Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (36) :Art Ensemble of Chicago - Theme De Yoyo (1970)

Aφιέρωμα: Η καταστροφή της Σμύρνης

ΣΠΑΝΙΟ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ


Mε τον όρο καταστροφή της Σμύρνης αναφέρονται τα γεγονότα της σφαγής του ελληνικού και αρμενικού πληθυσμού της Σμύρνης από τους Τούρκους, καθώς και της πυρπόλησης της πόλης, που συνέβησαν τον Σεπτέμβριο του 1922. 
Η καταστροφή αυτή άρχισε 7 ημέρες μετά την αποχώρηση και του τελευταίου ελληνικού στρατιωτικού τμήματος από τη Μικρά Ασία και μετά την είσοδο του τουρκικού στρατού, του ιδίου τουΜουσταφά Κεμάλ και των ατάκτων του στην πόλη. Η φωτιά εκδηλώθηκε αρχικά στην αρμενική συνοικία και συγκεκριμένα μετά την ανατίναξη της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου από τους Τούρκους, όπου είχαν καταφύγει γυναικόπαιδα. Με τη βοήθεια του ευνοϊκού για τους Τούρκους ανέμου (που έπνεε αντίθετα από την τουρκική συνοικία) και της βενζίνης με την οποία οι Τούρκοι ράντιζαν τα σπίτια, η φωτιά κατέκαψε όλη την πόλη, εκτός από τη μουσουλμανική και την εβραϊκή συνοικία [1], και διήρκεσε από τις 13 έως τις 17 Σεπτεμβρίου του 1922. 

Οι συγκλονιστικές αυτές εικόνες παρέμειναν επί 60 και πλέον χρόνια στο διαμέρισμα του κινηματογραφιστή… Ο George Magarian, γεννημένος το 1895 σπούδασε στο “Αμερικανικό Κολλέγιο” στο Ικόνιο της Τουρκίας. Αργότερα, διατέλεσε διευθυντής της ΧΕΝ (Χριστιανική Ενωση Νέων, ΧΑΝΘ για τη Θεσσαλονίκη, ή αλλιώς γνωστή ως YMCA), στο παράρτημα του Ικονίου. Αν και η ΧΑΝΘ δεν είναι φιλανθρωπική οργάνωση, την περίοδο των γεγονότων στη Μικρά Ασία, το 1922, οργάνωσε δομές ανακούφισης των θυμάτων της τραγωδίας αυτής.

Το σενάριο της Δραχμής

..................................................................................................................................

Σημείωση ιστολογίου: Το άρθρο δημοσιεύτηκε στις 18/02/2014 και το αναδημοσιεύουμε αφού κατα την αντίληψή μας περιέχει σημαντικά στοιχεία που θα μπορούσαν να συμβάλουν σε μία επικοδομητική συζήτηση που αναπτύσσεται γύρω απο το θέμα του "Εθνικού νομίσματος", που κατα την γνώμη μας συνιστά μία αναγκαία αλλά μη ικανή συνθήκη για την έξοδο απο την καταστροφική κρίση που μαστίζει το λαό και τη χώρα.
...................................................................................................................................................................

Του Βασίλη Βιλιάρδου

«Σε όλες μας τις σκέψεις, σε όλα μας τα αισθήματα και σε όλα μας τα σχέδια για τη βελτίωση των πραγμάτων, πρέπει να έχουμε στο πίσω μέρος τον μυαλού μας ότι, δεν βιώνουμε μια κρίση φτώχειας, αλλά μια κρίση πλούτου (ειδικά όσον αφορά την Ελλάδα).

Δεν είναι η τραχύτητα και η τσιγγουνιά της φύσης που μας πιέζει - αλλά η ανικανότητα μας και οι λάθος σκέψεις μας είναι αυτές που μας εμποδίζουν από το να χρησιμοποιήσουμε την γενναιοδωρία της εφευρετικής επιστήμης και την επιχειρηματικότητα, εισπράττοντας σπουδαίους καρπούς.

