Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Επίσημοι τουρκικοί χάρτες “καπελώνουν” την ΑΟΖ


Του Γιώργου Σαχίνη

Συγκλονιστική αποκάλυψη στο ραδιοφωνικό σταθμό "Ηράκλειο 98,4" από τον καθηγητή και αντιπρόεδρο εταιρείας υδρογονανθράκων, χημικό πετρελαίου και οικονομολόγο ενέργειας Ηλία Κονοφάγο επιβεβαιώνει πως η Τουρκία από το 2007 εμφανίζει χάρτες, όπου Καστελόριζο, Κάρπαθος, Ρόδος και Κάσος δε διαθέτουν ΑΟΖ, όπως και τμήμα της Κύπρου, και αντ' αυτού η ΑΟΖ της Τουρκίας φτάνει ουσιαστικά στα όρια της ΑΟΖ που αφορά την Κρήτη, εμφανίζοντας έτσι, αφού «εξαφανίζει» Καστελόριζο και Στρογγύλη με την ΑΟΖ που τους αναλογεί, ότι Ελλάδα και Κύπρος, ως προς τις ΑΟΖ τους, δε συνορεύουν και δεν κάνουν τριμερές σύνορο με την Αίγυπτο, αλλά η Τουρκία ως «σφήνα» «συνορεύει» με Αίγυπτο και Κρήτη!

Μάλιστα, όπως δηλώνει ο κ. Κονοφάγος, η Τουρκία, παρότι δεν αποδέχεται μέχρι σήμερα το Δίκαιο της Θάλασσας, από το 2007 μέχρι σήμερα διαρκώς εμφανίζει χάρτες με νέα ελληνικά και κυπριακά κομμάτια ΑΟΖ, τους οποίους καταθέτει επίσημα στον ΟΗΕ, την ώρα που Ελλάδα και Κύπρος αφενός περιορίζονται σε προφορικές διαμαρτυρίες, αφετέρου δεν έχουν εγγράφως στον ΟΗΕ στείλει στίγματα των ΑΟΖ τους, η δε Ελλάδα δεν έχει καν προχωρήσει σε ανακήρυξη ΑΟΖ.

Πίσω από τις προκλήσεις

Η πρόσφατη έξαρση της τουρκικής προκλητικότητας στην ανατολική Μεσόγειο δεν αποτελεί ένα μεμονωμένο τυχαίο περιστατικό αλλά εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας στην περιοχή της Μεσογείου. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η στρατηγική που έχει ακολουθήσει η Τουρκία αντιμετωπίζοντας τις κυπριακές έρευνες για υδρογονάνθρακες εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πράγματι, τα όσα αποκαλύπτει στον 98,4 ο δρ. Ηλίας Κονοφάγος διασταυρώνονται με τα ντοκουμέντα που δείχνουν ότι τα τουρκικά υπουργεία Εξωτερικών και Ενέργειας και Φυσικών Πόρων έχουν προχωρήσει σε μια σειρά από δημοσιεύσεις χαρτών, οι οποίοι περιλαμβάνουν τα θαλάσσια οικόπεδα που έχει χαράξει η Τουρκία εντός του δικού της - όπως τον αντιλαμβάνεται - χώρου αποκλειστικής εκμετάλλευσης. Χάρτες από το 2007 μέχρι και το 2013!

Οι χάρτες αυτοί σταδιακά επεκτάθηκαν με νεότερες δημοσιεύσεις, εντός των χώρων αποκλειστικής εκμετάλλευσης τόσο της Κυπριακής Δημοκρατίας όσο και της Ελλάδας. Οι χάρτες αυτοί ακόμη και σήμερα παραμένουν δημοσιευμένοι.

