Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2014

Οι Ούγγροι στην Υπερδνειστερία, κατά της ΕΕ, ζητώντας παράλληλα αυτονομία


Μετάφραση – Απόδοση Γ. Μοτσάκος 
(Ειδικός σε Θέματα Άμυνας και Ασφάλειας Πληροφοριών) 

Την Παρασκευή στη Βουδαπέστη, ολοκλήρωσε τις εργασίες του το συνέδριο των «απανταχού Ούγγρων», με εκπρόσωπους του Παγκοσμίου Συμβουλίου των Ούγγρων συμπεριλαμβανομένων και των ρουθηνίων της Ουκρανίας. 

Οι οργανώσεις αυτές περιλαμβάνουν περισσότερους από 15 εκατομμύρια άτομα στους κόλπους τους. Οι Ούγγροι, ζουν σε διαφορετικές χώρες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής της Ρουθθηνίας η Transcarpathian, στην σημερινή Ουκρανία. Το φόρουμ παρακολούθησαν επίσης και μέλη του ουγγρικού κοινοβουλίου, καθώς και πολλά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της περιοχής ρουθηνίας (Transcarpathia), Peter Gecko, «Το ουγγρικό Κογκρέσο έχει καταστεί ένας σημαντικός κρίκος «στην αλυσίδα» που συνδέει τις κοινότητες των Ούγγρων, και έχοντας την υποστήριξη των κοινωνικών και πολιτικών κύκλων της Ουγγαρίας, επιθυμεί να δώσει στην περιοχή της Ρουθηνίας, «αυτονομία» υπό την πολιτειακή μορφή της ομοσπονδίας μέσα στο εσωτερικό της Ουκρανίας».


Το Κογκρέσο ενέκρινε την αποστολή αιτήματος και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την ουγγρική κυβέρνηση και τις αρχές της Ουκρανίας, επικαλούμενο την νομιμότητα των αποτελεσμάτων των δημοψηφισμάτων που πραγματοποιήθηκαν στην Ρουθηνία (Transcarpathia- Ουκρανία) το 1991, κατά τη διάρκεια των οποίων, περίπου το 80% των κατοίκων της περιοχής ψήφισε υπέρ του σχηματισμού ομοσπονδίας, που θα περιλαμβάνει και την περιοχή αυτή, στα πλαίσια του κράτους της Ουκρανίας.

Στις δηλώσεις των συνέδρων προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναφέρεται η ανάγκη να «αποφευχθεί» η ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ, όσο δεν έχει διευθετηθεί το ζήτημα της αυτονομίας των Καρπαθίων, για να μπορέσει να βρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. 

Με μια παρόμοια έκκληση, το ουγγρικό Κογκρέσο καλεί την ηγεσία του ουγγρικού κοινοβουλίου να υποστηρίξει την ιδέα της ομοσπονδοποίησης της περιοχής της Ρουθηνίας (Transcarpathian).

Το Συνέδριο κάλεσε τις ουκρανικές αρχές, και ιδίως τον Πρόεδρο Poroshenko, για να διασφαλίσουν την ειρήνη στη χώρα, σταματώντας τον αδελφοκτόνο πόλεμο, και συγχρόνως να απαγορεύσουν τις δραστηριότητες των φασιστικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων του «Δεξιού Τομέα». 

Τελειώνοντας το ουγγρικό Κογκρέσο απαίτησε από την ουκρανική ηγεσία, να αναγνωρίσει τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος του 1991 και να χορηγήσει την νόμιμη αυτονομία στην περιοχή αυτή. 

Οι συμμετέχοντες του συνεδρίου πρόκειται να παραστούν σε προγραμματισμένο συλλαλητήριο την 16η Σεπτεμβρίου 2014, στην Βουδαπέστη μπροστά από το ουγγρικό κοινοβούλιο, υποβάλλοντας ψήφισμα καλώντας στους βουλευτές της Ουγγαρίας, να υποστηρίξουν τις απαιτήσεις αυτές. 