Οι φωνές που, σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία, μας λένε ότι, ο δρόμος της εξόδου θα βρεθεί στην αυστηρή οικονομία και στην συγκράτηση, όπου είναι δυνατόν, των μισθών και των παραγωγικών δυνατοτήτων του κόσμου, είναι οι φωνές των ανόητων και των τρελλών» (Keynes με παρεμβάσεις).

Υποθετικό σενάριο

Είναι Παρασκευή βράδυ όταν ο καινούργιος, ικανότατος, για πρώτη φορά υπερκομματικός, ανιδιοτελής και συνετός πρωθυπουργός της Ελλάδας ανακοινώνει, μέσα από ένα αναλυτικό, δραματικό τηλεοπτικό διάγγελμα του, την έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη - με τη συμφωνία των «εταίρων» της, οι οποίοι είναι πρόθυμοι για τα παρακάτω:

(α) να αποδεχθούν τη μετατροπή του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών χρεών της σε δραχμές, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε μία ενδεχόμενη υποτίμηση, η οποία θα μείωνε έμμεσα, «πληθωριστικά» δηλαδή, τις απαιτήσεις τους - οπότε να προσπαθήσουν να αποφευχθεί, επεμβαίνοντας μέσω της ΕΚΤ στην αγορά συναλλάγματος,
(β) να συμφωνήσουν σε μία μερική διαγραφή (κούρεμα) των διακρατικών χρεών της τάξης των 150 δις €, έτσι ώστε το δημόσιο χρέος να μην ξεπερνάει τα 180 δις € ή το 100% του ΑΕΠ.

Η επερχόμενη παγκόσμια επισιτιστική κρίση


[...] Η συντριπτική πλειοψηφία των κυβερνήσεων είναι φορείς της ιδεολογίας της «ανάπτυξης» και προωθούν το συγκεκριμένο παραγωγικό και καταναλωτικό μοντέλο που μας έχει φέρει μέχρι εδώ. Άρα δεν θα πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα από τους «από πάνω», εκτός και αν πιεσθούν από ένα παγκόσμιο κοινωνικό κίνημα . Από μια στρατηγική συμμαχία των «από κάτω» ενάντια στη Μόλυνση, στον Καπιταλισμό και την Κλιματική Αλλαγή. Αυτή η στροφή θα εξασφαλισθεί μόνο αν οι «από κάτω» αποφασίσουν να πάρουν τα πράγματα στα χέρια τους. [...] Η επιστροφή στην αγροτο-οικο-γεωργία, θα μας εξασφάλιζε και την ικανοποιητική παραγωγή τροφίμων και την αποφυγή της κλιματικής αλλαγής. Χρειάζεται να γίνει στροφή, να απορριφθεί το παγκόσμιο εμπορικό μοντέλο των πολυεθνικών και να επιλέξουμε τη λεγόμενη «αγροτική» γεωργία και το τελικό επακόλουθό της την οικο-γεωργία(το οικο- όχι μόνο με την έννοια του οικολογικού, αλλά και με την αρχαιοελληνική έννοια του «οίκου» που εξασφάλιζε το «ζειν») [...] 


Γράφει ο Γιώργος Κολέμπας


Πριν τη βιομηχανοποιημένη γεωργία, η παραγωγή τροφίμων στηριζόταν στην ανθρώπινη βιοενέργεια-μεγάλο μέρος των πληθυσμών ήταν αγρότες και ζωοεκτροφείς και πολλοί άνθρωποι εργαζόντουσαν πολύ στον τομέα της γεωργίας-καθώς και στην βιοενέργεια των ζώων που χρησιμοποιούνταν βοηθητικά στις αγροτικές εργασίες.

