος θα έψαχνε πού είναι γραμμένη στα Ανάλεκτα, χαμένη μέσα σε τόσες σκόρπιες σκέψεις; 
Πριν λίγες ημέρες βρέθηκα μεταξύ κάποιων οπαδών του ΚΚΕ, όπου αράδιαζαν τσιτάτα "του Λένιν". Σε κάποια στιγμή αγανάκτησα, γιατί μερικές από αυτές τις φράσεις, τις είχα μεν ακούσει να αναμασιούνται σε διάφορες εκδοχές μόνο στα ελληνικά, αλλά όταν προσπάθησα να τις βρω στο διαδίκτυο στα αγγλικά (στο αρχείο του Λένιν), απέτυχα. Τους εξήγησα ότι κάποιες από αυτές τις φράσεις μάλλον είναι φτιαχτές από αντιπάλους του ΚΚΕ και γενικά του κομμουνισμού, αλλά κάποιοι τις παγίωσαν στο ΚΚΕ και γενικά στην παγκόσμια Αριστερά, κι έτσι οι αδιάβαστοι κομμουνιστές τις αναμασούν. Ζήτησα να μου παραθέσουν την ακριβή βιβλιογραφική αναφορά κάθε φράσης, ώστε να πιστοποιηθεί τόσο η γνησιότητά της, όσο και το ευρύτερο νόημά της μέσα από τα συμφραζόμενα, αλλά αντ' αυτού εισέπραξα προσωπικές επιθέσεις. Κυρίως όμως μου έκανε αλγεινή εντύπωση, η αδιαφορία τους για το αν αυτά που ισχυρίζονταν ότι είναι Λενινιστικές διδαχές, ήταν πράγματι έτσι.

Βρήκα μια συλλογή από τα 31 καλύτερα αποφθέγματα του Βλαντίμιρ Λένιν (;) και προσπάθησα να βρω το αγγλικό κείμενο και τις ακριβείς βιβλιογραφικές παραπομπές τους, ώστε να πιστοποιηθεί η αυθεντικότητά τους.

Ο παρακάτω πίνακας περιέχει τα "31 αποφθέγματα" όπως αυτά αποθησαυρίστηκαν από το AthensMagazine, και -όπου υπάρχουν και κατάφεραν να τις βρω- την αγγλική διατύπωση που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο και την ακριβή παραπομπή των γνησίων. Επίσης, περιέχει σχόλιά μου για όσα -με πάσα επιφύλαξη- θεωρώ απίθανο να είναι αποφθέγματα του Λένιν. Κάποια είναι σίγουρα γνήσια, ενώ μερικά ίσως είναι φτιαχτά (τα πιο πολλά από τους προπαγανδιστικούς μηχανισμούς της Αμερικής, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου), ή μαρτυρίες τρίτων ή κακές μεταφράσεις ή επαναδιατυπώσεις ή αποκομμένα από το υπόλοιπο κείμενο. Το βασικό όμως είναι ότι προσδίδουν μια Μακιαβελική διάσταση στο Λένιν, που δεν την είχε.

Θα σας ήμουν ευγνώμων, αν στην προσπάθειά μου, σας έβρισκα αρωγούς. Ό,τι ανακαλύψεις κάνετε, παρακαλώ να τις αναφέρετε στα σχόλια και θα τις προσθέσω στο κείμενο.