Σύμφωνα με την εκτίμηση διπλωματικών αναλυτών, οι κινήσεις αυτές της Τουρκίας έχουν διπλή στόχευση, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα, επιχειρώντας να δημιουργήσουν κλίμα έντασης και αμφισβήτησης που θα αποθαρρύνει ξένους επενδυτές και θα σταματήσει τις εν εξελίξει ερευνητικές προσπάθειες τόσο στη μαρτυρική μεγαλόνησο όσο και στην Ελληνική Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Οι χάρτες

Η Τουρκία δεν επέλεξε να κινηθεί εξαρχής αμφισβητώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας και Κύπρου. «Η πρώτη δημοσίευση χάρτη με 30 οικόπεδα θαλάσσιων ερευνών στα ανοιχτά νότια από παράλια της Τουρκίας γίνεται από την τουρκική κυβέρνηση το Νοέμβριο του 2007, χωρίς ωστόσο να υπάρχει υπερκάλυψη σε κανένα σημείο ούτε με την κυπριακή ΑΟΖ ούτε με την ελληνική ΑΟΖ», δηλώνει στον Ηράκλειο 9,84 ο δρ Ηλίας Κονοφάγος. Όμως, όπως αποκαλύπτει, «στη συνέχεια, ξεδιπλώθηκε η στρατηγική της Άγκυρας: Τον Ιούνιο του 2011 το υπουργείο Ενέργειας και φυσικών πόρων της Τουρκίας προσθέτει δύο οικόπεδα τα οποία εισέρχονται στην περιοχή νότια από το Καστελόριζο, το οποίο, σύμφωνα με την τουρκική άποψη, δε διαθέτει ΑΟΖ. Ακολουθούν αλλεπάλληλες νέες δημοσιεύσεις από τον Ιανουάριο του 2012 έως και το Νοέμβριο του 2013 κατά τις οποίες προστίθενται συνολικά 8 νέα οικόπεδα τα οποία εισέρχονται σε μια συνολική έκταση 42.000 km2 εντός της ελληνικής ΑΟΖ αμφισβητώντας όχι μόνο το Καστελόριζο αλλά και μεγαλύτερα νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος και η Κάσος.


Μάλιστα οι χάρτες αυτοί συναντούν μεν χλιαρή προφορική αντίδραση του δικού μας ΥΠ.ΕΞ., έπειτα από δική μας προτροπή, δηλαδή των κ.κ. Φώσκολου, Λυγερού και εμένα, αλλά δυστυχώς η Ελλάδα έμεινε μόνο στα προφορικά. Η Τουρκία όμως έστειλε τους χάρτες στον ΟΗΕ». Όπως λέει ο Ηλίας Κονοφάγος, «αν αύριο βρεθούμε σε ένα Διεθνές Δικαστήριο για διευθέτηση διαφορών μας επί της ΑΟΖ, οι προφορικές αντιδράσεις μας δε θα μετράνε, την ώρα που αυτοί θα έχουν προκλητικά παράλογους χάρτες μεν, αλλά με κατάθεση στον ΟΗΕ».

Στην Κύπρο

Αλλά και στην Κύπρο, ενώ οι πρώτοι χάρτες δεν εισχωρούσαν εντός των περιοχών που εμπίπτουν στην ΑΟΖ της Λευκωσίας, ακολούθησαν νεότερες δημοσιεύσεις, αρχικά με δύο νέα τουρκικά θαλάσσια οικόπεδα που εισχωρούσαν σε 5 θαλάσσια οικόπεδα του κυπριακού γύρου παραχωρήσεων. Η τουρκική πρόκληση κορυφώθηκε με τον τελευταίο χάρτη που δημοσιεύτηκε και στον οποίο χαράχτηκαν δύο ακόμη νέα θαλάσσια οικόπεδα, τα οποία αμφισβητούν συνολικά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου στα δυτικά του νησιού και στην περιοχή όπου τέμνονται οι ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Αξίζει να αναφερθεί, τέλος, ότι τα θαλάσσια οικόπεδα στα οποία η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εγγράψει υποθήκες διεκδικήσεων έχουν παραχωρηθεί στην τουρκική κρατική εταιρεία πετρελαίων TPAO, ενώ τρία ακόμη οικόπεδα, τα οποία ωστόσο δε βρίσκονται σε ζώνες αμφισβήτησης, έχουν παραχωρηθεί από την TPAO με εξουσιοδότηση ερευνών στη Shell.

