Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Βρυξέλλες: άγρια καταστολή ενάντια σε δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές κατά της λιτότητας


ΠΑΡΑΛΥΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

ΙΔΟΥ ΤΟ ΑΠΟΚΡΟΥΣΤΙΚΟ ΑΝΤΕΡΓΑΤΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ ΕΕ

Η καρδιά της ΕΕ πυρπολείται από μεγάλες και μαχητικές εργατικές κινητοποιήσεις κατά της λιτότητας και του κεφαλαίου, που έχουν ξεσπάσει στο Βέλγιο, στη Γερμάνια αλλά και στη Μεγάλη Βρετανία.
Οι κυβερνήσεις του πυρήνα της ΕΕ δείχνουν το αποκρουστικό, αυταρχικό και αντεργατικό πρόσωπο της τελευταίας με φρικτή αστυνομική βία και καταστολή σαν κι αυτή που εξαπολύθηκε ενάντια στους διαδηλωτές στο Βέλγιο.
Σήμερα καθίσταται ακόμα πιο επιτακτική μια μεγάλη ανατροπή στην ΕΕ και στη βαρβαρότητα που επιδεικνύει, πράγμα που επιβάλλει τις γενικευμένες μαχητικές και συντονισμένες κινητοποιήσεις των εργατών σε όλη την Ευρώπη πέρα από τα εθνικά σύνορα.

Πάνω από 150.000 άνθρωποι συμμετείχαν την Πέμπτη (6/11) σε συλλαλητήριο στις Βρυξέλλες, ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η νέα βελγική κυβέρνηση, ενώ κατάληψη πραγματοποιήθηκε στην έδρα του Συνδέσμου Βιομηχάνων του Βελγίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, ντυμένοι με κόκκινα, πράσινα και μπλε πανωφόρια, στα χρώματα των τριών μεγαλύτερων βελγικών συνδικάτων,διαδήλωσαν στις λεωφόρους του κέντρου των Βρυξελλών υπό τον ήχο σφυριχτρών και κροτίδων.

Η αστυνομία σε ένα όργιο καταστολής απάντησε στους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τα μέτρα αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης και τις περικοπές στο κράτος πρόνοιας με αντλίες νερού καιδακρυγόνα.



Πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν σοβαρά στα επεισόδια.


«Υπάρχουν αρκετοί τραυματίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος της πυροσβεστικής Πιέρ Μέις. «Δεν μπορώ να σας πω αν είναι αστυνομικοί ή διαδηλωτές», πρόσθεσε.


Τα συνδικάτα χαιρέτισαν την «ιστορική» κινητοποίηση, που ξεπέρασε σε συμμετοχή τις τελευταίες διαδηλώσεις εναντίον των πολιτικών λιτότητας, το 2011 και το 2013. 

«Πρέπει να κάνουμε προσπάθειες, είναι προφανές, όμως τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα άδικα. Στην πραγματικότητα οι μεγάλες επιχειρήσεις και το κεφάλαιο δεν συμμετέχουν. Αντίθετα, μειώνουν τους μισθούς, μειώνουν τις συντάξεις και πλήττουν το κοινωνικό κράτος» δήλωσε η επικεφαλής της ΚΟ των Σοσιαλιστών Λορέτ Όνκελινξ.

Η διαδήλωση αυτή υπήρξε το προοίμιο της αντεπίθεσης που ανακοίνωσαν τα συνδικάτα στις οικονομικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις, που προβλέπουν περικοπές δαπανών ύψους 11 δισ. ευρώ, τις οποίες πρότεινε η κυβέρνηση συνασπισμού του Σαρλ Μισέλ.

Απεργίες αναμένεται να πραγματοποιηθούν σε διάφορους κλάδους τις επόμενες εβδομάδες, πριν τη γενική, εθνική απεργία της 15ης Δεκεμβρίου.

Το έτερο «αγκάθι» για την φασιστο-νεοφιλελεύθερη βελγική κυβέρνηση είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 έτη στα 67 από το 2013.