ΕλληνικάΑγγλικάΠαραπομπήΣχόλια
Μην τον φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι.--Η φράση πρωταρχικά είναι ευθεία αιχμή κατά του (γιου της πλύστρας, κατά κάποιους ιστορικούς) Στάλιν. Οι κατασκευαστές της φράσεις εννοούν ότι ο Λένιν θεωρούσε το Στάλιν επικίνδυνο ως διάδοχό του, λόγω των απωθημένων που είχε από την χαμηλή ταξική του καταγωγή. Άρα, δε θα μου έκανε εντύπωση να την δημιούργησαν Τροτσκιστές ή Αντικομμουνιστές (τη φράση την έχω βρει και σε αντικομμουνιστικά site).
Η εντιμότητα στην πολιτική είναι αποτέλεσμα της δύναμης, ενώ η υποκρισία αποτέλεσμα της αδυναμίαςHonesty in politics is the result of strength; hypocrisy is the result of weakness.Polemical NotesΣυγκρίνετε τη γνήσια αυτή φράση ενός έντιμου πολιτικού, με όσα πιο κάτω έχουν βάλει στο στόμα του για την αλήθεια και την ηθική, οι αντικομμουνιστές.
Η ελευθερία στις καπιταλιστικές κοινωνίες λίγο πολύ παραμένει αυτό που ήταν στις αρχαίες Ελληνικές δημοκρατίες: Ελευθερία για ιδιοκτήτες σκλάβων.Freedom in capitalist society always remains about the same as it was in ancient Greek republics: Freedom for slave owners.The State and Revolution -Chapter 5Γνήσιο
Αλήθεια είναι ό,τι συμφέρει το λαό.--Εδώ ο Λένιν θα μπορούσε να θεωρηθεί λαϊκιστής. Δυστυχώς δε βρήκα καν το αγγλικό κείμενο.
Οι ιδέες είναι σαν τα καρφιά. Όσο τις χτυπάς, τόσο βαθύτερα μπαίνουν.--Δε βρήκα τίποτα. Είναι σε αντίθεση με άλλες φράσεις πιο κάτω, στις οποίες ο Λένιν τάχα υποστηρίζει την περιστολή των ελευθεριών.
Στους 100 κομμουνιστές, οι 40 είναι αγύρτες, οι 59 αφελείς και ένας μόνο πραγματικός μπολσεβίκος.Out of every hundred Bolsheviks, seventy are fools and twenty-nine rogues, and only one a real socialist.-Ούτε τα νούμερα, ούτε η σειρά των "τύπων των μπολσεβίκων" ταιριάζουν μεταξύ της ελληνικής και της αγγλικής εκδοχής. Η φράση αναφέρεται σε ελληνικές φασιστικές σελίδες ως "παραδοχή" του χαμηλού ηθικού επιπέδου των κομμουνιστών από τον ίδιο τους τον ηγέτη. Η μοναδική αναφορά στα αγγλικά δεν είναι στα έργα του Λένιν, αλλά στο αμερικανικό βιβλίο Marxism in the Modern World - Page 49  όπου ο Milorad M. Drachkovitch αναφέρει: On the inside cover of I. E. Nizhegorodsky's Sotsializtn i Khristyanstvo, Lenin wrote for his own eyes: "Out of every hundred Bolsheviks, seventy are fools and twenty-nine rogues, and only one a real socialist". Άρα είναι αναξιόπιστη πηγή, αφού στηρίζεται σε μια σημείωση που υποτίθεται ότι είχε γράψει ο Λένιν σε κάποιο βιβλίο της βιβλιοθήκης του. 
Όσο υπάρχει κράτος δεν υπάρχει ελευθερία. Όταν υπάρχει ελευθερία, δεν υπάρχει κράτος.So long as the state exists there is no freedom. When there is freedom, there will be no state.The State and Revolution —Chapter 5Γνήσιο
Ένα επαναλαμβανόμενο ψέμα, γίνεται αλήθεια.A lie told enough becomes the truth.-Μερικές φορές η φράση αυτή εμφανίζεται η φράση του Γκαίμπελς ή και του Χίτλερ. Η πατρότητα όμως μάλλον ανήκει στον πατέρα της σύγχρονης Ψυχολογίας William James (1842-1910) που είχε πει: "There's nothing so absurd that if you repeat it often enough, people will believe it".
Πες μου ποιος σε παινεύει για να σου πω τι λάθη έκανες.--Η πλέον παγιωμένη φράση που αποτέλεσε την αφορμή του άρθρου αυτού! Κυκλοφορεί και σε άλλες εκδοχές πχ "Όταν μας επαινεί ο αντίπαλος, τότε πρέπει να βρούμε το λάθος μας", "Όταν ο εχθρός σου σε επαινεί, ψάξε να βρεις που έχεις κάνει λάθος", κλπ. Θα τη βρείτε σε άρθρα εφημερίδων, κλπ. Δεν έχω καταφέρει να βρω καμμία παραπομπή που να της μοιάζει.
Χωρίς επαναστατική θεωρία δεν μπορεί να υπάρξει επαναστατική δράση.Without revolutionary theory there can be no revolutionary movement.What Is To Be Done? —Dogmatism And “Freedom of Criticism”Γνήσιο
Ο κύριος εχθρός του κομμουνισμού είναι ο χριστιανικός κλήρος.--Κατά πάσα πιθανότητα, κατασκευασμένο, για να δείξει το μένος που -δήθεν- έχουν οι κομμουνιστές για το χριστιανικό κλήρο γενικά