Στη βιομηχανική περίοδο μειώθηκε η χρήση της βιοενέργειας -μειώθηκαν οι αγρότες και η χρήση των ζώων στις εργασίες- και αυξήθηκε στο έπακρο η χρήση των μηχανών και των ορυκτών καυσίμων που τα κινούσαν. Η φθηνή ενέργεια από τα ορυκτά καύσιμα έκαναν τη χρήση των γεωργικών μηχανημάτων(τρακτέρ κλπ.) οικονομικά συμφέρουσα σε σχέση με τα ανθρώπινα χέρια.

Γερμανικά άρματα μάχης «εισέβαλαν» στην Ουκρανία μέσω Πολωνίας!


Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
(Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών) 

Σύμφωνα με κατοίκους της Δυτικής Ουκρανίας, οι οποίοι μέσω κινητών τηλεφώνων και άλλων μέσων δικτύωσης, κατέγραψαν την είσοδο φάλαγγας 34 γερμανικών αρμάτων leopard, στην Ουκρανία μέσω της Πολωνίας. Η φάλαγγα αυτή κινήθηκε μέσω της περιφερειακής οδoύ της πόλης Lviv. Οι Φωτογραφίες δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο και όλοι οι χρήστες των κοινωνικών δικτύων, «είδαν» τα γερμανικά άρματα μάχης, αναφέρει το ρωσικό πρακτορείο vesti.ru. 

Επίσης αναφέρθηκε προηγουμένως, η διέλευση προηγουμένων των γερμανικών αρμάτων, στην πόλη Ternopil στα σύνορα Πολωνίας-Ουκρανίας. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τους τοπικούς bloggers, τα γερμανικά "Leopard" κινούνται σαφέστατα ανατολικά. 

Από τις 15 Σεπτεμβρίου στην Ουκρανία θα ξεκινήσουν νατοϊκές στρατιωτικές ασκήσεις, στις οποίες θα συμμετέχουν στρατεύματα από 15 χώρες. Ωστόσο, τα γερμανικά άρματα κινούνται σύμφωνα με τα μέσα δικτύωσης, πολύ ανατολικότερα από τον τόπο της άσκησης.

Οι Ούγγροι στην Υπερδνειστερία, κατά της ΕΕ, ζητώντας παράλληλα αυτονομία


Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
(Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών) 

Την Παρασκευή στη Βουδαπέστη, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το συνέδριο των «απανταχού Ούγγρων», με εκπρόσωπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ούγγρων συμπεριλαμβανομένων και των ρουθηνίων της Ουκρανίας. 

Οι οργανώσεις αυτές περιλαμβάνουν περισσότερους από 15 εκατομμύρια άτομα στους κόλπους τους. Οι Ούγγροι, ζουν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Ρουθθηνίας η Transcarpathian, στην σημερινή Ουκρανία. Το φόρουμ παρακολούθησαν επίσης και μέλη του ουγγρικού κοινοβουλίου, καθώς και πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής ρουθηνίας (Transcarpathia), Peter Gecko, «Το ουγγρικό Κογκρέσο έχει καταστεί ένας σημαντικός κρίκος «στην αλυσίδα» που συνδέει τις κοινότητες των Ούγγρων, και έχοντας την υποστήριξη των κοινωνικών και πολιτικών κύκλων της Ουγγαρίας, επιθυμεί να δώσει στην περιοχή της Ρουθηνίας, «αυτονομία» υπό την πολιτειακή μορφή της ομοσπονδίας μέσα στο εσωτερικό της Ουκρανίας».