Σε ετοιμότητα οι S-300

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις στην Κρήτη εξαιτίας των τουρκικών προκλήσεων στην Κύπρο. Η μεταφορά των μακράς ακτίνας αντιβαλλιστικών πυραύλων S-300 και των πυραύλων προστασίας τους TOR-M1 θα γίνει τις επόμενες ημέρες στη Ζήρο. Η διαταγή έφτασε το μεσημέρι της Παρασκευής στην 126 Σ.Μ. και στην 133 Σ.Μ., όπου έχουν κατανεμηθεί οι συστοιχίες των πυραύλων.

Κλιμάκιο αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας πραγματοποίησε αυτοψία στη Ζήρο τη Δευτέρα το πρωί, προκειμένου να μεταφέρουν τμήμα και των δύο οπλικών συστημάτων εκεί.

Στον "αέρα" τα οικόπεδα νότια της Κρήτης

Ο Ηλίας Κονοφάγος, όμως, προχώρησε σε μία ακόμη συγκλονιστική αποκάλυψη, που αφορά την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων νότια της Κρήτης. Όπως τόνισε, «όσο δεν οριοθετούμε και δεν ανακηρύσσουμε ΑΟΖ με στίγματα και χάρτες, θεωρητικά τα θαλάσσια οικόπεδα ακόμη και νότια της Κρήτης, που η Ελλάδα βγάζει σε διαγωνισμούς, είναι σε διεθνή ύδατα, άρα λιγότερο ελκυστικά για μεγάλες εταιρείες που θα θέλουν να επενδύσουν, με μικρότερο ποσοστό κέρδους για τη χώρα μας από τα οικόπεδα αυτά, άρα και για την περιφέρεια Κρήτης. Αν μάλιστα υπολογίσουμε ότι όσο δεν υπάρχει ΑΟΖ τίθεται και το θέμα ασφάλειάς τους - αν εγκατασταθούν εκεί εξέδρες ποιος θα τις προστατεύει - αφού χωρίς ΑΟΖ θα θεωρούνται διεθνή ύδατα και η Ελλάδα δεν μπορεί να εμποδίσει τη διέλευση. Αν την «ασφάλεια» του χώρου αναλάβει η ίδια η πετρελαϊκή εταιρεία, τότε η χώρα μας μπορεί να βρεθεί να πληρώνει και από πάνω για αυτά τα κοιτάσματα στην εταιρεία»!

Ο κ. Κονοφάγος ανέλυσε τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις επιπτώσεις της σημαντικής μείωσης των τιμών πετρελαίου παγκόσμια, αλλά και την επίδραση της μείωσης αυτής στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Ελλάδος. Όπως είπε, «η απαράδεκτη έως δραματική - τεσσάρων ετών - καθυστέρηση προσέλκυσης επενδύσεων νότια της Κρήτης, από το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας πιθανότατα θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην ανάδειξη των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης».

Οι αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου της Τουρκίας

Ενδεικτικό όλων των παραπάνω αποκαλύψεων είναι και το πώς η Τουρκία αναβάθμισε τα θέματα Αιγαίου και Ανατολικής Μεσογείου στο τελευταίο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (MGK) της Τουρκίας την περασμένη Πέμπτη, με αντικείμενο την αναθεώρηση του "Κόκκινου Βιβλίου", στο οποίο καταγράφονται οι στρατηγικές προκλήσεις της γειτονικής χώρας, ήταν η πρώτη στην οποία παρέστησαν ο μεν Tayyip Erdogan με την ιδιότητα του προέδρου της Δημοκρατίας και ο Ahmet Davutoglu με την ιδιότητα του πρωθυπουργού. Ήταν επίσης η μακρότερη συνεδρίαση στην ιστορία του θεσμού, με διάρκεια, ούτε λίγο ούτε πολύ, 10 ωρών και 25 λεπτών...

Μέχρι πρότινος το ρεκόρ κρατούσε η 9ωρη συνεδρίαση της 28ης Φεβρουαρίου 1997, οπότε και το "μεταμοντέρνο πραξικόπημα" που ανέτρεψε την κυβέρνηση συνασπισμού με πρωθυπουργό τον ισλαμιστή Necmettin Erbakan, πολιτικό μέντορα του σημερινού προέδρου.