Είναι αλήθεια ότι η ελευθερία είναι πολύτιμη. Τόσο πολύτιμη, που μερικές φορές πρέπει να τη χορηγούμε με δελτίο.It is true that liberty is precious; so precious that it must be carefullyrationed.-To βιβλίο Soviet Communism : A New Civilisation?, αναφέρει: Lenin is said to have once observed in his epigrammatic way: "It is true that liberty is precious- so precious that it must be rationed".1 Δυστυχώς, δε μπορούμε να διαβάσουμε την αναφορά 1 στη σελίδα αυτή, για να δούμε ποιος ανέφερε και πού ότι το άκουσε από το Λένιν. Όμως είναι σαφές ότι δεν είναι στα κείμενα του Λένιν.
Ο κομμουνισμός είναι σοσιαλισμός που βιάζεται.Communism is Socialism in a hurry.-Καμμία παραπομπή σε πρωτότυπο!
Σε μια συμμαχία, πάντα ο ένας κάνει το άλογο κι ο άλλος τον καβαλάρη.Within an alliance, there is always a horse and a rider.-Φράση του Γερμανού Καγγελαρίου Βίσμαρκ!
Η απόγνωση είναι φυσιολογική για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν την αιτία του κακού, δεν βλέπουν καμία διέξοδο και δεν έχουν τη δύναμη να αγωνιστούνDespair is typical of those who do not understand the causes of evil, see no way out, and are incapable of struggle.L. N. Tolstoy and the Modern Labour MovementΤυπικός Λένιν
Το θέμα δεν είναι να μην κάνουμε λάθη. Όλοι κάνουμε λάθη. Το θέμα είναι να μην κάνουμε ουσιαστικά λάθη και να μπορούμε να τα επανορθώσουμε γρήγορα και εύκολα.--Υπάρχουν διάφορα κείμενα που μιλούν για λάθη, αλλά δε βρήκα κάτι ακριβώς τέτοιο.
Ο σκοπός του σοσιαλισμού είναι ο κομμουνισμός.The goal of socialism is communism.-Αν και δε βρήκα την παραπομπή, πρόκειται για μια βασική αρχή της κομμουνιστικής ιδεολογίας
Ένας άντρας με όπλο μπορεί να ελέγξει εκατό χωρίς.One man with a gun can control 100 without one-Κατασκευασμένο
Δώστε μας ένα παιδί 8 χρονών και θα γίνει μπολσεβίκος για πάντα.Give us the child for 8 years and it will be a Bolshevik forever.-Κατασκευασμένο (και άλλο είναι το ελληνικό και άλλο το αγγλικό κείμενο)
Η αλήθεια είναι μια μικροαστική εμμονή.--Χονδροειδές κατασκεύασμα
Το έγκλημα είναι αποτέλεσμα κοινωνικής ακρότητας.Crime is a product of social excess.-Πιθανώς κατασκευασμένο
Υπάρχουν δεκαετίες στις οποίες τίποτα δεν συμβαίνει και υπάρχουν εβδομάδες στις οποίες συμβαίνουν δεκαετίες.There are decades where nothing happens; and there are weeks where decades happen.--
Ο τρόπος να συντρίψουμε τους αστούς είναι να τους λιώσουμε ανάμεσα στις μυλόπετρες της φορολογίας και του πληθωρισμού.The way to crush the bourgeoisie is to grind them between the millstones oftaxation and inflation.-Προφανώς κατασκευασμένο
Να δοκιμάζεις τρυπώντας με ξιφολόγχες. Αν συναντήσεις ατσάλι, κάνε πίσω. Αν συναντήσεις χυλό, συνέχισε.Probe with a bayonet. If you meet steel, stop. If you meet mush, then push.-Προφανώς κατασκευασμένο
Οι υπερβολές στη σεξουαλική ζωή είναι ένα σημάδι της αποσύνθεσης της μπουρζουαζίας.--Πιθανώς κατασκευασμένο
Είναι παλιά αλήθεια ότι, στην πολιτική, συχνά πρέπει να διδαχθείς απ’ τον εχθρό.---
Στην πολιτική, ηθική δεν υπάρχει, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα.There are no morals in politics; there is only expedience. A scoundrel may be of use to us just because he is a scoundrel.-Εμετικό κατασκεύασμα των γκεμπελίσκων της Δύσης. Δείτε ειδικά τη δεύτερη πρόταση που έχει απαλειφθεί από τα ελληνικά: "Ένας αχρείοςμπορεί να μας είναι χρήσιμοςμόνο και μόνο επειδή είναι αχρείος". Φαντάζεστε τον Λένιν να έλεγε ποτέ κάτι τέτοιο;
Κομμουνισμός είναι η ισχύς των Σοβιέτ συν ο εξηλεκτρισμός της χώρας.Communism is Soviet power plus the electrification of the whole country.Our Foreign and Domestic Position and Party TasksΑπό τις πιο γνωστές φράσεις του Λένιν
Αν χρειάζεται να δώσουμε ένα σύντομο ορισμό του ιμπεριαλισμού, τότε πρέπει να πούμε ότι ιμπεριαλισμός είναι το μονοπωλιακό στάδιο του καπιταλισμού.If it were necessary to give the briefest possible definition of imperialism we should have to say that imperialism is the monopoly stage of capitalismImperialism, the Highest Stage of Capitalism -VII. IMPERIALISM AS A SPECIAL STAGE OF CAPITALISMΓνήσιο
Ο καλύτερος τρόπος να ελέγχεις την αντιπολίτευση είναι να την καθοδηγείς.The best way to control the opposition is to lead it ourselves.-Προφανώς κατασκευασμένο
Ο λαός δεν έχει ανάγκη την ελευθερία, επειδή η ελευθερία είναι μια από τις μορφές της αστικής δικτατορίας.--Καταφανώς κατασκευασμένο

