Τρίτη 22 Μαρτίου 2016

Ο υπουργός Άμυνας έσπευσε στην Ουάσινγκτον να δηλώσει υποταγή στους σιωνιστές του Ισραήλ.


Του Δημήτρη Καζάκη

Πόσο συχνά βλέπεις εν ενεργεία υπουργό σε εκδήλωση ιδιωτικού λόμπι συμφερόντων; Και μάλιστα ξένης χώρας; Τι συμπέρασμα θα έβγαζες αν τον έβλεπες; Η κοινή λογική λέει ότι κατ' ελάχιστο είναι ταυτισμένος με τα συμφέροντα που εκπροσωπεί αυτό το λόμπι.

Για ποιόν μιλάμε; Μα για ποιόν άλλον; Τον φερόμενο ως υπουργό Άμυνας της Ελλάδας, κ. Πάνο Καμμένο. Ο εν λόγω κύριος, που το όνομά του σαφώς έχει ξεπεράσει τη φήμη του ομοϊδεάτη του και ομογάλακτού του Νορβηγού Βίντκουν Κουίσλιγκ, έτρεξε να παραβρεθεί στην ετήσια σύνοδο της AIPAC στην Ουάσινγκτον. Για όσους δεν γνωρίζουν, η AIPAC (American Israel Public Affairs Committee) είναι μια ομάδα πολιτικής πίεσης (lobby) για την προώθηση των συμφερόντων του Ισραήλ.

Αρχικά ονομαζόταν American Zionist Committee for Public Affairs, δηλαδή Αμερικανική Σιωνιστική Επιτροπή Δημοσίων Υποθέσεων και ήταν επίσημα παρακλάδι του Αμερικανικού Σιωνιστικού Συμβουλίου. Άλλαξε ονομασία το 1963, αλλά επί της ουσίας παραμένει το πιο ισχυρό lobby των σιωνιστών στις ΗΠΑ και παγκόσμια. Με μοναδικό σκοπό να υποστηρίζει το κράτος του Ισραήλ, η AIPAC θα έπρεπε να καταγράφεται από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ως εκπρόσωπος ξένης δύναμης. Αντ' αυτού, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κωφεύει, ενώ η Επιτροπή αρνείται ότι λαμβάνει χρηματοδότηση από το Ισραήλ, έστω κι αν έχει αποδειχθεί πολλές φορές το αντίθετο.

Δυο μέτρα και δυο σταθμά για τα θύματα της τρομοκρατίας


Του Δημήτρη Καζάκη

Την περασμένη εβδομάδα συνεργεία δημοσιογράφων κατόρθωσαν να μπουν στην πόλη Τσίζρε της Τουρκίας. Αυτό που αντίκρισαν ξεπερνά ακόμη και την πιο νοσηρή φαντασία. Η πόλη έχει κυριολεκτικά ισοπεδωθεί από τις επιχειρήσεις του τουρκικού στρατού.
Η πόλη αυτή βρίσκεται στην επαρχία Σιρνάκ της Ανατολίας στη Νοτιοανατολική Τουρκία. Κοντά στα σύνορα με τη Συρία και το Ιράκ, στο τριεθνές. Κατοικείται κατά πλειοψηφία από Κούρδους και ο πληθυσμός της ανέρχεται περίπου σε 120 χιλιάδες. Είναι περιτριγυρισμένη από τον Τίγρη στα βόρεια, ανατολικά και νότια. Αυτό έδωσε και το όνομά της, που σημαίνει "νησί" στα αραβικά.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο τουρκικός στρατός ανέλαβε να εκκαθαρίσει την πόλη από τους "τρομοκράτες" του PKK. Ξεκίνησε με μπαράζ πυροβολικού και συνέχισε με άρματα μάχης και ειδικές δυνάμεις. Η σφαγή είναι ολοκληρωτική. Κανείς δεν ξέρει το συνολικό αριθμό των θυμάτων. Εκτιμάται ότι ανέρχονται σε χιλιάδες.

Ιωάννινα: Ένταση στα Δολιανά κατά της φιλοξενίας προσφύγων


Ένταση επικράτησε το βράδυ της Δευτέρας στα Δολιανά Ιωαννίνων, όταν έγινε γνωστό ότι μεταφέρονται με λεωφορεία 200 πρόσφυγες στο κέντρο φιλοξενίας. Κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο για να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων.

Την ίδια ώρα, ομάδες αντιεξουσιαστών επιτέθηκαν σε γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στον Κατσικά Ιωαννίνων, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη σύσκεψη στελεχών του κόμματος, καθώς και στον περιφερειάρχη Ηπείρου.

Η ένταση στα Δολιανά άρχισε όταν έγινε γνωστό ότι στο κέντρο φιλοξενίας μεταφέρονται ακόμη 200 πρόσφυγες. Κάτοικοι ξεσηκώθηκαν και επιτέθηκαν φραστικά στις τοπικές αρχές, ενώ παρέμεναν στο δρόμο στην εθνική οδό Ιωαννίνων-Κακαβιάς προκειμένου να εμποδίσουν την άφιξη των λεωφορείων. 