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος οδηγεί σε όλες τις εκτροπές…


Του Serge Halimi 
(Διευθυντής της Le Monde Diplomatique)

Το 1980, για να συνοψίσει το όραμά του για τις σχέσεις ΗΠΑ – Σοβιετικής Ένωσης, ο Ρόναλντ Ρήγκαν χρησιμοποίησε την παρακάτω φράση: «Όταν κερδίζουμε, αυτοί χάνουν».
Δώδεκα χρόνια αργότερα, ο διάδοχός του στον Λευκό Οίκο, Τζορτζ Μπους, έδινε συγχαρητήρια στον εαυτό του για την πορεία που διανύθηκε:
«Ένας κόσμος, που κάποτε ήταν χωρισμένος σε δύο ένοπλα στρατόπεδα, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχει παρά μόνο μία κυρίαρχη δύναμη, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής».
Η φράση αυτή σφράγισε επισήμως το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Τα πράγματα εξελίχθηκαν από τότε. Η καμπάνα σήμανε τη μέρα που η Ρωσία βαρέθηκε να «χάνει» και υπολόγισε ότι ο προγραμματισμένος υποβιβασμός της δεν είχε πάτο, αφού καθένας από τους γείτονές της προσελκύονταν –ή δωροδοκούνταν- σε μία οικονομική και στρατιωτική συμμαχία με κύριο στόχο την ίδια.
«Τα αεροπλάνα του ΝΑΤΟ περιπολούν τους αιθέρες πάνω από τη Βαλτική, έχουμε ενδυναμώσει την παρουσία μας στην Πολωνία και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε ακόμα περισσότερα», υπογράμμιζε, άλλωστε, ο Μπάρακ Ομπάμα τον προηγούμενο Μάρτιο στις Βρυξέλλες. [1]

Πόσο «τελειώνουν» τα «τελειωμένα» μνημόνια;


Η κυβέρνηση «τελειώνει» τα μνημόνια, η S&P αναβαθμίζει το ελληνικό χρέος και επιτέλους βλέπουμε... «φως στην άκρη του τούνελ»

Του Κώστα Τρακοσα

Στο τελευταίο άτυπο Eurogroup της Παρασκευής (12/9/2014) ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης άφηνε να εννοηθεί ότι τα μνημόνια οδεύουν προς το τέλος τους. Σύμφωνα με τα όσα διέρρεε η ελληνική κυβέρνηση, ο στόχος είναι με το τέλος του υφιστάμενου προγράμματος να έχουν ολοκληρωθεί και οι μνημονιακές υποχρεώσεις, βάζοντας και μια «τελεία» στα μνημόνια.
Ταυτόχρονα, την ίδια μέρα, η Standrard & Poor’s ανακοίνωσε την αναβάθμιση του ελληνικού χρέους, από «Β-» σε «Β», κάτι που έγινε δεκτό με αναφορές περί συνέχειας των επιτυχιών της ελληνικής οικονομίας. Επιπρόσθετα, την ίδια επίσης μέρα, ολοκληρώθηκε σε «θετικό κλίμα» – όπως γράφουν τα σχετικά ρεπορτάζ – η ανταλλαγή εντόκων γραμματίων 1,6 δισ. ευρώ με τριετή και πενταετή ομόλογα, στην οποία εκτός των ελληνικών τραπεζών συμμετείχαν και ξένοι θεσμικοί παράγοντες.
Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, θα έλεγε κανείς ότι τα πράγματα οδεύουν αρκετά καλά για την ελληνική οικονομία. Ότι βαδίζουμε προς το τέλος των μνημονίων και αρχίζουμε να βλέπουμε «φως στο τούνελ».

Είναι, όμως, έτσι τα πράγματα;

Το πρόβλημα

Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη: ..."Πολύ λάδι και από τηγανίτα τίποτα"!

Του Όθωνα Κουμαρέλλα*

Παρακολουθήσαμε με πολύ προσοχή, την ομιλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη, χθες βράδυ.

Οφείλουμε να ομολογήσουμε, ότι το σκηνικό ήταν πολύ καλά στημένο, επικοινωνιακά και όχι μόνο. Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας έδειχνε άνετος με τη σιγουριά και την αυτοπεποίθηση του μέλλοντα πρωθυπουργού. Καμιά σχέση με την υστερία που απέπνεαν πτωμαΐνη και πανικό, του αντίστοιχου λόγου του φερόμενου ως πρωθυπουργού Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα.