Ο Σαρλ Μισέλ, 38 ετών, που ορκίστηκε στις αρχές Οκτωβρίου, ετέθη επικεφαλής μιας κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία συμμετέχει μόνο ένα γαλλόφωνο κόμμα, το Μεταρρυθμιστικό Κίνημα, και τρία φλαμανδικά δεξιά κόμματα: το εθνικιστικό Νέα Φλαμανδική Συμμαχία (N-VA) του Μπαρτ Ντε Βέβερ, οι Φλαμανδοί Χριστιανοδημοκράτες του CD&V και οι Φλαμανδοί Φιλελεύθεροι.

ΠΑΡΑΛΥΕΙ Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΤΩΝ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΩΝ

Οι Γερμανοί μηχανοδηγοί κήρυξαν νέες, 4ήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις αυτήν την εβδομάδα .Το συνδικάτο των μηχανοδηγών GDL ανακοίνωσε σήμερα ότι οι υπηρεσίες των επιβατικών τρένων θα διακοπούν από τις 02:00 την Πέμπτη καθώς τα μέλη του θα απεργήσουν με αίτημα υψηλότερους μισθούς και μείωση του ωραρίου τους.

Τα δρομολόγια των εμπορευματικών τρένων θα σταματήσουν την Τετάρτη στις 15:00 στο πλαίσιο της τέταρτης απεργίας κατά σειράς από την 7η Οκτωβρίου.

Οι νέες κινητοποιήσεις των μηχανοδηγών ακολουθούν το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθαν οι συνομιλίες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μεταξύ των ενώσεων και της εταιρείας των γερμανικών σιδηροδρόμων Deutsche Bahn.

Η συνδικαλιστική ένωση διεκδικεί αύξηση μισθών κατά 5% και μείωση του ωραρίου των μηχανοδηγών κατά 2 ώρες εβδομαδιαίως.

ΛΟΝΔΙΝΟ: ΣΕ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΗΚΕ Η ''ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΓΚΑΙ ΦΟΚΣ'' 

Επεισοδιακή κατάληξη είχε η νύχτα της 5ης Νοεμβρίου στο Λονδίνο, στη διάρκεια της οποίας κανονικά τιμάται με πυροτεχνήματα, εκδηλώσεις και παρελάσεις μεταμφιεσμένων η Μέρα του Γκάι Φοκς (μια παλιά παράδοση υπέρ του βρετανικού πολιτεύματος και του καθεστώτος της μοναρχίας) , η οποία όμως λόγω της ταινίας V for Vendetta συχνά αποκτά το ακριβώς αντίθετο νόημα.

Αμέτρητοι διαδηλωτές, φορώντας τη μάσκα του Γκάι Φοκς -του ανθρώπου που στις 5 Νοεμβρίου 1605 είχε αποπειραθεί να ανατινάξει το κοινοβούλιο και να σκοτώσει τον βασιλιά της Αγγλίας- συγκρούστηκαν το βράδυ της Τετάρτης με δυνάμεις της αστυνομίας κοντά στο Γουέστμινστερ, σε μια διαδήλωση κατά της λιτότητας.

Η πορεία χιλιάδων «μασκοφόρων αντικαπιταλιστών», όπως τους χαρακτήρισε η Daily Mail, είχε σκοπό να προκαλέσει χάος στην πρωτεύουσα της Βρετανίας. Η οργάνωση Anonymous είχε ως στόχο, λένε τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης, να αποκλείσει τμήματα της πόλης κοντά στο κοινοβούλιο.

Πολλές παρόμοιες πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της Βρετανίας, αλλά στο Λονδίνο ήταν εκεί όπου σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς από νωρίς το βράδυ είχε επιστρατευτεί μεγάλη δύναμη της αστυνομίας, λόγω των απειλών που υπήρχαν στο Διαδίκτυο από τους Anonymous.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «One solution, revolution» («Μία η λύση, επανάσταση») και συνέχισαν την πορεία τους προς το παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Μέχρι τα μεσάνυχτα δέκα άτομα είχαν συλληφθεί, τα περισσότερα για επίθεση κατά οργάνων της τάξης.

Πηγή:http://iskra.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=18391:bryjelles-katastolh&catid=37:di-evropi&Itemid=172

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.