Οι αναλογίες είναι εύγλωττες, διότι μετά από πολυετή υποβάθμιση της σημασίας του MGK, η υπό τον Erdogan πολιτική εξουσία δείχνει να αναζητά τη βοήθεια του σκληρού πυρήνα του κράτους, πρωτίστως του στρατού, για να αντιμετωπίσει τις αμφισβητήσεις που την περιτριγυρίζουν.

Κοινός σχεδιασμός

Τρίτη προτεραιότητα του "Κόκκινου Βιβλίου", σύμφωνα πάντα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, είναι η υπεράσπιση των τουρκικών διεκδικήσεων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Η συγκεκριμένη αναφορά είναι ενδεικτική του γεγονότος ότι η Άγκυρα δεν παραιτείται, δεδομένων των λοιπών προκλήσεων που αντιμετωπίζει, από την πάγια επιδίωξη προβολής της ισχύος της στο θαλάσσιο περίγυρό της - και συνεπώς κινήσεις όπως η είσοδος του ερευνητικού σκάφους Barbaros, αλλά και πολεμικών πλοίων, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, έχουν βάθος και συνέχεια. Κυρίως δε αποτελούν τμήμα ενιαίου σχεδιασμού, ο οποίος δεν επιτρέπει "στεγανοποίηση" των ελληνο-τουρκικών σχέσεων από τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Η αναφορά ειδικά στο Αιγαίο είναι εξόχως αφοπλιστική στο «Κόκκινο Βιβλίο», για όσους νομίζουν ότι η Τουρκία προκαλεί με άξονα μόνο την Κύπρο.

Γιάννης Μανιάτης: «Κορυφαίος ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας»

Την ενεργειακή πολιτική της χώρας παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης σε ομιλία του, ενώπιον πυκνού ακροατηρίου ενεργειακών παραγόντων, αναλυτών, δημοσιογράφων και ακαδημαϊκών, στο έγκριτο κέντρο διεθνούς φήμης Centre for Strategic International Studies (CSIS) στην Ουάσινγκτον, στο όποιο έχουν παρουσιάσει απόψεις τους αρχηγοί κυβερνήσεων και ανώτατα κυβερνητικά στελέχη.

Η επίσκεψη του υπουργού ΠΕΚΑ πραγματοποιείται στην Αμερική μετά από πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του κ. Ernest Moniz.

Ο υπουργός κ. Μανιάτης είχε την ευκαιρία να αναπτύξει τον κορυφαίο ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, θέμα άμεσης προτεραιότητας της διεθνούς ενεργειακής διπλωματίας, ο οποίος αναπτύσσεται σε τρεις βασικές κατευθύνσεις:

- Η Ελλάδα λειτουργεί ως αξιόπιστος εταίρος, διαρκώς αυξανόμενης σημασίας και απήχησης, σε μία ταραγμένη περιοχή όπου η ειρήνη, η σταθερότητα και η ευημερία βρίσκονται σε κίνδυνο.

- Η Ελλάδα αναπτύσσει τις ενδογενείς πηγές της που την αναδεικνύουν σε νέα δυνητική πηγή τροφοδοσίας πετρελαίου και φυσικού αερίου της ευρωπαϊκής αγοράς.

- Η Ελλάδα αναδύεται σε ισχυρό κόμβο ενεργειακής διαμετακόμισης (τερματικοί σταθμοί φυσικού αερίου, αγωγοί αερίου και ηλεκτρισμού), προσφέροντας νέες εναλλακτικές λύσεις για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης.

Ενεργειακή πύλη

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στο νέο ενεργειακό ρόλο της χώρας ως πύλης εισόδου φυσικού αερίου στη ΝΑ Ευρώπη, ιδιαίτερα με την υλοποίηση του ελληνο-βουλγαρικού διαδρόμου και στη συνέχεια την επέκταση αντίστοιχων συνδέσεων προς Ρουμανία και Ουγγαρία. Στο ίδιο πλαίσιο, ανέδειξε τη σημασία του αγωγού East Med για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα της νοτιοανατολικής Μεσογείου προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές.