Ο λόγος του κ. Τσίπρα μεστός και πολύ καλά επεξεργασμένος, έδειχνε να απαντά στο σύνολο των ερωτημάτων, τόσο στη περιγραφή της κατάστασης, όσο και στις δέσμες των προτάσεων που περιείχε. Αναμφίβολα οι προτάσεις του, για την ανακούφιση του λαού είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ανεξάρτητα αν υπάρχουν επί μέρους διαφωνίες, ή σε πολλά σημεία τους, παρουσιάστηκαν λειψές (π.χ. σταδιακή αποκατάσταση 13ου μισθού, χωρίς να αναφέρει λέξη, ότι για τουλάχιστον έναν ολόκληρο αιώνα μέχρι το 2010 οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι απολάμβαναν 14 μισθούς, έτσι το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας, πήγαν οριστικά στις συριζαίικες καλένδες).

Οι ευρωπαικοί σοσιαλδημοκρατικοί ανεμόμυλοι του ΣΥΡΙΖΑ


Του Δημήτρη Μηλάκα

Όλα όσα θα επιθυμούσε κανείς να ακούσει, τα άκουσε από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα. Και η ένταση των όσων είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πολλαπλασιάστηκε από το κενό της καταστροφής που έχουν δημιουργήσει οι πολιτικές της συγκυβέρνησης (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) και βιώνει ο ελληνικός λαός.  Είναι εύκολο, άλλωστε, να τροφοδοτήσει κανείς με ελπίδα τους απελπισμένους…

Το ερώτημα, λοιπόν, που προκύπτει είναι απλό: μπορεί, έχει τη δυνατότητα η σοσιαλδημοκρατική λογική/ πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να  οδηγήσει τη χώρα  σε διέξοδο από τον κλοιό της κρίσης; 

Πριν επιχειρήσουμε  να διατυπώσουμε συνοπτικά το πλαίσιο της απάντησης στην πιο πάνω ερώτηση, επιβάλλεται μια πρώτη και ουσιαστική διαπίστωση: Με την ομιλία του στη ΔΕΘ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατοχύρωσε με τρόπο αδιαμφισβήτητο την ηγεμονία του στο χώρο της αποκαλούμενης  ελληνικής κεντροαριστεράς. Για να το πούμε με διαφορετικά λόγια οι σοσιαλδημοκρατικές προτάσεις, οι ελπίδες ή οι ψευδαισθήσεις που μπορούν να δημιουργήσουν «χτίζουν»  το ρεύμα  του ΣΥΡΙΖΑ προς την εξουσία.

H Σκωτία δείχνει το μέλλον


Του Γιώργου Δελαστίκ*

Θα εκμεταλλευτούν οι Σκωτσέζοι την ευκαιρία που τους έδωσαν οι Άγγλοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της πατρίδας τους, δίνοντας τέλος στην υποτέλεια τριών αιώνων; Ή μήπως θα αποδειχθούν δουλόφρονες, εθισμένοι πλέον στην υποταγή, αρνούμενοι την ανεξαρτησία και ψηφίζοντας υπέρ της παραμονής τους υπό τον αγγλικό ζυγό; Την Πέμπτη το βράδυ θα έχουμε την απάντηση του λαού της Σκωτίας. Μια απάντηση που θα επηρεάσει το μέλλον των εθνών σε όλη την Ευρώπη. Αν ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας, θα δώσουν φτερά σε όλα τα κινήματα εθνικής ανεξαρτησίας στα ευρωπαϊκά κράτη που υπάρχουν ανάλογα ζητήματα.

