Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2015

Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση Ρωσίας - Τουρκίας


Στα άκρα φτάνει η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και Ρωσία μετά τις ενέργειες της Μόσχας με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού SU-24.

Η απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από την Τουρκία στην Ρωσία έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν εγκλωβιστεί στα ρωσικά σύνορα περίπου 1.250 τουρκικά και άλλα φορτηγά διεθνών μεταφορών που μεταφέρουν τουρκικά προϊόντα και οι ρωσικές αρχές να τους απαγορεύουν την είσοδο στην χώρας. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τον Τούρκο επικεφαλής της Ομοσπονδίας Διεθνών Μεταφορών «Πέραν των φορτηγών που περιμένουν στα σύνορα, δεν επιτρέπουν ούτε σε αυτά που πέρασαν, να συνεχίσουν, αλλά τα υποχρεώνουν να αδειάσουν το φορτίο τους στα τελωνεία. Αυτό συμβαίνει και με φορτηγά άλλων χωρών, ρουμανικά, βουλγαρικά, μολδαβικά κ.α. που μεταφέρουν τουρκικά αγαθά».

Εκτός αυτού υπάρχει απαγόρευση τουρκικών οργανισμών που δρουν στη Ρωσία, η απαγόρευση ρωσικού τουρισμού στην Τουρκία και το πιο σκληρό από όλα, η απαγόρευση στις ρωσικές επιχειρήσεις να απασχολούν υπαλλήλους Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες 90.000 Τούρκοι υπάλληλοι ρωσικών επιχειρήσεων θα πρέπει να απολυθούν την 1η Ιανουαρίου του 2016.

Η ΕΕ δεν αναγνωρίζει ούτε καν τη φύλαξη των συνόρων ως κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας ενώ ημείς καθεύδομεν...


Του Δημήτρη Καζάκη

Ποιο ήταν το αποτέλεσμα της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ με την Τουρκία στις 29/11/2015; Αν ρωτήσετε τον κ. Τσίπρα θα εισπράξετε διθυραμβικές δηλώσεις. Έστω κι αν ουδεμία από τις "κοινές θέσεις" των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το προσφυγικό δεν απασχόλησε καν τη Σύνοδο.

Με βάση την Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, οι πολιτικοί αρχηγοί ζητούσαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να πράξει τα ακόλουθα:
1. "Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο ως προς τον τερματισμό του πολέμου στην Συρία, προκειμένου να διευκολυνθεί έτσι και η κατά το δυνατόν ταχύτερη επάνοδος των προσφύγων στις εστίες τους." Ούτε λέξη δεν ειπώθηκε κατά τη Σύνοδο των αρχηγών της ΕΕ με την Τουρκία, ούτε βέβαια από κανέναν άλλο Ευρωπαίο αξιωματούχο.
2. "Να επιβάλει σε όλα τα κράτη-μέλη της την πλήρη εφαρμογή των κανόνων αλληλεγγύης ως προς την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, όπως αυτοί απορρέουν από το ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, με συγκεκριμένες κυρώσεις εις βάρος εκείνων των κρατών-μελών, τα οποία αρνούνται ν’ ανταποκριθούν. Δοθέντος ότι είναι αδιανόητο η Ελλάδα να υποστεί μόνη της τις συνέπειες του συνόλου των προσφυγικών ροών." Επίσης δεν ειπώθηκε ούτε λέξη.

Pink Floyd - Money

Η Οικονομία των Πιθήκων


Ο άνθρωπος είναι το μοναδικό νοήμον ον του πλανήτη, ιδιότητα για την οποία είναι ιδιαίτερα περήφανος, σε σημείο που να θεωρεί ότι όλη η πλάση είναι κτήμα του -έδαφος, αέρας, ζώα, φυτά- και του προσφέρονται εκ θεού για ακραία εκμετάλλευση. Πράγματι, τα έργα της επιστήμης, της φιλοσοφίας και της τέχνης τα οποία έχει επιτύχει, αποδεικνύουν ότι το ανθρώπινο μυαλό στ' αλήθεια περιέχει μεγαλόπνοη λογική και άπειρες ικανότητες.


Από την άλλη πλευρά, είναι φανερό από τα γεγονότα, ότι παρά το γεγονός πως οι άνθρωποι είμαστε ιδιαίτερα έξυπνοι ως είδος, μπορούμε επίσης να γίνουμε εξαιρετικά κουτοί όταν πρόκειται για κάποιες πτυχές της λήψης των αποφάσεών μας. Η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση, σύμφωνα με τη Λόρι Σάντος, επικεφαλής του Comparative Cognition Laboratory (CapLab) του Yale, αποτελεί παράδειγμα της ανθρώπινης αδεξιότητας. "Παρακολουθούμε τα εργαλεία που με μοναδικό τρόπο κατασκευάσαμε, ώστε να εξάγουμε τους πόρους μας από το περιβάλλον, να σκάνε στα μούτρα μας. Παρακολουθήσαμε τις χρηματοπιστωτικές αγορές, που μοναδικά δημιουργήσαμε -αυτές οι αγορές που υποτίθεται ότι θα ήταν απρόσβλητες από την ανοησία- και τις είδαμε να καταρρέουν μπροστά στα μάτια μας".