Η απαίτηση της « αυτονομίας» της Ρουθηνίας, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι η Ουγγαρία και η Ρουμανία αποτελούν κόμβους ενεργειακού εφοδιασμού, μέσω Ουκρανίας, προς τις ευρωπαϊκές και παγκόσμιες αγορές.

Αυτό εξηγεί επίσης και το αυξημένο ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τις χώρες αυτές, καθώς και της ενίσχυσης των διαμαρτυριών του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία.

Λόγω του γεγονότος ότι η περιοχή της Ρουθηνίας (Transcarpathia) έχει τεράστια στρατηγική σημασία για τη Ρωσία και την ΕΕ διότι από αυτήν την περιοχή διέρχονται οι περισσότεροι αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου καθώς και οι γραμμές του ηλεκτρικού ρεύματος, επί των οποίων πραγματοποιούνται οι ενεργειακές εξαγωγές της προς τη Δυτική Ευρώπη.

«Οι ΗΠΑ βάση σχεδίου που «ετοιμάζουν» σχεδιάζουν να διαχωρίσουν την Ρουθηνία (Transcarpathia) από την Ουκρανία και να αναλάβουν τον έλεγχο των ρωσικών αγωγών στην περιοχή αυτή αμερικανικά λόμπι μέσω του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Βίκτορ Balogh γραμματέας του πρώην πρόεδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιούσενκο, ο οποίος έχει τη δική του παράταξη του στο κοινοβούλιο.

Οι κύριοι σταθμοί των αγωγών βρίσκονται στην επικράτεια νότια των Καρπαθίων, και τα σχέδια της Ουγγαρίας με εγκαταστάσεις αποθήκευσης και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου μπορεί να συνδεθούν με τα σχέδια της αυτονομίας της Ρουθηνίας (Transcarpathia) ή «Καρπάθιας Ρουθηνίας».

Ρουμανία και Ουγγαρία «υποφέρουν» περισσότερο από άποψη της ενεργειακής ασφάλειας που οφείλεται στην ακύρωση του ενεργειακό αγωγού "Ναμπούκο" και αναζητούν εναλλακτικές οδούς ενεργειακού εφοδιασμού.

Στη Ρουμανία και Ουγγαρία η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου είναι ιδιωτική και μέσω του αγωγού AGRI (Αζερμπαϊτζάν – Γεωργία – Ρουμανία θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην κεντρική Ευρώπη) θα μπορούσε να επιτραπεί στις χώρες αυτές να περιορίσουν την εξάρτησή τους από εισαγωγές ρωσικού αερίου το οποίο καλύπτει το 97 % των αναγκών της Ρουμανίας και το 80 % της Ουγγαρίας. Ωστόσο, η λειτουργία του αγωγού στο άμεσο μέλλον αποτελεί δυσεπίλυτο θέμα λόγω των πολύπλοκων προβλημάτων.

Η αναγνώριση όμως της ανεξαρτησίας των Ρουθηνίων, μιας μειονότητας περίπου ενάμισι εκατομμυρίου πληθυσμού που ζει στη νοτιοδυτική επαρχία Ζακαρπάτια της Ουκρανίας (αλλά και στις γειτονικές Ρουμανία, Σλοβακία και Πολωνία), θα εκμηδένιζε κάθε πιθανότητα της Ουκρανίας για πολιτική ενότητα, σπρώχνοντας τη χώρα πιο κοντά στον έλεγχο της Ρωσίας, και θα έριχνε ακόμα ένα τουβλάκι από το «ντόμινο του Κοσόβου», αυτή τη φορά εντός της Ε.Ε. Το κακό είναι ότι σε ολόκληρη της Ευρώπη «φυσάει» ένας άνεμος « ανεξαρτητοποιήσεων» με κορωνίδα την Σκωτία. 

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.gr/2014/09/blog-post_253.html


Δες και:





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.