Δεν υπάρχει η παραμικρή ταλάντευση ή αμφιβολία ότι όλοι οι προοδευτικοί άνθρωποι ελπίζουν και εύχονται οι Σκωτσέζοι να ψηφίσουν υπέρ της ανεξαρτησίας της χώρας τους. Δεν αγνοούν φυσικά ότι ενδεχόμενη ανεξαρτησία της Σκωτίας θα επιχειρηθεί να γίνει αντικείμενο εκμετάλλευσης από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, αλλά μήπως έτσι δεν γινόταν πάντα; Αλίμονο αν ποτέ η Αριστερά εγκλωβιζόταν στο δίλημμα ποια ιμπεριαλιστική χώρα κερδίζει από την ανεξαρτητοποίηση ενός έθνους και αυτό την οδηγούσε να τάσσεται υπέρ ή κατά της ανεξαρτησίας ενός λαού, με γνώμονα ποιος ιμπεριαλισμός κερδίζει και ποιος χάνει! Να τάσσεται δηλαδή υπέρ της ανεξαρτησίας εκείνων των λαών που η δημιουργία των χωρών τους θα ενισχύσει τον… «λιγότερο κίνδυνο», τον «υποδεέστερο» ιμπεριαλισμό! Δεν συζητάμε γενικά και αόριστα και δεν κάνουμε γενικά αυτή την επισήμανση. Αφορά ευθέως τη Σκωτία, γιατί η ανεξαρτησία της, αν επιτευχθεί σαφώς και ενισχύει αντικειμενικά τη Γερμανία. Κι όχι μόνο έμμεσα διά της αποδυνάμωσης του βρετανικού ιμπεριαλισμού, άρα και του αμερικάνικου, αφού η Αγγλία είναι ο ισχυρότερος και απόλυτα αφοσιωμένος σύμμαχος των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο, με αποτέλεσμα το Λονδίνο διαρκώς να αντιστέκεται στην πολιτική του Βερολίνου στην ΕΕ και διαρκώς να ηττάται για να περιθωριοποιείται.

Εταιρεία Χάλυβος Θεσ/νίκης: 300 εργαζόμενοι στο δρόμο...


ΠΡΟΣ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΧΑΛΥΒΟΣ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ

ΣΕ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗ ΕΡΗΜΟ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ Η ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

Με θέμα τη "λύση και εκκαθάριση της εταιρείας", θα συνεδριάσει η  γενική συνέλευση των μετόχων μετά από κάλεσμα της διοίκησης της "Hellenic Steel" (Εταιρεία Χάλυβος Θεσσαλονίκης). Η συνέλευση που έχει προγραμματιστεί για το πρωί της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της εταιρείας στον Διαβατά Θεσσαλονίκης και αν επιλεγεί η εκκαθάριση της εαταιρείας τότε οι 272 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτή, θα βρεθούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Σημειώνεται πως την πλειοψηφία των μετοχών της ελληνικής εταιρίας (77,12%) κατέχει η ιταλική χαλυβουργία ILVA SPA , ενώ συμμετέχουν στη μετοχική σύνθεση , μια γερμανική εταιρία και δύο ελληνικές τράπεζες.

Οι εργαζόμενοι αντιτίθενται στα σχέδια για εκκαθάριση της εταιρείας και καταγγέλουν ότι η κυβέρνηση έχει αδιαφορήσει πλήρως για την άσχημη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο χαλυβουρικό κλάδο. Ζητούν, μάλιστα, από την ελληνική κυβέρνηση να μεσολαβήσει στην ιταλική κυβέρνηση και στη μητρική εταιρία ILVA (η οποία τελεί από τον Ιούνιο του 2013 υπό καθεστώς κρατικής επιτροπείας), ώστε να αποτραπεί η εκκαθάριση της ελληνικής εταιρίας και να δοθεί παράταση χρόνου για να αναζητηθούν άλλες λύσεις που δεν θα έχουν ως συνέπεια να πεταχτούν οι εργαζόμενοι στο δρόμο.