Υποστήριξαν ότι η Μαθητική Εστία είναι ασφυκτικά γεμάτη από πρόσφυγες και αρνήθηκαν να επιτρέψουν να στηθούν σκηνές στο χωριό τους.

Μετά από 17 ώρες ταλαιπωρίας στις 4 τα ξημερώματα, οι πρόσφυγες βρήκαν καταφύγιο σε ένα κλειστό γυμναστήριο στα Ιωάννινα για να περάσουν τη νύχτα. Ο στρατός προσέφερε φαγητό, νερό και υπνόσακους.

Τα 3 εκατ. πρόσφυγες το ισχυρό όπλο της Τουρκίας


Του Χρήστου Καπούτση

Τα τρία (3) εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες, που βρίσκονται στην Τουρκία, αποτελούν ένα ισχυρό διαπραγματευτικό «όπλο» ή ακόμη και μέσον πολιτικού εκβιασμού, κυρίως προς την Ε.Ε., των Τ.Ερντογάν και Α. Νταβούτογλου. Αν συνυπολογίσουμε και τα 6-8 δισεκατομμύρια ευρώ, που είναι ο «τζίρος» των Τούρκων διακινητών, που δρουν, αν όχι με την κάλυψη, αλλά τουλάχιστον με την ανοχή της τουρκικής ακτοφυλακής, δηλαδή των αρχών ασφαλείας της Τουρκίας, γίνεται σαφές, γιατί ο Τ. Ερντογάν απαιτεί περί τα 20 δισεκ. ευρώ από την Ευρώπη προκειμένου να συμμετάσχει στη λύση του προσφυγικού προβλήματος, αλλά και γιατί, κορυφαίοι Ευρωπαίοι ηγέτες, εκτιμούν ότι η Τουρκία αποτελεί το «κλειδί», για τη λύση του προσφυγικού προβλήματος και αποδέχονται οδυνηρούς συμβιβασμούς και υποχωρήσεις, στις κλιμακούμενες τουρκικές αξιώσεις.
Η τουρκική εφημερίδα «ΧΟΥΡΙΕΤ», που έχει πρόσβαση στο προεδρικό Μέγαρο (Τ. Ερντογάν), σε αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, που μάλλον «απευθύνεται» στους Ευρωπαίους, μας ενημερώνει ότι, σε όλη την Τουρκία βρίσκονται 2,5 εκατομμύρια Σύροι και περίπου 500.000 ΑφγανοίΙρακινοί και Πακιστανοί, όλοι τους με στόχο να περάσουν στην Ευρώπη. Ήδη δεκάδες χιλιάδες συνωστίζονται στην τουρκική χερσόνησο της Ερυθραίας, απέναντι από τη Χίο και επιδιώκουν με κάθε τρόπο και με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Προσφυγικό: ένα νέο κερδοφόρο έγκλημα

Το προσφυγικό δεν πρόκειται να λυθεί. Διότι γύρω από το πρόβλημα έχει στηθεί μια παραοικονομία τάξεως δισεκατομμυρίων. Δεν πρόκειται μόνο για τα δισεκατομμύρια που κονομάνε οι δουλέμποροι (και το πολυπλόκαμο σύστημα που έχουν δημιουργήσει γύρω τους), αλλά και για τα πολλαπλάσια δισεκατομμύρια που βγάζουν πολλά κράτη απ’ αυτή την υπόθεση.

Βεβαίως, αυτό που ονομάζουμε «παραοικονομία» εν σχέσει με τους δουλέμπορους, για τους σοβαροφανείς δολοφόνους τύπου Ολάντ, Μέρκελ και Ομπάμα ονομάζεται εξωτερική πολιτική, διακρατικές συμφωνίες, προτάσεις ειρήνευσης, διαπραγματεύσεις και διαχείριση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Από τον πόλεμο και τη λεηλασία της Συρίας η Δύση και η Τουρκία βγάζουν λεφτά. Από τον εμφύλιο που έχουν προκαλέσει βγάζουν λεφτά, υπογράφοντας συμβόλαια με τις ομάδες που προστατεύουν για πετρέλαια, όπλα και προμήθειες. Από την ανοικοδόμηση (όταν αρχίσει και σε αυτήν την μαρτυρική χώρα η … ανάπτυξη) θα βγάλουν επίσης λεφτά. Οι τράπεζες, οι ΜΚΟ, οι βιομηχανίες που θα προμηθευτούν φτηνό εργατικό (ακόμα πιο φθηνό) δυναμικό, εταιρείες off shore, κράτη – όλοι βγάζουν τρελά λεφτά. Ακόμα και οι φράχτες που στήνονται για να εμποδίσουν τους πρόσφυγες μπίζνα είναι.

Ε.ΠΑ.Μ. - Ο Δ. Καζάκης στο Kontra channel με τον Αιμ. Λιάτσο, 21 Μαρτίου 2016.