Είναι πραγματικά εκπληκτικό το πόσο καλή... διαίσθηση έχουν οι φασίστες! Θαυμάστε ένα βαθύτατα αντικομμουνιστικό άρθρο με τίτλο «Μην τον φοβάσαι τον πλούσιο. Τον γιο της πλύστρας να φοβάσαι» (*), στο οποίο έχουν επιλεγεί αποκλειστικά μόνο "Λενινιστικές φράσεις" που είναι ολοφάνερα φτιαχτές! Εκεί ανακάλυψα κι άλλη μια φράση, που επίσης είναι φτιαχτή (και δεν υπάρχει καν στα αγγλικά): "Αν το συμφέρον του κόμματος εξυπηρετείται από ένα ψέμα, τότε το ψέμα είναι ηθικό. Αν ένα έγκλημα προωθεί την υπόθεση του κόμματος, τότε το έγκλημα είναι ηθική πράξη".

Ο "γνώστης του Κομφουκιανισμού" φίλος μου, δεν είναι μόνος...

[Εξαιρετική δουλειά, αντιγραμμένη από το ιστολόγιο "Απελάτης"]

(*) Σημείωση ιστολογίου: Το εν λόγω άρθρο δημοσιεύθηκε στην κυπριακή εφημερίδα Σημερινή την πρωτοχρονιά τού 2013. Δυστυχώς, ο διασύνδεσμος τον οποίο δίνει ο Απελάτης, δεν λειτουργεί πλέον. Επειδή, όμως, "ουδέν κρυπτόν υπό τον Γούγλη", μπορείτε να το διαβάσετε μέσω της "προσωρινά αποθηκευμένης" σελίδας τής μηχανής αναζήτησης εδώ.

Πηγή:http://teddygr.blogspot.gr/2014/11/blog-post_4.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.