Πληρωμένα «ενημερωτικά» ταξίδια Κρητικών προς Βερολίνο σε μια «επιχείρηση πειθούς» για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Εντύπωση προκάλεσε το χθεσινό κοινό κύριο θέμα των τοπικών εφημερίδων «Χανιώτικα Νέα» και «Σελινιώτικα Νέα». Και οι δύο εφημερίδες ανέδειξαν το ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων.
Η κοινή αυτή αναφορά των δύο εφημερίδων αποδεικνύεται ότι δεν ήταν σύμπτωση αφού δημοσιογράφοι τους ταξίδεψαν στο Βερολίνο στα πλαίσια οργανωμένης επίσκεψης από τις 8 έως τις 13 Σεπτεμβρίου η οποία διοργανώθηκε από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών.
Αυτό όμως που δε θα μαθαίναμε αν μέναμε στην ανάγνωση της σχετική είδηση μόνο από τα «Χανιώτικα Νέα» και έγινε ξεκάθαρο τόσο στο πρωτοσέλιδο τίτλο, στην κάλυψη της είδησης όσο και σε σχετικό σχόλιο στην τελευταία σελίδα της εφημερίδας «Σελινιώτικα Νέα» είναι ότι η συγκεκριμένη επίσκεψη των δημοσιογράφων έγινε κατόπιν πρόσκλησης και με τα έξοδα πληρωμένα από το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών!

Απώτερος στόχος της συγκεκριμένης «ενημερωτικής» επίσκεψης η προώθηση των γερμανικών θέσεων για την αναγκαιότητα ίδρυσης και λειτουργίας «Γερμανο – Ελληνικού Ιδρύματος Νεολαίας» και την εκκίνηση λειτουργίας εκ μέρους του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, του “Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον”.

«Ο Μπράουν, ο Φίσερ κι ο Κραφτ…»


Του Νίκου Κιάου

Την περασμένη Τετάρτη, μία μέρα πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουαλία, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα από το Ταλίν της Εσθονίας απαίτησε από τα κράτη-μέλη της Συμμαχίας να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες και απευθυνόμενος στη Ρωσία μίλησε προκλητικά και αλαζονικά κατονομάζοντας την Εσθονία, τη Λετονία και τη Λιθουανία: «Χάσατε την ανεξαρτησία σας μία φορά στο παρελθόν. Χάρη στο ΝΑΤΟ δεν θα τη χάσετε ποτέ ξανά».

Μα απείλησε η Ρωσία τις τρεις χώρες; Πότε και πώς; Ωστόσο δημιουργήθηκε τεχνητά το κλίμα απειλών εξ Ανατολών ώστε να ληφθούν νέα μέτρα, δηλαδή στρατιωτικά, δηλαδή εξοπλισμοί και ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων.

Επιπλέον, παρά το ότι λίγες ώρες νωρίτερα είχε ανακοινωθεί συμφωνία Πούτιν-Ποροσένκο για εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία, ο Μπ. Ομπάμα οξύνοντας το ψυχροπολεμικό κλίμα αγνόησε τη συμφωνία και συνέχισε την επιθετική πολιτική εναντίον της Ρωσίας, κατηγορώντας τη για «θρασεία επίθεση» κατά της Ουκρανίας.

Η Ρωσία δεν είναι βεβαίως «αγγελική» χώρα, είναι ψυχρά, καθαρά καπιταλιστική και έχει, προφανώς, την πολιτική της. Δεν έχει πάψει όμως να θεωρείται στις ΗΠΑ η «συνέχεια» της Σοβιετικής Ενωσης «παραδοσιακή» απειλή και να καλλιεργείται στην κοινή γνώμη η ίδια συνταγή του «κομμουνιστικού κινδύνου», που βασίλευε επί δεκαετίες στο παρελθόν. Είναι η ιδεολογία και η προπαγάνδα που εξυπηρετεί την πολιτική της ηγεσίας της χώρας και δένει, φυσικά, με την πολιτική και τα συμφέροντα της οικονομικής ελίτ.

Οι πρώτες κριτικές ομιλίας Τσίπρα στην ΔΕΘ (13/9/2014)