Αφού αναφέρθηκε στα πρόσφατα επιτεύγματα της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε το ελληνικό πρόγραμμα έρευνας και αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης. Στο πλαίσιο αυτό, αναλύθηκαν και οι νέες δυνατότητες προσέλκυσης διεθνών επενδύσεων, σε συνδυασμό με τις εξαιρετικά θετικές προοπτικές στον τομέα αυτό.

Σεβασμός δικαιωμάτων

Ο Έλληνας υπουργός καταδίκασε απερίφραστα τις πρόσφατα προκλητικές και παράνομες με βάση το Διεθνές Δίκαιο ενέργειες της Τουρκίας και επανέλαβε τις σαφείς θέσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Ελλάδα κινείται σταθερά στην κατεύθυνση της ανάπτυξης συνεργειών μεταξύ των χωρών της ανατολικής Μεσογείου, περιλαμβανομένου του Ισραήλ και της Αιγύπτου, με στόχο την εδραίωση της ειρήνης, ασφάλειας και περιφερειακής συνεργασίας.

Είναι η πρώτη φορά που ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος παρουσιάζει το νέο ενεργειακό ρόλο της Ελλάδας στην αμερικανική πρωτεύουσα, με αποτέλεσμα το μεγάλο αριθμό και το έντονο ενδιαφέρον των συμμετεχόντων, όπως επίσης και το γεγονός ότι μεταδόθηκε σε πραγματικό χρόνο και διαδικτυακά.

Ενημέρωση

Μετά το τέλος της εκδήλωσης, ο κ. Μανιάτης προέβη σε ενημέρωση των δημοσιογράφων, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι του Bloomberg και του Europolitics.

Το πρόγραμμα του κ. υπουργού συνεχίστηκε χθες με συναντήσεις με τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη του τομέα της ενέργειας, τον Αμερικανό ομόλογό του κ. Ernest Moniz, την υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδια για θέματα ενέργειας κ. Novell, καθώς και με την κ. Michelle Patron, σύμβουλο του πρόεδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας.

O υπουργός θα συναντηθεί επίσης με υψηλόβαθμους εκπροσώπους αμερικανικών ενεργειακών εταιρειών.

Στις ΗΠΑ ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιάννης Μανιάτης βρίσκεται από την περασμένη Δευτέρα, ανταποκρινόμενος στο έντονο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε από Αμερικανούς στην ελληνική πρεσβεία για τις έρευνες υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Ο στόχος

Σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτές τις συναντήσεις, όπου τον υπουργό συνοδεύουν ο γ.γ. Ενέργειας Κώστας Μαθιουδάκης και η πρόεδρος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΕΔΕΥ Σοφία Σταματάκη, θα παρουσιαστούν οι δύο γύροι παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια και τα 2 χερσαία οικόπεδα, ενώ παράλληλα θα τεθεί και το ζήτημα του αναβαθμισμένου ρόλου της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

Διαλέξεις και στην Κρήτη

Ακόμη ο υπουργός ΠΕΚΑ θα δώσει διαλέξεις σε ένα από τα σημαντικότερα think tanks στην Ουάσινγκτον, με θέμα τις ενεργειακές προοπτικές της ανατολικής Μεσογείου, καθώς και στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης.

Στο εγχώριο μέτωπο, εξάλλου, συνεχίζονται οι επαφές στελεχών του υπουργείου Ανάπτυξης με τις τοπικές κοινωνίες, στις περιοχές όπου θα γίνουν έρευνες για υδρογονάνθρακες. Η αρχή έγινε από τα Ιωάννινα, την προηγούμενη εβδομάδα πήρε τη «σκυτάλη» η Πάτρα και ακολουθούν το Κατάκολο, τα Ιόνια Νησιά και η Κρήτη.

