Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Σημερινές ειδήσεις που πρέπει να γνωρίζετε


Του Δημήτρη Καζάκη

Παράταση της θητείας της Task Force έως το 2015, ανακοίνωσε ο Γιούνκερ. Την παράταση της θητείας της ειδικής Ομάδας Δράσης (Task Force) για την Ελλάδα έως τον Ιούνιο του 2015, ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μετά την πρώτη συνεδρίαση της νέας Επιτροπής. Κατά τ' άλλα ο υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε στο Reuters ότι η εποπτεία των δανειστών δεν θα είναι τόσο στενή σε επίπεδο μικρο διαχείρισης, όπως συμβαίνει με το μνημόνιο, ενώ η χώρα θα πρέπει να υλοποιήσει 10 με 15 διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Κι όλα αυτά για να μεταβεί η Ελλάδα - πάντα κατά την κυβέρνηση - από την εποχή του δανεισμού με όρο τα μνημόνια, στην εποχή της "ενισχυμένης γραμμής πίστωσης" σε δωδεκάμηνη βάση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας. Χωρίς βέβαια κανένας κυβερνητικός παράγων να διευκρινίζει ότι από την ιδρυτική του συνθήκη ο ΕΜΣ δεν μπορεί να προχωρήσει σε κανενός είδους πίστωση, χωρίς την υιοθέτηση μνημονίου.

Βιώσιμο το ελληνικό χρέος, αρκεί η Αθήνα να δανείζεται από τις αγορές για να το εξυπηρετήσει, δήλωσαν ανώνυμα Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο Reuters. Η Ευρωζώνη επανεξετάζει το αν η Ελλάδα χρειάζεται μια πρόσθετη ανακούφιση χρέους, καθώς οι οικονομικές μεταρρυθμίσεις και οι βελτιωμένες προοπτικές έχουν αλλάξει τα αριθμητικά δεδομένα, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι τους οποίους επικαλείται το Reuters. Ωστόσο οι αξιωματούχοι διευκρινίζουν πως δεν θα ληφθεί απόφαση έως ότου ολοκληρωθεί η νέα ανάλυση για το εάν η Αθήνα μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της. Δηλαδή  για το εάν η Αθήνα θα μπορεί να βγει στις αγορές να δανειστεί. Θυμίζουμε ότι τα επιτόκια του πενταετούς ελληνικού ομολόγου με το οποίο τον περασμένο Απρίλιο βγήκε η κυβέρνηση στις αγορές, κινούνται άνω του 6,7% στη δευτερογενή αγορά. Ενώ του δεκαετούς άνω του 8%, τιμές απαγορευτικές για να επιχειρήσει η κυβέρνηση να βγει στις αγορές για δανεισμό.
Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αυξάνει κατά 15% τον κατώτατο μισθό αρχής γενομένης την 1η Δεκεμβρίου. Ο νέος μισθός θα είναι 4.889 bolívar ανά μήνα (776 δολάρια, ή 620 ευρώ). Αυτή είναι η τρίτη αύξηση των μισθών που εγκρίθηκε μέσα στο 2014, καθιστώντας το σημερινό κατώτατο μισθό 64,5% υψηλότερο από ό, τι στην αρχή του έτους. Αυτή η τελευταία αύξηση είχε σαν στόχο να φέρει τους μισθούς των εργαζομένων πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού, ο οποίος έφθασε το 63,4% κατά την ίδια περίοδο. Στη Βενεζουέλα οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα είναι υποχρεωμένοι να εκδίδουν κουπόνια τροφίμων, τα οποία οφείλουν να δίνουν ως πρόσθετη αμοιβή στους εργαζόμενους της επιχείρησής τους και τα οποία χρησιμοποιούνται όπως τα μετρητά στα σούπερ μάρκετ. 'Ετσι προστατεύεται το εργατικό εισόδημα από τον πληθωρισμό, ο οποίος αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η οικονομία της Βενεζουέλας σήμερα. Η διαρκής άνοδος του εργατικού εισοδήματος μαζί με την καθολική προστασία της εργασίας από το κράτος, αποτελούν από τους βασικούς παράγοντες που κρατά την ανεργία στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 40 ετών.

Έγγραφα που διέρρευσαν αποκαλύπτουν μυστικές συμφωνίες φορολογικής ασυλίας γνωστών πολυεθνικών με το Λουξεμβούργο. Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν η Pepsi, το ΙΚΕΑ, η Federal Express και 340 άλλες διεθνείς εταιρείες έχουν εξασφαλίσει μυστικές συμφωνίες από το Λουξεμβούργο, επιτρέποντας να μειώσουν παγκόσμια τη φορολογική τους επιβάρυνση, διατηρώντας παράλληλα μικρή παρουσία στο μικροσκοπικό ευρωπαϊκό δουκάτο. Η PricewaterhouseCoopers βοήθησε πολυεθνικές εταιρείες να αποκτήσουν τουλάχιστον 548 ευνοϊκές φορολογικές αποφάσεις στο Λουξεμβούργο από το 2002 έως το 2010. Την περίοδο αυτή πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου ήταν ο Ζαν Κλοντ Γιούγκερ, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους εγκεφάλους της όλης υπόθεσης. Με την ανάληψη της προεδρίας της Κομισιόν από τον κ. Γιούγκερ, οι ωφελημένες πολυεθνικές, αλλά και το Λουξεμβούργο δεν θα ενοχληθούν από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Πηγή:http://dimitriskazakis.blogspot.gr/2014/11/blog-post_6.html#more

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.