Μεταρρύθμιση

Παράλληλα, ο κ. Μανιάτης προωθεί μια «μεταρρύθμιση-ορόσημο», την ίδρυση «Χρηματιστηρίου Ενέργειας» στην Ελλάδα, η υλοποίηση του οποίου έχει ήδη δρομολογηθεί με τη συμμετοχή της ΡΑΕ, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του ΛΑΓΗΕ, των παραγωγών και των προμηθευτών ενέργειας. Για τη σημερινή εθνική αγορά ενέργειας προτεραιότητες είναι η εξωστρέφεια, η γεωπολιτική αναβάθμιση, η διαμόρφωση περιφερειακής αγοράς νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο λειτουργικός εκσυγχρονισμός, η μείωση τιμών, ο διαφανής ανταγωνισμός. Η υλοποίηση των αξόνων αυτών συνοψίζεται στην προώθηση του «Χρηματιστηρίου Ενέργειας».

Το όφελος

Μια ανοιχτή, διαφανής και ανταγωνιστική αγορά ενέργειας, εναρμονισμένη με το διεθνές περιβάλλον, πραγματοποιείται κυρίως προς όφελος των ίδιων των πολιτών, των ίδιων των καταναλωτών. Δημιουργεί τις προϋποθέσεις για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Για μείωση του κόστους στον ηλεκτρισμό και στο φυσικό αέριο. Για τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας, ιδίως για τους νέους μας.

Πηγή:http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1183683&srv=266



“Σκεπάζουν με χάρτες την ελληνική ΑΟΖ”

Αίσθηση προκάλεσαν τα όσα αποκάλυψε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Ράδιο 9,84 και στον Γιώργο Σαχίνη ένας από τους ελάχιστους ειδικούς που διαθέτει η Ελλάδα στην υπόθεση των υδρογονανθράκων, με ειδίκευση εκτός από τη χημεία πετρελαίου και στην οικονομία ενέργειας, ο δρ Ηλίας Κονοφάγος. 

Όπως είπε, η Τουρκία από το 2007 έχει προχωρήσει σε χάρτες που σκεπάζουν την ελληνική ΑΟΖ σε Καστελόριζο, Ρόδο, Κάρπαθο και Κάσο, προβάλλοντας ό,τι είναι εντός της τουρκικής ΑΟΖ με έγγραφα που έχει αποστείλει μέχρι και στον ΟΗΕ, την ώρα που η Ελλάδα αρκείται σε προφορικές αντιδράσεις και όχι έμπρακτες με χάρτες περιγραφές της ΑΟΖ των νησιών της.

Έτσι όμως, σε μία μελλοντική διαδικασία σε Διεθνές Δικαστήριο, οι προφορικές μας αντιδράσεις, όπως είπε, δε μετράνε. Επίσης, όπως αποκάλυψε, όσο δεν οριοθετούμε και δεν ανακηρύσσουμε ΑΟΖ με στίγματα και χάρτες, θεωρητικά τα θαλάσσια οικόπεδα ακόμη και νότια της Κρήτης που η Ελλάδα βγάζει σε διαγωνισμούς είναι σε διεθνή ύδατα, άρα λιγότερο ελκυστικά για μεγάλες εταιρείες που θα θέλουν να επενδύσουν, με μικρότερο ποσοστό κέρδους για τη χώρα μας από τα οικόπεδα αυτά και θέμα ασφάλειάς τους που, αν το αναλάβει η πετρελαϊκή εταιρεία, τότε η χώρα μας μπορεί να βρεθεί να πληρώνει και από πάνω για αυτά τα κοιτάσματα.

Ο κ. Κονοφάγος ανέλυσε τη γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή μας, τις επιπτώσεις της σημαντικής μείωσης των τιμών πετρελαίου  παγκόσμια, αλλά και την επίδραση της μείωσης αυτής στην προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων για ανακάλυψη κοιτασμάτων στην ΑΟΖ της Ελλάδος.


Όπως είπε, η απαράδεκτη έως δραματική – τεσσάρων ετών – καθυστέρηση προσέλκυσης επενδύσεων νότια της Κρήτης, από το  αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, πιθανότατα θα στοιχίσει πολύ ακριβά στην ανάδειξη των κοιτασμάτων νότια της Κρήτης.


Πηγή:http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1183370&srv=266

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.